Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΙΟΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΤ;

Ανακοίνωση Financial Crimes


Κλίμα εκφοβισμού στους εργαζόμενους της ΕΡΤ προσπαθεί να δημιουργήσει η διοίκηση. Μετά από δύο ανακοινώσεις με τις οποίες προαναγγέλλει τη συρρίκνωση της ΕΡΤ και καταλογίζει την ευθύνη για τον επερχόμενο περιορισμό ραδιοφωνικών προγραμμάτων, ακόμα και τη σίγηση της ΕΡΤ Ζακύνθου στην ΠΟΣΠΕΡΤ, ακολούθησε και μία προφορική ενημέρωση από το ηγετικό δίδυμο της διοίκηση για το ίδιο θέμα στους εργαζόμενους του Ραδιομεγάρου.

Τσακνής και Ταγματάρχης ανακοίνωσαν πως η διοίκηση προκήρυξε διαγωνισμό για 51 θέσεις, προκειμένου να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της εταιρείας για ένα οχτάμηνο, με μπλοκάκια. Και η διοίκηση θα ήθελε να πάρει εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όμως τα μνημόνια δεν το επιτρέπουν, είπαν. Ο διαγωνισμός αυτός ήταν καθ’ όλα νόμιμος, υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, αλλά η ΠΟΣΠΕΡΤ τον πρόσβαλε στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισε, κι έτσι τώρα τα ραδιόφωνα κινδυνεύουν να παίζουν play list, η τηλεόραση να μην έχει χειριστές γεννήτριας χαρακτήρων και το πρόγραμμα να μείνει  μετέωρο. Και επί πλέον 51 άνθρωποι που θα έβρισκαν δουλειά θα παραμείνουν στην ανεργία.  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, να δείχνει ως υπεύθυνη την Ομοσπονδία για τη συρρίκνωση στην οποία θα… «καταφύγει» η διοίκηση.

Και οι δύο παρέλειψαν να απαντήσουν σε εύλογα ερωτήματα, όπως ας πούμε αφού ήταν τόσο νόμιμος ο διαγωνισμός, γιατί προσβλήθηκε στο δικαστήριο; Αφού είναι τόσο επείγουσες οι ανάγκες, γιατί δεν φρόντισαν να θωρακίσουν νομικά το διαγωνισμό ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί; Γιατί δεν προτίθεται η διοίκηση να καλύψει κάποιες από αυτές τις θέσεις με εσωτερική μετακίνηση και αλλαγές ειδικότητας όπου αυτές έχουν ζητηθεί; Κανένας από τους 600 δημοσιογράφους της ΕΡΤ δεν είναι άξιος για παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου στην τηλεόραση; 

Ήταν προφανές ότι Τσακνής και Ταγματάρχης δεν ήθελαν να ενημερώσουν. Ήθελαν να καταδείξουν την ΠΟΣΠΕΡΤ ως υπαίτια για τη συρρίκνωση που σχεδιάζουν. Ήθελαν να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού ανάμεσα στους συναδέλφους, ότι η ΕΡΤ θα ξανακλείσει με υπεύθυνους τους συνδικαλιστές αυτή τη φορά. Προσπάθησαν να στρέψουν τους εργαζόμενους που πάλεψαν για το άνοιγμά της ΕΡΤ, σε σύγκρουση με την Ομοσπονδία, ενόψει και τον εκλογών που υπάρχουν για τα σωματεία της Ομοσπονδίας και  ταυτόχρονα έγιναν «λαγοί» για την επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα συνδικάτα.

Να θυμίσουμε στη διοίκηση κάποια πράγματα που διέφυγαν από την ενημέρωση:


Το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές κλείνουν τις επιχειρήσεις, προέρχεται από την φαρέτρα των επιχειρημάτων της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, και όχι από την αριστερά. Ντροπή να το χρησιμοποιούν.

Το επιχείρημα ότι εμείς θέλουμε να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό αλλά δεν μας αφήνουν τα μνημόνια, επιστρέφεται σαν απαράδεκτο, όπως ακριβώς κάναμε και με τους Σαμαροβενιζέλους. Αν αυτοί δεν έχουν διάθεση να συγκρουστούν με τα μνημόνια δεν θα τους επιτρέψουμε να μας κάνουν να τα αποδεχτούμε. Δεν θα γίνουμε σαν κι’ αυτούς.

Οι εργαζόμενοι του αγώνα και τα συνδικάτα, από την πρώτη στιγμή επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, απαίτησαν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφτούν  οι ανάγκες. Αποδείχτηκε ότι εμείς είχαμε δίκιο για μια ακόμη φορά, και αυτοί είχαν άδικο.

Τους διαφεύγει όμως κάτι ακόμη. Ο σπόρος του φόβου, χρειάζεται το κατάλληλο χώμα για να αναπτυχθεί. Κι όσοι παλέψαμε για το άνοιγμα της ΕΡΤ, παλέψαμε για αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις, για ισότητα στην εργασία, όχι μπλοκάκια και διαφορετική αμοιβή για την ίδια εργασία, πόσο μάλιστα όταν οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παλέψαμε για να έχουν όλοι πρόσβαση στην εργασία, μέσα από διαφανείς διαδικασίες και όχι από «συνεντεύξεις». Αυτά λέγαμε τους 24 μήνες του αγώνα τα ίδια λέμε και τώρα.

Και στον αγώνα μας ανακαλύψαμε πως δεν είναι τα πρόσωπα που φέρνουν την τηλεθέαση και την ακροαματικότητα, αλλά το περιεχόμενο. Όσοι αγωνιστήκαμε γνωρίζουμε τι σημαίνει πόλεμος. Ξέρουμε να πολεμάμε αλλά και να νικάμε.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ΤΩΡΑ.

ΟΧΙ στη συρρίκνωση της ΕΡΤ.


Financial Crimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: