Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΠΟΣΠΕΡΤ: απάντηση στον Πρετεντέρη


Διαβάσαμε το οπωσδήποτε εμπεριστατωμένο και διόλου υποβολιμαίο άρθρο του κου Πρετεντέρη στα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ στις 19.05.2011 και ενημερωθήκαμε επαρκώς για τις απόψεις του.
Πρέπει όμως να πούμε μερικά πράγματα για να τα λάβουν (αν θέλουν) υπόψη τους οι μελλοντικοί Πρετεντέρηδες και να διαμορφώσουν (αν θέλουν) τα κείμενά τους αναλόγως.
Κατ΄ αρχήν είμαστε επιφυλακτικοί στην προτροπή του κου Πρετεντέρη στην κυβέρνηση, να σηκώσει τα μανίκια και να βάλει χέρι στις Δ.Ε.Κ.Ο. Και τούτο επειδή γενικεύει.
Και τις γενικεύσεις τις τρέμουμε, και στη συνολική οργανωμένη επίθεση εναντίον τους διαφωνούμε και θα αντιδράσουμε γιατί οδηγούν σε αδικίες.
Μια μάλιστα από αυτές αδικίες τη γευόμαστε σήμερα ως έθνος, όταν ανά την υφήλιο (εξ αιτίας των εγκληματιών που μας έφεραν στη σημερινή κατάντια), επικρατεί η αντίληψη ότι όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες.
Σας αρέσει να σας αποκαλούν τεμπέλη; Εμάς πάντως όχι.
Γενικεύοντας λοιπόν ο κος Πρετεντέρης, βάζει και την ΕΡΤ στο σωρό των Δ.Ε.Κ.Ο. που πρέπει να υποστούν κουτσούρεμα, περιορίζοντας τις δραστηριότητές τους.
Ας έχει όμως υπόψη του ορισμένα πράγματα όπως :
1. Η ΕΡΤ δεν είναι κρατική υπηρεσία, αλλά δημόσια. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε με ένα ευρώ,
2. Τα έσοδά της προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος που ανέρχεται στο ποσό των 3,88 ευρώ/μήνα και είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά το νοικοκυριό και όχι τον δέκτη τηλεόρασης, όπως ισχύει εκεί.
3. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έχει αναλογικά τους λιγότερους εργαζόμενους,
4. Με βάση αυτά τα έσοδα, η ΕΡΤ σήμερα είναι πλεονασματική και η συμβολή των εργαζόμενων σ’ αυτό, πανθομολογούμενο, είναι πολύ μεγάλη.
5. Αν τα 3,88 ευρώ/μήνα περικοπούν (ας παίξουμε λίγο και την κολοκυθιά, δηλαδή πόσα να γίνουν;), θα βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των πολιτών; Δηλαδή αν και τους έχουν περικοπεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 300-400 ευρώ μηνιαίως, με το 1 έως 2 ευρώ που θα τους επιστραφούν θα σωθούν;

Δηλαδή ζητάτε από την Κυβέρνηση να αυτογελειοποιηθεί και να γίνει ανέκδοτο;
6. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση από όπου και αν πέρασε το Δ.Ν.Τ. γνωρίζετε εάν άφησαν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανέπαφη; και όπου τόλμησαν να "βάλουν χέρι" μετά από παρέμβαση της "ανακρούσανε πρύμνα";
7. Γνωρίζετε πόσα Δημόσια κανάλια και ραδιόφωνα έχουν οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και πόσους εργαζόμενους;

Εάν ναι γιατί δεν το λέτε και εάν όχι γιατί δεν ρωτάτε;
8. Η ΕΡΤ είναι θεσμικά υποχρεωμένη να προσφέρει ποιοτική πλουραλιστική ενημέρωση και ψυχαγωγία και να προάγει τον πολιτισμό.

Για τα Μουσικά μας Σύνολα και το μοναδικό έργο τους είμαστε υπερήφανοι.
Εκτιμούμε ότι εκπληρώνουμε αυτή την υποχρέωσή μας σε ικανοποιητικό βαθμό, με συνεχή προσπάθεια για το καλύτερο. Υπάρχει αντίρρηση;
Κύριε Πρετεντέρη, η επίθεση που δέχεται η ΕΡΤ τον τελευταίο καιρό, δεν οφείλεται στο ότι δεν επιτελεί σωστά τα καθήκοντά της. Το αντίθετο μάλιστα, αφού προωθεί την τεχνολογική της υποδομή, μεταδίδοντας πρόγραμμα σε μορφότυπο υψηλής ευκρίνειας (high definition), ανεβάζοντας έτσι το επίπεδο τηλεθέασης.
Αυτό συμβαίνει προς λύπη ορισμένων που στον αγώνα βελτίωσης, τη βλέπουν να φεύγει μπροστά ανήμποροι να την ανταγωνιστούν.
Παρότι τα νέα οριζόντια μέτρα (εκτός έδρας, περικοπές μισθών, υπαγωγή της ΕΡΤ στην κεντρική διαχείριση κ.λ.π.) συρρικνώνουν το κύριο έργο της ΕΡΤ,
οι εργαζόμενοί της δηλώνουν παρόντες.
Κύριε Πρετεντέρη, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κακή πρόθεση από μέρους σας σε βάρος της ΕΡΤ.
Εκτιμούμε ότι ξιφουλκήσατε χωρίς λόγο και εξ αιτίας κάποιας παραπληροφόρησης, που όμως ως έγκριτος δημοσιογράφος οφείλατε να είχατε φροντίσει να αποφεύγατε.
Όσα λέτε είναι βούτυρο στο ψωμί όσων αντιμάχονται την ΕΡΤ, εξ αιτίας της σαφούς τεχνολογικής υπεροχής της, του κλεισίματος της στρόφιγγας από τις δωρεάν (!!!) υπηρεσίες που παρείχε κατά κόρον στα ιδιωτικά κανάλια κ.ά., και σεις είναι βέβαιο – ότι δε συμμετέχετε σε τέτοιου είδους παιγνίδια.
Τέτοιες προτάσεις, που τις έχουμε ακούσει και από τον κ. Προβόπουλο και τον κ. Μάνο ουσιαστικά καταργούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Ολα αυτά που λένε δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση και είναι απόψεις ακραίου λαϊκισμού και όσοι τις επικαλούνται έχουν βαθιά άγνοια των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που τάχα υπερασπίζονται.
Φροντίστε λοιπόν στο μέλλον να είστε κι εσείς περισσότερο ενήμερος και να μη λειτουργείτε σα να ήσασταν βαλτός από κάποια αφεντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: