Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Απόλυση και απεργία-ανταρσία στο "Εθνος"

Σε απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο "Εθνος", με απόφαση γενικής συνέλευσης που ζητά την ανάκληση απόλυσης δημοσιογράφου με 18 χρόνια δουλειά.
Η εργοδοσία έσπευσε να στείλει εξώδικο που θέλει παράνομη την απεργία, αλλά οι συνάδελφοι επιμένουν προσπαθώντας να περιφρουρήσουν την απεργία και να μην βγει το φύλλο του "Εθνους" ως απάντηση στην αδιαλλαξία της διεύθυνσης να πάρει πίσω την απόλυση. Παρανομη δεν είναι η απεργία, παράνομες είναι οι απολύσεις. Οι απολύσεις πρέπει να απαγορευτούν και όχι η απεργία που μπορεί να βάλει φρένο στις επιθέσεις.
Πολλά θα κριθούν την Τρίτη, καθώς συνεχίζεται το πογκρόμ απολύσεων στον Πήγασο.
Η ιστορία ξεκίνησε ως εξής:
Η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόλυση μιας συναδέλφου στο τηλεοπτικό με 18 χρόνια δουλειά.
Την χαρακτηρίζουν ως "υψηλόμισθη", επειδή παίρνει ύστερα από 18 χρόνια ό,τι προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας.
Η γενική συνέλευση των εργαζόμενων στο "Εθνος" αποφάσισε ότι δεν θα δουλέψει κανείς για την έκδοση της εφημερίδας, εάν η διεύθυνση δεν αποφασίσει να πάρει πίσω την απόλυση σήμερα.
Η εργοδοσία απάντησε στην εκπρόσωπο ότι δεν θα πάρει πίσω την απόλυση, με το αιτιολογικό ότι εκτός από "υψηλόμισθη" όπως την βάφτισε, την αποκάλεσε και "ανεπαρκή" ύστερα από 18 χρόνια δουλειάς. Ηδη έχουν γίνει 50% περικοπές στο τηλεοπτικό και καλλιτεχνικό του "Εθνους" και όσοι έχουν απομείνει δουλεύουν 15ωρα υπό σκληρή πίεση για να βγει η δουλειά.
Οι εργαζόμενοι στη συνέλευση, αρκετά οργισμένοι αποφάσισαν να μην δουλέψουν για την έκδοση του φύλλου και να καλέσουν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να καλύψει την απεργία. Αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει, ομόφωνα αποφάσισαν ότι δεν ακουμπούν τα πληκτρολόγια μέχρι την ανάκληση της απόλυσης...
Αργά το απόγευμα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλύψει την απόφαση των συναδέλφων για απεργία μέχρι την ανάκληση της απόλυσης, με δυο 4ωρες στάσεις εργασίας 7-11 το βράδυ και 11-3 τα ξημερώματα.
Η εργοδοσία έπσευσε να στείλει από τη νομική υπηρεσία χαρτί ότι είναι παράνομη, αλλά οι εργαζόμενοι επιμένουν λέγοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει το δικαστήριο, αν και ξέρουμε τι θέση παίρνει συνήθως: τη θέση των εργοδοτών.
Την Τρίτη θα γίνει νέα γενική συνέλευση 4μμ, με πρόταση για συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στον Πήγασο και συνέχιση της απεργίας μέχρι την ανάκληση της απόλυσης.

Πάτρα: ο Τύπος της Δευτέρας

Παρουσιάζουμε τα φύλλα των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν σήμερα Δευτέρα στην Πάτρα καθώς και τα ένθετά τους. Ο "Πατραϊκός Τύπος" έχει ένθετο την αθλητική εφημεριδα "SportWeek", με έμφαση στην τοπική αθλητική κίνηση και αξιοσημείωτο είναι ότι κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, η μια με πρώτη την πολιτική και ένθετο την αθλητική και η δεύτερη με πρώτη την αθλητική και ένθετο την πολιτική. Η "Πελοπόννησος" έχει ένθετο την "Πάτρα σπορ", η "Γνώμη", ένθετο τη "Γνώμη Σπορ", ενώ ο "Κόσμος" είναι εβδομαδιαία και κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή. Δεν κυκλοφορούν τη Δευτέρα "Τα γεγονότα", που είναι καθημερινή εφημερίδα.
Η είδηση για πετρέλαιο στο Ιόνιο, τα προβλήματα στην "Καλλικρατική" πια τοπική αυτοδιοίκηση, το κόψιμο δρομολογίων του ΟΣΕ, οι μετανάστες (στην Πάτρα λόγω του λιμανιού και της σύνδεσης με Ιταλία, αποτελεί θέμα αιχμής, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας.

Στην "απέξω" οι άνεργοι?


Αναδημοσιεύουμε από την εβδομαδιαία εφημερίδα της Πάτρας "Κόσμος". Κάντε κλικ πάνω στο δημοσίευμα για να το διαβάσετε.

Απόλυση και συνέλευση στο "Εθνος"

Συνεχίζεται το πογκρόμ απολύσεων στον Πήγασο και οι ενώσεις κάνουν την πάπια.
Η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόλυση μιας συναδέλφου στο τηλεοπτικό με 18 χρόνια δουλειά.
Την χαρακτηρίζουν ως "υψηλόμισθη", επειδή παίρνει ύστερα από 18 χρόνια ό,τι προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται γενική συνέλευση των εργαζόμενων στο "Εθνος" που αποφάσισε ότι δεν θα δουλέψει κανείς για την έκδοση της εφημερίδας, εάν η διεύθυνση δεν αποφασίσει να πάρει πίσω την απόλυση σήμερα.
Η εργοδοσία απάντησε στην εκπρόσωπο ότι δεν θα πάρει πίσω την απόλυση, με το αιτιολογικό ότι εκτός από "υψηλόμισθη" όπως την βάφτισε, την αποκάλεσε και "ανεπαρκή" ύστερα από 18 χρόνια δουλειάς. Ηδη έχουν γίνει 50% περικοπές στο τηλεοπτικό του Εθνους και όσοι έχουν απομείνει δουλεύουν 15ωρα υπό σκληρή πίεση για να βγει η δουλειά.
Οι εργαζόμενοι στη συνέλευση, αρκετά οργισμένοι αποφάσισαν να μην δουλέψουν για την έκδοση του φύλλου και να καλέσουν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να καλύψει την απεργία. Αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει, ομόφωνα αποφάσισαν ότι δεν ακουμπούν τα πληκτρολόγια μέχρι την ανάκληση της απόλυσης...
Αργά το απόγευμα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλύψει την απόφαση των συναδέλφων για απεργία μέχρι την ανάκληση της απόλυσης, με δυο 4ωρες στάσεις εργασίας 7-11 το βράδυ και 11-3 τα ξημερώματα.
Αύριο θα γίνει νέα γενική συνέλευση 4μμ, με πρόταση για συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στον Πήγασο και συνέχιση της απεργίας μέχρι την ανάκληση της απόλυσης.

Απολύσεις στο Tele Time στην Πάτρα-Αγανάκτηση για Κούγια


Μπαράζ απολύσεων στον τηλεοπτικό σταθμό ``Tele Time``

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων καταγγέλλει την παράνομη, καταχρηστική και αναιτιολόγητη απόλυση των συναδέλφων δημοσιογράφων Κώστα Κριετσιώτη, Βασίλη Καψαμπέλη και Χρήστου Στρατουλάκου από τον τηλεοπτικό σταθμό «Tele Time» της Πάτρας.

Οι απολύσεις των τριών συναδέλφων σηματοδοτούν ουσιαστικά την θεαματική αποψίλωση του ειδησεογραφικού τομέα του σταθμού και την δραστική αλλοίωση του ενημερωτικού χαρακτήρα του. Παράλληλα, η μόνιμη τακτική των εργοδοτών να μετακυλίουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των αποφάσεων τους, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων αρνείται να δεχθεί λογικές που οδηγούν στην απώλεια θέσεων εργασίας και διακυβεύουν το εργασιακό μέλλον συναδέλφων, στο όνομα της διαφύλαξης των κερδών και της ευημερίας των αριθμών.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ ζητά την άμεση επαναπρόσληψη των τριών συναδέλφων και την αναστολή κάθε σκέψης απολύσεων στον τηλεοπτικό σταθμό.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσει, σε πρώτη φάση, σε κήρυξη 24ωρης απεργίας στο «Tele Time» την προσεχή Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2011 ενημερώνοντας παράλληλα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την επερχόμενη αλλαγή στη φυσιογνωμία του τηλεοπτικού σταθμού.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


2)Διαμαρτυρία δημοσιογράφων για τη στάση της Διοίκησης της Παναχαϊκής









ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, με αφορμή την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε στην Αίθουσα Τύπου του γηπέδου της Παναχαϊκής ο συνάδελφος Χρήστος Βεργανελάκης και το γεγονός ότι, μια εβδομάδα μετά, ουδείς εκ των υπευθύνων της ομάδας προέβη σε μια δήλωση καταδίκης της επίθεσης, αποφάσισε οι συνάδελφοι του αθλητικού ρεπορτάζ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να απέχουν από την συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μετά το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της Παναχαϊκής.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Υ.Γ.σχόλιο του Blog. Φαίνεται ότι έτσι όπως τον "υποδέχτηκαν"(φωτο με τα ΜΑΤ το Δεκέμβρη του 2008), έτσι και θα τον "αποχαιρετήσουν".

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους Αιγύπτιους διαδηλωτές


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, 6.00 μμ, μπροστά στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία
(Βασιλίσσης Σοφίας – απέναντι από την Βουλή)

Καλούν: Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για την Γάζα», Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, Σύλλογος «Ελεύθερη Αίγυπτος»
Τις τελευταίες ημέρες το «αραβικό πεζοδρόμιο» γράφει ιστορία! Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες οι μάζες εξεγείρονται και καταφέρνουν να κλονίζουν συθέμελα τα διεφθαρμένα καταπιεστικά καθεστώτα. Στην Τυνησία ανατράπηκε ο Μπεν Αλί τερματίζοντας 23 χρόνια δικτατορίας. Στην Αίγυπτο το δικτατορικό καθεστώς Μουμπάρακ που διατηρείται πάνω από 30 χρόνια, τρίζει και ούτε η βάναυση καταστολή ούτε οι ψεύτικες υποσχέσεις για «μεταρρυθμίσεις» μπορούν προς το παρόν να συγκρατήσουν την οργή του κόσμου που ξεσπάει και απλώνεται σε ολόκληρη την χώρα. Τα αιτήματα για δουλειά και ψωμί ενώνονται με αυτά για πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες, για ανατροπή του ίδιου του καθεστώτος, ανάβοντας το φυτίλι μιας επαναστατικής διαδικασίας που απλώνεται από την Αίγυπτο και την Τυνησία στην Αλγερία, την Υεμένη, το Λίβανο, την Ιορδανία και πολλές άλλες αραβικές χώρες.
Η Αίγυπτος αποτελεί βασικό στήριγμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και της προσπάθειας κυριαρχίας των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε «συμφωνία ειρήνης» με το Ισραήλ το 1978 προδίδοντας τον αγώνα των Παλαιστίνιων. Είναι η δεύτερη χώρα μετά το Ισραήλ που λαμβάνει 1.5 δις δολάρια βοήθεια από τις ΗΠΑ κάθε χρόνο για τις δυνάμεις ασφαλείας της –αυτές τις δυνάμεις που σήμερα δολοφονούν τους εξεγερμένους διαδηλωτές. Παίζει καθοριστικό ρόλο στον αποκλεισμό της Γάζας και στην βοήθεια προς το σιωνιστικό απαρντχάϊντ του Ισραήλ για να συνεχίζει την κατοχή της Παλαιστίνης. Η πτώση του Μουμπάρακ και του δικτατορικού καθεστώτος του θα είναι νίκη για όλους τους Παλαιστίνιους, για το σύνολο των αραβικών μαζών που βγαίνουν στους δρόμους!
Οι κυβερνήσεις της Δύσης τρέμουν μπροστά στον ξεσηκωμό των αραβικών μαζών. Ο Μπεν Αλί και ο Μουμπάρακ είναι φίλοι και συνεργάτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που διατηρούσαν άριστες σχέσεις μαζί τους «ξεχνώντας» ότι είναι στυγνοί δικτάτορες. Η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ που το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και πιο προκλητική συμβαδίζει με αυτές τις επιλογές.
Οι δικοί μας φίλοι και σύντροφοι βρίσκονται στην αντίθετη μεριά! Στους εξεγερμένους σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, στους Παλαιστίνιους που συνεχίζουν ν’ αγωνίζονται για την ελευθερία τους, σ’ολους όσους παλεύουν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, την εκμετάλευση και την καταπίεση.
- Αλληλεγγύη στην αραβική επανάσταση - Κάτω ο δικτάτορας Μουμπάρακ
- Όχι στον αποκλεισμό της Γάζας - Λευτεριά στην Παλαιστίνη
- Καμιά συνεργασία με το κράτος τρομκράτη του Ισραήλ

Ειδήσεις που αξίζει να προβάλλονται (απεργία στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ)



Στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ η Έκτακτη ΓΣ που συγκλήθηκε στις 27/1, ψήφισε με κάλπη κι αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 1-2 Φλεβάρη με αίτημα
ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
Το αποτέλεσμα: 582 φηφίσαντες/έγκυρα, 500 ΝΑΙ (στη 48ωρη), 64 ΟΧΙ, 18 ΛΕΥΚΑ. (86% ΝΑΙ, 11% ΟΧΙ, 3% ΛΕΥΚΟ).
Και στις 2 Φλεβάρη (2η μέρα της απεργίας), με νέα ΓΣ θα αποφασίστεί για συνέχιση-κλιμάκωση.


Ανακοίνωση από το Σωματείο εργαζομένων του ομίλου INTRACOM


Διεκδικούμε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων μας, να μην γίνουν άλλες απολύσεις όπως και να μην υπάρξει μείωση μισθών.
Είναι προφανές ότι η εργοδοσία αποφάσισε να προχωρήσει σε μια εφʼ όλης της ύλης, χωρίς προηγούμενο επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Επίθεση που αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της μη πληρωμής υπερωριών, των μηδενικών αυξήσεων που είχε επιβάλει για τέσσερα χρόνια, των συνεχόμενων απολύσεων. Ανοίγει νέο κύκλο συμπίεσης των εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς ημερομηνία λήξης.
Είναι προμήνυμα συνολικότερα για τους εργαζόμενους στον κλάδο και στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα. Η θέληση των εργαζομένων όπως εκδηλώθηκε στη Γενική Συνέλευση είναι να μπει ένα τέρμα, να μην υποστούμε καμιά περαιτέρω θυσία στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.
Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και καλούμε το εργατικό κίνημα της χώρας να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του στην απεργία μας με ψηφίσματα και με τη φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια της απεργίας.
Ειδικά για τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μας, τα καλούμε να εκδηλώσουν ενεργητικά τη συμπαράστασή τους λαμβάνοντας οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία θεωρούν πρόσφορη.

Ειδήσεις που αξίζει να προβάλλονται (κινητοποίηση στο Βύρωνα)


Δευτέρα 31 Ιανουαρίου
7 π.μ. - 10 π.μ.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8.30 π.μ. στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Ενσωμάτωση όλων των Νομικών Προσώπων στο Δήμο.
Αναβάθμιση των Υπηρεσιών του Δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μη διαλυθούν οι Υπηρεσίες του Δήμου, λόγω μεγάλου αριθμού αποχωρήσεων, όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Κατάργηση της Δημοτικής Επιχείρησης Α.Ε. και μεταφορά του προσωπικού και των δραστηριοτήτων της στο Δήμο, εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης της ΠΟΕ – ΟΤΑ στους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης.
Να μη δημιουργηθεί Ανώνυμη Εταιρεία για τον Πολιτισμό.
Άμεση καταβολή των δεδικασμένων οφειλών του Δήμου προς τους εργαζόμενους (σχολικούς φύλακες, Πνευματικό Κέντρο, Αθλητικό Οργανισμό).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

6 μήνες απλήρωτοι και ξεχασμένοι



Την Τρίτη κλείνουν έξι μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, «επικοινωνία 94FM». Ο πρώην δήμαρχος έφαγε το φούμο του και ησύχασε, η νέα δημοτική αρχή πρέπει να τρέξει το θέμα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα, ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, μήπως θα έπρεπε να το δουν λίγο πιο σοβαρά?

Εκδήλωση στα Χανιά


Εκδήλωση στα Χανιά πραγματοποιεί η Επιτροπή αλληλεγγύης συνδικαλιστών και συνδικάτων.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πρωινή περιφρούρηση στο STAR








Από τις 5.30πμ ξεκίνησε η περιφρούρηση στην πύλη του STAR στη Νέα Κηφισιά και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, για τη στάση εργασίας της ΕΤΙΤΑ. Δεν έλειψαν και οι εντάσεις, όταν διευθυντής παραγωγής επιχείρησε να κάνει "μαγκιά" με το αυτοκίνητό του, επιχειρώντας να παρασύρει μέλη της ομάδας περιφρούρησης, ενώ κραύγαζε ότι θέλει τα ονόματά τους. Τα πρωινάδικα είχαν μαγνητοσκοπηθεί από χτες. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με μικρή συμβολική παρουσία, εκπρόσωποι του ΔΣ της ΕΤΕΡ, των Financial Crimes και του Παρατύπως, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των λιθογράφων, που βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών της ΕΤΙΤΑ, που συζητούσαν με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων από το κανάλι, εξηγώντας τους την ανάγκη της αλληλεγγύης, μπροστά στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, τρόικας και εργοδοτών.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή της ΕΤΕΡ προς τη Συντονιστική για ΕΤΙΤΑ


Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας www.eter.gr

Αθήνα, Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011



Από: Διοικητικό Συμβούλιο

Προς: Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ & Προέδρους των Ενώσεών της

Κοινοποίηση: Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων της Συντονιστικής.



Το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει την απόλυτη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους συναδέλφους Τεχνικούς της Τηλεόρασης, μέλη της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, απέναντι στις δόλιες εργοδοτικές πρακτικές και μεθοδεύσεις με την αμέριστη συμπαράστασης της κυβέρνησης του ΔΝΤ, για αποδόμηση και κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους.

Συμφωνούμε με την άμεση σύγκληση της Συντονιστικής για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος, όπως ρητά διακηρύσσεται στις καταστατικές αρχές ίδρυσης της Συντονιστικής Επιτροπής και η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητα, και η αγωνιστική δράση ομόφωνα επαναβεβαιώθηκαν στην τελευταία συνεδρίασή της.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Δημήτρης Καμαρινόπουλος Μαρία Γεωργέα

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ


Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2011 Αρ. Πρωτ: 1135

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους

Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το ότι επιχειρείται μονομερώς να αλλάξει άρθρο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το οποίο μάλιστα υποστηρίζεται και από νόμους, την στιγμή που η Επιθεώρηση Εργασίας ρητά έχει δηλώσει… «η Υπηρεσία μας απευθύνει την έντονη σύσταση περί πιστής εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 1876/90 (αρθ. 5) περί ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων τόσο κατά την κατάρτιση της οικείας συλλογικής ρύθμισης, όσο και κατά την τροποποίηση οποιουδήποτε όρου αυτής (ενδεικτικό υπ’ αριθμ. 23107/1770/2-12-10 έγγραφο της Δ/νσης Αμοιβής Εργασίας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης). Τα ανωτέρω είναι απαραίτητα προκειμένου να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να επικρατεί ειρήνη στις εργασιακές σχέσεις.», θέση που παίρνει και το σωματείο και παρ ότι ακόμα και δικαστήρια που απευθύνθηκαν οι εργοδότες με σκοπό να βγει παράνομη και καταχρηστική απεργία που είχαν προκηρύξει εργαζόμενοι γι αυτό το λόγο, τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι η απεργία είναι καθ’ όλα νόμιμη που σημαίνει ότι τα αιτήματα των εργαζομένων ήταν δίκαια.

Παρ’ όλα αυτά η Διοίκηση του σταθμού προσπαθεί να καταστρατηγήσει μονομερώς την Σ Σ Ε, και να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια αποφάσεις δικαστηρίων και Επιθεώρησης Εργασίας.
Εάν περάσει η προσπάθεια αυτή της Διοίκησης του σταθμού, αυτό σημαίνει το τέλος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους κλάδους στα Μ Μ Ε. Όποιο άρθρο δεν τους είναι αρεστό, μόνοι τους θα μπορούν να το τροποποιούν ή ακόμα και να το καταργούν.
Για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Τ.Ε.Ρ


Ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης, για αυτήν τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 17.00 στο Αμφιθέατρο της ΕΤ 1, Κατεχάκη και Μεσογείων 136 (Στάση Μετρό Κατεχάκη, η είσοδος επί της Μεσογείων στην κατεύθυνση από Αθήνα προς Βόρεια στο πλάι της γέφυρας της Κατεχάκη), με θέματα:
● τη νέα ΣΣΕ,
● ενημέρωση για το νέο εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο που διαμορφώνεται,
● την αντιμετώπιση των απολύσεων και
● την επικαιροποίηση της εντολής για τις κινήσεις μας.
Καλούμε τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας να συνεχίσουμε μαζικά και οργανωμένα την αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης και των οργάνων της.
Απολύσεις, αποδόμηση ΣΣΕ και κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι τα εργοδοτικά όπλα.
Ενημέρωση, κινητοποιήσεις και αλληλεγγύη είναι τα δικά μας όπλα.
ΜΑΖΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
της επόμενης Δευτέρας 31 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 17.00

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο εργατικής διαφοράς και απόφαση δικαστηρίου






Κάντε κλικ πάνω στα υλικά.

ΕΤΙΤΑ: Κινητοποίηση στο STAR


4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ STAR
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟ ΩΡΑ 06.30π.μ. ΕΩΣ ΚΑΙ ΩΡΑ 10.30π.μ.

ΑΠΕΙΛΕΣ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Διοίκησης του σταθμού. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια νόμους, συμβάσεις, αποφάσεις Επιθεώρησης Εργασίας.

Κι όμως, όπως έχουμε ξαναπεί τον πόλεμο θα τον χάσουν γιατί η υπεροψία τους, η αλαζονεία τους και o αυταρχισμός τους, που έχουν πλέον φτάσει στα άστρα του ουρανού, δεν τους επιτρέπει να αφουγκραστούν την όχι και τόσο, υπόκωφη οργή των εργαζομένων της κοινωνίας και των μη προνομιούχων της.

Αντιστεκόμαστε στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, ζητάμε από κάποιον επιτέλους υπεύθυνο να τους τραβήξει το αυτάκι και να τους επαναφέρει στην τάξη.

Για τις Διοικήσεις, όποιος κλάδος αντιστέκεται, διασύρεται και στοχοποιείται. Τελευταίο τους όπλο είναι να στρέφουν τον έναν εργαζόμενο απέναντι από τον άλλον.

Απάντηση υπάρχει: Οι εργαζόμενοι να τους ρίξουν στον κάδο των αχρήστων.

Προς όλους τους συναδέλφους μας εργαζόμενους στα ΜΜΕ με oποιαδήποτε ειδικότητα:
Τα ψέματα τελείωσαν. Ο καθένας μας πρέπει να διαλέξει. Ή μαζί τους ή με τους συναδέλφους τους!


ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ, ΜΕΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΗ, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ

Για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

ΕΡΤ: Αναβολή δίκης


Σε αναβολή οδηγήθηκε η σημερινή (Τετάρτη) δίκη εργαζομένων, εναντίον της ΕΡΤ για τις οφειλές της δεύτερης, που προέκυψαν από την ένταξη της γενιάς των πρώην συμβασιούχων που εντάχτηκαν στο μισθολόγιο με το Π.Δ. 164. Υπενθυμίζουμε ότι χτες Τρίτη αντίστοιχη δίκη, άλλης ομάδας εργαζομένων, έγινε κανονικά και το αποτέλεσμά της θα βγει σε χρονικό διάστημα τριών έως έξι μηνών.

2)Και ένα σχόλιο για συναδέλφους που ενώ ήταν συβασιούχοι στην ΕΡΤ και κόπηκαν, δεν προσελήφθησαν με το νέο «διαγωνισμό». Προφανώς προσέφεραν και μας λείπουν. Θα μας λείψουν ακόμα περισσότερο, αν δεν ανατραπεί ο "διαγωνισμός" της ντροπής, γιατί ρίχνοντας μια ματιά στη νέα λίστα συμβασιούχων, είναι εμφανής η «τηλεορασοκεντρική» λογική, αφού υπάρχουν τομείς εργασίας, όπου δεν επέστρεψε ούτε ένας από τους κομμένους συμβασιούχους. Προφανώς όσοι από αυτούς συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς, έδωσαν (δώσαμε) ένα σημαντικό αγώνα.

Απευθυνόμαστε όμως κυρίως στους «άλλους», σε αυτούς που δε συμμετείχαν πουθενά, σε αυτούς που ψήφιζαν στις συνελεύσεις, δίνοντας πλειοψηφία σε προτάσεις αδράνειας του τύπου «όλα πάνε καλά, αν κάνουμε κινητοποιήσεις, θα δυσκολέψουμε τη διοίκηση της ΕΡΤ που προσπαθεί για μας», κλπ
Εδώ λοιπόν κανένας δε δικαιούται «να πέφτει από τα σύννεφα» και να θεωρεί ότι τον πούλησαν, διότι όπως λέει και ο λαός, όπως έστρωσες θα κοιμηθείς. Όταν εμπιστεύεσαι φυσιογνωμίες και λογικές που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε «γιουσουφάκια της εξουσίας», τότε δεν πάει μακριά η δουλειά.
Κάποιοι δεν κατάλαβαν τίποτα από τη φάπα και έτρεχαν για μήνες σε γραφεία συνδικαλιστών και πολιτικών για να προωθήσουν την υπόθεσή τους, δε δούλεψε και τώρα βρέθηκαν ξανά εκτός. Αυτά έχει η ζωή, ανηφόρες και κατηφόρες.
Κάποιοι όμως κατάλαβαν και με αυτούς ελπίζουμε να βρεθούμε μαζί στις μάχες του σήμερα και του αύριο.

3)Και ένας χρήσιμος και πραγματικός διάλογος με σκόπιμη καθυστέρηση μηνών:
-Γιατί δεν έρχεσαι στις κινητοποιήσεις?
-Ε..ε...ε...είχα κάτι δουλειές...ε...εε...κλπ
Αργότερα όταν ο απόντας κόπηκε και ζητούσε συμπαράσταση:
-Πές μας μέχρι πού θέλεις να το πάμε από ανακοινώσεις, παρεμβάσεις, κλπ
-Δεν θα χρειαστεί, απλώς σας το λέω, το θέμα έχει πάει "ψηλά".
-Πόσο "ψηλά" αν επιτρέπεται?
-Και πολιτικά "ψηλά", αλλά και στο Σόμπολο.
-Α καλά, σε ένα μήνα που θα μας ξαναβρείς γιατί δεν θα έχει γίνει τίποτα, τα ξαναλέμε.
ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ
-Πού το ξέρατε ότι δεν θα γίνει τίποτα?
-Αν ερχόσουν στις κινητοποιήσεις για τους συμβασιούχους, θα έβλεπες ότι ούτε ο Σόμπολος ερχόταν (που τις ψήφιζε), ούτε και οι υπόλοιποι του ΔΣ και δεν θα εμπιστευόσουν τις υποσχέσεις.
-Γιατί δεν μου τα λέγατε αυτά?
-Σου τα λέγαμε, αλλά έβγαιναν από το άλλο αυτί.
-Ε..ε..ε
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ανίατη ασθένεια πολιτικού εθελοτυφλισμού.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Αττικές Εκδόσεις: γενική συνέλευση την Πέμπτη


Ενημέρωση των εργαζομένων στις Αττικές Εκδόσεις, θα πραγματοποιηθεί από τα κλαδικά σωματεία την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη στις 6μμ θα γίνει γενική συνέλευση στο Μαρούσι.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ


Θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους αποτελεί η απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο είχε προσφύγει η διοίκηση του STAR σε βάρος της ΕΤΙΤΑ, επιχειρώντας να βγάλει την απεργιακή κινητοποίηση στο κανάλι, παράνομη και καταχρηστική.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εργοδοσίας που μεταξύ άλλων ζητούσε την προσωποκράτηση των συνδικαλιστών και την επιβολή υψηλών προστίμων σε βάρος τους.

Αποχή ενάντια στους τραμπουκισμούς



1)Σε ρυθμούς συλλαλητηρίου (διεξάγεται αύριο) ζει η πόλη της Πάτρας, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σε αθλητικό και όχι μόνο, επίπεδο, με τις επιθέσεις του κ. Κούγια και ευτραφών φρουρών του σε δημοσιογράφους και πολίτες της πόλης. Υπενθυμίζουμε ότι όταν ο δικηγόρος του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Α. Γρηγορόπουλο, εκείνη την περίοδο, πήγε στην Πάτρα να αναλάβει την προεδρία της Παναχαϊκής, σημειώθηκαν αντιδράσεις από μερίδα οπαδών της ομάδας που δεν τον ήθελαν, σαφώς επηρεασμένοι και από το κλίμα των ημερών. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν ο κ. Κούγιας έχει υπερασπιστεί δράστες ακροδεξιών-νεοναζιστικών επιθέσεων.

Από την πλευρά τους οι συνάδελφοι του www.mats.gr (έδρα στην Πάτρα)με απόφασή τους, απείχαν από τον τελευταίο αγώνα, διαμαρτυρόμενοι για τα όσα συμβαίνουν. Επισυνάπτουμε την ανακοίνωσή τους καθώς και πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ.


2)Τέτοιες ώρες, ένας αγώνας είναι ασήμαντος, μια νίκη ανούσια. Όταν κινδυνεύουν ζωές, απειλούνται πολίτες-οπαδοί και ο φόβος κυριεύει μια πόλη, όσο και αν μας "ενοχλεί", δεν μπορούμε να πράττουμε σαν τίποτα να μην έχει συμβεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα.

Η ομάδα του "mats" αποφάσισε -και ευελπιστεί στην κατανόηση όλων των φίλων αναγνωστών της-, να ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙ "live" την αναμέτρηση της Παναχαϊκής από τα Μέγαρα.

Είναι πιο σημαντικό να παλέψουν όλοι για την κάθαρση και για να μπορέσουμε πάλι να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα πάνω απ_την Αγυιά.
Μέχρι τότε, ας αλλάξουμε λίγο τα δεδομένα. Άλλωστε οι μεγάλες αλλαγές στην ιστορία, ήρθαν μόνο μέσα από ριζοσπαστικές αποφάσεις και επανάσταση...

* Η μόνη ενημέρωση που θα υπάρξει, θα είναι το "post-game" του Ομίλου, με την βαθμολογία και τα αποτελέσματα. Χωρίς καμία λεπτομερή αναφορά...



3)Καταδίκη της επίθεσης του Αλ.Κούγια κατά του δημοσιογράφου Χρ. Βεργανελάκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων εκφράζει τον βαθύτατο αποτροπιασμό και την ομόθυμη καταδίκη του για την απίστευτης βαναυσότητας επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το ματς Παναχαϊκής- Ασπροπύργου, από τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Παναχαϊκή Αλέξη Κούγια, ο συνάδελφος, αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Χρήστος Βεργανελάκης.
Ο κ. Κούγιας, τελώντας σε παράκρουση και με σκοπό να τρομοκρατήσει τον συνάδελφο, εξαπέλυσε σε βάρος του φραστική επίθεση, καθυβρίζοντας τον και απειλώντας τον με εκφράσεις πεζοδρομιακού χαρακτήρα, ενώ ενώπιον δεκάδων ατόμων που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην Αίθουσα Τύπου τον έφτυσε δύο φορές στο πρόσωπο! Στη συνέχεια άγνωστοι άνδρες που εισέβαλαν στον χώρο της συνέντευξης, προφανώς συνεργάτες του κ. Κούγια, προπηλάκισαν τον συνάδελφο και με σπρωξιές (!) τον υποχρέωσαν να αποχωρήσει από την Αίθουσα Τύπου.
Πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό στα χρονικά της τοπικής αθλητικής δημοσιογραφίας, ενδεικτικό του πως αντιλαμβάνεται ο κ. Κούγιας τον ρόλο του Τύπου και την ελεύθερη έκφραση γνώμης και κριτικής. Να σημειωθεί ότι πριν την βάναυση επίθεση του Προέδρου της ΠΑΕ Παναχαϊκή, σε βάρος του Χρήστου Βεργανελάκη είχε καταφερθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ο προπονητής της ομάδας Ηλίας Φυντάνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χρήστος Βεργανελάκης τίθεται στο στόχαστρο του κ. Κούγια. Ο Πρόεδρος της Παναχαϊκής, θεωρώντας –προφανώς- εαυτόν στο απυρόβλητο, επιχειρεί με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσει οποιονδήποτε ασκεί κριτική στα πεπραγμένα του.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ, θεωρώντας εξαιρετικά σοβαρό το περιστατικό, ζητά από τις αρμόδιες αρχές την προστασία του συναδέλφου. Ο κ. Κούγιας και οι συν αυτώ, αρνούμενοι να δεχθούν την διαφορετική άποψη και την δημοσιογραφική κριτική έχουν ξεφύγει από όσα οι κανόνες της αξιοπρεπούς αλλά και της νόμιμης συμπεριφοράς επιτάσσουν.
Τέλος, περιστατικά όπως αυτό σε βάρος του Χρήστου Βεργανελάκη, δεν είναι δυνατόν να κάμψουν το φρόνημα των δημοσιογράφων, ούτε να τους απομακρύνουν από τον ρόλο τους που είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης, η αποκάλυψη της αλήθειας, ο έλεγχος και η κριτική κάθε δημόσιας δραστηριότητας.
* Σήμερα το πρωϊ ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολος Βουλδής μαζί με τον ΓΓ. της Ενωσης Ζώη Μαρίνο και τη νομική σύμβουλο Χρύσα Βουλδή μετέβησαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και ζήτησαν την παρέμβαση του και την προστασία του συναδέλφου Χρήστου Βεργανελάκη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στα δικαστήρια εργαζόμενοι από την ΕΡΤ



Στην αναμονή για την εκδίκαση της υπόθεσής τους βρίσκονται το πρωί της Τρίτης δεκάδες εργαζόμενοι από την ΕΡΤ στα δικαστήρια (αριθμός δίκης 12). Υπενθυμίζουμε ότι όταν η Ρουσοπαναγοπουλική ΕΡΤ πέρασε της φουρνιά των συμβασιούχων εκείνης της εποχής στο μισθολόγια (με τα κριτήρια του Π.Δ. 164), «έφαγε» χρόνια εργασίας μέσα στην επιχείρηση, παρουσιάζοντάς τους σα νέες προσλήψεις με δυσμενείς επιπτώσεις στα κλιμάκιά τους, τις αμοιβές τους και τα ασφαλιστικά τους. Σε όσους εργάζονταν παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα, όσο ήταν συμβασιούχοι στην ΕΡΤ, όπου τα ένσημα και τα κλιμάκια δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από την ΕΡΤ, η διαφορά προκύπτει από τη μη καταβολή δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, καθώς της διαφοράς μεταξύ ΣΣΕ και «εργολαβικού ανταλλάγματος», τουλάχιστον για την περίοδο που κρίθηκε ότι αποτελούν προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Μένει να δούμε (αν και υποθέτουμε, αλλά ας είμαστε τυπικοί) τις προθέσεις της νέας διοίκησης στις εποχές του ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για δίκες με ιδιώτες δικηγόρους που έσπευσαν εκείνη την περίοδο στην ΕΡΤ, διότι (ειδικά τα δημοσιογραφικά σωματεία και η ομοσπονδία, κώφευαν και τότε και τώρα στις εκκλήσεις των εργαζομένων για συλλογική-συνδικαλιστική παρέμβαση στο θέμα).
Νέα δίκη άλλης ομαδας εργαζομένων από την ΕΡΤ έχει προγραμματιστεί για αύριο.




Πρόσθετη ενημέρωση:
η δίκη έγινε και το αποτέλεσμα μετά από τρείς μήνες, ίσως και παραπάνω.

Αττικές Εκδόσεις: Ώρα για αποφάσεις και επιλογές


Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, των εκπροσώπων των σωματείων με τον πρόεδρο των εκδοτών του περιοδικού Τύπου, κ. Φιλιππόπουλο, για το θέμα των Αττικών Εκδόσεων, αφού ο ίδιος επιμένει στις περικοπές που ήδη έχει ανακοινώσει. Με τα δεδομένα αυτά, η σημερινή στάση εργασίας (12-2) και οι αποφάσεις των εργαζομένων έχουν ιδιαίτερη σημασία. Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση του διασωματειακού, στην οποία υπάρχει η δέσμευση (θέλουμε να πιστεύουμε) για κινητοποιήσεις στους ομίλους που επιχειρούν να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις.

Επισυνάπτουμε ανακοίνωση του σχήματος «Παρατύπως» της ΕΣΠΗΤ για τα οικονομικά δεδομένα του ομίλου:

Τα κέρδη δικά τους, οι ζημιές δικές μας
Μια δημοσιογραφική ανάγνωση των οικονομικών του Ομίλου των Αττικών Εκδόσεων
Η ανακοίνωση του εκδότη Θεοχάρη Φιλιππόπουλου προς το προσωπικό της εταιρείας του για οριζόντιες μειώσεις αμοιβών είναι φανερό ότι έβαλε πολύ κόσμο σε σκέψη. Είναι πράγματι τόσο δύσκολα τα πράγματα για τον επικεφαλής αυτού του εκδοτικού ομίλου;
Οι Αττικές Εκδόσεις Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενός Ομίλου που περιλαμβάνει ακόμη εταιρείες με έδρα την Κύπρο, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο. Είναι φανερό ότι μια τέτοια δομή επηρεάζεται από πολλές και διαφορετικές οικονομικές συγκυρίες, αλλά και κάνει δυσδιάκριτα τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη. Μια ματιά στις «ενδιάμεσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις» που ενέκρινε το Δ.Σ. στις 15 Νοεμβρίου απεικονίζει ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Οι Αττικές Εκδόσεις Α.Ε. συνεισέφεραν 225.000 ευρώ για την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου στη Σερβία (Attica Media Serbia Ltd).

- Επίσης κατέβαλαν 132.990 ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άλλης μιας θυγατρικής – της Ράδιο Ζήτα Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Α.Ε.
- Μέσα στο 2010 ακόμα έγιναν διάφορες ενδοεταιρικές εξαγορές μετοχών και απορροφήσεις θυγατρικών (συγχώνευση Τηλεθεατής Α.Ε., Εκδόσεις Δραγούνης Α.Ε., Έμφασις Εκδοτική Α.Ε.), που προφανώς και αυτές θα αποτυπωθούν με κάποια οικονομικά στοιχεία στις δαπάνες του Ομίλου.
Τα κόστη αυτά μπορεί να μην σημαίνουν πολλά πράγματα, από την άλλη όμως είναι ενδεικτικά για το πώς κινούνται επιχειρηματικά οι όμιλοι και τακτοποιούν ενδοεταιρικά τους λογαριασμούς τους. Το σίγουρο είναι ότι από τα «ταμεία» της επιχείρησης, η οποία καλεί τους εργαζόμενούς της να εισφέρουν με το 10-15% του μισθού τους «προκειμένου να αποφύγουμε τις όποιες περιπέτειες», έφυγαν χρήματα.
Ας απαντήσει, λοιπόν, ο κ. Φιλιππόπουλος: τα χρήματα που θα εξοικονομήσει από τις περικοπές μισθών, είναι περισσότερα από τα 515.980 ευρώ που είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των δυο παραπάνω εταιρειών; Και γιατί οι μέτοχοι δεν τα διέθεσαν για «να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, όπως οφείλουμε όλοι», για να χρησιμοποιήσουμε τα επιχειρήματά του;
Και αυτό το τελευταίο δεν είναι ρητορικό ερώτημα. Στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου αποτυπώνεται καθαρά το «ενδιαφέρον» του κυρίου Φιλιππόπουλου και του υπόλοιπου διοικητικού συμβούλιου της εταιρείας για τις θέσεις εργασίας: από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως τον Σεπτέμβριο του 2010 το προσωπικό της εταιρείας Αττικές Εκδόσεις Α.Ε. είχε μειωθεί κατά το 1/4. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 39 και συνολικά στον όμιλο κατά 73.
Μελετώντας λίγο τις οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιοποιήσει ο Όμιλος, βρίσκουμε και άλλες αποκλίσεις από τα λεγόμενα του κ. Φιλιππόπουλου. Εκεί αναφέρεται μείωση εσόδων από διαφήμιση 22,41% και μείωση εσόδων από κυκλοφορία 3,51%, που σημαίνει ότι ο Όμιλος συνολικά παρουσίασε μείωση κύκλου εργασιών (τζίρου) 8,18% τους 9 πρώτους μήνες του 2010 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2009. Ούτε «υποχώρηση της διαφημιστικής δαπάνης περισσότερο από 50% τα τελευταία δυο χρόνια» αναφέρεται στις επίσημες ανακοινώσεις, ούτε κυκλοφοριακές μειώσεις «που αγγίζουν το 50%». Εκτός αν οι κύριοι Φιλιππόπουλος, Γραφιαδέλλης και Πανόπουλος που υπογράφουν τις καταστάσεις αυτές λένε… ψέματα στους μετόχους της εταιρείας.
Ας δούμε και την δραστηριότητα του Ομίλου, όπως την περιγράφουν οι επίσημες καταστάσεις: ο «τομέας εσωτερικού» (οι δραστηριότητες στην Ελλάδα) παρουσίασαν κέρδη (προ φόρων) 1 εκατ. 277 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο «τομέας εξωτερικού» (οι δραστηριότητες στα Βαλκάνια και την Κύπρο) ζημία (προ φόρων) 377 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή, αν και πεσμένος ο τζίρος στην Ελλάδα, δεν παύει να αφήνει κέρδη. Κι όμως η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να επενδύει στα Βαλκάνια που δημιουργούν ζημιές, εισφέροντας από το κεφάλαιό της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των εκεί θυγατρικών.

Και κέρδη και απολύσεις

Είναι σίγουρο ότι η επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων δεν έχει καμία σχέση με όσα ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους. Οι δείκτες που υπολογίζουν τα διοικητικά συμβούλια και οι συνελεύσεις των μετόχων δεν έχουν να κάνουν με διατήρηση θέσεων εργασίας και κοινωνικές παροχές. Άλλα γεγονότα λαμβάνουν υπόψη. Για παράδειγμα την έκτακτη εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη άνω των 100.000 ευρώ και είναι ένα καλό «κίνητρο» για τα Δ.Σ. τους να μην εμφανίσουν κέρδη στους ισολογισμούς.
Ο Όμιλος των Αττικών Εκδόσεων έχει δείξει άλλωστε ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Μια ματιά στις προηγούμενες επίσημες οικονομικές καταστάσεις του είναι ενδεικτική:
• Το 2009, που κι αυτή αναφέρεται ως «κακή χρονιά», κατέγραψε κέρδη 1 εκατ. 110 χιλιάδες ευρώ.

• Το 2008, κατέγραψε κέρδη 5 εκατ. 115 χιλιάδες ευρώ.

• Το 2007, ρεκόρ κερδών 6 εκατ. 958 χιλιάδες ευρώ.


Αυτή η κερδοφόρα πορεία δεν απέτρεψε τις απολύσεις. 100 εργαζόμενοι μέσα στο 2009 κι άλλοι 73 μέσα στο 2010 (μέχρι το Σεπτέμβριο) επιβραβεύτηκαν για τη συμβολή τους στα κέρδη της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια με… απόλυση!
Το σίγουρο είναι, λοιπόν, ότι ο επικεφαλής αυτού του Ομίλου και πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού τύπου όσο και αν ζορίζεται από την κρίση, δεν είναι σε χειρότερη μοίρα από τους εργαζόμενούς του των 800, 900, 1000 ή και 1.500 ευρώ το μήνα. Τουλάχιστον δεν είναι σε τόση ανάγκη για να τους πάρει μερικά κατοστάρικα από την τσέπη, ώστε να σώσει την επιχείρηση. Η επιχείρηση συνεχίζει να κάνει τις επενδυτικές κινήσεις της και οι μέτοχοι έχουν φουσκώσει τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κέρδη των προηγούμενων ετών τόσο, που δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.
Αυτό αποδεικνύεται και από την κίνηση του ίδιου του Θ. Φιλιππόπουλου να ρίξει το βάρος του στην εταιρεία Κεφάλαιο Εκδοτική Α.Ε. που δεν ανήκει στον Όμιλο (αν και συστεγάζεται), μετατρέποντας το περιοδικό Κεφάλαιο σε εβδομαδιαία εφημερίδα, εν μέσω κρίσης.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΜΜΕ: Δράσεις ή Tσίρκο Μεντράνο?


Κωμικοτραγικά φαινόμενα εμφανίζονται αυτές τις ημέρες στα ΜΜΕ.

Εμφανίζονται επιστολές «εργαζομένων» (χωρίς υπογραφή) σε εφημερίδες που υμνούν αντεργατικές διοικήσεις (άλλων ΜΜΕ και όχι των εφημερίδων που τις δημοσιεύουν), επειδή τους έδωσαν ψωμί να φάνε (οι ίδιες οι διοικήσεις έτρωγαν παντεσπάνι) και κατηγορούν τους πρώην συναδέλφους τους.

Άλλοι στέλνουν επιστολές εξ ονόματος όλων των συναδέλφων τους (χωρίς να τους ρωτήσουν) όπου δηλώνουν την προθυμία τους να «βοηθήσουν» οικονομικά τον «κακόμοιρο» εργοδότη, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα των περικοπών.

Άλλοι εγκαλούν την ΕΣΗΕΑ ότι ετοιμάζει απεργία σε Φίλαθλο-Αυριανή χωρίς περιφρούρηση, όταν οι ίδιοι στις πρόσφατες απεργίες του Δεκέμβρη, το ζήτημα αυτό το έκαναν γαργάρα.

Άλλοι καταγγέλλουν τους πάντες, αλλά όταν οι απολύσεις και οι περικοπές γίνονται στο κομματικό τους μαγαζί, τότε γίνονται μέχρι και απεργοσπάστες.

Άλλοι καλούν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να παραιτηθεί και να πάει για εκλογές, όταν την άνοιξη που έληξε η προσωρινή περίοδος που είχε συμφωνηθεί να λειτουργήσει το νυν, δεν ασχολήθηκαν καν στα σοβαρά, με την παραβίαση της συμφωνίας και δεν έδωσαν βάρος στη γενική συνέλευση εκείνης της περιόδου.

Ορισμένοι την "πέφτουν" στους εκπροσώπους των χώρων τους, όταν αυτοί αντιδρούν στις αυθαιρεσίες και τις απολύσεις, "ξεχνώντας" ότι δεν απολύουν αυτοί εργαζόμενους, αλλά η εργοδοσία.


Στην ΕΡΤ η προκήρυξη για θέσεις στελεχών τμημάτων (από το υπάρχον προσωπικό) όλα τα ουσιαστικά στοιχεία σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη (πτυχίο, ξένες γλώσσες, γνώση PC, κλπ)υποβαθμίζονται και θεωρείται ότι απλώς θα «συνεκτιμηθούν», κατεβάζοντας χαμηλά τον πήχη και κατά την άποψη ορισμένων σκόπιμα, για να δώσουν τη δυνατότητα να επιλεγούν συγκεκριμένα πρόσωπα από προαποφασισμένες διαδικασίες.


Την ίδια ώρα κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες κάνουν τη δουλειά τους. Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε απεργία για τις 23 Φλεβάρη.
Στα ΜΜΕ θα απεργήσουμε στα σοβαρά και τότε και πρίν όπου χρειαστεί, ή θα κάνουμε το κορόιδο πουλώντας χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς?
Επιλέγουμε το πρώτο.

ΕΤΙΤΑ κινητοποίηση στο STAR

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού STAR προσπαθεί με επανειλημμένες προσπάθειες να καταστρατηγήσει την Σ Σ Ε και να ωθήσει εργαζόμενους να προβούν σε παράνομες ενέργειες,
παραβιάζοντας δεσμευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και έντονες συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η Ένωσή μας αποφάσισε να κηρύξει στάσεις εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR για την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011 από ώρα 18.00μ.μ. έως και ώρα 22.00μ.μ της ίδιας μέρας (Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011) και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 από ώρα 18.00μ.μ. έως και ώρα 22.00μ.μ. της ίδιας μέρας (Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011).
Δεν θα επιτρέψουμε στον βωμό του κέρδους να υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές μας σχέσεις.
Καλούμε τους συναδέλφους μας που εργάζονται στο STAR να συμμετάσχουν σύσσωμα στις κινητοποιήσεις γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να διαφυλάξουν την εργασία τους και τις κατακτήσεις τους.


για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΜΜΕ: Δραστηριότητες των ημερών


Oι μέχρι στιγμής γνωστές δραστηριότητες της βδομάδας στα ΜΜΕ

Δευτέρα 24/1: στάση εργασίας 4-6 στις Αττικές Εκδόσεις και συνάντηση σωματείων με τον πρόεδρο των εκδοτών του περιοδικού Τύπου κ. Φιλιππόπουλο.
Τρίτη 25/1: στάση εργασίας 12-2 στις Αττικές Εκδόσεις
Τρίτη 25/1: δίκη εργαζομένων εναντίον της ΕΡΤ (της γενιάς των πρώην συμβασιούχων Π.Δ. 164 για αποκατάσταση αδικιών σε προϋπηρεσία, κλιμάκια, κλπ)
Τετάρτη 26/1: δίκη εργαζομένων εναντίον της ΕΡΤ (περίπου παρόμοια με την προηγούμενη, κάθε μέρα και διαφορετικές ομάδες ανά ειδικότητα).
Τετάρτη 26/1: προς απεργία των κλαδικών των ΜΜΕ στον όμιλο Αλαφούζου
Τετάρτη 26/1: απεργία της ΕΣΗΕΑ στην Αυριανή και στο Φίλαθλο