Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Aπεργιακός σεισμός-Κλιμάκωση ΤΩΡΑ!!

1)Ήταν ένας απεργιακός σεισμός με ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Οι Financial Crimes φυσικά ήταν εκεί απεργώντας και διαδηλώνοντας. Το ζήτημα της κλιμάκωσης, μέχρι η κυβέρνηση να τα πάρει όλα πίσω, το ζήτημα της συνεργασίας των κλαδικών σωματείων των ΜΜΕ, η προοπτική του Συνδικάτου Τύπου, η αναγκαιότητα έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ, η συμμετοχή με απεργία (και όχι στάση εργασίας ) στις 19 και 20Δεκέμβρη, είναι οι άμεσες προτεραιότητες του διαστήματος που διανύουμε. Δεν εφησυχάζουμε με την επιτυχία της απεργίας της 12 Δεκέμβρη, κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη.

Υ.Γ. στα συνθήματά μας προσθέσαμε και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση όταν το φωνάζαμε στη διαδήλωση και το: "Δουλεύουμε σκληρά και θέλουμε βαρέα, εμείς δεν παντρευτήκαμε τη Μάρα Ζαχαρέα"


2)Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα μπλοκάκια διοργανώθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από εργαζόμενους που αμείβονται με αυτή την ελαστική μορφή, που δεν έχει δώρα, επιδόματα, ΣΣΕ και σύνδεση με τα δημοσιογραφικά ταμεία, αλλά αντίθετα χαρατσώνει τους εργαζόμενους με μεγάλες εισφορές στο ΤΕΒΕ. Μίλησαν αρκετοί εργαζόμενοι που βρίσκονται έξω από τις ενώσεις, είτε σαν freelancers, είτε σαν "εργολάβοι" με μπλοκάκια, είτε σαν εργαζόμενοι σε portals, είτε σαν ανασφάλιστοι. Επισημάνθηκε η ανάγκη να καλυφθούν συνδικαλιστικά και καταγγέλθηκε η χρόνια αδιαφορία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ. Λυπηρό είναι το γεγονός ότι μίλησαν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, από το ραδιόφωνο του συνασπισμού, γεγονός που δεν τιμά τους συναδέλφους που προέρχονται από το συγκεκριμένο χώρο και πρέπει να πιέσουν για την άμεση επίλυση του προβλήματος. Έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους της ΕΣΠΗΤ (περιοδικός Τύπος) που έχει γράψει στις τάξεις της συναδέλφους που δεν πληρούν τις αυστηρές συντεχνιακές προϋποθέσεις που έχει το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ. Επίσης μίλησε ένας φοιτητής ΜΜΕ, που παρουσίασε τη διάσταση της πρακτικής άσκησης, σαν μορφή εργασίας με χαμηλό κόστος, που είναι ιδιαίτερα ελκυστική για την εργοδοσία. Ακούστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία από το εξωτερικό, όπου τιμολογείται εκτός από τη σελίδα, ακόμα και η αράδα, προκειμένου να υπάρχει σαφής και προσδιορισμένη αμοιβή, ακόμα και στη δουλειά με το κομμάτι (πχ ένα άρθρο σε ένα περιοδικό). Στον αντίποδα, στην Ελλάδα ισχύει η γενικευμένη απορρύθμιση.
Στην παρέμβασή τους οι Financial Crimes παρουσίασαν διάφορες εκδοχές νομότυπης εργασιακής ελαστικότητας που πρέπει να γίνουν στόχος της συνδικαλιστικής δράσης και τάχθηκαν υπέρ της πίεσης στις δημοσιογραφικές ενώσεις ώστε να καλύψουν συνδικαλιστικά όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν οι συνάδελφοι αυτοί προχωρήσουν στην ίδρυση σωματείου, η κίνηση αυτή δεν θα είναι βοηθητική, αντίθετα θα αυξήσει τις δυνατότητες ενός κόσμου, που θα λειτουργεί πιο συλλογικά. Προοπτική του αγώνα αυτού αποτελεί η κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και η ένταξη όλων των εργαζομένων σε μισθολόγια με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: