Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Tραμπούκος χτυπάει συναδέλφους





ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ" ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ελευθεροτυπία όμηρος... σεκιουριτά


3/4/2008
Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου, προκάλεσε η παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων σχετικά με τη βάναυση, απρόκλητη και απαράδεκτη επίθεση που δέχθηκε από υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Μυτιλήνης, η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Αρχιπέλαγος» Μαρία Χατζηγεωργίου και ο εικονολήπτης που τη συνόδευε σε ρεπορτάζ. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπούτσικος διέταξε την πραγματοποίηση προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η πρακτική του «σεκιουριτά» υπερβαίνει την καθοριζόμενη από τους νόμους σε τέτοιες περιπτώσεις άσκηση εξουσίας από μη αστυνομικό.

Τούτο, εξάλλου, ήταν και το ζήτημα που έθετε η Ένωση Συντακτών, ζητώντας «να διερευνηθεί σε βάθος το απαράδεκτο αυτό συμβάν και να καταλογισθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.».

Η επίθεση του σεκιουριτά
Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, δυο περίπου μέτρα μετά την παλιά είσοδο του νοσοκομείου και δίπλα στο περίπτερο του συλλόγου «Ηλιαχτίδα» στην αυλή του ιδρύματος, συγγενής ασθενούς κατήγγειλε στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού περιστατικό, που -κατά την άποψή του- θεωρούσε ότι θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί. Τότε, υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας «Δρούγκας Security» (!) στην οποία και έχει ανατεθεί η φύλαξη του νοσοκομείου επιτέθηκε στη δημοσιογράφο και στον εικονολήπτη. Εξαπέλυσε αρχικά φραστική επίθεση εναντίον της δημοσιογράφου και του εικονολήπτη, τους απώθησε βίαια, υβρίζοντάς τους και εκδιώκοντάς τους από το χώρο. Χαρακτηριστικά, αφού τους έβγαλε έξω από την αυλή, έκλεισε πίσω τους τη σιδερένια πόρτα του νοσοκομείου, απαγορεύοντας με τον τρόπο του την είσοδο και σε κάθε άλλον που θα ήθελε να μπει στο ίδρυμα!
Η «αναίτια και βάναυση επίθεση σε βάρος συναδέλφου» κατά την Ένωση Συντακτών συνέβη «με νωπές ακόμα τις εικόνες της επίθεσης εις βάρος της συναδέλφου Αγγελικής Χατζηδημητρίου, οι οποίες συγκλόνισαν το πανελλήνιο, και ενώ η συνάδελφος εξακολουθεί να δίνει τη μεγάλη μάχη της αποκατάστασης της υγείας της». Το γεγονός, δε, «επαναφέρει το ζήτημα των συνθηκών υπό τις οποίες καλούνται να ασκήσουν το λειτούργημα τους οι δημοσιογράφοι. Αντιμέτωποι, πολλές φορές, με αυτοαναγορευόμενους “ράμπο”, που θεωρούν ότι οι λειτουργοί της ενημέρωσης συνιστούν απειλή ή παράγοντες διασάλευσης της τάξης!
Σε μια χώρα που θέλει να διατείνεται ότι σέβεται την ελευθερία του Τύπου, την έχει κατοχυρώσει συνταγματικά και την προασπίζει έναντι οιασδήποτε απειλής -συνεχίζει η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών- περιστατικά όπως αυτό της Μυτιλήνης κλονίζουν τη βεβαιότητα ότι οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να ασκούν το λειτούργημά τους, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη και ελέγχοντας την εξουσία, χωρίς κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας».

Ανάγκη παρεμβάσεων
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, και επειδή θεωρεί ότι «η χειροδικία σε βάρος δημοσιογράφου, όπως και σε βάρος οποιουδήποτε άλλου εργαζόμενου, συνιστά βαριά προσβολή των ατομικών μας ελευθεριών και της ανθρώπινης προσωπικότητας» καλεί:
- Σήμερα κιόλας τον Διοικητή του νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Σταύρο Ψαρρόπουλο να ελέγξει την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.
- Τις εισαγγελικές αρχές της Μυτιλήνης να διερευνήσουν σε βάθος το περιστατικό και να παρέμβουν, προστατεύοντας τους δημοσιογράφους από ανοίκειες συμπεριφορές. Τις οποίες, μόλις στο πρόσφατο παρελθόν, με την περίπτωση της Αγγελικής Χατζηδημητρίου, ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας πλήρωσε με βαρύτατο τίμημα και οδυνηρά αποτελέσματα.
- Την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τους όρους ανάθεσης της ευθύνης φύλαξης του νοσοκομείου Μυτιλήνης στη συγκεκριμένη εταιρεία, αφ’ ης στιγμής εγείρονται ζητήματα για το βαθμό εκπαίδευσης του προσωπικού της.
Η ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί, τέλος, τις υπόλοιπες Ενώσεις Συντακτών να καταδικάσουν το περιστατικό.

...και οι παρεμβάσεις
Σε επικοινωνία του εργασιακού εκπροσώπου της ΕΣΗΕΠΗΝ στο βόρειο Αιγαίο, Στρατή Μπαλάσκα, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο, του δηλώθηκε ότι στη βάση της αναφοράς της Ένωσης διατάχθηκε ήδη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ανάλογη και η άποψη του προέδρου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Σταύρου Ψαρρόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: