Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Αντιπαράθεση στην ΕΣΠΗΤ

Αντιπαράθεση σημειώνεται αυτές τις μέρες στην ΕΣΠΗΤ, με αφορμή την ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης (παράταξη η οποία έχει και το προεδρείο) και του "Παρατύπως". Παραθέτουμε τις δύο ανακοινώσεις, με τη σειρά που τις λάβαμε΄.

1)Η ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης
La folie des grandeurs… *


Συνεχίζει, ελπίζουμε λόγω σύγχυσης και μόνο, να παραδίδει «μαθήματα αποδιάρθρωσης και υπονόμευσης του κλάδου», η «Αριστερή Πρωτοβουλία μελών της ΕΣΠΗΤ – Παρατύπως». Αναλαμβάνει, όπου νομίζει ότι μπορεί, πρωτοβουλίες ερήμην της ΕΣΠΗΤ και, όταν τα κάνει θάλασσα, ζητά βοήθεια από μια διοίκηση που συχνά χαρακτηρίζει «ξεπουλημένη», (ώστε αν δεν μπορέσει να την ξελασπώσει, να της τα φορτώσει). Το κλασικό αλληθώρισμα όσων έμαθαν να βλέπουν υπό γωνία.

Την περασμένη Πέμπτη με επιστολή της η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εκδοτική-διαφημιστική επιχείρηση «Θ. Δημητριάδης & Σία ΟΕ» με τον διακριτικό τίτλο «O.mind Creatives» (εκδίδει τα 45θήμερα κλαδικά περιοδικά «Supply Chain & Logistics» και «Cargo Plus», αλλά και το μηνιαίο κλαδικό «Meat Place»), ζήτησε -και θα πάρει βεβαίως- τη συνδρομή της ΕΣΠΗΤ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν.

Τι συμβαίνει εδώ; Τον περασμένο Σεπτέμβριο 2011, η ίδια εκπρόσωπος ενημέρωσε την Ένωση, ότι (ερήμην του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΠΗΤ), μετά από διαπραγμάτευση που έκαναν μόνοι τους οι εργαζόμενοι (εκείνη την εποχή εργάζονταν στην εταιρεία πέντε μέλη της ΕΣΠΗΤ, σήμερα μόνο τέσσερεις), «κατόπιν διαβουλεύσεων, καταγράφηκε μια μικρή νίκη καθώς υπήρξε συμβιβαστική β’ πρόταση από την εργοδοσία για 7ωρη απασχόληση με -12,5% στις αποδοχές για περιορισμένο διάστημα 6μήνου, και με τη δέσμευση ότι πέραν του χρονικού ορίζοντα αυτού, το σύνολο των εργαζομένων θα επιστρέψει στην προηγούμενη αορίστου χρόνου σύμβαση πλήρους απασχόλησής του, ότι σε περίπτωση απόλυσης ο εργαζόμενος θα αποζημιωθεί με βάση τις παλιές αποδοχές του και ότι στο διάστημα της μειωμένης απασχόλησης κάθε υπερωριακή εργασία θα αποζημιώνεται».

Τη χαρακτήριζαν νίκη, επειδή μόνοι τους μυστικά διαπραγματεύτηκαν, αλλά στο μεταξύ στόλιζαν διοίκηση και συναδέλφους, που σε άλλες επιχειρήσεις για το ίδιο θέμα φανερά και συλλογικά διαπραγματεύονταν, αντιστέκονταν, απεργούσαν. Θα λέγαμε επιεικώς ότι πρόκειται για συνδικαλιστικό διχασμό προσωπικότητας. Όμως:

Οι συνάδελφοι του «Παρατύπως» πριν από τρία χρόνια (δηλαδή, πριν από Τρόικα και Κουτρουμάνη, οι οποίοι προσφάτως επιχειρούν να ξεχαρβαλώσουν τις ΣΣΕ με τα επιχειρησιακά σωματεία) παρότρυναν τη δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων. Φέτος, οι ίδιοι πάλι πρωτοπορούν, συμβάλλοντας στην πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση από άτυπη ένωση προσώπων στο χώρο των περιοδικών, αποδεχόμενοι μειώσεις.

Αλλά δεν έμειναν εδώ: Παρά την «εργασιακή ειρήνη» που φέρονται να πέτυχαν μόνοι τους, χωρίς την Ένωση, αποδεχόμενοι εθελοντική μείωση αποδοχών, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, ανακαλύπτουν ότι… ο αχάριστος εργοδότης δεν τους έχει πληρώσει αποδοχές από τον Οκτώβριο 2011, ούτε το Δώρο Χριστουγέννων και το καταγγέλλουν με μεγάλη καθυστέρηση, στις αρχές Ιανουαρίου 2012, ζητώντας πλέον να γίνουν «όλες οι νόμιμες ενέργειες από πλευράς της ΕΣΠΗΤ».

Και για ένα ανεξήγητο λόγο, ενώ κατά καιρούς έχουν ζητήσει να βγουν ανακοινώσεις έως και «για το στραβό πέταγμα της μύγας», εδώ μιμούνται τις κραυγές των ψαριών: Συγκεκριμένα, στις τουλάχιστον 13 συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου στο τετράμηνο που πέρασε, ο κ. Πραμαντιώτης εργαζόμενος στην εν λόγω εταιρεία δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. ούτε για τις καθυστερήσεις μισθών, ούτε ότι τον Γενάρη πήγαιναν για: καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας – Παράρτημα Δάφνης για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους από την επιχείρηση για τους μήνες Νοέμβριο & Δεκέμβριο 2011, το Δώρο Χριστουγέννων και σε κάποιους υπόλοιπο του μηνός Οκτωβρίου» (όπως μάθαμε δύο ημέρες αργότερα από την κα Ευθυμιάτου). Λεπτομέρεια: για ανάλογες περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του παρανομούντα εργοδότη, εάν βεβαίως καταγγελθεί εγκαίρως.

Συμπτωματικά -και γι αυτό τα γράφουμε- στην ανωτέρω εταιρεία τυχαίνει να εργάζονται οι κεφαλές της …παράταξης, όπως το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Κατερίνης, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ Χρήστος Πραμαντιώτης, η κα Μαίρη Ευθυμιάτου (εκπρόσωπος του μεικτού) και μέχρι πρόσφατα ο Δημήτρης Σταμούλης.

Οφείλουμε να τους ενημερώσουμε, εάν δεν το αντιλαμβάνονται πλήρως, ότι τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονται στα περισσότερα «μαγαζιά». Η διαφορά είναι ότι «στους άλλους» αντιμετωπίζονται ομαδικά, με συνέπεια και διαφάνεια. Βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι και πρέπει να σταματήσουν κάποιοι (που εμείς νομίζουμε ότι και αυτοί είναι στο ίδιο καζάνι) να φυσάνε για να δυναμώσει η φωτιά.

Καθένας έχει δικαίωμα στην περιστασιακή αποτυχία. Αλλά εδώ καταγράφουμε κατά συρροή ομαδικά ελαστικά «εγκλήματα» κατά των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Το δυστύχημα είναι ότι στο εν λόγω μαγαζί που συγκεντρώνονται οι κεφαλές της αριστερής πρωτοβουλίας, η πολιτική που ασκείται όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά την επίσημη ΕΣΠΗΤ, όχι μόνο βρίζει τους άλλους, αλλά τελικά επιβραβεύει και αποδέχεται μια συγκεκριμένη επιχειρηματική πολιτική που η ΕΣΠΗΤ, όπου την συναντά, την αντιπαλεύει έντονα. Εκτός και αν «κακοί εργοδότες» για αυτούς, είναι μόνο οι «άλλοι εργοδότες» και όχι όσοι τους προσέλαβαν.

Νέοι δρόμοι, νέα ήθη…

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ




2)Η απάντηση του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ
Και εις ανώτερα, πρόεδρε και αντιπρόεδρε της ΕΣΠΗΤ



Ένα ύποπτο και προβοκατόρικο δημοσίευμα της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων, με κατασκευασμένες κατηγορίες. Πλαχούρης – Μπαζαίος, παραδίδουν μαθήματα για το πώς να σπιλώνονται άνθρωποι και ονόματα. Στις πλάτες των εργαζομένων κάποιοι το παίζουν εργατοπατέρες κάνοντας φθηνό συνδικαλισμό.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη η διεύθυνση της εταιρείας Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Ο.Ε. πρότεινε στους 10 εργαζομένους της να δεχθούν να εργάζονται με μερική απασχόληση 6ώρου για χρονικό διάστημα 1 έτους και να μειώσει τις αποδοχές τους κατά 25%. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, πραγματοποίησαν επί τόπου συνέλευση και αποφάσισαν να μη συναινέσουν στην πρόταση. Όρισαν δε εκπροσώπους για να μεταφέρουν την απόφαση αυτή στην εργοδοσία. Μετά τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, οι περισσότεροι (όχι όλοι βέβαια) δέχθηκαν τελικά να υπογράψουν 7ωρη εργασία, για χρονικό διάστημα εξαμήνου, με μείωση 12,5%. Για όλα αυτά ενημέρωσαν την ΕΣΠΗΤ εγγράφως.
Από τον Οκτώβριο άρχισαν όμως σταδιακές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, με αποτέλεσμα να οφείλονται πλέον αμοιβές δύο μηνών περίπου (+ Δώρο Χριστουγέννων) στο σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι αποφάσισαν και προσέφυγαν (όλοι τελικώς) στην Επιθεώρηση Εργασίας τις πρώτες ημέρες του 2012. Η υπόθεσή τους θα εξεταστεί στην Επιθεώρηση αύριο, 19 Ιανουαρίου. Για τις εξελίξεις αυτές ενημέρωσαν, επίσης εγγράφως, την ΕΣΠΗΤ.

Και εδώ αρχίζουν τα ύποπτα.
1. Η ΕΣΠΗΤ «ξέχασε» να ενημερώσει τον νομικό της σύμβουλο για να παρασταθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό όμως λύθηκε εύκολα, έστω και την τελευταία στιγμή, από τους εργαζόμενους. Τα χειρότερα ακολούθησαν: την προηγουμένη της εξέτασης της υπόθεσης στην Επιθεώρηση Εργασίας, η παράταξη του προέδρου (Γ. Πλαχούρης) και του αντιπροέδρου (Γ. Μπαζαίος) της ΕΣΠΗΤ, ανάρτησε στο μπλογκ της ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τους εργαζόμενους μέλη της. Καλύτερο δωράκι στην εργοδοσία (λίγο πριν την Επιθεώρηση Εργασίας, μάλιστα) δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο εργοδότης.
2. Η ανακοίνωση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μικροπαραταξιακά το πρόβλημα των εργαζομένων. Και μάλιστα χρησιμοποιεί έναν απίστευτο αχταρμά: ανακριβή ονόματα, λειψές «ενημερώσεις», σκόπιμη λασπολογία. Ασύστολα ψεύτες, ασυγχώρητα εργοδοτικοί, αθεράπευτα προβοκάτορες.

Τα φιλοεργοδοτικά και φιλοκυβερνητικά συντροφάκια του υπουργού Εργασίας (πρώην συνδικαλιστής κι αυτός) που παρεπιδημούν στην ΕΣΠΗΤ, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Και εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Συγχέουν σκοπίμως τη μερική απασχόληση με την «πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση από άτυπη ένωση προσώπων». Κατά τ’ άλλα, για την πραγματικά πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση στο χώρο του Τύπου που γίνεται αυτές τις μέρες στο ΔΟΛ, δεν είχαν μια κουβέντα να πουν. Αλλά, βέβαια, εκεί είναι Ψυχάρης – δεν συμφέρει. Με την ίδια ακριβώς έννοια, οι κεφαλές της ΕΣΠΗΤ «ξέχασαν» να υλοποιήσουν την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ (της 11ης Ιανουαρίου 2012) να εκδοθεί καταγγελία για όσα τους ανακοίνωσε ο Λυμπέρης, ο οποίος μίλησε στους εκπροσώπους των σωματείων για ένα συνολικά νέο καθεστώς στον όμιλό του (αμοιβές κατά το δοκούν, ώρες εργασίας κατά το δοκούν, μέρες εργασίας κατά το δοκούν κ.ά.). Αλλά, βέβαια, κι εκεί είναι Λυμπέρης – δεν συμφέρει.

Αυτό που ελπίζουμε, είναι όταν θα ζητηθεί από το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ η επόμενη κήρυξη απεργίας, να μην κοιλοπονάει το προεδρείο της καμιά βδομάδα μέχρι να πάρει την απόφαση, όπως συνέβη παλαιότερα (π.χ. Περιοδικός Τύπος Α.Ε.).

Θα το πούμε για μία ακόμη φορά. Δεν υπάρχουν καλοί εργοδότες και κακοί εργοδότες. Όλοι ζουν από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων τους. Και όσο περισσότερους εργαζόμενους έχουν, τόσο καλύτερα ζουν. Αυτοί βέβαια είναι ένας φανερός εχθρός. Υπάρχει και ο κρυφός εχθρός, αυτός που χρησιμοποιεί την προβιά του (εργοδοτικού-κυβερνητικού) συνδικαλιστή, αυτός που αμείβεται για να εκπροσωπεί και να συμβουλεύει μνημονιακούς υπουργούς. Και ο φανερός και ο κρυφός εχθρός, δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτε. Με την ίδια ευκολία που γλείφουν μεγαλοεκδότες και υπουργούς, με την ίδια ευκολία είναι έτοιμοι να σπιλώσουν ανθρώπους και ονόματα.
Το ελάχιστο που μετά από όλα αυτά αναμένουμε, είναι μία δημόσια συγγνώμη για τα ψέματα, τις σκόπιμες ανακρίβειες και τη σπίλωση ανθρώπων, αλλά και του ίδιου του ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ.

ΥΓ.1 «Συνάδελφοι» πρόεδρε και αντιπρόεδρε, άξιος ο μισθός σας στο υπουργείο Επικρατείας, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην ΕΣΠΗΤ και δεν ξέρουμε κι εμείς πού αλλού…

ΥΓ.2 Το εν λόγω δόλιο δημοσίευμα της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων αναρτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012. Το αμέσως προηγούμενο δημοσίευμα ήταν στις… 26 Ιουνίου 2011. Έξι ολόκληρους μήνες, προφανώς δεν υπήρχε τίποτε αξιόλογο να γραφτεί, και τώρα δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία. Νομίζατε ότι θα βγάλετε λαβράκι, ε; Παρασυρθήκατε όμως και εκτεθήκατε για άλλη μια φορά. Και εις ανώτερα… Καλή σταδιοδρομία…!

Δεν υπάρχουν σχόλια: