Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν θα γίνουμε «παπαγαλάκια» της αστυνομίας

Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Εκτός από τις απαγορεύσεις και την καταστολή, τώρα θέλει να ελέγχει η αστυνομία και την ενημέρωση. Ο νόμος του Χρυσοχοΐδη προβλέπει ειδικό χώρο για τους δημοσιογράφους και τους ρεπόρτερ στα συλλαλητήρια, που θα «ενημερώνονται» από τον υπεύθυνο αστυνομικό για το τι γίνεται στην διαδήλωση. 

Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ, που θέλει να κάνει τους δημοσιογράφους ακόμα ένα τμήμα της αστυνομίας, δηλώνει πως αυτό γίνεται για την δική μας «ασφάλεια». Όπως όμως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά η «ασφάλεια» των εργαζόμενων στα ΜΜΕ στις διαδηλώσεις κινδυνεύει από τις επιθέσεις των αστυνομικών. Η γελοία αυτή τοποθέτηση δεν πείθει κανέναν, αντιθέτως εξοργίζει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Μητσοτάκης α λα Μακρόν

Η έμπνευση του νόμου ανήκει στον Μακρόν που ήθελε με αντίστοιχη διάταξη να απαγορεύσει στους διαδηλωτές να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο των αστυνομικών που βρίσκονται στις διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ το πάει και λίγο παρά πέρα, καθώς θέλει η οποιαδήποτε ενημέρωση να προέρχεται απευθείας από το γραφείο τύπου της αστυνομίας.

Ο νόμος του Μακρόν είχε την τύχη που του άξιζε. Η Γαλλία συγκλονίστηκε από μεγάλες διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας και ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να αποσύρει άρον άρον την διάταξη. Αυτή χρειάζεται να είναι και η τύχη της διάταξης του Χρυσοχοΐδη. 

Στον αυταρχικό κατήφορο που έχει πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει μάρτυρες. Στις αυξανόμενες κινητοποιήσεις η απάντησή της είναι καταστολή και προπαγάνδα.

Η κυβέρνηση είναι τόσο στρυμωγμένη από την διαχείριση της πανδημίας που η λίστα Πέτσα για τα κανάλια δεν είναι αρκετή. Φοβάται ότι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στους δρόμους και καλύπτουν τις διαδηλώσεις θα δείξουν την αλήθεια και όχι την προπαγάνδα του Μαξίμου. 

Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση που αμφισβητεί ευθέως την ελευθερία του τύπου, δεν χωράει κανένας διάλογος με το υπουργείο. Οι συνδικαλιστικές μας ενώσεις δεν έχουν να πουν τίποτα με τον υπουργό της Αστυνομίας, αντιθέτως έχουν να οργανώσουν την μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και ενάντια στην λογοκρισία και ενάντια στις επιθέσεις στον κλάδο.

 Η θέση μας είναι δίπλα στους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και των αφεντικών, και μαζί τους έχουμε να παλέψουμε ενάντια στις απαγορεύσεις και την καταστολή. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν θα γίνουμε παπαγαλάκια της αστυνομίας. Χρειαζόμαστε μαζική απάντηση στην πρόκληση του Χρυοσοχοΐδη για να έχει κι αυτός την τύχη του Μακρόν. Να τα πάρει όλα πίσω.


Δεν υπάρχουν σχόλια: