Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ναί στα δημοτικά ΜΜΕ - Όχι στα κοράκια κυβέρνησης κ΄ καναλαρχών


"Η αρχή, σε χρόνο ανύποπτο, έγινε με το ανάλαφρο ύφος (και την ανθρωποφαγική διάθεση) ενός reality show. "Εσείς τί λέτε; αξίζει να υπάρχουν δημοτικά ραδιόφωνα ή όχι;" ρωτούσαν τα κυριακάτικα δημοσιεύματα - επανερχόμενα όλο και συχνότερα στο θέμα με ύποπτη εμμονή. Η συνέχεια, πολύ πιο ωμή, δόθηκε με την ευκαιρία της προεκλογικής
περιόδου.
"Θα κάνετε ή δεν θα κάνετε απολύσεις στον Αθήνα 9,84;" ρωτούσαν καταιγιστικά τους υποψήφιους δημάρχους τηλεπαρουσιαστές σκανδαλωδώς σιτισμένοι κατά το πρόσφατο παρελθόν με δημόσιο χρήμα.
Η κορύφωση ήρθε με την "έκθεση Προβόπουλου": "ποιος ο λόγος να διαθέτουν μέσα ενημέρωσης οι υπερχρεωμένοι δήμοι;" επανέλαβε εν χορώ, μετά τον κεντρικό τραπεζίτη, σειρά αστέρων του Τύπου και της ιδιωτικής Ραδιοτηλεόρασης - συμπεριλαμβανομένου έως και του καναλάρχη προέδρου του ΛΑΟΣ.

Το "ηθικό δίδαγμα" προκύπτει αβίαστα: χρειαζόμαστε λιγότερα Μέσα Ενημέρωσης, συγκεντρωμένα σε λιγότερα χέρια. Ακριβέστερα: χρειαζόμαστε λιγότερα δημόσια μέσα ενημέρωσης - και λιγότερους δημοσιογράφους που να καλύπτονται από τις (απειλούμενες έτσι και αλλιώς) συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Αλλά, βέβαια, όταν προτείνεται ανενδοίαστα ως και η περιστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, τότε τα δημοτικά ραδιόφωνα (και η ΕΡΤ) φαντάζουν "ώριμο φρούτο". Το επιβάλλει, μας λένε, αυτό η "μέριμνα για τα δημόσια οικονομικά"....

Όλα αυτά, από τις στήλες και τις συχνότητες μέσων ενημέρωσης που έχουν χαώδη παθητικά στους ισολογισμούς τους και κρύβουν στη ντουλάπα τους σκελετούς φοροδιαφυγής, εισφοροκλοπής και κάθε είδους διαπλοκής με την κρατική εξουσία.

Όλα αυτά, από ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι αφού αιμοδοτήθηκαν χαριστικά από τις τράπεζες (αυτές που εποπτεύει ο κ. Προβόπουλος....) τώρα επεξεργάζονται σχέδια δημόσιας διάσωσής τους α λα Σαρκοζί.
Και το πιο εξοργιστικό: όλα αυτά εκφέρονται (ή γίνονται αδιαμαρτύρητα δεκτά) από "συναδέλφους" οι οποίοι μέχρι χθες ή προχθές είχαν εξασφαλίσει από τον "Αθήνα 9,84" διευθυντικά καθήκοντα ή την πολλοστή απασχόλησή τους με όρους πολυτελείας ή το καταφύγιό τους για τους καιρούς της επαγγελματικής τους λειψυδρίας...
Από μεγαλοδημοσιογράφους που ως και η περιφρούρηση της ασφάλειάς τους χρηματοδοτείται από τον δημόσιο κορβανά.
"Το πάρτι τελείωσε" διαμηνύουν όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτό και τώρα, σαν έτοιμοι από καιρό, σχεδιάζουν στα μέτρα τους την "επόμενη μέρα" - πάντα σε συνδιαλλαγή με την πολιτική εξουσία.
Η αναγκαία δημόσια συζήτηση για το μέλλον, τη φυσιογνωμία και την αναγκαία εξυγίανση των δημοτικών ραδιοσταθμών υποκαθίσταται από κραυγές για "λουκέτα". Οι ευθύνες μετατίθενται από όσους διαχειρίσθηκαν αδιαφανώς τα δημοτικά ραδιόφωνα σε όσους υπήρξαν θύματα αυτής της διαχείρισης.
Η δημόσια περιουσία των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων μετατρέπεται σε αρένα, στην οποία τα ιδιωτικά συμφέροντα εξαπολύουν καμπάνιες κατά των δημόσιων ανταγωνιστών τους - με τη βοήθεια πρόθυμων "μαχαιροβγαλτών"....
Την ίδια ώρα οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί, χάρη στην εργασία των οποίων υπάρχουν και εκπέμπουν τα δημοτικά ραδιόφωνα, αναμετρώνται με τις περικοπές αποδοχών ελέω μνημονίου, με τις στάσεις πληρωμών("Κανάλι ", "Ξένιος", "Επικοινωνία"), με την παρεμπόδιση πρωτοποριακών κοινωφελών εγχειρημάτων (ξενόγλωσσο πρόγραμμα του "Αθήνα 9,84), με το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων λόγω της μετατροπής των δημοτικών επιχειρήσεων σε Ανώνυμες Εταιρείες.
Όσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το μέσο του βιοπορισμού μας και κυρίως τη δημοσιογραφική μας υπόσταση και αξιοπρέπεια απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις απαξίωσης τους.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους μας και τους προειδοποιούμε: αν η μυωπία υπερισχύσει της αλληλεγγύης, τότε στο αυριανό μιντιακό τοπίο θα υπάρχουν λιγότερα μέσα, λιγότερη ενημέρωση, λιγότεροι εργαζόμενοι, με λιγότερα δικαιώματα. Στο αυριανό μιντιακό τοπίο θα έχουν λόγο μόνο οι "μαχαιροβγάλτες"...
Ζητούμε τη συμπαράσταση κάθε πολίτη που πιστεύει ότι τα (πολλαπλά κακοποιημένα έως τώρα) δημοτικά ΜΜΕ είναι, ιδίως σε καιρούς κρίσης, μια δυνατότητα που θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί, αντί να καταργηθεί.
Καταγγέλλουμε την διαφαινόμενη προσπάθεια εκποίησης ενός ακόμη δημόσιου αγαθού.
Κατά τα λοιπά, είμαστε στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ για όσα επιπλέον στοιχεία τυχόν μας ζητηθεί να παράσχουμε."

Κώστας Ράπτης (εκπρόσωπος «Αθήνα 9,84 στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: