Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Στη σέντρα


Financial Crimes-ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος 22/8/2007

Άλλο ένα πρωτάθλημα ξεκινάει το Σαββατοκύριακο και νοιώθουμε την υποχρέωση να διατυπώσουμε τους προβληματισμούς μας, αφού γύρω από αυτό, αρκετοί συνάδελφοί μας δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, καμεραμάν, κλπ, αποτελούν τον κόσμο της ζωντανής εργασίας.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, είχαμε βιώσει περιστατικά βίας σε βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ, μέσα στους αθλητικούς χώρους. Σχεδόν πάντα ακολουθούσαν δηλώσεις, συσκέψεις, υποσχέσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, μέχρι βέβαια αυτό να ξαναφανεί.
Πόσο σίγουροι νοιώθουμε ότι αυτό το πρόβλημα έχει αντιμετωπισθεί? Εμείς (και θα θέλαμε η χρονιά να μας διαψεύσει) καθόλου και αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει και στα γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή ενός οπαδού του Παναθηναϊκού στην Παιανία και κανείς από τότε δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα. Τι έγινε με τους δράστες? Ποιοι τους είχαν οργανώσει? Πόσο ψηλά βρίσκονται? Πού βρίσκεται η υπόθεση? Γιατί στα θέματα αυτά βασιλεύει η σιωπή? Υπήρξαν τότε κατευθύνσεις από «ψηλά» να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα για να καλύψει το σκάνδαλο με τα ομόλογα και όταν αυτό απομακρυνθεί, να «πέσει» το θέμα, ναι ή όχι? Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Δεύτερο μεγάλο θέμα τα εργασιακά. Ο χώρος του αθλητικού ρεπορτάζ ήταν πάντα αγαπητός στη νεολαία και σημαντικός αριθμός υποψήφιων νέων συναδέλφων επιχειρεί την είσοδό του στον κλάδο από εκεί. Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές τις σημαντικές ελλείψεις στο θεσμικό κομμάτι των ΣΣΕ για θέματα εισόδου νέων συναδέλφων στον κλάδο, ρυθμίσεων πρακτικής άσκησης και εποπτείας σε κάθε είδους σχολές δημοσιογραφίας. Δυστυχώς εδώ και χρόνια, έχει στηθεί μια βιομηχανία εκμετάλλευσης νέων ανθρώπων, που τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις ΜΜΕ με μη αμειβόμενο και ανασφάλιστο στην χειρότερη περίπτωση και αμειβόμενο με ψίχουλα στην καλύτερη, νεοεισερχόμενο εργασιακό δυναμικό. Έτσι όμως υπονομεύετε η προσπάθεια για να βελτιώσουμε τις ΣΣΕ, ενώ πρέπει να σημειώσουμε, ότι συχνά σε αυτό το «δουλεμπόριο της ελπίδας», μέχρι οι γεμάτοι όνειρα νέοι συνάδελφοι να «ανακυκλωθούν», πρωτοστατούν μέλη δημοσιογραφικών ενώσεων.

Δεν θα κουραστούμε να θίγουμε τέτοια ζητήματα που αποτελούν υποχρέωση όσων συλλογικά αναζητούμε βελτίωση της εργασιακής κατάστασης στα ΜΜΕ.


Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007

Όλοι 8/9 στη Δ.Ε.Θ.


Εργασιακό newsletter της 15 Αυγούστου 2007

1)ΛΗΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
(η ΣΣΕ και η υπομονή μας)
Από την 1/1/2007 έχει λήξει η ΣΣΕ των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ και ουδείς συγκινείται. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στις εφημερίδες, όσο και στα ιδιωτικά ΜΜΕ (ραδιόφωνο και τηλεόραση) οι δημοσιογράφοι έχουν ΣΣΕ για τη διετία 2006 – 2007.
Επίσης η ΣΣΕ της ΕΣΗΕΑ με την ΕΡΤ, εκτός από ληγμένη, είναι και η οικονομικά υποδεέστερη από τις άλλες που ισχύουν στα υπόλοιπα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, εκτιμά ότι τουλάχιστον 7% πρέπει να είναι οι αυξήσεις που πρέπει να δοθούν στους εργαζόμενους για να καλυφθεί η απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης. Βεβαίως οι συγκρίσεις είναι τραγικές, να μιλάμε δηλαδή για την αγοραστική δύναμη μισθωτών, όταν πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αμοιβές του προέδρου της ΕΡΤ, των στελεχών της επιχείρησης και τα στοιχεία για τη νέα στρατιά «εργολάβων» - συμβασιούχων.
Θεωρούμε ότι είναι σωστός ο προβληματισμός πολλών συναδέλφων, για μια ενιαία δημοσιογραφική ΣΣΕ, σε όλα τα ΜΜΕ, με «πιλότο» την οικονομικά καλύτερη από όσες επιμέρους ΣΣΕ υπάρχουν σήμερα και η διεκδίκηση αυτή, απαντάει και στο αίτημα νέας ΣΣΕ στην ΕΡΤ, με ικανοποιητική αύξηση. Αλήθεια τι έγιναν όλοι αυτοί που έκαναν τις παρελάσεις τους στην ΕΡΤ, στις πρόσφατες εκλογές της ΕΣΗΕΑ?
Γιατί μας ξέχασαν τόσους μήνες με ληγμένη ΣΣΕ, όπως μας ξέχασαν στο νομοσχέδιο Ρουσόπουλου για τα ΜΜΕ και την ψηφιακή τηλεόραση?
Υ.Γ. παραμένουν αρκετές αδικίες σε βάρος των προσφάτως μονιμοποιηθέντων συμβασιούχων, ιδίως στην επιλεκτική για ορισμένους μη αναγνώριση θεμελιωμένης με ένσημα δημοσιογραφικής προϋπηρεσίας, που μεταφράζεται σε χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και αποδοχές. Ήδη κάποιοι προετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά.


2)»Δεν θέλουμε παραπάνω από 15 – 18 εργαζόμενους στη ραδιοφωνία και πολλοί είναι αν θέλετε, θα περιοριστούν, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».
Τάδε έφη ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Σταύρος Γεωργόπουλος, σε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ για τους εργαζόμενους στον «επικοινωνία 94 FM». Η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο τον κατήγγειλε ότι αποψιλώνει το ραδιόφωνο για να το πουλήσει, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι είναι αντιπερισπασμός, αφού παραμένουν κομμένοι περίπου 27 μουσικοί παραγωγοί και έχουν φύγει με «οικιοθελή αποχώρηση» και με απολύσεις 5 – 6 άτομα. Την ώρα που επικαλείται λόγους οικονομίας, προχωράει σε τρείς προσλήψεις με αμοιβές γύρω στα 1500 ευρώ μικτά το μήνα, για μια –δύο ώρες εκπομπή σε εβδομαδιαία βάση, ενώ για παράδειγμα στους κομμένους μουσικούς παραγωγούς, βρίσκεις ταρίφες των ενενήντα ευρώ το μήνα,για μια ωριαία εκπομπή σε εβδομαδιαία βάση. Ορισμένοι από τους κομμένους μουσικούς παραγωγούς, έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και η δίκη έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Υπενθυμίζουμε ότι οι συμβάσεις τους έληξαν στις 31/12/2006, πριν αναλάβει ο νέος δήμαρχος, ο οποίος μοίραζε προεκλογικά ενυπόγραφη δήλωση ότι δεν θα φύγει κανείς.


3)ΚΑΝΑΛΙ – 1
Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας, μόνο από την ΕΤΕΡ (ηχολήπτες) αφού οι δημοσιογράφοι σταμάτησαν κάτω από έντονες πιέσεις μερικών κατ΄ όνομα συναδέλφων τους (και μελών της ΕΣΗΕΑ) που φαίνεται ότι νοιώθουν πιο κοντά στον εργοδότη (αν είναι και του ιδίου πολιτικού περιβάλλοντος) παρά στους απλήρωτους συναδέλφους τους. Τραγική επιβεβαίωση τόσο της ανάγκης για συνδικάτο Τύπου, όσο και του εναλλακτικού εγχειρήματος των Financial Crimes, για συνδικαλιστική δράση με στόχο την (εκάστοτε) κυβέρνηση και τα (εκάστοτε) αφεντικά, ενωτικά με τους εργαζόμενους (ό,τι Θεό και αν πιστεύουν) στη βάση των προβλημάτων και των διεκδικήσεων, που καλύπτουν τις ανάγκες μας, χωρίς γραφειοκράτες, συμβιβασμένους και διαπλεκόμενους.
Eπί του πιεστηρίου-Πέμπτη 16 Αυγούστου:έληξε η επίσχεση, πληρώθηκαν οι τεχνικοί και υπήρξε συγκεκριμένος διακανονισμός της εξόφλησης των χρεών, που συσσωρεύτηκαν.


4) Πάμε Δ.Ε.Θ.?
Στις 8 Σεπτέμβρη διαδηλώνουν τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τη νέα αντεργατική επίθεση που ετοιμάζει. Τι καλύτερο από το να είμαστε εκεί και να διαδηλώνουμε μαζί τους?

5)Υπενθυμίζουμε ότι στο http://www.financialcrimesnews.blogspot.com/ θα βρίσκετε ενδιαφέρουσες ειδήσεις για τα ΜΜΕ, ενώ μπορείτε να γίνεται και ανταποκριτές μας στο e-mail: financial.crimes@hol.gr