Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Εκδόσεις Ταξιδευτής: «Ψωμί και τριαντάφυλλα» (αλλά όχι για μας...)






Ο κλέφτης φωνάζει: Μ’ έκλεψαν!
Ο φονιάς παραπονιέται: Θέλουν να με σκοτώσουν!
Ο ψεύτης δεν πιστεύει τίποτα.
ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ

Γι’ άλλη μια φορά, ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών βρέθηκε αντιμέτωπος με το πραγματικό πρόσωπο των εκδοτικών επιχειρήσεων, αυτό που επιμελώς κρύβεται πίσω από όμορφα βιβλία, εκδηλώσεις με διακεκριμένους ομιλητές, ωραία λόγια για την τέχνη, την κοινωνία, την πολιτική.

Ο ΣΜΕΔ επικοινώνησε τον Δεκέμβριο με τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων Ταξιδευτής, κ. Κώστα Παπαδόπουλο, προκειμένου να εξοφλήσει συνάδελφο μεταφράστρια που είχε παραδώσει τη δουλειά της από τον Ιούλιο χωρίς να έχει πληρωθεί, και να της κόψει αποδείξεις δαπανών για τις οποίες ο ίδιος έχει ήδη παρακρατήσει (και προφανώς καρπωθεί) τον φόρο 20%. Η αρχική υπόσχεση τμηματικής εξόφλησης αθετήθηκε, έτσι πριν από λίγες μέρες έγινε δεύτερη επίσκεψη του σωματείου μας στα γραφεία των εκδόσεων.

Διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι την απαξιωτική στάση του κ. Παπαδόπουλου τόσο προς τους εσωτερικούς εργαζόμενους της εταιρείας του, παρότι τους οφείλει ακόμη το δώρο των Χριστουγέννων (αλήθεια, ακούει κανείς στην Επιθεώρηση Εργασίας;), όσο και προς τους εξωτερικούς, παρότι εκείνοι, σε αντίθεση με τον ίδιο, είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν επιδίδονται σε αρπακολλατζίδικες συναλλαγές. Μολονότι μπαίνουμε στον πειρασμό, προτιμάμε να μην εκθέσουμε όλο το εύρος της χυδαιότητας και της αμετροέπειας του κ. Παπαδόπουλου προς τα μέλη του ΔΣ του ΣΜΕΔ, προς τη συνάδελφο, αλλά και προς τους εσωτερικούς εργαζόμενους του εκδοτικού του οίκου: η αλητεία, ως γνωστόν, δεν έχει ούτε όρια ούτε ιδεολογικές αποχρώσεις. Ωστόσο, όπως ξέρει καλά ο κ. Παπαδόπουλος («αριστερός άνθρωπος» γαρ), και το συνδικαλιστικό κίνημα ξέρει εξίσου καλά να απαντάει με τον τρόπο που αξίζει σε τέτοιους «οίκους».

Πρόσφατα, οι εκδόσεις Ταξιδευτής εξέδωσαν ένα πολύ όμορφο βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη το οποίο, μεταξύ άλλων, θέτει το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να υπάρξει Αριστερά ή και «πολιτισμένη» κοινωνία στο μέλλον χωρίς μια πολιτιστική επανάσταση σήμερα. Είναι προφανές ότι αυτή η επανάσταση πρέπει να ξεκινήσει από τις εκδόσεις Ταξιδευτής. Θυμίζουμε λοιπόν στον κ. Παπαδόπουλο ότι –δυστυχώς γι’ αυτόν– οι εργαζόμενοι απαιτούν και ψωμί και τριαντάφυλλα, και πληρωμένη εργασία και σεβασμό, και αξιοπρέπεια σήμερα και δικαίωμα στο αύριο.

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να εξοφληθούν πλήρως τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί εργαζόμενοι των εκδόσεων Ταξιδευτής. Ζητάμε παράλληλα τη στήριξη του αναγνωστικού κοινού για μια «πολιτιστική επανάσταση» που δεν θα επιτρέπει στα αφεντικά, μικρά και μεγάλα, αριστερά και δεξιά, να συμπεριφέρονται σαν νταβατζήδες εργαζόμενων ανθρώπων, σαν νονοί των γραμμάτων και των τεχνών. Πίσω από κάθε τυπωμένη σελίδα βρίσκονται άνθρωποι που δουλεύουν με μεράκι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, για να μπορεί ο κάθε κ. Παπαδόπουλος να πορεύεται ως εκδότης.


Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών

Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη
Αθήνα

Τ.Θ. 21028
Αθήνα 11410

Τηλ. Επικοινωνίας: 6982561146

Ηλ. Ταχυδρομείο: syl.smed@gmail.com
Website: http://www.smed.gr/
Forum: http://smed.forumotion.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: