Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Καλό Ταξίδι Συντρόφισσα


          
  Έφυγε η Πόπη η Χριστοδουλίδου, την Τετάρτη 30 Οκτώβρη 2019. Η Πόπη ήταν μια μαχόμενη δημοσιογράφος μια ταξική αγωνίστρια, μια συντρόφισσα με όλη τη σημασία της λέξης.

Η Πόπη έκανε χρόνια Πειραϊκό και ναυτιλιακό ρεπορτάζ.. Για τους εργάτες στον Πειραιά και τα σωματεία τους η Πόπη ήταν η συντρόφισσα στον αγώνα, η τίμια δημοσιογράφος που στήριζε όλες τις εργατικές μάχες. Για τους εφοπλιστές ήταν «κακό σπυρί».  
            Την γνωρίσαμε στις αρχές του 2000 όταν οι Financial crimes έκαναν τα πρώτα τους βήματα στα ΜΜΕ. Όταν κάναμε την εξόρμηση μας στο «Εθνος»  όπου δούλευε, με το νέο φύλλο των  Financial crimes, μας υποδέχονταν κάθε φορά με ένα χαμόγελο με συζήτηση με την γενναία ενίσχυσή της για «να βγαίνουν τα έξοδα». Το γραφείο της ήταν πάντα σημείο αναφοράς, ζωντανής πολιτικής συζήτησης, έμπνευσης για δράση. Σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε απεργιακή περιφρούρηση, σε κάθε μάχη η Πόπη ήταν παρούσα.

            Όταν μπήκαμε στα μνημόνια η Πόπη έβαλε υποψηφιότητα για εκπρόσωπος των εργαζόμενων του Εθνους. Έβλεπε τι έρχονταν και ήθελε να είναι στην πρώτη γραμμή για  να στηρίξει τους συναδέλφους της που έμπαιναν σε τροχιά σύγκρουσης με τον Μπόμπολα.  Πήρε πάνω της αυτή την μάχη και απολύθηκε διότι «δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις». Η απόλυση της ήταν αναγκαίος όρος για να μπορέσει στη συνέχεια η εργοδοσία να απολύσει και να διώξει όλους τους «επικίνδυνους» συνάδελφους και να προχωρήσει  στο πογκρόμ απολύσεων και μειώσεων μισθών που ακολούθησε.
            Όμως αυτό δεν ήταν το τέλος της δράσης της.  Αντίθετα μετά την απόλυση της, η δράση της Πόπης κλιμακώθηκε. Έγινε ενεργό στέλεχος της Πρωτοβουλίας για την ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ, εκλέχτηκε δυο φορές στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, εκλέχθηκε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όλων των μαχών που δώσαμε τα τελευταία χρόνια. Ούτε τα πολλά προβλήματα υγείας την εμπόδιζαν να βρίσκεται στις απεργιακές συγκεντρώσεις με το σκαμνάκι της. .
            Ένα απόσπασμα από την δήλωσή της στην Εργατική Αλληλεγγύη  στις 9 Φλεβάρη του 2016 περιγράφει τι ήταν η Πόπη.
«….(οι δημοσιογράφοι) πρέπει να είμαστε στην πανεργατική στην πρώτη γραμμή μαζί (με όλους)τους (εργάτες). Και με  τους λιθογράφους, τους εφημεριδοπώλες, τους τεχνικούς τηλεόρασης, τους φωτορεπόρτερ, είμαστε όλοι ίσοι, πρέπει όλοι να είμαστε στον αγώνα, απεργιακό, διαρκείας….»
Θα συνεχίσουμε απο εκί που τα άφησε η Πόπη για τα δίκια όλων των εργατών.

η κηδεία της Πόπης Χριστοδουλίδου θα γίνει την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου 2019, στις 15:00, στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: