1. Ανακοίνωση-τοποθέτηση της Ένωσης για όσα συμβαίνουν. Είναι προβληματικό -επιεικώς- να μην έχει υπάρξει μέχρι σήμερα αυτόνομη ανακοίνωση της Ένωσης που:
α) να καταδικάζει τις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιλογές των τελευταίων δυο βδομάδων σε όλα μέτωπα (δημόσια υγεία, ΠΝΠ, αυταρχικά μέτρα κλπ) β) να δηλώνει τη συμπαράστασή της στους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων (και στα αιτήματά τους) και όλους τους εργαζόμενους που πληρώνουν την κρίση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα γ) να αναδεικνύει τις επιπτώσεις όλης αυτής της κατάστασης στον κλάδο μας (κάθε μέρα που περνά τα «κρούσματα» αυξάνονται) με την δήλωση ότι είμαστε εδώ για να τις εμποδίσουμε.
2. Κάλεσμα στους συναδέλφους να στέλνουν ενημερώσεις-καταγγελίες από τους χώρους δουλειάς τους σε περίπτωση δυσμενών αλλαγών στο καθεστώς εργασίας, μειώσεων μισθών, αλλαγής συμβάσεων, μη τήρησης μέτρων προστασίας, απολύσεων κλπ. Δημοσιοποίηση αυτών (είτε επώνυμα για όποιον/α εργαζόμενο/η το επιθυμεί είτε με ευθύνη του ΔΣ για όποιον/α δεν θέλει να εκτεθεί) στο σάιτ της Ένωσης και παρέμβαση (τον τρόπο μπορούμε να τον συζητάμε κάθε φορά) στον εργοδότη. Ήδη, σε μια σύντομη επικοινωνία με τα μέλη της Αριστερής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, υπήρξαν τέτοιες καταγγελίες που δεν έχουν ακουστεί πουθενά.
3. Χωριστή ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες και διευκρινήσεις προς όλα τα μέλη για τις πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις (ΠΝΠ κλπ) και τα δικαιώματά τους. Οι δικηγόροι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.
4. Οργάνωση επικοινωνίας με τα μέλη. Με δύο τρόπους:
α) Τηλεφωνικά. Η Ένωση διατηρεί αρχείο που μπορεί να αξιοποιήσει για να επικοινωνήσει σταδιακά με όλους, να ενημερωθεί για τυχόν προβλήματα και να στηρίξει όπου χρειάζεται. β) Διαδικτυακά. Υπάρχει πρόγραμμα με δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης τουλάχιστον εκατό ατόμων. Μπορεί η Ένωση να φτιάξει ένα τέτοιο σύνδεσμο, να τον στείλει στους συναδέλφους, να ανακοινώσει μέρες και ώρες της εβδομάδας που ο κάθε ένας που επιθυμεί θα μπορεί να συνδέεται και να συζητά με τα μέλη του ΔΣ για οτιδήποτε χρειάζεται.
5. Πρόγραμμα παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς. Η συνδικαλιστική δράση δεν έχει απαγορευτεί (επίσημα τουλάχιστον) και σίγουρα θα ήταν λάθος να την αναστείλουμε εντελώς από μόνοι μας. Να αποφασιστεί παρουσία κάποιων μελών του ΔΣ (όσων μπορούν/θέλουν/τους επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους και φυσικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας) σε κάποιο χώρο δουλειάς μία φορά στις δεκαπέντε μέρες (το μήνυμα ότι δεν αφήνουμε τους συναδέλφους μόνους τους πρέπει με έναν τρόπο να το αποδείξουμε και στην πράξη)».
Συναδέλφισσες/οι, όλα τα παραπάνω θα τα θέσουμε και στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε και άλλες ιδέες για το πώς πρέπει να οργανωθούμε και να αντιδράσουμε σε αυτή την κρίσιμη για όλους μας περίοδο. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου