Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Διαμαρτυρία για τις περικοπές στον ΕΔΟΕΑΠ

Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.

Με ανακοίνωσή του το προεδρείο του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ στις 18 Δεκεμβρίου με την υπογραφή του προέδρου και του γραμματέα, παρουσιάζει τις πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν στις περικοπές επικουρικών συντάξεων, τις μειώσεις αμοιβών των υπαλλήλων του οργανισμού και την ρευστοποίηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, χωρίς την παραμικρή διευκρίνιση ότι αυτές προέκυψαν από αποφάσεις της πλειοψηφίας και όχι όλων των μελών του Συμβουλίου.

Τρία μέλη του Συμβουλίου, οι υπογράφοντες Κώστας Ντελέζος, Γιάννης Αγγέλης και Πόπη Χριστοδουλίδου διαφώνησαν με τις αποφάσεις αυτές, αλλά αυτό αποσιωπάται στην συγκεκριμένη ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση για την έκδοσή της στο Συμβούλιο. Επίσης η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποσιωπά – και κατά συνέπεια δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις – το γεγονός ότι η απόφαση για την ρευστοποίηση των κρατικών ομολόγων που αναφέρεται στην ανακοίνωση πάρθηκε από την ίδια πλειοψηφία, αγνοώντας και παρακάμπτοντας την υποχρέωση του Συμβουλίου να ζητήσει συγκεκριμένη σύσταση από τον θεσμικά κατοχυρωμένο σύμβουλο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του Οργανισμού πριν προβεί σε οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια.

Επίσης το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια και τις ενέργειες, ύστερα  από πληροφορίες αλλά και καταγγελίες μελών για επιχειρούμενη διαγραφή ανέργων συναδέλφων από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό με συνοπτικές ή άλλες διαδικασίες, αλλά και περικοπές παροχών και δραστικές οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

«Τέτοιες αποφάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, «εν μέσω μιας σκληρής οικονομικής κρίσης, που έχει φέρει εκατοντάδες συναδέλφους μας στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας, θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού μας οργανισμού. Οι αποφάσεις σας αυτές, με τις οποίες βεβαίως και διαφωνούμε, δημιουργούν βάσιμα την εντύπωση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ότι κινείσθε αγνοώντας, πως; Στον ΕΔΟΕΑΠ ως ΝΠΔΙ, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν τα μέλη-μέτοχοι, που στην συντριπτική πλειοψηφία είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ και τα εκπροσωπούμε».

Η νέα χρονιά μπαίνει με νέες επιθέσεις αλλά και αντιστάσεις. Θα χρειαστούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου και όχι μόνο καταγγελίες ώστε να διασφαλίσουμε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: