Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση των Financial Crimes για το ασφαλιστικό

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ για να τους ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύει μια τεράστια επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατεβάζει αυτές τις ημέρες. Θα πρέπει να σημάνει ξεσηκωμό για όλους τους εργαζόμενους και με ένα πλατύ απεργιακό κύμα να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να καταθέσει καν το νομοσχέδιο, πόσο μάλλον να το ψηφίσει.

Συνολικά για όλους τους εργαζόμενους οι προβλέψεις του νομοσχεδίου σε συνδυασμό με τους προηγούμενους νόμους των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων οδηγούν σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Προβλέπεται η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης και ένα φορέα επικουρικής, φέρνει την απαλλοτρίωση των όποιων αποθεματικών των ταμείων και τη εξίσωση προς τα κάτω κατακτήσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ολόκληρων κλάδων.

Για τους νυν συνταξιούχους, άμεση περικοπή στις επικουρικές συντάξεις από 8%-30%. Κόψιμο του ΕΚΑΣ για 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους και σταδιακή κατάργηση του μέχρι το 2019. Ο νέος νόμος, κόβει επίσης τις κύριες συντάξεις, μέσα από τον επανυπολογισμό του, με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας για ποσοστά αναπλήρωσης που θα είναι στο 38%-55% αντί του 70% που ήταν πριν, και του 90% που ήταν παλιότερα. Το τρικ της κυβέρνησης να δώσει σαν προσωπική διαφορά αυτή την μείωση χρημάτων για ένα δύο χρόνια (που μπορεί φυσικά να κοπεί κάθε στιγμή) δεν αλλάζει την ουσία.

Για τους ήδη εργαζόμενους ο νέος νόμος σε συνδυασμό με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, είναι σφαγείο.

Δραματικές μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών μέσα από τον επανυπολογισμο των ποσοστών αναπλήρωσης και των μειώσεων των επικουρικών. Μειώσεις μισθών, μέσα από την αύξηση των εισφορών ασθενείας. Αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αφού τα «πέναλτυ» που επιβάλλονται σημαίνει να παίρνει κανείς 100-200 ευρώ σαν σύνταξη. Πρακτικά εξαφάνιση του εφάπαξ το οποίο έχει συρρικνωθεί δραματικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη μείωσή του κατά 20% τουλάχιστον.

Για τους «νέους» εργαζόμενους, το μέλλον προδιαγράφεται πρακτικά χωρίς σύνταξη ή στην καλύτερη περίπτωση σύνταξη-επίδομα 380 ευρώ (που και αυτό θα εξαρτάται από τα δημοσιονομικά του κράτους) μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Και επειδή κοινωνική ασφάλιση δεν σημαίνει μόνο σύνταξη αλλά και παροχές υγείας, για τους νέους εργαζόμενους η παροχή υπηρεσιών υγείας θα γίνει μια «ακριβή» και «ιδιωτική» υπόθεση.

Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, προβλέπουν:

Την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στο μεγάλο ενιαίο ασφαλιστικό Ταμείο με μοναδικό σκοπό και στόχο την απαλλοτρίωση των αποθεματικών του. Την σιωπηρή συρρίκνωση και μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε ένα ταμείο (επαγγελματικό) μόνο για την υγεία και αποκλειστικά για τους εργοδότες και όσους ελάχιστους εργάζονται με συμβάσεις και με εξοστρακισμό συνταξιούχων και ανέργων. Οι επικουρικές μεταφέρονται στο ενιαίου επικουρικό ταμείο και η υγεία στον ΕΟΠΠΥ. Νομιμοποιεί σαν βασική μορφή εργασίας αυτή με το μπλοκάκι και περιθωριοποιεί έμμεσα τις συλλογικές συμβάσεις. Στέλνει στον καιάδα τους άνεργους συναδέλφους.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουμε πρόσφατες τις μνήμες από τη μάχη που δώσαμε για να σώσουμε τα ταμεία μας από την κυβέρνηση του Καραμανλή. Τώρα χρειάζεται να βγούμε πάλι στους δρόμους για να υπερασπίσουμε κατακτήσεις δεκαετιών όχι μονάχα για τον κλάδο αλλά μαζί με όλους τους εργαζόμενους για όλη την κοινωνία.

Ήδη οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ έχουν ξεκινήσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενάντια στη διάλυση του Ταμείου τους, και μπαίνουν και οι ναυτεργάτες στον αγώνα με 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Γενάρη με προοπτική κλιμάκωσης. Στις 21 Γενάρη προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση οι εκπαιδευτικοί. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ κινητοποιούνται καθημερινά, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ετοιμάζονται για απεργίες, οι δικηγόροι ξεκινάνε αποχή διαρκείας.

Όλα αυτά τα ρυάκια χρειάζεται να ενωθούν σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι. Προτείνουμε σε όλα τα συνδικάτα να αποφασίσουν ένα πρόγραμμα με απεργιακή κλιμάκωση. Με 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Γενάρη, τριήμερη απεργία 27,28, και 29 Γενάρη και απεργία διαρκείας ξεκινώντας από τις 1 Φλεβάρη που θα πηγαίνει για ψήφιση στη βουλή το ασφαλιστικό.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Μαζική συμμετοχή των σωματείων του κλάδου στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 16 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στην ΟΜΟΝΟΙΑ με προσυγκέντρωση στα Χαυτεία.

Προειδοποιητική απεργία σε όλα τα ΜΜΕ στις 20 και 21 Γενάρη.

Γενική συνέλευση όλων των Ενώσεων του κλάδου (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, υπάλληλοι) στον Πανελλήνιο την Παρασκευή 22 Γενάρη για να αποφασίσουμε από κοινού την δράση μας.

 Financial Crimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: