Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Νέα αναδίπλωση Μπακατσέλου και απειλές κατά μαρτύρων στη δίκη για υπαγωγή στο άρθρο 99

...αναδημοσίευση από https://agelioforum.wordpress.com/ ...

Χωρίς προσωρινή δικαστική προστασία, έναντι των εκατοντάδων πιστωτών της, παραμένει η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, που διοικείται από την οικογένεια Μπακατσέλου και η οποία εκμεταλλεύεται τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και το μηνιαίο περιοδικό «Close Up».



Οι εκπρόσωποι της παραπαίουσας εταιρίας δεν κατόρθωσαν χτες, Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, να πείσουν τις δικαστικές αρχές να τους χορηγήσουν προσωρινή διαταγή, με την οποία θα μπορούσαν να αποκρούσουν τις ατομικές διώξεις σε βάρος περιουσιακών στοιχείων του εκδοτικού ομίλου.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε ομόφωνα το αίτημα για τη λήψη προληπτικών μέτρων και για την έκδοση προσωρινής διαταγής, αφήνοντας έτσι ανοικτό το δρόμο σε εργαζόμενους, άλλα φυσικά πρόσωπα, προμηθευτές και τράπεζες να δεσμεύουν, να κατάσχουν και να εκποιούν κινητά ή ακίνητα στοιχεία της περιουσίας της, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις διογκούμενες απαιτήσεις τους.

Είναι η δεύτερη φορά που η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, συμφερόντων των Αλέξανδρου Μπακατσέλου, Γιώργου Μπόμπολα και Σταύρου Ψυχάρη, χάνει τη δυνατότητα να λάβει προσωρινή διαταγή για τη λήψη προληπτικών μέτρων έναντι των πιστωτών της.

Το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει και στις 9 Ιανουαρίου 2015, αλλά και τότε είχε εισπράξει την άρνηση της προέδρου υπηρεσίας των ασφαλιστικών μέτρων, κατόπιν παρέμβασης εργαζομένων και συνδικαλιστικών σωματείων.

Το απορριφθέν αίτημα της εταιρίας υποβλήθηκε χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αίτησής της, με την οποία ζητεί να ανοίξει η διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ποιοι άσκησαν παρεμβάσεις

Υπέρ της αίτησης τάχθηκαν με πρόσθετες παρεμβάσεις τους η πιστώτρια τράπεζα Alpha Bank και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ στη διαδικασία δεν παρέστησαν άλλα νομικά πρόσωπα με την ιδιότητα των πιστωτών. Οι εκπρόσωποι της ΕΒΕ ΑΕ προσκόμισαν στο δικαστήριο δηλώσεις 90 εργαζομένων, οι οποίοι παρείχαν τη συναίνεσή τους για την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης και τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Κύρια παρέμβαση κατά του αιτήματος της εταιρίας για την ένταξη της στο άρθρο 99 ασκήθηκε από ομάδα 8 εργαζομένων, δημοσιογράφων και τεχνικών, οι οποίοι ως αντίδικοι αμφισβήτησαν ευθέως το πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρίας, θεωρώντας πως δεν είναι βιώσιμο και υποκρύπτει δόλο.

Παρέμβαση  προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της μη υπαγωγής της εταιρίας στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, άσκησε και ο ΕΔΟΕΑΠ, ο οργανισμός ασφάλισης και περίθαλψης των δημοσιογράφων.

Χρέη 23,7 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι συσσωρευμένες οφειλές της προσεγγίζουν σήμερα τα 23,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε 4 τράπεζες. Προς τους εργαζόμενους οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρίας υπολογίζονται σε 0,6 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο εξυγίανσης που παρουσίασε η εταιρία έχει χρονικό ορίζοντα 20ετίας και προβλέπει, εκτός των άλλων, την περαιτέρω συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού της σε ποσοστό 40%, δηλαδή από 108 σε 65 άτομα.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης αναμένεται να εκδοθεί κατά τους επόμενους 2-3 μήνες.

Επίθεση κατά των μαρτύρων

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της συζήτησης οι δύο δικηγόροι της εταιρίας, Γιώργος  Οικονόμου και Παντελής Χαλβατζάκης, που υποστήριξαν την αίτηση, και ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος, Παναγιώτης Χασάπης, ο οποίος συνέταξε το σχέδιο εξυγίανσης, εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά των μαρτύρων των αντιδίκων. Ζήτησαν σε επιτακτικό τόνο εξηγήσεις για όσα κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ στη συνέχεια, χάνοντας την ψυχραιμία τους, οι δύο πρώτοι εξαπέλυσαν απειλές και ύβρεις σε βάρος των μαρτύρων των 8 εργαζομένων.

Για το περιστατικό αυτό επιλήφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας, κατόπιν καταγγελίας.

Νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων

Νωρίτερα χτες, Παρασκευή, στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκαν 3  αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, με τις οποίες 10 εργαζόμενοι της ΕΒΕ ΑΕ ζητούν να τους επιδικαστούν προσωρινά οι δεδουλευμένες αποδοχές για τους τελευταίους 5 μήνες, επικαλούμενοι την αδυναμία τους να βιοποριστούν με επάρκεια και αξιοπρέπεια.

Άλλη μία αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την προσωρινή επιδίκαση μισθών σε 32 εργαζόμενους, συζητήθηκε επίσης στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης στις αρχές της εβδομάδας.

Οι αποφάσεις για τις 4 υποθέσεις προσωρινής επιδίκασης μισθών αναμένεται να εκδοθούν περίπου σε 30 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: