Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση Π.Χριστοδουλίδου- Γιάννη Αγγέλη για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ



Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη- μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ διακόπτεται η συνεργασία με τρεις εργαζόμενους , μετά από την διαπίστωση σοβαρών παραβιάσεων του Κανονισμού,αλλά και αποφάσεων του Δ.Σ....


 

...Πριν από αρκετές ημέρες και μετά από αναφορά του Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού για την λειτουργία των ιατρικών υπηρεσιών, ξεκίνησε μία έρευνα για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που άπτεται της αρμοδιότητας του Γ.Γ και του ΤΥΠ.

Για την έρευνα ενημερώθηκε η διοίκηση από τον Γ.Γ. και την πρόεδρο του ΤΥΠ. Το ΤΥΠ ειδικά προχώρησε την έρευνα και στην διάρκειά της υπήρχε συνεχής ενημέρωση στον Πρόεδρο του Οργανισμού και τον Γ.Γ.

Μετά από πολυήμερη και διεξοδική έρευνα, η οποία σε όλους μας προκάλεσε θλίψη ( στην οποία, από πλευράς του ασχολήθηκε επισταμένως ο γεν.γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ), βρεθήκαμε ενώπιον δυσάρεστων και απογοητευτικών εκπλήξεων.

Δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενοι, αρμόδιοι στην έκδοση όλων των εισιτηρίων για επεμβάσεις προγραμματισμένες παραδέχτηκαν, πως είχαν παρατυπήσει για ζητήματα που, ενώ φαίνονται τυπικά είναι εξαιρετικά ουσιαστικά για την προστασία τόσο του ΕΔΟΕΑΠ όσο και των μελών του.

Παραβίασαν αποφάσεις του Κανονισμού αλλά και του Δ.Σ που αφορούν:

* στην αναγραφή του θεράποντα ιατρού και χειρουργού στα παραπεμπτικά προς συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική,

* στην σύσταση επιτροπής προγραμματισμένων χειρουργείων , που αποτελείται από τον εκάστοτε αρχίατρο, τον γιατρό ειδικότητας και τον ελεγκτή γιατρό του Οργανισμού.

Και τα δύο παραπάνω αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για τον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς τα εισιτήρια ισοδυναμούν με «επιταγή» του Οργανισμού προς τους φορείς που καταλήγει προς εκτέλεση το παραπεμπτικό.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε από πέρσι, που αναλάβαμε στο ΤΥΠ , μάλλιασε η γλώσσα μας να λέμε και να ξαναλέμε προς όλους να προσέχουν ιδιαιτέρως - ως όφειλαν εκ των υπηρεσιακών τους καθηκόντων- την έκδοση εισιτηρίων και να ενημερώνουν αμέσως, αν έβλεπαν οτιδήποτε, που χρειαζόταν περαιτέρω έλεγχος.

Και από τον Ιούλιο του 2013, αυτή η πρόβλεψη ενσωματώθηκε στον Κανονισμό Υγείας, και συμπληρώθηκε με την απαγόρευση στους γιατρούς του ΕΔΟΕΑΠ να χειρουργούν μέλη- μετόχους του.

Θεωρήσαμε ότι έτσι είχαμε εξασφαλίσει την ομαλή και υγιή σχέση των εργαζόμενων στον ΕΔΟΕΑΠ με τα μέλη του αποκλείοντας,όσο αυτό ήταν δυνατόν, την διείσδυση συμφερόντων «τρίτων».

Η έρευνα έγινε και απέδειξε προσανατολισμό παραπεμπτικών για ένα ορισμένο είδος επεμβάσεων προς μία συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική.

Το ΔΣ ενημερώθηκε αναλυτικά και με στοιχεία για τις παραβιάσεις του κανονισμού και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να διακόψει την εργασιακή σχέση με όσους είχαν σχέση με αυτές τις παραβιάσεις του κανονισμού και των αποφάσεων του Δ.Σ οποιαδήποτε και αν ήταν η πρόθεση ή η αιτία της στάσης των εμπλεκόμενων.

Γιατί υπάρχει σοβαρότατος κλονισμός εμπιστοσύνης.( εμεις δεν είμαστε γιατροί και δεν γνωρίζουμε τα ιατρικά θέματα. Επιπλέον υπάρχουν αποφάσεις του Δ.Σ και διαδικασίες εκ του Κανονισμού Υγείας, που οφείλουν να τους τηρούν οι αρμόδιοι. Κι αν έβλεπαν οτιδήποτε, που τους προβλημάτιζε να το ανέφεραν στην Επιτροπή του ΤΥΠ ή στον πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ).


Η απόφαση αυτή έχει να κάνει συγκεκριμένα με 47 χειρουργικές επεμβάσεις, από αρχές Ιανουαρίου 2014 μέχρι τις 20 Μαρτίου, για τις οποίες εκδόθηκαν εισιτήρια για μια μόνο συγκεκριμένη κλινική, (ο ΕΔΟΕΑΠ έχει σύμβαση με άλλες 3 κλινικές και οι επεμβάσεις αυτές γίνονται παντού), χωρίς στα παραπεμπτικά να αναγράφεται ο θεράπων ιατρός,( υπάρχει μόνο μία αδιευκρίνιστη μονογραφή της κλινικής) και χωρίς να έχουν συσταθεί οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό Επιτροπές Προγραμματισμένου Χειρουργείου γι’ αυτά τα 47 χειρουργεία.

Σημειωτέον ότι για όλα τα υπόλοιπα χειρουργεία και θεράπων υπήρχε και οι Επιτροπές είχαν συγκληθεί. Τόσο το ίδιο χρονικό διάστημα, όσο και από τότε, που αναλάβαμε εμείς στην Επιτροπή του ΤΥΠ.

Εδώ να σημειωθεί, πως σε περίπτωση, που κάτι μη επιθυμητό συνέβαινε σε όσους χειρουργήθηκαν, το Ταμείο τους θα αδυνατούσε να τους συνδράμει και να τους υπερασπιστεί.

Οι εξηγήσεις που έδωσαν οι εργαζόμενοι που συνδέονται με τις παρατυπίες αυτές ήταν μη πειστικές, γιατί, ενώ οι ίδιοι αναλάμβαναν την ευθύνη, δεν εξηγούσαν το γιατί έγιναν.

Η έρευνα, που συνεχίζεται , έχει,μέχρι τώρα, με έγγραφες μαρτυρίες ασφαλισμένων,αποδείξει, πως ορισμένοι γιατροί χειρουργούσαν μέλη του ΕΔΟΕΑΠ εν αγνοία του Οργανισμού και εν γνώσει τους ότι αυτό αντίκειται στον Κανονισμό.

Όπως όλοι γνωρίζουν,τα «εισιτήρια» για επεμβάσεις και νοσηλεία είναι «επιταγή» του Οργανισμού που πρέπει να πληρωθεί.

Δεν μπορούμε να πούμε γιατί το έκαναν αφού οι ίδιοι δεν το εξηγούν.

Μπορούμε όμως να πούμε ότι οι 47 εγχειρίσεις φέτος και άλλοι 19 τον Νοέμβριο του 2013 δεν είναι πουθενά «γραμμένο» ότι θα κατέληγαν στην ίδια ιδιωτική κλινική που κατέληξαν και όχι αλλού, ή σε ένα κρατικό εξειδικευμένο νοσοκομείο πιθανόν με διαφορετικές για τον ΕΔΟΕΑΠ οικονομικές συνέπειες.

Όμως, πέρα και από το οικονομικό σκέλος, όταν οι παραβιάσεις αφορούν μόνο μία συγκεκριμένη κλινική και κανένα άλλο «εισιτήριο» στα τόσα πολλά που εκδίδει καθημερινά ο ΕΔΟΕΑΠ, γίνεται φανερό ότι κλονίζεται σοβαρότατα η εμπιστοσύνη της διοίκησης και η δική μας στο ΤΥΠ, που προσπαθούμε από την πλευρά μας καθημερινά να προστατεύσουμε τα ολοένα και λιγότερα διαθέσιμα χρήματα του Οργανισμού.

Αυτό είναι και το σοβαρότερο ζήτημα, κατά την γνώμη μας.

Αυτά είναι χρήματα των ασφαλισμένων και η διαχείρισή τους απαιτεί αυστηρότητα και «ευλαβική» τήρηση των κανονισμών που εφαρμόζονται με τις αποφάσεις του Δ.Σ, τον Κανονισμό Υγείας, το Καταστατικό και ότι αποφασίζεται για την προστασία του Ταμείου.

Το εξωφρενικό είναι ότι κανείς δεν είχε αναφέρει το παραμικρό για την εν λόγω κλινική και την προτίμηση των γιατρών σ’ αυτή, κανείς δεν είχε αναφέρει στην πρόεδρο ή στα υπόλοιπα μέλη του ΤΥΠ ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, αλλά, αντιθέτως σε καθημερινή βάση και από τους τρεις αρμόδιους για την έκδοση, εργαζόμενους παίρναμε διαβεβαιώσεις, πως τηρούνται τα νόμιμα, ελέγχονται όλα τα εισιτήρια και δεν υπάρχει καμιά απολύτως περίπτωση οποιασδήποτε παρατυπίας ή παρανομίας.

Μέχρι να το εντοπίσει ο Εσωτερικός Έλεγχος και μετά εμεις, οι ίδιοι…Αν επρόκειτο για μία τυχαία αμέλεια δεν θα ήμασταν τόσο αυστηροί.

Όμως,κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλία να αναφερθεί στο ΤΥΠ και να προειδοποιήσει για το "περίεργο γαϊτανάκι". που παιζόταν πίσω από την πλάτη όλων. Και αυτό όταν μόλις πριν από λίγους μήνες σαν ΤΥΠ προσπαθήσαμε (επιτυχώς), μετά από επώνυμη καταγγελία συναδέλφου μας και ξηλώσαμε άλλο δίκτυο συνεργασίας με «τρίτους», εκτός ΕΔΟΕΑΠ και φυσικά με απόφαση του Δ.Σ.

Βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε στο πλευρό των συνεργατών μας σε όλα, στον ευαίσθητο τομέα, που αναλάβαμε.

Και το έχουμε αποδείξει όταν καταψηφίσαμε προτάσεις (που έγιναν τελικά αποφάσεις του ΔΣ) που θεωρήσαμε ότι θα έβλαπταν την αμοιβή και τα συμφέροντά τους, αλλά ταυτόχρονα ήμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να προστατεύουμε τον Οργανισμό με κάθε κόστος και απέναντι σε όποιον αντιστρατεύεται άμεσα ή έμμεσα τα ασφαλιστικά συμφέροντα των μελών του ΕΔΟΕΑΠ.

Δεν λέμε βέβαια, πως το υπόλοιπο Δ.Σ ή μέλη του δεν έχουν την ίδια πρόθεση. Μιλώντας όμως για μας, τονίζουμε ότι δεν ασχοληθήκαμε με τον ΕΔΟΕΑΠ για να κουκουλώνουμε, να κρύβουμε κάτω από το χαλί όλα όσα απειλούν την ύπαρξή του και την σωστή απόδοση υπηρεσιών στα μέλη του. Το αντίθετο.

Προσπαθούμε να διορθώσουμε «λάθη» που εντοπίζουμε και να δρομολογήσουμε διαδικασίες που θα απλοποιήσουν και θα κάνουν πιο λειτουργική την σχέση των μελών με τον Οργανισμό στον Τομέα Υγείας.

Συναντούμε όμως «παράδοξα εμπόδια» ακόμα και για τα αυτονόητα.

Που σημαίνει ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά και θα την κάνουμε με σύνεση, προσοχή, έρευνα και την συνδρομή των εργαζομένων- που δίνουν ότι περισσότερο και καλύτερο μπορούν για το Ταμείο- όσα εμπόδια και αν μπουν μπροστά μας.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα που εξελίσσεται η έρευνα αυτή, ειδικά, οι υπογράφοντες έγιναν στόχος πυκνών δυσφημιστικών σχολίων και παραπληροφόρησης μέσα από ανώνυμα social media.

Δεν έχουμε δώσει σημασία στο παρελθόν και δεν θα δώσουμε ούτε τώρα.Ολοι κρινόμαστε.

Κι εμείς αποδεχόμαστε την κριτική, μιλάμε με τα μέλη-μετόχους, δεχόμαστε υποδείξεις, παράπονα, προτάσεις και προσπαθούμε.

Κάθε πράξη μας φέρει την υπογραφή μας και έτσι θα γίνεται και στο μέλλον, είτε απέναντι στην κυβέρνηση/τρόικα που συνεχίζει να ληστεύει τα Ταμεία είτε απέναντι σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να σκυλεύουν πάνω στα απομεινάρια του ασφαλιστικού συστήματος και του ΕΔΟΕΑΠ.

Ο Διαχειριστικός Έλεγχος για τις παρελθούσες χρήσεις του ΕΔΟΕΑΠ που είχε αποφασίσει ο κλάδος στην περιπετειώδη Γενική Συνέλευση (2012), που είχε επιχειρήσει να διακόψει η προηγούμενη διοίκηση, οσονούπω ολοκληρώνεται.

Την ίδια στιγμή πυκνώνουμε τις προσπάθειές μας και εμείς από την πλευρά μαςγια να κλείσουμε- αν και όπου υπάρχουν- τρύπες ή ελλείψεις σε έλεγχο , που βλάπτουν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η έρευνα για το τελευταίο επεισόδιο για το οποίο σας ενημερώνουμε συνεχίζεται. Συγκεντρώνονται τα αποδεικτικά στοιχεία με την βοήθεια των υπηρεσιών του Οργανισμού και την συμμετοχή συναδέλφων μας.

Και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς και άλλοι συνάδελφοι μας στο Δ.Σ , όπως και η κ. Ζαφειροπούλου, μέλος της Επιτροπής ΤΥΠ και όχι μόνο ψήφισαν γιατί επιθυμούν την τήρηση των διαδικασιών και την προστασία του Ταμείου.

Εμείς δεν θα κλείσουμε τα μάτια, δεν θα υποκύψουμε σε παρεμβάσεις και δεν θα κάνουμε πίσω, ακυρώνοντας και τους συναδέλφους μας, που είπαν την αλήθεια για να βοηθήσουν να σταματήσουν οι παρατυπίες.

Τους σεβόμαστε. Και προστατεύουμε έτσι όλους όσους στον ΕΔΟΕΑΠ (είμαστε βέβαιοι πως είναι η συντριπτική πλειονότητα) εργάζονται ακούραστα, με φιλότιμο, με εντιμότητα και εκτός ωραρίου και με αγάπη για το Ταμείο και είναι σωστοί και τηρούν τα «νόμιμα» χωρίς να παρεκκλίνουν για κανέναν και για τίποτα.

Πολλές φορές ακόμα και αν αυτό γίνεται εις βάρος των κεκτημένων τους.

Έχουμε ευθύνη έναντι όλων των μελών-μετόχων και των εργαζόμενων στον Οργανισμό. Και ήμαστε αποφασισμένοι να την τιμήσουμε προσέχοντας και παρακολουθώντας τις διαδικασίες από κοντά, γιατί έλεγχος, έρευνα, αυστηρή τήρηση των κανονισμών σημαίνει προστασία σε μια τόσο δύσκολη και κρίσιμη ώρα του Ταμείου μας για να μείνει όρθιο, αλώβητο και κοντά στα μέλη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: