Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Aνακοίνωση της ΕΤΙΤΑ


ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Διεκδικούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες στην ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ δεν είναι παραμάγαζο των ιδιωτικών σταθμών», δήλωσαν χτες οι τεχνικοί των ιδιωτικών σταθμών, οι οποίοι με απόφαση του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Από το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία στηρίζει τη λειτουργία της στο φόρο που πληρώνει κάθε μήνα η ελληνική οικογένεια μέσω του ανταποδοτικού τέλους, προσφέρει οπτικοακουστικό υλικό, μέσω οπτικής ίνας, στον ΑΝΤΕΝΝΑ αλλά και σε άλλους ιδιωτικούς σταθμούς. Υλικό, που έχει παραχθεί από τους εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το οποίο δίνεται στα κανάλια είτε με τη μέθοδο «pull» είτε με κασέτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών, αφού λαμβάνουν καθημερινά υλικό από την ΕΡΤ, να προχωρούν στην περικοπή θέσεων εργασίας είτε με την επιβολή της λεγόμενης εθελούσιας εξόδου είτε με απολύσεις.

Αυτή τη στιγμή, όπως καταγγέλλει στον «Ρ» ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ, Γ. Δεληκάρης, η ΕΡΤ δε δίνει μόνο εικόνα στους ιδιωτικούς σταθμούς από τις συγκεντρώσεις των πολιτικών αρχηγών αλλά και από άλλα θέματα, όπως από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική μέχρι και τη ...Γιουροβίζιον. «Φτάσαμε στο σημείο να πληρώνει ο ελληνικός λαός την ΕΡΤ και αυτή με τη σειρά της να ανταποδίδει ανεργία στους εργαζόμενους των ιδιωτικών καναλιών, αφού οι καναλάρχες παίρνουν τζάμπα υλικό από τη διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», σημειώνει.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν τεχνικοί, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν με κλείσιμο όλα τα γραφεία των ιδιωτικών καναλιών στη Θεσσαλονίκη και συνεπώς να μείνουν χωρίς δουλειά οι εργαζόμενοι αφού όλο το υλικό το δίνει η ΕΤ-3 στα κανάλια. Παράλληλα, η ΕΡΤ δίνει περίπου 30 θέματα επικαιρότητας (πολιτικά, αστυνομικά, κοινωνικά, οικονομικά, κτλ.) τη μέρα στον ΑΝΤΕΝΝΑ αφήνοντας έτσι χωρίς δουλειά περίπου 20 συνεργεία. Να σημειωθεί ότι και στον ΑΝΤΕΝΝΑ το καλοκαίρι εφαρμόστηκε «εθελούσια έξοδος».

«Φτάσαμε πλέον στο σημείο η ΕΡΤ να λειτουργεί σαν ένα άτυπο ...πρακτορείο», τόνισε στη συνέχεια ο Α. Μουτάφης, τεχνικός στο MEGA και μέλος του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ. «Βλέπουμε τα ρεπορτάζ των εργαζομένων της ΕΡΤ σε όλα τα κανάλια. Χάνονται πολλές θέσεις εργασίας και η ΕΡΤ βάζει πλάτη στα ιδιωτικά κανάλια για να αυξήσουν οι κεφαλαιοκράτες τα κέρδη τους. Εμείς σαν εργαζόμενοι δε θα το αφήσουμε έτσι», σημείωσε.

Σε έναν άλλο ιδιωτικό σταθμό, στον ALPHA, που επίσης εφαρμόστηκε δύο φορές τον τελευταίο χρόνο «εθελούσια έξοδος», τα προβλήματα που έχουν προκληθεί είναι τεράστια. Οπως σημειώνει ο Φ. Μπένος, τεχνικός στον ALPΗΑ, «η μείωση των θέσεων εργασίας δημιούργησε πολλά προβλήματα με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της δουλειάς. Αυτή τη στιγμή στο κοντρόλ οι εργαζόμενοι δουλεύουν αδιάκοπα και εξαντλητικά, βγάζοντας 8 ώρες συνεχόμενες πρόγραμμα στον "αέρα", χωρίς διάλειμμα». Σημείωσε, δε, ότι η ΕΡΤ συμβάλλει σε έναν «εργασιακό μεσαίωνα», ενώ οι εργαζόμενοι έφτασαν στο σημείο να διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμα στη δουλειά.

Αντιπροσωπεία των τεχνικών συναντήθηκε χτες με τον γενικό διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Γ. Υφαντή, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα και ότι θα το ...διαβιβάσει στον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: