Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

ΕΣΗΕΑ: Χρειάζονται πρωτοβουλίες


Ο Μωυσής Λίτσης υποψήφιος με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων:

Οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ ανέδειξαν για μια ακόμη φορά σε θέση ισχύος τις δυο συντηρητικές παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ (“Ενωμένοι Δημοσιογράφοι” και “Νέα ΕΣΗΕΑ”) .

Δεν πρόκειται απλά για δυο παρατάξεις που πρόσκεινται στον πολιτικό χώρο της ΝΔ αλλά για δυο παρατάξεις οι οποίες τα δυο χρόνια που πέρασαν είχαν την πλειοψηφία στο ΔΣ και δεν πήραν καμιά πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, συν ότι είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που εκλέχτηκαν στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκ μέρους των δυο παρατάξεων, έχουν στενές διασυνδέσεις με το εκδοτικό κατεστημένο και τους καναλάρχες.


Σημαντική ήταν επίσης η υποχώρηση π­­­αρόλο που διατηρεί δυο έδρες, για την παράταξη Συσπείρωση Δημοσιογράφων που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η παράταξη αυτή είχε, καθόλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, συνεργαστεί με τους Ενωμένους Δημοσιογράφους και είχε βάλει πλάτη στο να περάσουν όλα αυτά τα νέα αντεργατικά μέτρα για τον κλάδο και στην ουσία να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο ΕΔΟΕΑΠ.

Ένα  γενικότερο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων είναι η σημαντική αποχή. Ψήφισαν γύρω στους 2.900, αριθμός αρκετά μικρότερος  από τις προηγούμενες εκλογές αν σκεφτεί κανείς ότι είχαμε μεγάλη αύξηση των νέων μελών. Μάλλον οι περισσότεροι νέοι συνάδελφοι δεν ήρθαν να ψηφίσουν απογοητευμένοι προφανώς από τη στάση της ΕΣΗΕΑ. Οι περισσότεροι, όπως γνωρίζουμε δουλεύουν στα site όπου οι εργασιακές συνθήκες είναι πολύ χειρότερες από τα παραδοσιακά μέσα και δεν βρήκαν κανένα τρόπο να εκφραστούν σε κανέναν από τους 8 συνδυασμούς που κατέβηκαν στις εκλογές.

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, το σχήμα που προσπαθεί να εκφράσει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, διατηρεί τη μια έδρα που είχε στο ΔΣ, αλλά σε απόλυτους αριθμούς σε ψήφους είναι αρκετά πιο κάτω από τις προηγούμενεςς εκλογές. Παρόλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη την απογοήτευση που υπάρχει στον κλάδο, είναι σημαντικό ότι οι συνάδελφοι μας εμπιστεύτηκαν να έχουμε έδρα στο ΔΣ.

Το ζήτημα βέβαια είναι το σχήμα την επόμενη περίοδο να ανοίξει μια μεγαλύτερη δράση και να συνδεθεί με πρωτοβουλίες και συζητήσεις για τα προβλήματα του κλάδου. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα τα προηγούμενα χρόνια για τις εργασιακές κατακτήσεις. Πρέπει να ανοίξουμε πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξουν μάχες ασχέτως με το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, και γενικότερα για το εργατικό κίνημα. Βασικές διεκδικήσεις όπως οι ΣΣΕ, αξιοπρεπή ωράρια, αξιοπρεπείς αμοιβές κλπ.

Ανοιχτά είναι και τα ζητήματα της ποιότητας του δημοσιογραφικού έργου. Το βλέπουμε πλέον ότι όλα τα site αντιγράφουν το ένα το άλλο και όλα μαζί το ΑΠΕ. Δεν υπάρχει πλέον ρεπορτάζ σήμερα ακόμα και για μια δήλωση και νομίζω πως πρέπει από τη μεριά μας να ανοίξουμε και το ζήτημα της αναβάθμισης του δημοσιογραφικού προϊόντος.


Πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ. 

Τα αποτελέσματα ήταν:
Ψήφισαν: 2.951  Έγκυρα: 2.855

Συνδυασμός «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»
Ψήφους: 955        Έδρες:  4
ΙI. Συνδυασμός «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ»
Ψήφους: 502        Έδρες:  2
ΙIΙ. Συνδυασμός «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»
Ψήφους: 469        Έδρες:  2
ΙV. Συνδυασμός «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Ψήφους: 242        Έδρες:  1
V. Συνδυασμός «ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»
Ψήφους: 190        Έδρες: 1
VI. Συνδυασμός «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»
Ψήφους: 190        Έδρες: 1
VII. Συνδυασμός «ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»
Ψήφους: 160        Έδρες: 0
VIII. Συνδυασμός «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»
Ψήφους: 147        Έδρες: 0

* Αναδημοσίευση από την Εργατική Αλληλεγγύη, 19/06/2019, No 1378

Δεν υπάρχουν σχόλια: