Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Μαφιόζικη προπαγάνδα εναντίον της ΕΡΤ και των δημοτικών ΜΜΕ


...φωτο από κινητοποίηση των απομακρυθέντων πια συμβασιούχων. ..



«Περίεργα» μαθηματικά έχουν μάθει ορισμένοι, ενώ η διασταύρωση στοιχείων φαίνεται πως είναι περιττή για όσους συναδέλφους και ΜΜΕ, κινούνται με τη λογική, όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.
Διαβάζουμε αυτές τις μέρες ορισμένα «ρεπορτάζ» που χρεώνουν στην ΕΡΤ 5.100 εργαζόμενους, ενώ μόλις λίγους μήνες πριν εκδιώχτηκαν 1047 συμβασιούχοι, (κατ΄ άλλους 1300 αν μετρήσουμε από το Δεκέμβρη του 2009) με αποτέλεσμα τα κενά τους να είναι ορατά στο εκπεμπόμενο πρόγραμμα, αλλά και σε υποστηρικτικές εργασίες, που δεν είναι άμεσα ορατές. Για παράδειγμα στην ψηφιακή παρακολουθούμε για 50η φορά από το καλοκαίρι, το μουντιάλ και το μουντομπάσκετ, ελλείψει ζωντανού προγράμματος.
Παράλληλα, το προσωπικό της ΕΡΤ αριθμεί σε πανελλαδική κλίμακα 3200 άτομα, εκ των οποίων οι 400 έχουν μπει σε τροχιά συνταξιοδότησης μέσα στην επόμενη διετία. Υπάρχουν άλλωστε γι αυτά ανακοινώσεις συνδικάτων, αλλά και της διοίκησης της ΕΡΤ, που ωμά αναφέρει ότι κυρίως οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων έδωσαν οικονομική ώθηση στην ΕΡΤ (για την αιμορραγία σε άλλα επίπεδα, πχ εξωτερικές παραγωγές θα μιλήσουμε σε άλλη ανακοίνωση).

Το πού αποσκοπεί η εμμονή να «αυξάνεται» με το ζόρι ο πληθυσμός των εργαζομένων στην ΕΡΤ, στη συγκεκριμένη συγκυρία και μάλιστα μετά από κύμα απολύσεων, είναι παραπάνω από εμφανές:


1)καθυστερεί η εξέλιξη του διαγωνισμού για τους συμβασιούχους, που θυμίζουμε ότι οι κυβερνώντες τον Ιούνιο που τους εκπαραθύρωναν έλεγαν σε όλους τους τόνους, ότι θα γυρίσουν άλλοι τον Αύγουστο και άλλοι το Σεπτέμβριο. Είχαν μάλιστα αμολήσει και «συνδικαλιστικά» εξαπτέρυγα να δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται κινητοποιήσεις, ιδίως εξωστρεφείς προς την κοινωνία, γιατί η διοίκηση μας αγαπάει και θα τη φέρουμε σε δύσκολη θέση. Από τότε εμείς προειδοποιούσαμε ότι έλεγαν ψέμματα , ενώ τώρα ήδη σέρνονται φήμες για πάγωμα της διαδικασίας.


2)είναι ληγμένες εδώ και μια διετία οι ΣΣΕ όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων της ΕΡΤ, που θυμίζουμε ότι είναι οι χαμηλότερες στα ΜΜΕ (ναι υπάρχει και άλλος πλανήτης μέσα στην ΕΡΤ, αυτός των μισθωτών, εκτός από τους Golden κοπρίτες) και ήδη έχουν υποστεί «μνημονιακές περικοπές».

3) Το ορεκτικό που προσέφερε στους ιδιώτες το σαμποτάζ των Ρουσοπαναγόπουλων τους άνοιξε την όρεξη και θέλουν κι άλλα. Θυμίζουμε:
α)με δημόσιο χρήμα φτιάχτηκε η οπτική ίνα με την οποία από τη δουλειά εργαζομένων της ΕΡΤ, εξυπηρετούνται ιδιωτικά κανάλια.

β) έναντι πινακίου φακής πωλήθηκαν από το αρχείο της ΕΡΤ, υλικά προς χρήση των ιδιωτικών καναλιών.

γ) συγκεκριμένα άτομα πέρασαν την ψηφιακή της ΕΡΤ στο σύστημα MPEG2, ώστε σήμερα που οι υπόλοιπες τηλεοράσεις περνάνε στο MPEG4, η ΕΡΤ να μειονεκτεί και να αναγκαστεί να περάσει σε αλλαγές, προφανώς με το ανάλογο κόστος γι αυτήν και όφελος και για κάποιους άλλους.
Όλοι όσοι πρωτοστάτησαν στο σαμποτάζ από διευθυντικές θέσεις της ΕΡΤ, βρίσκονται σήμερα στη ζεστή αγκαλιά των ιδιωτών καναλαρχών και μάλιστα υψηλά αμειβόμενοι. Τυχαίο? Δε νομίζω.

4) στις δύσκολες εποχές, προφανώς για διαφορετικούς λόγους, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους τροϊκανούς (εξωτερικού και εσωτερικού), γιατί μόνο αφελής πρέπει να είναι κανείς για να μην προβλέπει τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη (ήδη ορατά τα προδρομικά τους σημάδια με σημαντικές απεργίες σε αρκετές χώρες, αλλά και με λογικές αμφισβήτησης του «μονόδρομου» της κοινωνικής βαρβαρότητας), «χρειάζονται» ΜΜΕ στο πλευρό της αντεργατικής μαφίας και κάθε συχνότητα που «απελευθερώνεται» είναι χρήσιμη. ΕΡΤ και δημοτικά ΜΜΕ, αποτελούν στόχους για τις ντουντούκες της κυβέρνησης, της Μέρκελ και των τροϊκανών. Γι αυτό οργανωμένα γίνεται προπαγάνδα εναντίον τους με πρώτα βιολιά όσους έφαγαν καλά από αυτά και συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν προβλήματα σε βάρος των απλών μισθωτών στους χώρους αυτούς.

Ας αφήσουν λοιπόν τα ψέματα και τα στημένα «ρεπορτάζ», όσοι καραδοκούν να μοιράσουν τα ιμάτια της ΕΡΤ και τα δημοτικά ΜΜΕ, ενώ την ίδια ώρα στα ΜΜΕ της ιδιοκτησίας τους απολύουν συναδέλφους, περικόπτουν αποδοχές, λογοκρίνουν θέματα και παράγουν reality υποπροϊόντα.

Στις εποχές που μπήκαμε, αργά ή γρήγορα, εύκολα ή δύσκολα, θα βρεθούν απέναντι με τις κοινωνικές εκρήξεις που οι ίδιοι δημιούργησαν. Εμείς ήδη διαλέξαμε την πλευρά με την οποία είμαστε και καλούμε κάθε συνάδελφο να μην λείψει από τις μάχες που έρχονται.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους και να'στε καλά όσοι έχετε απομείνει στην ΕΡΤ που ακόμα, και τόσο δυναμικά, παλεύετε για μας που μας "φύγανε"!
Είμαι μία από τους συναδέλφους που αποχαιρέτησε το "ευαγές" ίδρυμα τον Ιούνιο. Αυτό που με πονάει και με εντυπωσιάζει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο είναι το γεγονός της απουσίας διαμαρτυρίας από απολυμένους στα ΜΜΕ, όλων των ειδικοτήτων. Ούτε κιχ! Γιατί; Πού είναι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι από τους δρόμους και την οργανωμένη και μαζική αντίδραση; Γιατί δεν οργανώνουμε δυναμικά την παρουσία μας ώστε να θυμηθούν οι "μεγάλοι" την απουσία μας; Τι άλλο φοβόμαστε να μη χάσουμε; Ή μήπως περιμένουμε στοϊκά να είμαστε μέσα σ'εκείνους που, ήδη η διοίκηση της ΕΡΤ προεπέλεξε να επαναπροσλάβει πριν ακόμα από τη δημοσίευση της προκήρυξης; Συνάδελφοι, ας κάνουμε διαμαρτυρίες μηνών χωρίς να λειτουργήσει ούτε λεπτό η ΕΡΤ κι ίσως να βγει κάτι....με το να αναρωτιόμαστε αν θα ξαναποτελέσουμε μέρος τού εργατικού δυναμικού της, μονάχα δύναμη δίνουμε, για ακόμα μια φορά, στα τσιράκια της εκάστοτε κυβέρνησης που επιλέγονται να βρίσκονται στο τιμόνι της δημόσιας τηλεόρασης-ραδιοφωνίας.
Με συναδελφική τιμή προς όλους σας!

Ανώνυμος είπε...

17/11/2010
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές…
Από την ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ

Μόλις ένας χρόνος πέρασε μετά την συντριπτική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές και η αρχική ευφορία έχει μετατραπεί σε απογοήτευση και εθνική κατάθλιψη. Δυστυχώς οι συγκυρίες και η μέχρι τώρα άσκηση του κυβερνητικού έργου γενικά και ειδικά στο χώρο μας, όχι μόνο δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε αλλά αντίθετα να είμαστε σε εγρήγορση γιατί πια διακυβεύεται το μέλλον μας.
Ενώ προεκλογικά είχαμε δεσμεύσεις για:
- Την ανάπτυξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της.
- Την κατάργηση του άρθρου 17 που προβλέπει τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας με τη συμμετοχή ιδιωτών και την ανάπτυξη επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσα από την ΕΡΤ Α.Ε.
- Τη διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού των...
ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών της, έτσι ώστε να αποκρίνεται στις επιταγές του Ιδρυτικού της Νόμου και στη Δημόσια Αποστολή της.
- Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της Ν.Δ. που επικρέμεται ως απειλή και για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ Α.Ε. και τη διασφάλιση ενός ομαλού και σταθερού εργασιακού περιβάλλοντος.
- Τη διασφάλιση δημοκρατικών εργασιακών σχέσεων που αναγνωρίζουν τη συμβολή και το ρόλο των εργαζομένων στην ανάπτυξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
- Την αναγνώριση όλου του χρόνου που έχει διανυθεί με συμβάσεις έργου ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας, για την ένταξη στα μισθολογικά κλιμάκια και για τη χορήγηση χρονοεπιδόματος.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς στην πράξη η κυβέρνηση ακολούθησε εντελώς διαφορετικό δρόμο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η θεωρία (προεκλογικές υποσχέσεις) απέχει παρασάγγας από την ύπαρξη πολιτικής βούλησης ώστε να μετουσιωθεί σε πράξη.

Η χρήση του Μνημονίου ως πρόσχημα αναδιανέμει το εισόδημα προς όφελος των υψηλότερων εισοδημάτων από την αρχή της εφαρμογής του. Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων έχουν συρρικνωθεί.

Η ασκούμενη οικονομική πολιτική, καθ’ υπόδειξη του Δ.Ν.Τ., τόσο πριν όσο και κατά την έναρξη της διεθνούς κρίσης, επιβαρύνει υπέρμετρα τη μισθωτή εργασία, αναδιανέμει άδικα και άνισα τους πόρους και περικόπτει αναγκαίες δαπάνες στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια και τις Δημόσιες Επενδύσεις. Αποτέλεσμα: η δραματική συρρίκνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών και της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και συνταξιούχων.

Στο χώρο μας με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αντί για τις προεκλογικές της δεσμεύσεις βιώσαμε την αδιαφορία, την απαξίωση και τον επιχειρούμενο μαρασμό της ΕΡΤ. Μετά τις δηλώσεις περί «μιας μικρής και ευέλικτης ΕΡΤ» και την απίστευτη επίθεση των ιδιωτικών συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων καναλαρχών, ήρθε να προστεθεί και η περίφημη έκθεση του, συνήθους «λαγού», Προβόπουλου που λειτούργησε ως προάγγελος των δημοσιευμάτων περί δήθεν «ελλειμματικής» ΕΡΤ με απώτερο σκοπό τη συρρίκνωσή της.
Οι προτάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μας βρίσκουν ιδεολογικά αντίθετους, γιατί στην ουσία υποτάσσουν στη λογική της αγοράς ακόμη και τη μαζική πολιτιστική-ενημερωτική και ψυχαγωγική κουλτούρα της κοινωνίας μας.

Στα πλαίσια αυτά μέσα από ένα καταιγισμό δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών εκπομπών, επιχειρείται η απαξίωση τόσο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όσο και των εργαζομένων σε αυτή.

Όμως όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, αρνούμαστε να αντιμετωπιζόμαστε ως συλλήβδην απατεώνες και πλουτίζοντες κρατικοδίαιτοι. Εργαζόμαστε στην ΕΡΤ, για την ΕΡΤ και όχι για τις όποιες διοικήσεις, οι οποίες έχουν κατά καιρούς αναλάβει τα ηνία της εταιρίας.
Επαναλαμβάνουμε: Η ανάθεση εξωτερικών παραγωγών με αμοιβές–πρόκληση για την αγορά και η συμπίεση του κόστους της εσωτερικής παραγωγής είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί το κοινωνικό σύνολο αποτελεί το βασικό χρηματοδότη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.