Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Πως το αγγελιόσημο πέθανε και… ξαναγεννήθηκε μέσα σε ένα χρόνο


Πως το αγγελιόσημο πέθανε και… ξαναγεννήθηκε μέσα σε ένα χρόνο



Το αγγελιόσημο καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 ως μη αποδεκτό από την τρόικα (!) σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο και τους συνομιλητές στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, για να αναγεννηθεί ως εκ θαύματος (με την έγκριση της τρόικα  ως τέλος 2% τον Νοέμβριο του 2017.
Το ψέμα λέει η παροιμία έχει κοντά ποδάρια.
Και πράγματι όλοι όσοι συντάχθηκαν πίσω από τον κ. Πετρόπουλο και τα “non paper” του κ. Κυριακόπουλου ή στην συνέχεια με την πρόταση Καπάκου (Γκανά) – Καρούτζου/Αντωνιάδου, βιάζονται τώρα, μετά το πραξικόπημα μετάλλαξης του ΕΔΟΕΑΠ, να θάψουν το γεγονός ότι το..
αγγελιόσημο στην ουσία του δεν καταργήθηκε, αλλά συρρικνώθηκε στο 2% με παράπλευρες απώλειες, το αυτοδιοίκητο του ΕΔΟΕΑΠ, το επίπεδο των παροχών υγείας και την σταθερότητα των Ενώσεων που τον συγκρότησαν.
Γιατί δεν καταργήθηκε το “αγγελιόσημο”; Η απάντηση είναι στην παράγραφο στ’ του άρθρου 24 του νόμου 4498 που ορίζει τα της μετάλλαξης του ΕΔΟΕΑΠ.
Τι λέει ο νόμος :
Λέει ότι ορίζεται για τις επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο: “Ειδική εισφορά ποσοστού 2% επί των αμοιβών των υπηρεσιών διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προ- ώθησης πωλήσεων προϊόντων ή διάθεσης υπηρεσιών που τελούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου (internet)…”.
Με άλλα λόγια, η επιτομή του ορισμού για το αγγελιόσημο όπως ίσχυε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν και καταργήθηκε από τον κ. Πετρόπουλο (προφανώς όχι με δική του μόνο πρωτοβουλία…).
Λίγο πιο κάτω ο νόμος περιγράφει και το πως θα εισπράττεται το “νέο” αγγελιόσημο : “…Η ειδική εισφορά της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 παρακρατείται από τον λήπτη των υπηρεσιών κατά τη μερική ή ολική καταβολή της οικείας αμοιβής και αποδίδεται στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π…”.

Η διαφορά πέραν αυτού είναι ότι το παλιό αγγελιόσημο το εισέπραττε το ΤΣΠΕΑΘ και απέδιδε μέρος του στον ΕΔΟΕΑΠ. Το ΤΣΠΕΑΘ απορροφήθηκε από τον ΕΦΚΑ και μαζί του τα αποθεματικά και τα οφειλόμενα από το αγγελιόσημο στον ΕΔΟΕΑΠ.
Μένει να μας εξηγήσουν τώρα οι πρωτεργάτες αυτής της χωρίς προηγούμενο ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, για ποιου τα συμφέροντα ενήργησαν και προφανώς συνεχίζουν να δουλεύουν.
Αν δεν δώσουν αυτή την απάντηση τώρα, είναι εύκολο να την δώσουμε εμείς και μαζί μας κάθε εργαζόμενος στο κλάδο του οποίου η ασφάλιση, η επικούρηση και κυρίως η έκφραση αλληλεγγύης στους ανέργους του κλάδου (βασικό θεμέλιο του ΕΔΟΕΑΠ που καταστρέφουν), θα πρέπει από εδώ και μπρος να περάσει από την προκρούστεια κλίνη της “ομοφωνίας” στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, όπως ορίζει ο νόμος που “κατάργησε” και “ξαναγέννησε” το αγγελιόσημο.
Περιμένουμε.

Γιάννης Αγγέλης (ΔΣ ΕΣΗΕΑ)
Πόπη Χριστοδουλίδου (ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: