Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Παρέμβαση για τα δημοτικά ΜΜΕ


...αναδημοσίευση από το www.zonews.gr...

Πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηρακλείου Π. Βλασσόπουλου (φωτο)για το προσωπικό του "Επικοινωνία 94" - Πρόταση εισαγωγής τροπολογίας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Εν όψει της συζήτησης από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του σχεδίου Νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και δεδομένου ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μια σειρά από τροπολογίες οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή του Ν. 3852/2010 και γενικότερα θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε πως πρέπει να θέσουμε υπ όψη σας το ζήτημα της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας.
Σύμφωνα με το ισχύον Νομικό Πλαίσιο, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ραδιοφωνίας οφείλουν να μετασχηματιστούν σε Α.Ε. με απώτερο σκοπό να καταστούν οικονομικά βιώσιμες από ίδια έσοδα, χωρίς να λαμβάνουν πλέον οικονομική επιχορήγηση από τον Δήμο.
Βασικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου αντιστοιχεί στην μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού. Η μόνη πρόβλεψη που υφίσταται σήμερα, πέραν της απολύσεως που θα δημιουργούσε τεράστια κοινωνικά προβλήματα αφού αφορά σε εκατοντάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, είναι η μεταφορά του προσωπικού αυτού στον οικείο Δήμο.
Όπως καταλαβαίνετε η μαζική μεταφορά του προσωπικού των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας στον οικείο Δήμο, δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση αναντίστοιχη με το όφελος που θα μπορούσε να αποκομισθεί, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη τις ειδικότητες του προσωπικού που υπηρετεί στις εν λόγω Επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερα δε σε βεβαρημένους οικονομικά Δήμους, οι οποίοι ήδη απασχολούν υπεράριθμο προσωπικού, η εν λόγω μεταφορά θα επιδείνωνε τα προβλήματα τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λειτουργίας.
Λαμβάνοντας υπ όψη ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για αντίστοιχες περιπτώσεις (λύση αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων) αλλά και την δηλωμένη πρόθεση του ΥΠΕΣΑΗΔ να διευκολύνει τις μετατάξεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα με σκοπό να υπάρξει μια εξισορρόπηση του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού και των πραγματικών αναγκών του κάθε φορέα, θα παρακαλούσαμε όπως συζητήσετε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή την ακόλουθη πρόταση: «Το Προσωπικό των αμιγών Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας το οποίο έχει πραγματική τριετή υπηρεσία σε αυτές να μπορεί να μεταφερθεί εντός εξαμήνου, κατόπιν αιτήσεώς του, με την ίδια σχέση εργασίας, σε οποιονδήποτε ΟΤΑ α και β βαθμού της Χώρας, καθώς και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είναι οριοθετημένος κατά την υποβολή της οικείας αιτήσεως, με εξαίρεση όσα από αυτά έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.»
Η εν λόγω πρόταση δεν προκαλεί δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει την δυνατότητα να επιμεριστεί το προσωπικό των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας σε φορείς που πραγματικά έχουν ανάγκη από προσωπικό αυτών των ειδικοτήτων.
Η προτεινόμενη τροποποίηση δύναται να περιληφθεί στο άρθρο 46 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και θα μπορούσε να λάβει την ακόλουθη μορφή: «Οι ρυθμίσεις της παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν. 3613/2007 , όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 17 του N. 3812/2009 (ΦΕΚ 234/28.12.2009 τεύχος Α) , εφαρμόζονται, αναλόγως, και για το προσωπικό αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοφωνίας τηλεόρασης, οι οποίες λύονται ή μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 10α του άρθρου 25 του Ν. 3613/2007 .»
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας και ευελπιστούμε στη συμβολή σας για να δοθεί λύση σε αυτό το φλέγον θέμα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Παντελής Βλασσόπουλος
Δήμαρχος Ηρακλείου
2.α. Το προσωπικό των παραγράφων 3, 7 και 8 του άρθρου 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, εφόσον δεν έχει μεταφερθεί στον οικείο Ο.Τ.Α., σε νομικό πρόσωπο αυτού ή σε ανώνυμη εταιρεία του, κατά τις ειδικότερες ρυθμίσεις του ίδιου άρθρου, μπορεί να μεταφερθεί, κατόπιν αιτήσεώς του, με την ίδια σχέση εργασίας, σε οποιαδήποτε Περιφέρεια ή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Χώρας, καθώς και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είναι οριοθετημένος κατά την υποβολή της οικείας αιτήσεως, με εξαίρεση όσα από αυτά έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
β. Η αίτηση μεταφοράς υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι μηνών, η οποία αρχίζει από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Για την αποδοχή της αποφαίνεται, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, το οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο ή το διοικούν το νομικό πρόσωπο όργανο αντιστοίχως, εντός προθεσμίας δύο μηνών από την υποβολή της. Περίληψη της απόφασης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
γ. Το μεταφερόμενο προσωπικό καταλαμβάνει προσωποπαγείς θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας, διέπεται δε ως προς τους όρους και το ύψος αμοιβής της εργασίας από τις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, λαμβανομένης υπ όψη της προϋπηρεσίας του στους φορείς από τους οποίους προέρχεται. Η σύσταση των ανωτέρω προσωποπαγών θέσεων γίνεται με απόφαση του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου.
δ. Σε όσες περιπτώσεις η λύση της εργασιακής σχέσης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει γίνει πριν από την αίτηση μεταφοράς, η αποζημίωση που έχει καταβληθεί συμψηφίζεται με το ισόποσο των αποδοχών του προσωπικού από τον αντίστοιχο φορέα της μεταφοράς του και αποδίδεται από αυτόν στους εκκαθαριστές της οικείας δημοτικής επιχείρησης ή, αν έχει περατωθεί η εκκαθάριση, στον οικείο Ο.Τ.Α.
"2.α. Στους φορείς στους οποίους μπορεί να μεταφερθεί το προσωπικό της παραγράφου 2 περίπτωση α΄ του άρθρου 25 του ν. 3613/2007 (ΦΕΚ 263 Α) περιλαμβάνονται και οι δήμοι της χώρας, καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών. β. Η μεταφορά συντελείται υπό τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία της παραγράφου 2 του ανωτέρω άρθρου. Ειδικώς, σε όσες περιπτώσεις έχει δημοσιευθεί η σχετική απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η εξάμηνη προθεσμία της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 3613/2007 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. γ. Αρμόδιο όργανο για την αποδοχή της σχετικής αίτησης είναι το οικείο δημοτικό συμβούλιο ή το διοικούν όργανο του νομικού προσώπου".
10.α. Προσωπικό αμιγούς δημοτικής επιχείρησης ραδιοφωνίας τηλεόρασης, το οποίο έχει τριετή τουλάχιστον πραγματική υπηρεσία σε αυτήν, δύναται να μεταφερθεί, ύστερα από αίτησή του και με την ίδια σχέση εργασίας, στον οικείο Δήμο, με απόφαση του οικείου Δημάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: