Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ανακοίνωση του "Μετωπου για την Ανατροπή"

Ο δεύτερος γύρος του εγκλήματος: ΕΔΟΕΑΠ
30.05.2016
Ο χρόνος τελειώνει και οι έχοντες (ανα)λάβει εντολές βιάζονται και…αποκαλύπτονται. Ανάμεσά τους, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, Κώστας Τσουπαρόπουλος, ο οποίος δημοσιοποίησε το σχέδιο που προωθείται σε πρόσφατο άρθρο του. Πρόκειται για ένα σχέδιο που πετά εκτός ασφάλισης και “νέου ΕΔΟΕΑΠ” τους άνεργους και τους συνταξιούχους, προσφέροντας την τύχη όλων των υπόλοιπων βορά στα μεγάλα θηρία του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλάβει κανείς ότι σε αυτό κυριαρχούν τα συμφέροντα των εκδοτών-καναλαρχών. Αυτών που έχουν ληστέψει τον ιδρώτα μας τόσες δεκαετίες. Αυτών που έχουν μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό της Ενημέρωσης σε εμπόρευμα στο παζάρι τους. Αυτών που έχουν υπονομεύσει τα Ταμεία με τις χιλιάδες απολύσεις και τις τεράστιες οφειλές τους. Αυτών που αρνούνται να εντάξουν στα μισθολόγια και να ασφαλίσουν όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.
Όσο για τους «ενδιάμεσους», είναι η γνωστή πλειοψηφία των γραφειοκρατών συνδικαλιστών του χώρου, οι οποίοι φέρουν καίρια την ευθύνη – μαζί φυσικά με την κυβέρνηση – για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και των Ταμείων.
Η «πρόταση Τσουπαρόπουλου» επικεντρώνεται, σε γενικές γραμμές, σε τέσσερα σημεία:

1. Αποδοχή ως τετελεσμένων όσων έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα από την νυν κυβέρνηση και τις προκατόχους της, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής και ταυτόχρονα αναζήτηση μίας «θέσης» που θα μπορεί να διευκολύνει απλώς και μόνο την επιβίωση στο νέο, εφιαλτικό εργασιακό και ασφαλιστικό περιβάλλον. Έτσι, μας συστήνεται ουσιαστικά να… ξεχάσουμε τα κλεμμένα με το PSI, αλλά και την απώλεια του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και των αποθεματικών του – τα οποία αγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ – τα οποία και θα απορροφηθούν από το «πηγάδι δίχως πάτο» που ακούει στο όνομα ΕΦΚΑ. Και βεβαίως, να αποδεχτούμε τον πυρήνα της πολιτικής κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ.
2. Απάλειψη κάθε αναφοράς, επικριτικής εννοείται, στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο έγκλημα και υπέγραψαν με το ονοματεπώνυμό τους την ληξιαρχική πράξης θανάτου των Ταμείων μας. Τόσο από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Κατρούγκαλος, Πετρόπουλος κ.λπ.) όσο και των θλιβερών συνομιλητών τους στην περιβόητη ιλαροτραγωδία με τα non papers δηλαδή το δίδυμο του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ (Κουμπιάς και Σαββίδης), αλλά και άλλους «αστέρες» των συνδικαλιστικών ενώσεων (Γκανάς και σία). Η απάλειψη αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη διότι, ανάμεσα στα άλλα, είναι τα ίδια πρόσωπα που προορίζονται από τα κέντρα εξουσίας να αναλάβουν την «εκτέλεση» και του ΕΔΟΕΑΠ.
3. Αποκήρυξη των απεργιακών αγώνων και υποταγή τους στον δήθεν διάλογο που θα διεξαχθεί με την κυβέρνηση και τους εργοδότες (και θα είναι, υποθέτουμε, εξίσου αποτελεσματικός με τον διάλογο που έχει διεξαχθεί ως σήμερα…). Και όχι μόνο αυτό, αλλά αναγνώριση από την πλευρά μας της καλής πρόθεσης κυβέρνησης και εργοδοτών να συνομιλήσουν μαζί μας και να μην μας στήσουν στον τοίχο!
4. Επικέντρωση της προσοχής στον ΕΔΟΕΑΠ ο οποίος, ως αυτοδιοίκητο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) δεν ανήκει θεσμικά στην απόλυτη δικαιοδοσία της κυβέρνησης, αλλά διαθέτει εκλεγμένη διοίκηση, ενώ έχει στο καταστατικό του κατοχυρωμένο τον χαρακτήρα της Αλληλεγγύης. Με άλλα λόγια, εκπροσωπεί το απολύτως αντίθετο σε σύγκριση με ένα Επαγγελματικό Ταμείο. Εδώ, λοιπόν, είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια οι ασφαλισμένοι και μέτοχοι του οργανισμού να πειστούν να… βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους. Διότι η πρόταση για υιοθέτηση ενός πόρου-φάντασμα (δεν διευκρινίζεται ούτε ποιος και πώς θα τον θεσπίσει, ούτε ποιο θα είναι το περιεχόμενό του, ούτε ποιος θα πληρώνει), ο οποίος μάλιστα θα αντιστοιχεί στο ήμισυ περίπου του αγγελιοσήμου είναι προφανές ότι δεν εξασφαλίζει την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ και μάλιστα για υπερτριπλάσιο αριθμό ασφαλισμένων. Ούτε καν στην περίπτωση που κάποιοι ικανοποιήσουν (πράγμα ιδιαιτέρως αμφίβολο) την «ευχή» να χαρίσει το δημόσιο ΕΦΚΑ (ΝΠΔΔ) κάπου 200 εκ. ευρώ το ιδιωτικό ΕΔΟΕΑΠ (ΝΠΙΔ) από αυτά που θα του πάρει…
Μετά από όλα αυτά, είναι περίπου προφανές ότι κάποιος πάει να παίξει το γνωστό παιχνίδι του «λαγού», για λογαριασμό κυβέρνησης και εργοδοτών. Για την ώρα, αναζητούν τις λύσεις στα γνωστά και προαναφερθέντα πρόσωπα, που στερούνται πλέον κάθε ίχνους αξιοπιστίας, χωρίς πάντως να λείπουν οι «πρόθυμοι», ειδικά ανάμεσα σε αυτούς που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το γνωστό «πραξικόπημα» στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Μάλιστα, το έργο τους διευκολύνεται από τη γενικότερη στάση που τήρησαν το προηγούμενο διάστημα οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΕΣΗΕΑ και άλλων ενώσεων, που τώρα μπορεί να κηρύσσουν “ανένδοτο”, όμως πολύ πρόσφατα ξεπούλησαν ωμά τις αποφάσεις για «γενικό ξεσηκωμό διαρκείας» στον κλάδο, μαζί με την κοινωνία.
Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι, για την ώρα, κανείς τους δεν είναι τόσο αφελής ώστε να βγει άμεσα και για δεύτερη φορά στο …ξέφωτο. Περιμένουν κρυμμένοι στον περιβάλλοντα χώρο, ψιθυρίζουν και βυσσοδομούν. Παραπληροφορούν και εκβιάζουν, θέλοντας να μας παρασύρουν στην παγίδα, καθώς ακόμη και αν γίνει δεκτό το «σχέδιο Τσουπαρόπουλου» και λοιπών, η οικονομική του βάση είναι απολύτως σαθρή και μη βιώσιμη.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πρόσφατα η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ πήρε στα χέρια της (αλλά δεν έχει ακόμα συζητήσει…) την επικαιροποιημένη έκθεση της Prudential για την βιωσιμότητα του Ταμείου. Πρόκειται για την ίδια έκθεση που στην πρώτη της έκδοση είχε φτάσει στα χέρια των Ενώσεων το καλοκαίρι του 2014 και η οποία έκτοτε είχε εξαφανισθεί, κατά ένα περίεργο τρόπο.
Όταν, μετά από ένα χρόνο, καταφέραμε να την εντοπίσουμε, διαπιστώσαμε ότι σ’ αυτή καταγράφεται η «απώλεια» των δύο τρίτων των εσόδων από το αγγελιόσημο. Σπεύσαμε δε να το καταγγείλουμε δημοσίως, στην Τακτική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ.
Ξαφνιασμένοι και οργισμένοι οι διάφοροι «πραξικοπηματίες», έκαναν λόγο για αυθαίρετα συμπεράσματα και για χρήση αναξιόπιστης Έκθεσης (!). Μόνο που, για κακή τους τύχη, λίγες ημέρες αργότερα, φέραμε στο φως της δημοσιότητας επιστολή της προέδρου του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ προς τους εκδότες ότι δεν αποδίδουν τα οφειλόμενα και τους είχε αποσταλεί μάλιστα πολυσέλιδη λίστα οφειλών!
Τώρα, έρχεται η επικαιροποιημένη Έκθεση της Prudential για να καταγράψει την πορεία των εσόδων σε διάφορα σενάρια, χωρίς φυσικά να αναθεωρεί στο παραμικρό την εκτίμηση περί «απωλειών» στα έσοδα, που θα εξαφανισθούν από προσώπου γης με τις τελευταίες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Έτσι, φωτογραφίζει με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο την απόλυτη αδυναμία των επιμέρους πλευρών του συγκεκριμένου σχεδίου.
Ιδού, λοιπόν, το ερώτημα: Αν η αναλογιστική της Prudential έχει «δίκιο» για τα οικονομικά του ΕΔΟΕΑΠ, τότε ποια η σκοπιμότητα του «σχεδίου Τσουπαρόπουλου»;
Μια πρώτη απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι επιχειρεί να μεταθέσει το κέντρο της προσοχής μακριά από τους υπεύθυνους του πρώτου εγκλήματος.
Μια δεύτερη συνίσταται στο γεγονός ότι εάν υλοποιηθεί, ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην παγίδα που του έχουν στήσει εργοδότες και κυβέρνηση. Και από εκεί, η μοναδική «έξοδος» δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά ένα Επαγγελματικό Ταμείο (οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι είναι έτσι κι αλλιώς εκτός), που πολύ γρήγορα θα υποχρεωθεί να καταφύγει στην αγκαλιά κάποιας από τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Ας προσέξουν όμως. Τώρα τους ξέρουμε. Με ονοματεπώνυμο. Και δεν ξεχνάμε…
Πάνω από όλα, όμως, εμείς αγωνιζόμαστε για να ενταχθούν όλοι όσοι εργάζονται στα ΜΜΕ στα μισθολόγια, με αξιοπρεπείς αποδοχές και όχι μεροκάματα πείνας και με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Για να μείνει ζωντανός ο ΕΔΟΕΑΠ και να προσφέρει σε όλους ολοκληρωμένη περίθαλψη και μέριμνα, απαιτώντας να πληρώσουν και να επιστρέψουν τα κλεμμένα κυβέρνηση, εργοδότες και τρόικα.
Μέτωπο για την Ανατροπή
Συνδικαλιστικό μετωπικό σχήμα που συγκροτούν
η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” στην ΕΣΗΕΑ
(Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι)
ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ(ΠΟΕΣΥ)
και το
«AΣΥΝΤΑΧΤΟ» ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ(EΣΗΕΜ-Θ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: