Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δίκαιο αίτημα-ιντερνετικά ΜΜΕ


To κείμενο που ακολουθεί μοιράστηκε από ομάδα συναδέλφων κατά τη διάρκεια των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ. Ελπίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα να μας δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα να συμβάλλουμε στους στόχους που θέτουν και με τους οποίους συμφωνούμε.


Εργασιακή επισφάλεια


Όσο περνάει ο καιρός βιώνουμε στο πετσί μας την εργασιακή επισφάλεια, την μη αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρουμε, ενώ πολλοί χάνουμε τη δουλειά μας στο πλαίσιο των περικοπών ελέω κρίσης, αλλά και αρκετοί από εμάς λόγω πεποιθήσεων και πεπραγμένων σε συνδικαλιστικό επίπεδο.Η Ένωση μας αγνοεί (ΕΣΗΕΑ). Δεν μας αναγνωρίζει καν για την ακρίβεια.

Το εύλογο ερώτημα όμως του πως δεν δέχεσαι στους κόλπους σου έναν μεγάλο και ολοένα αυξανόμενα αριθμό δημοσιογράφων λόγω του ότι εργάζεται σε site, του εν δυνάμει κυρίαρχου μέσου ενημέρωσης πλανάται σαν φάντασμα που δεν παίρνει ποτέ μία ικανοποιητική απάντηση. Μήπως εμείς είμαστε κάτι διαφορετικό; Δημοσιογράφοι φαντάσματα είμαστε!

Όλοι όσοι πληροφορούνται από το ίντερνετ, καλό είναι να μάθουν πως τα κείμενα γράφονται από υπάλληλους γραφείου και μάλιστα αρκετοί εξ΄αυτών εργάζονται υπό μόνιμο καθεστώς μαθητείας. Μαθητευόμενοι υπάλληλοι γραφείου... Όχι όμως και δημοσιογράφοι!Αν εργάζεσαι σε εφημερίδα, στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο και αφού πληρείς τις υπερβολικές απαιτήσεις με τον τρόπο, που αυτές έχουν διαμορφωθεί στο καταστατικό, τότε ναι είσαι δημοσιογράφος και θεωρητικά καλύπτεσαι από την Ένωση σου. Τότε ανήκεις στην οικογένεια των δημοσιογράφων.

Θα πει κάποιος "μα απολύονται και καταπατούνται δικαιώματα δημοσιογράφων που είναι μέλη της Ενωσης". Προφανώς όμως και το σωματείο είναι φάντασμα. Είτε γι αυτούς που δε είναι μέλη του, είτε γι΄αυτούς που είναι. Αφήνει προκλητικά ανοχύρωτους τους εργαζόμενους και το χειρότερο είναι πως αυτή η κατάσταση έχει παγιωθεί...

Ποιο είναι όμως το σύνολο των προβλημάτων, που μαστίζει το χώρο και χρίζει την άμεση αντιμετώπισή τους?

1. Καθεστώς απλήρωτης εργασίας
2. Ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων εργασίας
3. Καθεστώς «μαύρης» εργασίας
4. Ανακύκλωση και εκμετάλλευση μαθητευόμενων δημοσιογράφων
5. Αναγκαστική διαφυγή στην έκδοση μπλοκ παροχής υπηρεσιών, το οποίο ουσιαστικά δεν κατοχυρώνει τα βασικά δικαιώματα του εργαζόμενου
6. Πρόβλημα ένταξης στην ΕΣΗΕΑ
7. Χαμηλοί μισθοί με παράλογα ωράρια εργασίας
8. Αναίτιες απολύσεις χωρίς καν αποζημίωση

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ;
1 . Αναγνώριση δημοσιογραφικής ιδιότητας
2. Την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας
3. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας
4. Παύση των απολύσεων και λύση για τους απολυμένους
5. Τροποποίηση του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ
6. Κατάργηση «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: