Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Συνελεύσεις σε 984, Κανάλι 1, ΠΣΥΠ-ΕΡΤ




φωτο από τη συνέλευση στον 984

Γενική συνέλευση και στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984, με θέμα συζήτησης την οργάνωση των αντιδράσεών τους για να μην μετατραπεί ο σταθμός σε Α.Ε. (και κατ επέκταση όλα τα δημοτικά ΜΜΕ) γεγονός που θα οδηγήσει σε αρνητικές εργασιακές εξελίξεις.
Από τη συνέλευση εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα και βγήκε επιτροπή που θα συντονίσει τις επόμενες δράσεις, τουλάχιστον μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.
Το παρόν στη συνέλευση έδωσαν τα κλαδικά σωματεία ΕΤΕΡ και ΕΠΗΕΑ, οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων στο μικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από Ξένιο, Κανάλι 1 και «επικοινωνία», καθώς και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με τον πρόεδρο Π.Σόμπολο να ενημερώνει για κλεισμένο ραντεβού με τον Π.Παυλόπουλο στις 13 Νοεμβρίου, με θέμα συζήτησης τα δημοτικά ΜΜΕ, τονίζοντας ότι μέχρι τότε, θα προτείνει στο ΔΣ να μην βγάλει κινητοποίηση, περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης. Αρκετοί εργαζόμενοι διαφώνησαν με τη «στάση αναμονής» ζητώντας κινητοποιήσεις που θα αυξήσουν το διαπραγματευτικό βάρος στη συνάντηση αυτή.
Από τους Financial Crimes, που έκαναν διανομή υλικού, συμμετείχαν ο Νάσος Μπράτσος, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ και ο Τάσος Τατάρογλου, εκπρόσωπος του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «επικοινωνία», που στην ομιλία του τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τηρήσουν στάση αναμονής και να περιμένουν να διαμορφώσουν στάση ανάλογα με τα όσα σκοπίμως ασαφή και αντιφατικά διαρρέουν από εργοδοτικούς και κυβερνητικούς κύκλους, αλλά να βγουν επιθετικά και συντονισμένα με το δικό τους πλαίσιο διεκδικήσεων.


Λίγη ώρα αργότερα γενική συνέλευση είχαν και οι εργαζόμενοι στο Κανάλι 1 του Πειραιά.Όπως μάθαμε και εκεί ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επανέλαβε τα ίδια περί αναμονής, ενώ το κλίμα της συνέλευσης ήταν υπέρ της άμεσης οργάνωσης αντιδράσεων,ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια σε όσους απεργάζονται αντεργατικές "λύσεις".


Επίσης την Τετάρτη 29 Οκτώβρη, γενική συνέλευση πραγματοποίησε και ο ΠΣΥΠ ΕΡΤ (υπάλληλοι ΕΡΤ) ο οποίος πηγαίνει για εκλογές. Στη συνέλευση μοιράστηκε ανακοίνωση των Financial Crimes, που θα πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία,με συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο συνεργασίας, με υποψήφια την Ειρήνη Φωτέλλη.


ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Οι εργαζόμενοι στον «Αθήνα 9:84», στον «Air 104,4 fm» και στην ιστοσελίδα «www.athina984.gr», ενέκριναν το παρακάτω ψήφισμα και πήραν τις εξής αποφάσεις:.

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2008
ΨΗΦΙΣΜΑ


Η επιχειρούμενη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες αποσκοπεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης και πληροφόρησης του λαού. Παράλληλα, επιφέρει βλαπτικές μεταβολές σε βάρος των εργαζομένων στο επαγγελματικό επίπεδο και υπονομεύει καίρια τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Ουσιαστικά, τους φέρει ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος εάν δεν επιλεγούν να συνεχίσουν να εργάζονται στις Α. Ε., ν’ αποδεχθούν την υποχρεωτική… «διέξοδο» να γίνουν δημοτικοί υπάλληλοι. Ειδάλλως, θ’ απολυθούν. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή.
Το πολιτικό εγχείρημα δεν προωθείται, βεβαίως, απλά και μόνο με τη βούληση μίας ή και περισσότερων δημοτικών Αρχών. Ούτε η υλοποίησή του εξαντλείται στην απόφαση του τέως υπουργού Επικρατείας να νομοθετήσει την προϋπόθεση μετατροπής των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες, εάν θέλουν να λάβουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης. Η παράδοση των κοινωνικών αγαθών στο βωμό του εμπορικού κέρδους αποτελεί μία συνειδητή πολιτική επιλογή που ξεπερνά τα όρια της κυβέρνησης. Υποστηρίζεται θερμά ή συγκαλυμμένα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Γι’ αυτό και το πρόβλημα δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.
Οι διοικήσεις της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Π.Ο.Ε.Σ.Υ., της Ε.Τ.Ε.Ρ. και της Ε.Π.Η.Ε.Α. πρέπει ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον συντονισμό της αγωνιστικής δράσης με τα σωματεία και των υπολοίπων επαγγελματικών κλάδων, που πλήττονται από την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων.
Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μπορεί να λειτουργούν στη βάση της επιχειρηματικής ανταποδοτικότητας, με όρους εμπορικής ανταγωνιστικότητας. Οφείλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση στον κόσμο και να μην μετατραπούν, όπως μεθοδεύεται, σε φορείς μετάδοσης απλών χρηστικών πληροφοριών κι εκπομπής μουσικής. Δε δημιουργήθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό και δεν πρέπει να μεταβληθεί η φυσιογνωμία τους. Το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης και της πληροφόρησης δεν κοστολογείται με το μέτρο ή με
το κιλό.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες για τα «διοικητικά κουσούρια του Δημοσίου» και το ότι δεν επιτεύχθηκε εδώ και χρόνια το νοικοκύρεμα στα οικονομικά των ραδιοφωνικών σταθμών. Οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά αυτούς που δε διοίκησαν σωστά κι αυτούς που τους διόρισαν.
Διακηρύσσουμε ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και των άλλων δημοτικών επιχειρήσεων θα παλέψουμε και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας ζητώντας:


* Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους και να μη θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

* Την κατάργηση των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.

* Την απόσυρση της διάταξης του «νόμου Ρουσόπουλου», που υποχρεώνει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ν’ αλλάξουν το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, για να πάρουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης.

* Αποσαφήνιση των θέσεων όλων των κομμάτων και των Δημοτικών παρατάξεων.

Κατά τη Γενική Συνέλευση της 30ης Οκτωβρίου αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσεων και κινητοποιήσεων, που καλούνται να στηρίξουν εμπράκτως τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Ε.Η.Α, της Π.Ο.Ε.Σ.Υ., της Ε.Π.Η.Ε.Α., της Ε.Τ.Ε.Ρ., και της Ε.Σ.Π.Η.Τ.

*Μετάδοση ανά μισή ώρα είτε υπό μορφή ραδιοφωνικού σποτ είτε ως κείμενο στο τέλος των δελτίων και τίτλων ειδήσεων του ψηφίσματος καθώς κι ενός κειμένου με την επιχειρηματολογία μας που θα καταρρίπτει την προπαγάνδα που αναπτύσσεται σε βάρος των εργαζομένων της Δ.Ε.Ρ.Α. («Αθήνα 9:84», «Air 104,4 fm» και ιστοσελίδα «www.athina984.gr»).
* Παραστάσεις διαμαρτυρίας και τρίωρες στάσεις εργασίας κατά τις ημέρες και ώρες όπου το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ. Στις συναντήσεις αυτές πρέπει να παρίστανται και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αυτών των δύο στάσεων εργασίας το οριζόμενο προσωπικό ασφαλείας θα είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση ειδήσεων που θα αφορούν μόνο στην έκβαση των συναντήσεων και στον προγραμματισμό δράσης των εργαζομένων. Ζητάμε από τη διοίκηση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. να επισπεύσει τις δύο συναντήσεις και να τις προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα.
* Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο στην Πλ. Κοτζιά κατά την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 2.00 μ.μ. Για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης ζητάμε την κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας από τις 2.00 έως τις 4.00 μ.μ. την ίδια ημέρα.
* Διεξαγωγή νέας Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ., με παράλληλη συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παραστούν και οι εκπρόσωποι εργαζομένων των υπολοίπων δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ζητάμε την κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας από τις 11.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ.

* Ανάρτηση πανό στην είσοδο του ραδιοφωνικού σταθμού επί της οδού Πειραιώς.
* Διανομή του ψηφίσματος και άλλου έντυπου ενημερωτικού υλικού κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.
* Ορισμός οκταμελούς επιτροπής εργαζομένων, που θα αναλάβει την δημοσιοποίηση του ζητήματος και των θέσεων των εργαζομένων.



Εργαζόμενοι στον «Αθήνα 9,84», στον «Air 104,4 fm» και στην ιστοσελίδα «www.athina984.gr».

Δεν υπάρχουν σχόλια: