Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

κρατήστε τους συμβασιούχους στη δουλειά

Με σημερινό τους δημοσίευμα ΤΑ ΝΕΑ παρουσιάζουν στοιχεία από την ΕΡΤ, σύμφωνα με τα οποία τις ημέρες των απεργιών, μεγάλος αριθμός εργαζομένων απουσίαζε δικαιολογημένα (άδεια, ρεπό), ή είχε δικαιολογημένη παρουσία (προσωπικό ασφαλείας-απεργοί δηλαδή που διαθέτει η απεργούσα οργάνωση υποχρεωτικά) και λίγοι καταγράφονται σαν απεργοί.
Επιτρέψτε μας ένα σχόλιο.

Η νόμιμη – δικαιολογημένη απουσία, δηλαδή κανονική άδεια, ή ρεπό, έρχεται να πατήσει πάνω στα 22.000 οφειλόμενα ρεπό (στοιχεία που ανακοίνωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ σε συνέντευξη Τύπου), αλλά και σε κανονικές άδειες που δεν έγινε δυνατόν να χορηγηθούν στο σύνολό τους, κυρίως τη θερινή περίοδο. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:
α)ότι η ΕΡΤ παραβιάζει το πενθήμερο συστηματικά, προφανώς λόγω των αναγκών που πρέπει να καλυφθούν και
β)ότι αυτό αποδεικνύει πόσο απαραίτητοι είναι όλοι οι συμβασιούχοι.
Υπάρχει βεβαίως και η απορία όταν κοινοποιούνται οι καταστάσεις εργασίας στην επιθεώρηση εργασίας, αν αυτό το πολυήμερο εργασιακό σερί, που παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, αν διαπιστώνεται και τι αντιδράσεις υπάρχουν. Αλλά εδώ οι «διαρροές» από τις διοικητικές υπηρεσίες σταματούν.

Επίσης η αξιοποίηση αδειών και ρεπό μέσα σε περίπου πέντε μήνες κινητοποιήσεων (όταν δεν έχουν υλοποιηθεί προτάσεις για απεργιακά ταμεία), που προφανώς γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές πιέσεις, δείχνει και το μέγεθος της οικονομικής ένδειας που έχουν οδηγηθεί οι εργαζόμενοι από τις πολιτικές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Έρχονται λοιπόν να «ανησυχήσουν» για τη δεοντολογία των απεργιών, όσοι τάσσονται στο πλευρό του ΔΝΤ και της τρόικας.

Τρίτο και ίσως το σημαντικότερο. Επειδή και για να μιλάμε ανοιχτά, μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, ήταν τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, φίλα προσκείμενοι ή και στενά ενταγμένοι στους μηχανισμούς που έχουν τα δύο εναλλασσόμενα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και η κατάσταση στο εσωτερικό τους είναι ασυμμάζευτη, ο ξεσηκωμός τους, προκαλεί και τον αναγκαίο εκνευρισμό, που εκδηλώνεται με πάσης φύσεως «μισές αλήθειες».

Μία είναι η αλήθεια, χρειάζονται και δεν περισσεύουν, κρατήστε τους συμβασιούχους στη δουλειά.


Y.Γ. για το πόσο νομιμοποιείται ο ΔΟΛ να μιλάει για εργασιακά θέματα στα ΜΜΕ, παραπέμπουμε σε ανακοινώσεις κλαδικών σωματείων και της εργασιακής επιτροπής του ΔΟΛ. Η ταυτόχρονη εμφάνιση της ίδιας "διαρροής" σε Μπομπολοαλαφούζους (Έθνος-Σκάι) αποτελεί "ευλογία" για την εύκολη αποκάλυψη των προθέσεων και των συμμαχιών που διαμορφώνονται. Εκεί που η παραχάραξη είναι πια κραυγαλέα, είναι όταν εμφανίζονται ελάχιστοι απεργοί κάποιο Σαββατοκύριακο, αποκρύπτωντας ότι όσοι δεν δουλεύουν το Σαββατοκύριακο δεν θεωρούνται ούτε απεργοί, ούτε προσωπικό ασφαλείας, ούτε αδειούχοι. Η δημοσιογραφική "δεοντολογία" σε μνημονιακή εκδοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: