Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Μία απάντηση στην κ. Αντωνιάδου και τον κ. Καπάκο (Μόνο για τα “βασικά”)

Μία απάντηση στην κ. Αντωνιάδου και τον κ. Καπάκο
(Μόνο για τα “βασικά”)
Σήμερα οι συνάδελφοι καλούνται να καταγγείλουν ή να συμμετάσχουν στο μνημονιακό πραξικόπημα (άλλο ένα) που οργανώνει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με την στήριξη των αντίστοιχων (συνεργαζόμενων) πλειοψηφιών στις τέσσερις Ενώσεις που τον συγκροτούν.
Στόχος του πραξικοπήματος είναι η κατάργηση του ΕΔΟΕΑΠ καθώς αυτό που μας καλούν να ψηφίσουμε δεν έχει τίποτα από όσα έχει ο ΕΔΟΕΑΠ: αυτοδιαχείριση, παροχές, αλληλεγγύη, αυτονομία (από τους ιδιοκτήτες).
Αποφεύχθηκε κάθε συλλογική διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούσαν να αποφασίσουν τα μέλη/μέτοχοί του και υποχρεώνονται σε μία “ατομική” απόφαση.
Καταλαβαίνουμε όλοι το γιατί. Έτσι γίνονται όλα τα “πραξικοπήματα”.
Μερικές απαντήσεις στα βασικά.
Οι ανατροπές που επιχειρούνται στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ σήμερα, καταστρέφουν το επίπεδο “παροχών” και το στέλνουν χαμηλότερα ακόμα και από τον ΕΟΠΥΥ. Η ετήσια αναλογιστική μελέτη που εισάγεται σαν βασικός “κόφτης” σε κάθε δαπάνη του νέου Οργανισμού, ορίζει τι μπορεί να δαπανηθεί για υγεία, επικούρηση, πρόνοια. Κάθε υπέρβασή της απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του διορισμένου εκπροσώπου των ιδιοκτητών στο Συμβούλιο... (Αν αυτό ίσχυε στο παρελθόν εκατοντάδες συνάδελφοι θα είχαν υποστεί θανάσιμες συνέπειες μέχρι σήμερα...).
Τα όρια και ο τρόπος κάλυψης των ανέργων στο “νέο” καταστατικό περιορίζονται από την αναλογιστική μελέτη και την “θέση” του εκπροσώπου των ιδιοκτητών.
Η αύξηση των εισφορών για εργαζόμνεους συνταξιούχους οδηγεί αμέσως σε μειώσεις καθαρών αποδοχών και συντάξεων, πέραν του περιορισμού των παροχών υγείας.
Οι προβλεπόμενες οικονομικές πηγές του νέου ταμείου ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ότι αρκούν για τις προβλεπόμενες ανάγκες του. Πολύ περισσότερο που το νέο ταμείο θα περιλαμβάνει σχεδόν τριπλάσιο αριθμό δικαιούχων.
Το αντίθετο, ακόμα και σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της ΕΣΗΕΑ έχει επιβεβαιωθεί ότι θα χρειασθούν επιπλέον πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες του...
Παρεμπιπτόντως, με την εισαγωγή του πόρου του 2% στην χρηματοδότηση του νέου ταμείου επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι χρησιμοποιήθηκε ψευδώς η τρόικα για να κρυφτεί το γεγονός ότι πίσω από την κατάργηση του αγγελιόσημου είναι η συνδιαλλαγή κυβερνήσεων διαφημιστών και ιδιοκτητών εναντίον των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
Είναι φανερό πλέον ακόμα και για τους εθελοτυφλούντες, ότι η επιχειρούμενη ανατροπή του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ και η καταστροφή της ασφάλισης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από άλλο ένα “χαρτί” στην διαπραγμάτευση - συνδιαλλαγή καναλαρχών – κυβέρνησης.
Ενα “χαρτί” που παίζεται με την βοήθεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που έτσι εξαγοράζει την δική της διάσωση, στο νέο σκηνικό της mediaκης διαπλοκής που συγκροτείται μπροστά στα μάτια μας, καθημερινά...
Με αυτά τα “βασικά” στο μυαλό, ας αποφασίσει ο κάθε συνάδελφος αν θα συμμετάσχει σ' αυτό το μνημονιακό πραξικόπημα.

Γ. Αγγέλης (ΕΣΗΕΑ)
Π. Χριστοδουλίδου (ΕΔΟΕΑΠ). 6 / 1 1 / 20 1 7

Δεν υπάρχουν σχόλια: