Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Eπιστολή από εργαζόμενους στον Ξένιο


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ ΤΕΛΟΣ;;;
Δημοτικοί υπάλληλοι; Ανασφάλιστοι!!! και απλήρωτοι!!!

οι εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΟΥ 94,3

Στον «Καιάδα» ρίχνει τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και το νόμο περί των νέων αδειοδοτήσεων, επιδιώκει τη μετατροπή τους σε Α.Ε., που συνεπάγεται αυτόματα το «τέλος» των επιχορηγήσεων για τα δημοτικά ΜΜΕ από τους ΟΤΑ!!! Πως θα επιβιώσουν όμως, στην ελεύθερη αγορά οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί; Οι εργαζόμενοι σε αυτούς θα γίνουν δημοτικοί υπάλληλοι, ή θα απολυθούν; Μήπως ανοίγει σιγά-σιγά η «μπαλκονόπορτα» για τους επιχειρηματίες που περιμένουν στη γωνία, για να μπουν στο παιχνίδι;
Το «χορό» των εξελίξεων γύρω από το θέμα, έσυρε το δημοτικό ραδιόφωνο των ʼνω Λιοσίων ΞΕΝΙΟΣ 94,3, αλλά είναι σίγουρο, ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα δημοτικά ΜΜΕ. Ήδη ανάλογες κινήσεις αλλά με «τρόπο», ξεκινούν λίαν συντόμως και στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας 9,84 και έπεται συνέχεια.

Στις αρχές του έτους και συγκεκριμένα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας, ο Δήμαρχος των ʼνω Λιοσίων κ. Χρήστος Παππούς, ανακοίνωσε ότι όσοι εργαζόμενοι του σταθμού δεν υπογράψουν την αίτηση για τη μεταφορά τους στο Δήμο θα απολυθούν λαμβάνοντας τη νόμιμη αποζημίωσή τους!!!
Τη συγκεκριμένη αίτηση, που σύμφωνα με τα κλαδικά σωματεία, μας μετατρέπει σε δημοτικούς υπαλλήλους χωρίς τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα (ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ), έχουν υπογράψει περίπου 15 από τους συνολικά 65 εργαζόμενους στο σταθμό, εκ των οποίων οι 11 παρακαλώ είναι και μέλη Ενώσεων (4 της ΕΣΗΕΑ, 5 της ΕΤΕΡ και 2 της ΕΠΗΕΑ, και οι οποίοι εδώ και εννέα μήνες είναι στο «απυρόβλητο» -από την πλευρά των «σωματείων»- σε αντίθεση με τους συναδέλφους που δεν έχουν υπογράψει, και ζουν με το άγχος, τι θα τους ξημερώσει αύριο!!!).
Στα τέλη του Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο των Ανω Λιοσίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υιοθετήσει την πρόταση του Δήμαρχου και να παραχωρήσει το 1% του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 στο Δήμο Ασπροπύργου και παράλληλα να συμμετέχει με 1% στον τηλεοπτικό σταθμό ΘΡΙΑΣΙΟ TV!!! Παραμονή δεκαπενταύγουστου συνεδρίασε εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και αποφάσισε πάλι κατά πλειοψηφία να αποδεχθεί την πρόταση του Δήμαρχου για τη μετατροπή του ΞΕΝΙΟΥ σε κοινή Α.Ε - ΟΤΑ ειδικού σκοπού. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο κ. Χρήστος Παππούς ανακοίνωσε, ότι όλοι πλέον οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού (ανεξαρτήτως αν έχουν υπογράψει ή όχι) θα μεταφερθούν στο Δήμο!!! Παράλληλα παρουσίασε και μια οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας που προβλέπει ότι ο ΞΕΝΙΟΣ 94,3 θα συνεχίσει να λειτουργεί με δυναμικό 5 ατόμων!!! Οι συγκεκριμένες αποφάσεις του Δήμου των Ανω Λιοσίων, δεν εγκρίθηκαν από την περιφέρεια, καθώς έγιναν αποδεκτές οι σχετικές προσφυγές του πρώην δήμαρχου και επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βαγγέλη Χριστοφιλάκη.
Η ΕΣΗΕΑ έστω και καθυστερημένα αποφάσισε να ενεργοποιηθεί, αν και ήταν ενήμερη από την πρώτη στιγμή για το θέμα. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. συναντήθηκε στις 22/9 με τον υπουργό Εσωτερικών κ Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ζήτησε από την ΕΣΗΕΑ ένα υπόμνημα επί του θέματος, με προτάσεις, το οποίο και εστάλη στον υπουργό. Στη μία από τις δύο προτάσεις της, η ΕΣΗΕΑ ζητάει την εξαίρεση των δημοτικών ΜΜΕ από τις διατάξεις που τους δημιουργούν πρόβλημα, με σχετική κατάθεση τροπολογίας. Στην άλλη όμως πρόταση προς τον υπουργό, η ΕΣΗΕΑ ζητάει να ενταχθεί υποχρεωτικά το προσωπικό στην ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα αντικαταστήσει τη δημοτική επιχείρηση, που απασχολείται αποκλειστικά στον τομέα της ενημέρωσης, δελτία ειδήσεων ενημερωτικές εκπομπές, ειδησεογραφικά portals ή ειδησεογραφικές-δημοσιογραφικές εκδόσεις!!!

Πως θα ενταχθεί «υποχρεωτικά» το δημοσιογραφικό τμήμα στην Α.Ε. και υπό ποιες προϋποθέσεις; Στην Α.Ε. θα μεταφερθεί το προσωπικό με τα δικαιώματά του, που συμπεριλαμβάνει και την αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας στη δημοτική επιχείρηση; Πως θα αποζημιωθούν οι συνάδελφοι σε περίπτωση «απόλυσης» από τη νέα Α.Ε.; Ή μήπως θα έχουν εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας στη συγκεκριμένη Α.Ε. και για πόσο; Από τη στιγμή που αποδεχόμαστε τη μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε., και θα σταματήσει η επιχορήγηση των δημοτικών ΜΜΕ από τους ΟΤΑ, σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων θα πρέπει στα επόμενα δύο έτη, να είναι κερδοφόρα γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κλείσουν; Κατά συνέπεια σε μια τέτοια περίπτωση οι συνάδελφοι των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων θα είναι εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης!!! Απάντηση πάντως μέχρι στιγμής, σε ότι αφορά το σχετικό υπόμνημα της ΕΣΗΕΑ, δεν έχει δώσει ο υπουργός Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 19/9 καθώς τους έχει καταβληθεί ένα ποσό (ως προκαταβολή) έναντι Αυγούστου!!! Παράλληλα, έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους συναδέλφους και τα τρία σωματεία (ΕΣΗΕΑ-ΕΤΕΡ-ΕΠΗΕΑ) για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Και μέσα σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού των ʼνω Λιοσίων είναι και ανασφάλιστοι!!! Το ΤΣΠΕΑΘ με αποστολή καταλογισμού, προς το σταθμό ζητά να του καταβληθεί συνολικά το ποσό των 800.000 ευρώ!!! για ασφαλιστικές εισφορές (κοντά δύο ετών, και οι οποίες πλέον θα έχουν φθάσει το 1.000.000 ευρώ!!! μαζί με τα πρόστιμα). Την αποκλειστική ευθύνη φέρει η διοίκηση του σταθμού που δεν απέδωσε τις εισφορές στο ΤΣΠΕΑΘ, τις οποίες και «παρακρατούσε» από τους μισθούς των εργαζομένων. Που να πήγαν άραγε, οι εισφορές; Λέτε να χάθηκαν; Ο νοών νοήτω…

Σε ότι αφορά τώρα τον ΕΔΟΕΑΠ και εδώ υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, καθώς έχει σταματήσει η καταβολή των εισφορών από τη διοίκηση του ΞΕΝΙΟΥ.

Οι εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 έχουν φθάσει στα όριά τους, (δεν αντέχουν άλλο) και εκπέμπουν SOS!!! Ακούει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: