Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Σταμάτησε η απεργοσπασία

Παρέμβαση σε τυπογραφείο στο Κορωπί έκαναν δεκάδες απεργοί των ΜΜΕ αργά το βράδυ της Δευτέρας, με στόχο να μην τυπωθούν απεργοσπαστικά φύλλα του Πρωταθλητή, του Γαύρου και της Γάτας.


Οι εργαζόμενοι και η εργοδοσία του τυπογραφείου έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσει το τύπωμα. 
Εμφανής ήταν  η παρουσία της αστυνομίας, με περιπολικά, μηχανές, ένστολους και αστυνομκούς με πολιτικά, κοντά στην είσοδο του τυπογραφείου. 

Η απεργιακή φρουρά, αποχώρησε μετά τις διαβεβαιώσεις που δώθηκαν απο το τυπογραφείο, αφήνονοντας κάποιους συναδέλφους να ελέγχουν την υλοποίηση των διαβεβεβαιώσεων. 

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (σχήμα της ΕΣΗΕΑ) και το Μέτωπο για την Ανατροπή (σχήμα στην ΠΟΕΣΥ στο οποίο συμμετέχει και η Πρωτοβουλία) ήταν εκεί.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΟΛΟΙ Παρασκευή 22 Απριλίου στις 12 μεσ. στην ΕΣΗΕΑ

"Πρωτοβουλία για την Ανατροπή" καλεί 
αύριο, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Απριλίου
δεύτερη ημέρα της απεργίας, 
όλους τους συναδέλφους 
σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, 
που "πνίγει" τη ζωή και την ανάσα μας, 
στις 12 το μεσημέρι έξω από την ΕΣΗΕΑ.

(Την ίδια ώρα επάνω θα συνεδριάζει το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ).

Η απόφαση της ΠΟΕΣΥ για την Απεργία - Απεργιακά Δελτία


Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016
Με βασικό στόχο την άμεση απόσυρση του εξοντωτικού αντεργατικού κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξαθλιώνει και φτωχοποιεί όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας και πλήττει καίρια την Ενημέρωση και τους ανθρώπους της, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κήρυξε ομόφωνα τις 48ωρες απεργίες από τις 06.00 της Πέμπτης 20 Απριλίου, μέχρι τις 06.00 της Κυριακής 24 Απριλίου ως εξής:
Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ, καθώς και στη  ΓΓΕΕ, ΓΓΜΕ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης 21/4/2016 μέχρι τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 23/4.
Σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 22/4 έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής 24/4.
Την προσεχή Παρασκευή 22 Απριλίου θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ για την κλιμάκωσητου απεργιακού αγώνα τις επόμενες ημέρες.
Με τον απεργιακό αγώνα μας εκτός από τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων, την αντιμετώπιση της ανεργίας, της ανασφάλιστης ή και απλήρωτης εργασίας, απεργούμε γιατί για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που αποτελούν εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αλλά και στα επικουρικά ταμεία του κλάδου, τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Τα αιτήματά μας είναι:
Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
Η διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΔΕΛΤΙΑ
Με νέα απόφασή του κατά πλειοψηφία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να επιτραπεί στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στο διαδίκτυο η μετάδοση απεργιακού δελτίου την Παρασκευή 22 Απριλίου, που δεν κυκλοφορούν έντυπα και απεργούν τα ρ/τ μέσα, ως εξής:
Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.
Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.
Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), όπως και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.
Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία ΜΟΝΟ από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό και τεχνικό προσωπικό ασφαλείας και από τους συναδέλφους, που καλύπτουν τα εργατικά θέματα.
Οι δημοσιογράφοι, που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ από τους εκπροσώπους των Ενώσεων σε κάθε ΜΜΕ ή τους υπεύθυνους των δελτίων.
Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση να πάρουν μέρος στις 48ωρες απεργίες και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Καλούνται οι διοικήσεις των Ενώσεων-μελών της Ομοσπονδίας μας, να πάρουν όλα τα μέτρα για την επιτυχία των απεργιών και την περιφρούρησή τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΕΤΕΡ και ΕΤΕΡ Μ-Θ: Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή δώρου Πάσχα


ΕΤΕΡ




Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας Μακεδονίας Θράκης

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Ανακοινωση

Ποινικό αδίκημα η μή καταβολή του Δώρου Πάσχα

Συνάδελφοι,
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α780) καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, στην οποία προβλέπεται ότι:
  • Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2016 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2016 μέχρι 30-04-2016.
  • Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
  • Στο αρ. 10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη (27/4/2016). Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
  • Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8, παρ.1 του Ν. 2336/95.
Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του ΚΠΔ.
Κατόπιν όλων αυτών, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη (27/4/2016) καλούνται όπως ενημερώσουν άμεσα τα Διοικητικά Συμβούλια.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ “ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ “ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ” 
 Ένα δευτερόλεπτο πριν την εκτέλεση ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ – ΕΔΟΕΑΠ και η συνδικαλιστική «ελίτ» στα ΜΜΕ, αναμένει… «χάρη» από τον πρωθυπουργό!
To «ασφαλιστικό» και το «φορολογικό» κατατίθενται κατά πάσα πιθανότητα τηνεπόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Τι κι αν έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για πάνω από έναν χρόνο –και ειδικά τους τελευταίους μήνες- τα εκλεγμένα μέλη του ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ σε ΔΣ και Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, τα μέλη της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΕΣΗΕΑ), τα εκλεγμένα μέλη του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι αγωνιστές συνάδελφοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα μέλη του «ΜΕΤΩΠΟΥ» μέσα κι έξω από τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα;
Τι κι αν πίεζαν εντός και εκτός των ΔΣ με επιχειρήματα, ανακοινώσεις και δημόσιες δράσεις ενημέρωσης για την αναγκαιότητα άμεσης απεργιακής κινητοποίησης διαρκείας με σχέδιο και προοπτική νίκης μαζί με όλη την κοινωνία «πριν να είναι πολύ αργά»;
Τι κι αν ήταν συντριπτικά τα στοιχεία της προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που παρουσίασε δημοσίως τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού στα ταμεία του κλάδου;
Ακάθεκτη η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και οι γνωστές πλειοψηφικές ομάδες των διοικητικών συμβουλίων σε ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις, συνέχισαν την προσφιλή τους τακτική: Αέναο «λόμπινγκ» με κυβερνητικούς αξιωματούχους, non paper, «άτυπες» και… «τυπικές» επαφές με ΚατρούγκαλοΠετρόπουλο και λοιπούς, που είχαν το ίδιο προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Οι υπουργοί της κυβέρνησης που εκτελούν εντολές του πρωθυπουργού, εδώ και μήνες, περιέπαιζαν τους θεσμικούς συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και τα προεδρεία των σωματείων στα ΜΜΕ κερδίζοντας χρόνο, και τώρα, η προεδρική φρουρά των «ομοσπονδιακών» του κλάδου, ζητά συνάντηση με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή τον… εντολέα της κυβερνητικής γραμμής που εφαρμόζουν οι υπουργοί του! Εκτός κι αν οι συγκεκριμένοι υπουργοί δεν είναι υπουργοί της συγκεκριμένης κυβέρνησης και είναι υπουργοί στην… Μποτσουάνα ή στον… Παναμά!Με ανακοίνωση (11/4) που συνυπογράφουν δύο μέλη του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ (ο πρόεδρος και ο γ.γ. του ΔΣ της Ομοσπονδίας), ζητείται «άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό»
Τι προσδοκάται από αυτή τη συνάντηση; Να «αδειάσει» ο πρωθυπουργός τους ίδιους τους… υπουργούς του; Να δώσει «χάρη» την τελευταία στιγμή και να αναστείλει την εκτέλεση της «ποινής»; Το «πιστόλι στον κρόταφο» από το «κουαρτέτο» που επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση για την αντι-ασφαλιστική της επιδρομή, με ποιον τρόπο δεν θα εκπυρσοκροτήσει –κατ’ εξαίρεση- πάνω στο δημοσιογραφικό σώμα από τη στιγμή που ο κλάδος δεν φρόντισε εγκαίρως να συντονίσει τα αγωνιστικά του βήματα ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΗ την πληττόμενη κοινωνία, όπως ζητούσαμε επιμόνως όλους τους προηγούμενους μήνες;

Το ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, που συναπαρτίζουν συνάδελφοι από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΕΣΗΕΑ) και το ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (ΕΣΗΕΜ-Θ) καθώς και  αγωνιστές συνάδελφοι από διάφορα ΜΜΕ, καλεί για πολλοστή φορά, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, την ΠΟΕΣΥ, τις Ομοσπονδίες και τις ΕΝΩΣΕΙΣ της χώρας, να ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ επιτέλους τις αποφάσεις για άμεση, αυστηρά περιφρουρημένη, με σχέδιο και σε συντονισμό με όλους τους κινητοποιούμενους κλάδους της κοινωνίας, κάθοδο σε απεργία διαρκείας μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Κάθε άλλη μεμονωμένη εκτονωτική απεργία ή «επικήδεια» κινητοποίηση της τελευταίας στιγμής (π.χ. με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου), απλώς θα επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι η μικρή (παρότι «πλειοψηφική» στα ΔΣ) προεδροκεντρική συνδικαλιστική/γραφειοκρατική ομάδα του κλάδου, όχι μόνο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ αλλά στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΕ να συγκρουστεί με τις κυβερνητικές αντεργατικές και αντι-ασφαλιστικές πολιτικές.

Ο χρόνος τελείωσε! Ο κύκλος των ατέρμονων «διαβουλεύσεων», έκλεισε! Ήρθε η ώρα να μας ακούσουν!

ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ! 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ, ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ  

ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ, ΤΩΡΑ!

ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. 


 ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ *

* Το «ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» είναι μετωπικό συνδικαλιστικό σχήμα στα ΜΜΕ (με ένα μέλος στο ΔΣ και δύο μέλη στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ) και αποτελείται από την«Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι) και το «Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων» (3 μέλη στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ) στη Θεσσαλονίκη  (Ασύνταχτος Τύπος, Δημοσιογραφική  Ενότητα, δημοσιογράφοι της ΕΡΤ/ΕΡΤ3 και αγωνιστές συνάδελφους στα ΜΜΕ)

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΕΜΠΡΟΣ για ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ σε όλα τα ΜΜΕ

Λίγο πριν την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, 
η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αποφάσισε σήμερα την 
κήρυξη απεργιών διαρκείας σε όλα τα Μέσα την ερχόμενη εβδομάδα. 
Είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο 
ο οποίος ξεκαθάρισε στους συνδικαλιστές ότι το αγγελιόσημο καταργείται 
και στη θέση του θα μπεί ένας φόρος για όλες τις τηλεοπτικές διαφημίσεις 
ο οποίος θα είναι έσοδο του ενιαίου ΕΦΚΑ! Επίσης δήλωσε πως δεν πρόκειται 
να δοθούν χρήματα από τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, 900 και πλέον εκατ. ευρώ, 
στον ΕΔΟΕΑΠ, όπως αρχικά είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο και γενικό γραμματέα της ΠΟΕΣΥ.
Η συνάντηση αυτή προκάλεσε σοκ στους συνδικαλιστές του κλάδου
 που μέχρι σήμερα καθυσύχαζαν τις ανησυχίες των εργαζομένων στα 
ΜΜΕ και τους ασφαλισμένους σε ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ. 
Ουσιστικά οι διαπραγματεύσεις για τις οποίες τόσος χρόνος δόθηκε 
από τα συνδικαλιστικά όργανα, κατέληξαν σε πλήρη ήττα του κλάδου
 των ΜΜΕ. Για αυτό και η ΠΟΕΣΥ σήμερα ομόφωνα αποφάσισε 
την κήρυξη απεργίας διαρκείας των δημοσιογράφων. 
Για την απεργία διαφωνούν ορισμένες ενώσεις, όπως η ΕΣΗΕΜΘ της 
αναδημοσίευση απο   








Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών
(ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε ομόφωνα την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων
την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να υπερασπιστούμε τα ασφαλιστικά
μας Ταμεία και τους πόρους τους.
Η ΠΟΕΣΥ συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα σύσκεψη
των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Ενώσεων του Κλάδου,
για συντονισμό απεργιακού αγώνα διαρκείας.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Η "δημιουργική λογιστική" και τα παιχνίδια του ΔΟΛ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ των εργαζομένων στο ΔΟΛ & της συνδικαλιστικής παράταξης :ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ

Παράνομες και ανακριβείς οι ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών (2015) των εργαζομένων στο ΔΟΛ, που χορηγήθηκαν από την Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας.


Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις -πλην ατελέσφορες- αρκετών εργαζομένων στην διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας και συγκεκριμένα στην υπεύθυνη υπάλληλο (Τ.Κωτοπούλου) όσον αφορά:  Το άθροισμα στις ετήσιες (2015) των αποδοχών των εργαζομένων στην εταιρεία συμπεριλαμβανομένου του β΄ δεκαπενθήμερου Οκτωβρίου, καθώς και την εκκαθάριση μηνών Νοεμβρίου –Δεκεμβρίου 2015 ήτοι  2,5 μήνες που με ευθύνη του εργοδότη είτε δεν κατεβλήθησαν στους εργαζόμενους στην ως άνω οικονομική χρήση (βλ. ΄β δεκαπενθήμερο 10/2015 & 11/2015) είτε οφείλονται μέχρι σήμερα ακόμα στους εργαζόμενους (βλ. 12/2015).

Οι εργαζόμενοι/νες στον ΔΟΛ με τη δημιουργική λογιστική της εταιρείας που δεν γνωρίζουμε πως αυτή θα απεικονισθεί στα οικονομικά της στοιχεία (οικ. Χρήση 2015) επιβαρύνονται  με επί πρόσθετη φορολόγηση που προκύπτει από αλλαγή φορολογικής κλίμακας (Φ.Μ.Υ), εισφοράς αλληλεγγύης κ.λ.π.

Συνάδελφοι/σες,

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Ν.4038/2012(ΦΕΚ 14Α) καθώς και της ΠΟΛ:1141/5.6.2012 (άρθρο 35)-Γεν. Γραμματείας Φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών αναφέροντας ρητά:

«…Οι μισθωτοί που απασχολούνται σε επιχειρήσεις και οι οποίοι δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες  αποδοχές  της διαχειριστικής χρήσης, ακόμα και εάν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση η χορήγηση σε αυτούς ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών της ίδιας χρήσης αναγράφει τις ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές σε διακεκριμένη  ξεχωριστή στήλη (γεγονός που δεν εμφανίζεται στις βεβαιώσεις των εργαζομένων στο ΔΟΛ)…».

Η σχετική νομοθεσία μάλιστα αναφέρει ρητά ότι οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούται «..να δηλώσουν τις αποδοχές αυτές –ανείσπρακτες  εντός χρήσης καθόσον  θεωρείται ότι ο χρόνος απόκτησης αυτών είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται».

Επί πρόσθετα σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία η εταιρεία όφειλε «… ακόμα και στη περίπτωση κατά την οποία έχει παρακρατηθεί (αποδοθεί) φόρος και επί των μη καταβληθέντων αποδοχών τότε ο αναλογούν και παρακρατηθείς φόρος που αντιστοιχεί στο σύνολο των αποδοχών της διαχειριστικής χρήσης του 2015 (εισπραχθείσες και ανείσπρακτες ) επιμερίζονται αναλόγως και αναγράφεται αντίστοιχα στις δύο διακεκριμένες στήλες της χορηγηθείσης ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών, που αφορούν τις εισπραχθείσες και ανείσπρακτες αποδοχές της ανωτέρου διαχειριστικής χρήσης…».
Κατά τα λοιπά ο ΔΟΛ ακόμη οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές εργαζομένων (2,5 μηνών) και επ΄ αυτού έωλες υποσχέσεις… «εάν και εφόσον ανακάμψουν τα οικονομικά της εταιρείας σε βάθος 10μήνου…».

Η  McKenzie (εταιρεία που έχει αναλάβει κατ’ ανάθεση έργου την έκδοση της μισθοδοσίας) – καθώς και η συνταξιούχος (με αναστολή) υπάλληλος της εταιρείας Τ. Κωτοπούλου  (HR) όφειλαν να γνωρίζουν κατ’ ελάχιστον την παραπάνω νομοθεσία …ασχέτως εάν ενδεχομένως εξυπηρετούν επιχειρηματικές σκοπιμότητες και όχι να απαντούν απαξιωτικά στους εργαζόμενους .

Καλούμε τα Δ.Σ των συνδικαλιστικών Ενώσεων του κλάδου σε άμεση παρέμβαση για τα δέοντα.