Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΕΕΔΑ: ανακοίνωση για τους ξυλοδαρμούς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τους προπηλακισμούς και τους ξυλοδαρμούς σε βάρος (και) δημοσιογράφων από αστυνομικά όργανα κατά τις χτεσινές διαδηλώσεις, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει για μια ακόμα φορά την έκπληξή της από την ανικανότητα της Πολιτείας να υποχρεώσει τα διοικητικά της όργανα, και μάλιστα τα ένοπλα, να δρουν με όρους νομιμότητας και στοιχειώδους σεβασμού βασικών δικαιωμάτων.
Πολλώ δε μάλλον, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη βίαιη λογοκρισία που επιχειρεί με όρους άλλων εποχών. Υπενθυμίζει δε ότι για την περίπτωση του ξυλοδαρμού σε βάρος του δημοσιογράφου και Προέδρου της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρη Τρίμη από αστυνομικές δυνάμεις κατά τις διαδηλώσεις του Ιουνίου, η Ένωση υπέβαλε μήνυση σε βάρος των αστυνομικών για απρόκλητη σωματική βλάβη από περισσότερους, κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, για την οποία δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ούτε και έχει ξεκινήσει η διευρεύνησή της σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Η Πολιτεία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η μη διερεύνηση υποθέσεων σε εύλογο χρόνο και η μη απόδοση ευθυνών παραβιάζει ευθέως το δικαίωμα δικαστικής προστασίας το οποίο προστατεύεται όχι μόνο συνταγματικά αλλά και από την Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: