Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Στο πλευρό της ΕΤΕΡΜΘ


1)Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:Η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων δεν θα περάσει

Καταγγέλλουμε την απόφαση του Α΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία, ο πρόεδρος της Ε.Τ.Ε.Ρ.Μ-Θ Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών με τριετή αναστολή, μετά από μήνυση σε βάρος του, από την ιδιοκτησία τον ραδιοσταθμού «Μετρόπολις» της Θεσσαλονίκης.
Είναι πρόκληση απεργοί συνδικαλιστές, που ταυτόχρονα είναι απλήρωτοι για καιρό και εκδικητικά η εργοδοσία τους έχει επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία που τους αποφέρει τις «ιλιγγιώδεις» αποδοχές των 400 ευρώ, να καταδικάζονται επειδή περιφρούρησαν την απεργία τους.
Η «επιστράτευση» δικαστηρίων, ΜΑΤ, παρακρατικών από την κυβέρνηση, είναι δείγμα του πανικού της, της απομόνωσής της και της ελεύθερης πτώσης της σε έναν αυταρχικό κατήφορο χωρίς τέλος.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που δίνουν κοινό αγώνα με όλους τους άλλους κλάδους, ενάντια στις συνέπειες του μνημονίου στις δουλειές και τις ζωές μας. Μαζί, με ασπίδα την αλληλεγγύη, την ενότητα και την κλιμάκωση των αγώνων μας, θα ανατρέψουμε τις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης – εργοδοτών - τρόικας, μέρος των οποίων είναι και τα «στρατοδικεία» εναντίον των απεργών.




2)Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ (Σημείωση του Blog: για λόγους χώρου, από την επίκαιρη ερώτηση, αφαιρέσαμε την αναφορά σε εργασιακούς χώρους εκτός ΜΜΕ)

Σας αποστέλλουμε για ενημέρωση και δημοσίευση την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Κόμματός μας Σ. Καλαντίδου προς τους αρμόδιους υπουργούς αναφορικά με την προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων, συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών
οργανώσεων από τους εργοδότες, για τη συνδικαλιστική δράση τους. Η ερώτηση θα συζητηθεί την Πέμπτη στις 10+30 π.μ. περίπου.

Το Κοινοβουλευτικό Τμήμα της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης

Θέμα: Προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων, συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες, για τη συνδικαλιστική δράση τους.

Στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης, μετά από μήνυση της εργοδοσίας, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση, γιατί βρισκόταν έξω από το χώρο δουλειάς τη μέρα της απεργίας και οι εργαζόμενοι απήργησαν καθώς ήταν απλήρωτοι.

Είναι προφανής ο συντονισμός των εργοδοτών για να ποινικοποιήσουν κάθε συνδικαλιστική δράση κάτω από τη προστασία της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Εκφοβίζουν τους εργαζόμενους, επιχειρούν να τσακίσουν την αντίδραση τους απέναντι σ’ αυτή τη πολιτική.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

1. Να προστατεύσει την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων

2. Να περιορίσει την εργοδοτική ασυδοσία και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.




Η βουλευτής

Σοφία Καλαντίδου


3)Αυτόνομη Παρέμβαση Θεσσαλονίκη 16/5/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ.

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Α΄ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜ/ΚΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΚΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ



Το τελευταίο χρονικό διάστημα η δικαιοσύνη στη χώρα μας, από ανεξάρτητη όπως θα έπρεπε να είναι, φαίνεται να είναι –τουλάχιστον σε ότι αφορά τα εργασιακά ζητήματα- σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Μετά:

. την αθώωση εργοδότη που ξυλοκόπησε εργαζόμενη που τόλμησε να ζητήσει το δώρο του Πάσχα στις 24/4/2011


. την αθώωση της περίφημης ΟΙΚΟΜΕΤ στις 12/5/2011,μετά από μήνυση για διεκδικήσεις εργαζομένης που η ίδια η Επιθεώρηση Εργασίας υπέβαλε


. τις ανακηρύξεις ως παράνομων και καταχρηστικών όλων των απεργιών που αποφασίζουν τα συνδικάτα, όπως στις εφημερίδες ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, στα ΕΛΠΕ κ.α. ήρθε και η πρόσφατη επονείδιστη απόφαση:




Το Α΄Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 13/5/2011, καταδίκασε σε φυλάκιση 6 μηνων με 3ετή αναστολή, τον Πρόεδρο του σωματείου της Ένωσης Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μ-Θ ,συνάδελφο Κωνσταντίνο Χατζηγεωργίου, μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του η εργοδοσία του
ραδιοφωνικού σταθμού Μετρόπολις, επειδή, σύμφωνα με το σκεπτικό της κατάπτυστης δικαστικής απόφασης, ο συνάδελφος βρισκόταν απλά στον χώρο



της απεργίας , την οποία είχε κηρύξει το σωματείο για την πληρωμή δεδουλευμένων μισθών και ημερομισθίων και η παρουσία του και μόνον απέτρεπε τους εργαζόμενους να μπούν στον χώρο εργασίας, δηλ.και μόνον η απλή παρουσία ενός συνδικαλιστή στον χώρο εργασίας,αποτελεί πράξη βίας.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Μετρόπολις οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένους μισθούς και ημερομίσθια. Επίσης, έθεσε πρόσφατα σε εκ περιτροπής εργασία, από το σύνολο των εργαζόμενων, μόνον 3 συνδικαλιστικά στελέχη, μεταξύ αυτών και τον Πρόεδρο του Σωματείου.

Η Γραμματεία της Α.Π. θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση του Α΄Μονομελούς Πλημμελιοδικείου Θεσ/κης, η οποία στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους που «σηκώνουν κεφάλι» απέναντι στην εργοδοσία και να λειτουργήσει κατασταλτικά στην ανάπτυξη αντιστάσεων και αγώνων στους εργασιακούς χώρους, σε μια εποχή που τα εργασιακά δικαιώματα και οι κατακτήσεις αιώνων πλήττονται βάναυσα από κυβέρνηση-τρόϊκα.

Δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον συνάδελφο Κ.Χατζηγεωργίου, καθώς και την πρόθεσή της να στηρίξει έμπρακτα τον ίδιο, τους αγώνες των εργαζομένων στο χώρο, καθώς και όλους τους αγώνες των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική-εργοδοτική ασυδοσία.

Καλεί το Υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στη διενέργεια ελέγχων και ποινικών κυρώσεων για την παραβατικότητα της συγκεκριμμένης επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προσωπικά τον Υπουργό κ.Καστανίδη, να μην κωφεύει απέναντι σε τέτοιες αποφάσεις που επιχειρούν να «βάλουν στο γύψο» τους εργαζόμενους, και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η δικαιοσύνη να γίνει πραγματικά ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: