Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Σημαντικές δίκες


Σημαντική δίκη για τα μπλοκάκια έγινε την Τετάρτη 28 Νοέμβρη. Τρείς πρώην εργαζόμενοι στον "επικοινωνία", δύο μουσικοί παραγωγοί και μια παραγωγός δημοσιογραφικής εκπομπής (και οι τρείς είχαν τις εκπομπές Σαββατοκύριακο, αλλά εργάζονταν για να τις στήσουν όλη την βδομάδα)διεκδικούν τον χαρακτηρισμό τους από "εργολάβους" σε εργαζόμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είχαν απομακρυνθεί από τον Γενάρη του 2007,από το νέο δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, με το πρόσχημα ότι είχε λήξει η σύμβαση έργου που είχαν (εργάζονταν συνεχώς από το 2000). Η εργοδοτική πλευρά δεν έφερε μάρτυρα ή άλλο εκπρόσωπο της επιχείρησης, παρίστατο μόνο ο δικηγόρος. Μάρτυρας υπέρ των εργαζομένων ήταν ο πρώην εργαζόμενος και πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στον "επικοινωνία", Νάσος Μπράτσος, που κατέθεσε ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού, σε συνεννόηση σχετικά με το περιεχόμενο των εκπομπών τους, με τον υπεύθυνο προγράμματος, με υποστήριξη από το τεχνικό τμήμα του σταθμού (μοντάζ σε μέρες και ώρες διαφορετικές από αυτές των ημερών μετάδοσης των εκπομπών), με υποστήριξη από το διοικητικό τμήμα του σταθμού (κλείσιμο καλεσμένων από τη γραμματεία, συνεργασία με το διαφημιστικό τμήμα,κλπ). Επίσης ο μάρτυρας επικαλέστηκε την προσωπική του περίπτωση, που υπήρξε "εργολάβος" από το 1993έως το 1997 (άλλοτε με καθημερινή καιάλλοτε με εβδομαδιαία εκπομπή) και μετά από καταγγελία και πράξη επιβολής του ΙΚΑ το 1997, τιμωρήθηκε ο σταθμός, διότι υπέκρυπτε εξηρτημένη εργασία, με αποτέλεσμα το πέρασμα στο μισθολόγιο και την αναδρομική καταβολή ενσήμων και χρημάτων. Η απόφαση θα εκδοθεί από το δικαστήριο στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεύτερη συνεχόμενη μέρα στα δικαστήρια για τον "επικοινωνία". Σήμερα Πέμπτη 29 Νοέμβρη ο πρώην εργαζόμενος του σταθμού Πάνος Ανεστόπουλος, διεκδίκησε να αναγνωριστεί το διάστημα χρόνων, που σαν μουσικός παραγωγός εργάζονταν σε ημερήσια βάση, αμειβόμενος με μπλοκάκι, σαν διάστημα εξαρτημένης εργασίας και το διάστημα που εργάστηκε σαν ηχολήπτης (διαθέτει το σχετικό πτυχίο σπουδών) να κατοχυρώσει αμοιβή σύμφωνη με την ΣΣΕ της ΕΤΕΡ. Το δικαστήριο στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλεκτική μη εφαρμογή της υποχρεωτικής από το νόμο ΣΣΕ. Η εργοδοτική πλευρά δεν έφερε μάρτυρα ή άλλο εκπρόσωπο της επιχείρησης, παρίστατο μόνο ο δικηγόρος, ενώ η πλευρά του εργαζομένου παρουσίασε σαν μάρτυρα τον πρώην εργαζόμενο και πρώην πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στον σταθμό Νάσο Μπράτσο, καθώς και γραπτές ένορκες καταθέσεις στο ειρηνοδικείο, από άλλους εργαζόμενους στον σταθμό. Το αποτέλεσμα θα βγεί σε μερικούς μήνες. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν και άλλες δίκες σε βάρος της επιχείρησης

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Η απεργία στην επαρχία



φωτο από την απεργία στην επαρχία. Οι συνάδελφοι της Λέσβου έξω από το υπουργείο Αιγαίου και διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

απεργία στα ΜΜΕ 27 Νοέμβρη 2007












Ήταν η μεγαλύτερη απεργιακή διαδήλωση στην ιστορία των δημοσιογράφων. Φανταστείτε να μην είχε λειτουργήσει διασπαστικά η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ και να είχαμε στο πλευρό μας και τους συναδέλφους τεχνικούς, πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η διαδήλωση, που πρέπει να είχε γύρω στις 3.000 κόσμο. Απαιτούμε άμεσα γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, χωρίς αποκλεισμούς των τεχνικών σωματείων και σαλαμοποίηση των εργαζομένων,που αντικειμενικά διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια.
Μερικά από τα συνθήματα που φωνάξαμε στο μπλόκ μας ήταν:

-Συνδικάτο Τύπου ενωτικό
Πάρτε πίσω το ασφαλιστικό

-Παρ τα μέτρα πίσω, γειά σου και αντίο
Νύχτα θα φύγεις από το υπουργείο

-Ασε των ταμείων τα λεφτά
Κι άντε γίνε μπάτσος στα Ζωνιανά

-θα γίνει του Γιανίτση, θα γίνει πανικός
Κλιμάκωση α γώνα συντονισμός

-Κάτω τα χέρια από τα ταμεία
χι στων ταμείων τη ληστεία
Στείλτε την κυβέρνηση στην ανεργία

-Mαγγίνα, Μαγγίνα με μας που έμπλεξες
πολύ θα υποφέρεις, θα φύγεις με κλωτσιές

-Θα περάσει? ΟΧΙ
Θα περάσει? ΟΧΙ
Δεν θα περάσει

-Tίποτα τίποτα δεν μας σταματά
ασφάλιση θα πάρουμε με τον τσαμπουκά


Και επίσης πολλά αυτοσχέδια τραγούδια,αποτέλεσμα της δημιουργικής φαντασίας των
συναδέλφων, όπως:
-θα τα φάμε στα κλαρίνα
δεν στα δίνουμε Μαγγίνα
θα τα φάμε και στη Θώδη
δεν στα δίνουμε ρε βόδι

ρε Μαγγίνα κερατά
δεν σου δίνω τα λεφτά
πέστο και στον Θοδωρή
να κοιτάξει αν μπορεί
ρε Μαγγίνα κερατά
θα σε στείλω Ζωνιανά
κι αμα μπλέξεις με χασίσια
θα τα βλέπεις όλα ίσια

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Εκδήλωση στις 7 Δεκεμβρίου στις 6.30μμ στην ΕΣΗΕΑ με θέμα το ασφαλιστικό.
Διοργάνωση Finacial Crimes. Συμμετέχουν εργαζόμενοι από όλα τα κλαδικά σωματεία των
ΜΜΕ.Προοπτική μας ένα δυνατό και ενιαίο Συνδικάτο Τύπου.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Eπιστολή τεχνικών σωματείων ΜΜΕ


1. ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε. Τ. Ι. Τ. Α.)
3ης Σεπτεμβρίου & Μάρνης (Ε.Κ.Α.) ΦΑΞ : 2108847368 Τηλ. 697811707
2. ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε. Τ. Ι. Τ. Β. Ε.)
Αριστοτέλους 32 (Ε Κ Θ) Τ. Κ. 546 31 ΦΑΞ: 2310642680 Τηλ. 6937051488
3. ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Ε. Τ. Ι. Τ. Κ.)
Ηράκλειο Κρήτης Τηλ. 6936727701
4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ν. Δ ΕΛΛΑΔΑΣ (Σ. Τ. ΤΗΛ. Ν. Ε.)
Κανακάρη 178 Πάτρα Τ. Κ. 26221 Τηλ. – Φαξ 261022446

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007 Αριθμός Πρωτ. 1002/373
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών μας απαντώντας στην πρωτοφανή κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση στο Ασφαλιστικό, λέμε ξεκάθαρα, για μια ακόμα φορά, ότι παλεύουμε με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις για την δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ το οποίο θα καλύπτει συνταξιοδοτικά και ιατροφαρμακευτικά όλους τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση (Δημοσιογράφους όλων των μέσων, Τεχνικούς Ραδιοφωνίας, Τηλεόρασης και Τύπου, Φωτορεπόρτερ, Διοικητικούς υπαλλήλους ΜΜΕ κλπ).
Επισημαίνουμε ότι αυτή είναι και η εκφρασμένη θέση όλων των Ενώσεων του Τύπου, πλην μιας μικρής πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε Σ Η Ε Α (6 με 5). Η μικρή αυτή πλειοψηφία, περιέργως, επιμένει να διατηρεί τον χώρο διασπασμένο προσπαθώντας δήθεν να διατηρήσει τα «κεκτημένα» (Αγγελιόσημο = 150 εκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο). Αποκρύπτει όμως ότι η ύπαρξη και η βιωσιμότητα των δύο ασφαλιστικών της Ταμείων (Τ Σ Π Ε Α Θ – Ε Δ Ο Ε Α Π) οφείλεται στο γεγονός ότι τα Ταμεία αυτά εισπράττουν την μερίδα του λέοντος του κοινωνικού αυτού πόρου, εις βάρος των υπολοίπων εργαζομένων και κυρίως των Τεχνικών Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
Απευθυνόμενοι ευθέως στην μικρή πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε Σ Η Ε Α τους καλούμε για μία ακόμα, ύστατη φορά, να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική. Το μόνο που υπερασπίζονται είναι η άδικη κατανομή του Αγγελιοσήμου σε λίγους και «εκλεκτούς» εμποδίζοντας ταυτόχρονα την συνδικαλιστική ενοποίηση των εργαζομένων στον Τύπο και στα Μ Μ Ε όλης της χώρας (Δημοσιογράφοι, Τεχνικοί, Διοικητικοί κλπ). Τους τονίζουμε ότι η ενοποίηση αυτή με στόχο την Δημιουργία ενός ισχυρού Συνδικάτου Τύπου είναι ο μόνος δρόμος αποτελεσματικής παρέμβασης και ανακοπής της επερχόμενης ασφαλιστικής λαίλαπας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Διασωματειακού, το οποίο, ως γνωστόν, το απαρτίζουν 12 Συνδικαλιστές Οργανώσεις Τύπου, προτάθηκε να απεργήσει όλος ο κλάδος με αίτημα την δημιουργία αυτού του Ταμείου. Στην πρόταση ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο πρόεδρος της Ε Σ Η Ε Α. Μετά από αυτό, κάποιες από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Διασωματειακού, αποφάσισαν να λάβουν μέρος στην απεργία, εκτελώντας απόφαση της Π Ο Ε Σ Υ, με ξεχωριστό διεκδικητικό πλαίσιο στο οποίο περιλαμβάνεται και το αίτημα της ίδρυσης ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ και κάποιες άλλες όχι.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών μας, με την βεβαιότητα ότι το μόνο που θα περάσει στην κοινή γνώμη είναι η θέση της Πλειοψηφίας των έξη (6) της Ε Σ Η Ε Α, αποφασίσαμε να μην λάβουμε μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης 27.11.07, αλλά να συντονίσουμε τον αγώνα μας για το Ασφαλιστικό με όλους τους εργαζόμενους της Χώρας.
Παρόλα αυτά ευχόμαστε στους συμμετέχοντες στην απεργία της Τρίτης, καλή επιτυχία στον αγώνα τους γιατί οι κερδισμένοι αγώνες μόνο οφέλη μπορούν να αποκομίσουν στους εργαζόμενους.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε. Τ. Ι. Τ. Α. - Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε. – Ε. Τ. Ι. Τ. Κ. – Σ. Τ. ΤΗΛ. Ν. Ε

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ – ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ - ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Συνέλευση στην ΕΡΤ


Στη συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για τη ΣΣΕ και τα άλλα προβλήματα της ΕΡΤ, στην παρέμβασή τους οι Financial Crimes, τόνισαν ότι πρέπει να ζητηθεί η επαναπρόσληψη των κομμένων συμβασιούχων και η παραμονή της νέας φουρνιάς συμβασιούχων,με πλήρη εργαιακά δικαιώματα, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων των προσφάτως μονιμοποιηθέντων (κλιμάκια, αναδρομικά). Ακολούθως έγινε συζήτηση για το ασφαλιστικό,όπου ακούστηκαν αρκετές φωνές για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων,σε συνεργασία με όλες τις ειδικότητες των ΜΜΕ. Αποφασίστηκε να βγεί ένα κείμενο των εργαζομένων στην ΕΡΤ για τα "τοπικά" ζητήματα (ΣΣΕ), καθώς και επιτροπή περιφρούρησης της απεργίας.
Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε στη συνέλευση:


ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 12ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ


Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδιά της για το ασφαλιστικό.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Κανένας τζόγος με τα λεφτά των ταμείων.
Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς.

ΣΣΕ στην ΕΡΤ ΤΩΡΑ !!

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο που διαλύει τις ΣΣΕ στα δημοτικά ΜΜΕ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους μονιμοποιηθέντες συναδέλφους
Καταβολή των αναδρομικών που προκύπτουν για το διάστημα που σαν συμβασιούχοι κάλυπταν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες" και αμείβονταν κάτω από την ΣΣΕ της ΕΣΗΕΑ
Επίλυση του προβλήματος της "αρνητικής προσωπικής διαφοράς"
Καταβολή υπερωριών στους εξωτερικούς συντάκτες οι οποίοι με τις φωτιές και τις εκλογές δούλεψαν πέρα από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (όπως ισχύει και για άλλες ειδικότητες, πχ εικονολήπτες) και ρύθμιση του ωραρίου.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Εκδήλωση στις 7 Δεκεμβρίου στις 7μμ στην ΕΣΗΕΑ με θέμα το ασφαλιστικό.
Διοργάνωση Finacial Crimes. Συμμετέχουν εργαζόμενοι από όλα τα κλαδικά σωματεία των ΜΜΕ.Προοπτική μας ένα δυνατό και ενιαίο Συνδικάτο Τύπου.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Απεργιακή απάντηση στην πρόκληση

φωτο τα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό


Συντονισμένη απεργιακή απάντηση με προοπτική άμεσης κλιμάκωσης, είναι η μόνη ρεαλιστική στάση στα προκλητικά σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Όλοι στην απεργία της Τρίτης 27 Νοέμβρη. Μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας απεργούμε στις 12 Δεκέμβρη.



ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ
Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο (νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών στην παράγραφο: Ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ πρώτου βαθμού, άρθρο 25 εδάφιο 10)που ψηφίστηκε επίτηδες την ώρα του αγώνα Ολυμπιακός - Ρεάλ,πέρασε η διάλυση όλων των κλαδικών συμβάσεων στα δημοτικά ΜΜΕ και το πέρασμα των εργαζομένων σαν δημοτικούς υπαλλήλους που θα εργάζονται με αμοιβές ΠΟΕ ΟΤΑ, δηλαδή έως και 50% κάτω στον μισθό. H NΔ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αγωνία κάποιων ανθρώπων για σταθερή δουλειά και να τους στρέψει εναντίον των κλαδικών σωματείων των ΜΜΕ, που πρέπει να διεκδικήσουν μαζί με το ασφαλιστικό, να μην περάσει ούτε αυτό το μέτρο.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

Εργασιακή ενημέρωση


Προς το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι
όπως γνωρίζετε και προκύπτει και από την πρόσφατη ανακοίνωσή σας για το ασφαλιστικό, η ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για το θέμα αυτό, δημιουργεί εύλογη ανησυχία στον κλάδο. Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στην ανακοίνωση, χρειάζεται έγκυρη ενημέρωση και όχι φημολογίες και παραπληροφόρηση, που δημιουργούν εντυπώσεις.Σας απευθυνόμαστε γιατί μάθαμε για διαγραφή από τον ΕΔΟΕΑΠ, συναδέλφων μας μελών της ΕΣΗΕΑ, που εργάζονται σε περιοδικά. Πόσοι συνάδελφοι έχουν διαγραφεί από τον ΕΔΟΕΑΠ και με ποιο σκεπτικό, είναι το ερώτημα το οποίο σας απευθύνουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι η διαγραφή συναδέλφων από τον ΕΔΟΕΑΠ σε μία περίοδο όξυνσης του ασφαλιστικού από την πλευρά της κυβέρνησης, δημιουργεί έντονη ανησυχία και ανασφάλεια στον κλάδο. Περιμένοντας να
μας ενημερώσετε σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Financial Crimes



2)Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (νο32) των Financial Crimes, με
πρωτοσέλιδο «Κάτω τα χέρια από τα ταμεία τις συντάξεις, τις ζωές μας»,«Όλοι στην απεργία στις 12 Δεκέμβρη».Στα περιεχόμενα περιλαμβάνονται τα άρθρα:

-Ασφαλιστικό:οι ευθύνες της πολιτείας (Γκουίντο Τσιόφφι)
-Για το ΤΣΠΕΑΘ (Μωυσής Λίτσης)
-Για τον ΕΔΟΕΑΠ (Λήδα Μοσχονά)
-Ανοίγει η όρεξη των ασφαλιστικών εταιρειών (Κώστας Σαρρής)
-Κάτω τα χέρια από τα ταμεία μας (Νάσος Μπράτσος)
-Το συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ και η συνέχεια (Ειρήνη Φωτέλλη)
-Το ραντάρ των Financial Crimes (συλλογικό)


Πρώτη εξόρμηση με το νέο τεύχος έγινε στη συνέλευση της ΕΠΗΕΑ την Κυριακή 18 Νοέμβρη, όπου εκτός από τη διανομή του τεύχους, στην παρέμβασή της η Γιάννα Σακελλαρίου, εργαζόμενη στο ΔΟΛ, ανέλυσε τις θέσεις των Financial Crimes για το ασφαλιστικό και το συνδικάτο Τύπου. Επί της ουσίας δεν ήταν συνέλευση, αλλά συζήτηση διότι δεν υπήρχε απαρτία. Έγιναν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ Ν.Κιάο και τη νέα διοίκηση της ΠΟΕΠΤΥΜ. Οι εξορμήσεις συνεχίζονται σε διάφορα ΜΜΕ.


3)ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΜΕ: εκδήλωση για το ασφαλιστικό διοργανώνουν την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη στις 7μμ στην ΕΣΗΕΑ οι Financial Crimes, με συμμετοχή ομιλητών από όλα τα κλαδικά σωματεία των ΜΜΕ. Νεώτερα με επόμενη ανακοίνωση, βάλτε το όμως στην ατζέντα σας από τώρα.

4)καπηλεία των αρχικών της ΕΣΗΕΑ, από την λεγόμενη «ένωση συντακτών ημερήσιας ενημέρωσης Αττικής», διεύθυνση Αριστοτέλους 22 πλ.Βάθης. Τί θα κάνει η πραγματική ΕΣΗΕΑ, θα αφήσει αυτό το φρούτο να παίζει με τα αρχικά της?


5)Αυτή την βδομάδα, μικτό συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ την Τετάρτη, συνέλευση δημοσιογράφων στην ΕΡΤ την Πέμπτη, συνεδρίαση του διασωματειακού των ΜΜΕ και μάζεμα των Crimes την Παρασκευή με θέμα την οργάνωση της εκδήλωσης για το ασφαλιστικό και τις εξελίξεις στην ΕΣΠΗΤ.


6) Σε επόμενο newsletter η θέση μας για τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην ΕΣΠΗΤ (να το συζητήσουμε συλλογικά πρώτα στο μάζεμα των crimes).

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Λίγο πριν την σύνταξη


Eυχαριστούμε όσους μας στέλνουν ανταποκρίσεις, ιδίως για το ακόλουθο θέμα :Προβλήματα αντιμετωπίζουν την τελευταία περίοδο η SPORTIME και η ΑΘΛΗΤΙΚΗ. Υπήρξε μάλιστα και παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ. Ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί το φαινόμενο που είδαμε στη ΩΡΑ για σπόρ, να μένουν δηλαδή έξω από το διάδοχο φύλλο τρείς τέσσερις συνάδελφοι με την αιτιολογία ότι είναι «υψηλόμισθοι», με αποτέλεσμα τώρα που θέλουν γύρω στον ενάμισυ χρόνο για να βγούν στη σύνταξη, να μην συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Παραμένουν χωρίς δουλειά και χωρίς επίδομα ανεργίας, αφού μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν τους είχε δοθεί η γραπτή καταγγελία της σύμβασης. Ντροπή δεν είναι αγαπητέ πρόεδρε της ΕΣΗΕΑ?

Μας ήρθε ένα e-mail με το εξής ερώτημα:Ποιος συνταξιούχος αμείβεται με μαύρα, κάνει κουμάντο σε ημερήσιο φύλλο και διώχνει συναδέλφους?
Θα περιμένουμε με αγωνία την απάντηση για να την διασταυρώσουμε πρώτα και μετά να την δημοσιεύσουμε.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Διαδηλώσεις και απεργίες συναδέλφων


Διαδήλωση πραγματοποίησαν σήμερα Σάββατο 200 Πακιστανοί δημοσιογράφοι στο Ισλαμαμπάντ, διαμαρτυρόμενοι για την λογοκρισία του στρατιωτικού καθεστώτος. Μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάθε επικριτικό σχόλιο ή πληροφορία σε βάρος του προέδρου Μουσάραφ, ή την κυβέρνησή του, διώκεται. Επίσης απαγορεύεται η δημοσίευση, ή προβολή εικόνων, για τις επιθέσεις αυτοκτονίας και των ανακοινώσεων των Ισλαμιστών. Χθες Παρασκευή στην Παλαιστίνη, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού, επειδή μετέδωσε ομιλία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης της Φάταχ. Ο συλληφθείς δημοσιογράφος Μουτάζ Κουρντί, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού al-Amal, με έδρα την πόλη της Χεβρώνας, στη Δυτική Όχθη, δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στους Παλαιστινίους, οι οποίοι χαρακτήρισαν το γεγονός σαν απόπειρα φίμωσης του Τύπου και κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου. Το συνδικάτο των Παλαιστινίων δημοσιογράφων, ζήτησε να απελευθερωθεί ο κ. Κουρντί, ενώ ήδη είναι ορατό το ενδεχόμενο απεργίας με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή του.

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Στο πλευρό των εργαζομένων στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ


Τον χάρο με τα μάτια τους είδαν οι εργαζόμενοι στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ (πρώην αθλητική ηχώ) όταν την Πέμπτη 8/11/2007, ο εργοδότης ανακοίνωσε το κλείσιμο της εφημερίδας. Έγινε συγκέντρωση εργαζομένων και απανωτές συσκέψεις, ενώ κατέβηκε και η ΕΣΗΕΑ. Τελικά η εφημερίδα βγαίνει αύριο, ο εργοδότης θα πάει αύριο από την ΕΣΗΕΑ για κουβέντα και δηλώνει ότι ψάχνει να βρεί λεφτά, ενώ πήρε πίσω τις δύο απολύσεις των τελευταίων ημερών. Αποτελεί αθλιότητα πρώτου μεγέθους να περνάνε οι εργαζόμενοι τέτοιες ψυχοφθόρες διαδικασίες (πρόσφατα είχαμε την μη κυκλοφορία της εφημερίδας, που άλλαξε τίτλο από Αθλητική Ηχώ σε Αθλητική και τις φήμες για κλείσιμό της). Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν οι εργαζόμενοι βρέθηκαν κλειδωμένοι έξω από την εφημερίδα πριν αυτή μετακομίσει στο Μοσχάτο. Αυτά είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης, η ανοχή στην εργοδοτική ζούγκλα, των εκβιασμών, των οικονομικών και ψυχικών πιέσεων σε βάρος των εργαζομένων. Αναγκαία όσο ποτέ η προοπτική ενός δυνατού Συνδικάτου Τύπου για να μπεί κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και ορισμένοι στο κελί τους.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Nέα από τα ΜΜΕ 7/11/2007


Καταψηφίστηκε ο απολογισμός της διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ στη σημερινή δεύτερη και τελευταία μέρα του 22ου απολογιστικού της συνεδρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σώμα των συνέδρων πρέπει να εκλέξει νέα διοίκηση μέσα στις επόμενες μέρες. Πολλές ήταν οι κριτικές στις ομιλίες συνέδρων για υποτονική αντιμετώπιση του θέματος της ψηφιακής τηλεόρασης (είσοδος ιδιωτών στην ΕΡΤ), στη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των μονιμοποιηθέντων συμβασιούχων, τον διάλογο για τα ΒΑΕ (βαρέα και ανθυγιεινά), την παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα (εικονολήπτες , τεχνικοί, κλπ). Από 130 συνέδρους, 44 υπερψήφισαν τον απολογισμό, 75 τον καταψήφισαν και τα υπόλοιπα ήταν 4 λευκά και αποχές. H καταψήφιση αποτελεί πολιτική ήττα της διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Αναρωτιόμαστε όμως αν η ΠΟΣΠΕΡΤ έκανε έστω και κάποιες αποσπασματικέςκινητοποιήσεις, τότε για τα ίδια θέματα τι θα μπορούσαμε να πούμε για τις ηχηρές απουσίες ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ?


Με τετράωρη στάση εργασίας, σαν συμπαράσταση, συμμετείχε το σωματείο
εργαζομένων στον "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 FM" στις κινητοποιήσεις (απεργία και
κατάληψη του Δημαρχείου Ηρακλείου Αττικής) των εργαζομένων στους
βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, που είναι απλήρωτοι για έξι μήνες
και των μονίμων του Δήμου, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της
καθαριότητας.


Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους των ΜΜΕ «SPORTIME FM 89,2», «SPORTIME», «ΑΘΛΗΤΙΚΗ» και ALPHA 9.89" που αντιμετωπίζουν προβλήματα και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Έκλεισε η "Ήπειρος"


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων πληροφορήθηκε την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας «Ήπειρος» που εκδιδόταν στα Ιωάννινα. Εκφράζουμε την βαθιά λύπη μας για το γεγονός αυτό. Το κλείσιμο μιας εφημερίδας σημαίνει μια φωνή αλήθειας και κριτικής λιγότερη. Παρ’ ότι οι συνάδελφοι που εργάζονταν στην εφημερίδα αποζημιώθηκαν από τον έως πρότινος εργοδότη τους είναι σαφές ότι ανακύπτει κοινωνικό ζήτημα αφ’ ης στιγμής περνούν το κατώφλι της ανεργίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ θα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην τύχη του τίτλου της εφημερίδας και στο ενδεχόμενο επανέκδοσης της θα διεκδικήσει την επαναπρόσληψη των συναδέλφων. Παράλληλα, βρίσκεται στο πλευρό των απολυθέντων και τους εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Aνακοινώσεις ΕΤΙΤΑ, ΕΤΙΤΒΕ και ΕΣΗΕΑ


φωτο από διανομή των Financial Crimes στα γήπεδα, στους αθλητικούς συντάκτες


1)ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εισαγγελική εντολή που επιτρέπει να βιντεοσκοπούνται οι διαδηλώσεις από αστυνομικά όργανα και το οπτικοακουστικό υλικό να χρησιμοποιείται σαν αποδεικτικό στοιχείο για τυχόν «άνομες πράξεις» των συμμετεχόντων.
Είναι φανερό ότι ο αληθινός στόχος του μέτρου αυτού είναι να αποτρέψει τους εργαζόμενους τους φοιτητές, τους μαθητές και γενικότερα τον κόσμο, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα για τον κλάδο μας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο και αυτή ακόμα την ζωή των εργαζομένων στα τηλεοπτικά συνεργεία, των δημοσιογράφων, και των άλλων τεχνικών που καλύπτουν τις πορείες με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου και μόνο.Ζητάμε την άμεση απόσυρση του μέτρου αυτού που μόνο κοινωνική αναστάτωση μπορεί να επιφέρει.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Τ.Ι.Τ.Α & Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε




2)Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης επαναλαμβανόμενης απεργίας για τους συναδέλφους που εργάζονται στον ραδιοφωνικό σταθμό «SPORTIME FM 89,2» ιδιοκτησίας «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Α.Ε.» από την 6.00 π.μ. της Τετάρτης, 7 Νοεμβρίου έως 6.00 π.μ. της Πέμπτης, 8 Νοεμβρίου 2007. Παράλληλα, αποφάσισε δυναμικές κινητοποιήσεις στις εφημερίδες «SPORTIME» και «ΑΘΛΗΤΙΚΗ», καθώς και στο site του Ομίλου.
Το Δ.Σ. της Ένωσης κατέληξε στις αποφάσεις του αυτές, αφού εξάντλησε κάθε όριο υπομονής και αντοχής μπροστά στην αντεργατική και αντισυμβατική συμπεριφορά της εργοδοσίας και τον εμπαιγμό των εργαζομένων.
Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της, οι συνάδελφοί μας, που εργάζονται στα παραπάνω μέσα, εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι έως και 4 μήνες (!), ενώ συνεχείς είναι οι απειλές για κλείσιμο του σταθμού και των εφημερίδων που δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας.
Πέραν δε όλων αυτών αποτελεί σκάνδαλο η συχνή και επαναλαμβανόμενη αλλαγή επωνυμίας Ανωνύμων Εταιρειών του Ομίλου με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα η αστραπιαία αλλαγή του τίτλου της ιστορικής «ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΗΧΟΥΣ» σε απλή … «ΑΘΛΗΤΙΚΗ» (!).
Συνέπεια όλων των ανωτέρω αποτελεί η απόλυση των συναδέλφων Κωνσταντίνου Μπάκου και Γεωργίου Μανετάκη από την εφημερίδα «SPORTIME» και, μάλιστα, χωρίς αποζημίωση!!!

3)Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών καταγγέλλει με τον εντονότερο τρόπο την αντεργατική, αλλά και κατάφωρα παράνομη και καταχρηστική απόλυση της συναδέλφου Ελένης Λεοντίτση από τον ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 98,9», ύστερα από οκτώ χρόνια εργασίας στο σταθμό, επειδή τόλμησε να διεκδικήσει το νόμιμο δικαίωμά της για την καταβολή της αμοιβής της εργασίας του Σαββάτου και της Κυριακής!!!
To ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία των δημοσιογράφων που εργάζονται στον Ρ/Σ ALPHA 98,9 για την 8η Νοεμβρίου 2007, ημέρα Πέμπτη και να καλέσει σε Γενική Συνέλευση όλους τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ALPHA.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Επιτέλους λύση στον PLANET






ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

Αθήνα, 1η Νοεμβρίου 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συμφωνία επήλθε σήμερα στη συνάντηση, αφʼ ενός των εκπροσώπων του Ομίλου Αγγελοπούλου και, αφʼ ετέρου, των Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΕΡ, καθώς και των εκπροσώπων των εργαζομένων στον Ρ/Σ PLANET.

Η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι, θα καταβάλει στα Ταμεία των εργαζομένων τις οφειλές για όσο χρόνο οι εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι, το διάστημα από Σεπτέμβριο 2004 έως Απρίλιο 2007 και το ποσό των 19.800€ κατά μέσο όρο για κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό έληξε και τυπικά η αντιδικία μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων στον Ρ/Σ PLANET.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ


ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Η λύση στο θέμα του Planet δείχνει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα της δημιουργίας συνδικάτου Τύπου, με όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στα ΜΜΕ, μαζί.

Finacial Crimes

Απεργία 12 Δεκέμβρη


Ανοιχτή επιστολή προς τη διασωματειακή επιτροπή των κλαδικών σωματείων των ΜΜΕ


Αγαπητοί συνάδελφοι
με αφορμή και την πρόσφατη κοινή σας ανακοίνωση για το ασφαλιστικό, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα εργασιακά ζητήματα, με την κυβέρνηση να επιτίθεται με αιχμή το ασφαλιστικό και τον προϋπολογισμό, θεωρούμε σημαντικό ζήτημα την απεργιακή συστράτευση όλων των κλάδων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου. Όλοι στον αγώνα, με αλληλεγγύη, ενότητα και συντονισμό.


Νάσος Μπράτσος, μέλος ΕΣΗΕΑ (Financial Crimes)
Μωυσής Λίτσης, μέλος ΕΣΗΕΑ(Financial Crimes)
Χρήστος Κουγιτέας, μέλος ΕΤΙΤΑ
Μήτσος Αργυροκαστρίτης, μέλος ΔΣ σωματείου Λιθογράφων
Βαγγελιώ Τόλη, μέλος ΕΠΗΕΑ
Γιάννα Σακελλαρίου, μέλος ΕΠΗΕΑ