Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Δημοτικά ΜΜΕ: πρόταση για κοινή συνέλευση


ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στον δημοτικό ραδιοσταθμό Επικοινωνία 94 FM, το σωματείο εργαζομένων, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, την οποία απευθύνει προς τις συνδικαλιστικές ενώσεις του χώρου ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ.


"ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM

Σε ένα τοπίο συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας συζήτησης, σε μια συγκυρία κατά την οποία η ποιότητα αλλά και οι φορείς της ενημέρωσης κινδυνεύουν να αποβούν "παράπλευρες απώλειες" της κρίσης, η διαφύλαξη δημόσιων κοινωφελών ΜΜΕ αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα. Δυόμιση δεκαετίες μετά την εμφάνισή τους, που αναμόρφωσε άρδην το πεδίο της ενημέρωσης, οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί
αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατάργησης.
Άλλοτε κακοποιημένα από δημοτικές αρχές και άλλοτε δυσφημισμένα από ιδιώτες, τα δημοτικά ΜΜΕ βρίσκονται στον αέρα, καθώς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προωθεί τη συρρίκνωση και τη λειτουργία τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Αντί μιας οριστικής ρύθμισης, οι κυβερνήσεις προσφέρουν έως τώρα μόνο "παρατάσεις", οι οποίες εκπνέουν μαζί με το 2010. Tην ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στον «Επικοινωνία 94FM»
και το «Κανάλι 1» παραμένουν απλήρωτοι, στον «Ξένιο» σε επίσχεση εργασίας, ενώ το πρωτοποριακό ξενόγλωσσο πρόγραμμα του "Αθήνα 9,84" βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενο. Τα δημοτικά ΜΜΕ αποτελούν μιαν εναλλακτική δυνατότητα στο σημερινό τοπίο της ενημέρωσης, την οποία οι πολίτες έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Τα ΜΜΕ αυτά, ωστόσο, απειλούνται ουσιαστικά με κλείσιμο λόγω των προβλέψεων του Κώδικα Δήμων
και Κοινοτήτων και άλλων διατάξεων για την υποχρεωτική μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες. Το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα πριν από το τέλος του 2010. Για όλα τα παραπάνω καλούμε όλα τα κλαδικά Σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ να θέσουν υπό την αιγίδα τους μια κοινή Συνέλευση όλων των εργαζομένων των Δημοτικών Ραδιοφώνων της Αττικής (Αθήνα 9,84, Κανάλι 1, Ξένιος και Επικοινωνία 94FM), προκειμένου να καθορίσουμε κοινή γραμμή πλεύσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έρχεται...!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: