Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Κάτι παραπάνω από ένα "ευχαριστήριο"...



Yπό άλλες συνθήκες θα ήταν απλώς ένα ευχαριστήριο, μάλλον αδιάφορο για χρήση ευρείας κλίμακας, στη συγκεκριμένη περίοδο επιβάλλεται όμως να είναι κάτι παραπάνω. 
Αρχικά λοιπόν το αυτονόητο: να ευχαριστήσω τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου νοσοκομείου «Αγία Όλγα – Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο», για την επιτυχή επέμβαση στην οποία υποβλήθηκα και για τη φροντίδα τους. Και ναι η επιλογή μου να πάω σε δημόσιο νοσοκομείο, ήταν από άποψη. Θα μπορούσα να επιλέξω ιδιωτικό και να αυξηθεί και το κόστος για το ταμείο μου.

Πάμε τώρα στα πιο σύνθετα. Το νοσοκομείο είναι δημόσιο και λειτουργεί άψογα, παρά τις άοκνες προσπάθειες του ανεκδιήγητου που προΐσταται στο υπουργείο Υγείας, να τα «χειρουργήσει» όλα προς όφελος των ιδιωτών εμπόρων της Υγείας. Όσοι είμαστε από νησιά, ακόμα θυμόμαστε το πέρασμά του από το υπουργείο Ναυτιλίας και την απάντησή του στις διαμαρτυρίες για τα υπέργηρα πλοία, «αν δεν μας αρέσουν να πηγαίνουμε κολυμπώντας».

Η στήριξη λοιπόν του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι βασική προϋπόθεση, ώστε όταν περνάμε την πόρτα του νοσοκομείου να μας εξετάζουν στο κορμί και όχι στο πορτοφόλι. 

Δεύτερο θέμα και με αφορμή τη συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ (ενιαίος δημοσιογραφικός οργανισμός επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης, για όσους διαβάζουν την επιστολή και είναι εκτός ΜΜΕ) και τη συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ στις 26/9 που ενδέχεται να χάσω, αφού υπάρχει προγραμματισμένο μετεγχειρητικό ραντεβού την ίδια μέρα και ώρα.

Δεν ξεχνάμε και ποιοι τον «κούρεψαν» και γιατί το κράταγαν κρυφό μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012.

Δεν ξεχνάμε ότι επεκτείνονται τα ινερνετικά ΜΜΕ και σε αυτά δεν εφαρμόζεται το αγγελιόσημο, αν και σχετική τροπολογία πριν μπει στη Βουλή, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή πριν τρία χρόνια, μετά από πιέσεις ομίλων ΜΜΕ. Και κυβέρνηση υπήρχε τότε (μονοκομματική του ΠΑΣΟΚ) και  προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ (κατά σύμπτωση ο τότε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο Π. Σόμπολος είναι σήμερα ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ).

Δεν ξεχνάμε επίσης ότι δεν αποδίδεται το σύνολο του αναλογούντος ποσού από το αγγελιόσημο στα ταμεία μας και υπάρχει μια χρόνια ασυλία των ελεγκτικών μηχανισμών προς τους παρανόμως παρακρατούντες τις εισφορές.

Για να έχουμε καλό δημόσιο και προσβάσιμο σε όλους  σύστημα Υγείας, αλλά και ταμείο της προκοπής και να μην κυριαρχήσει η ζούγκλα της αγοράς, οφείλουμε να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας Υγείας, αλλά και ευρύτερα γιατί πρόκειται για την τροϊκανή πολιτική που εφαρμόζεται ενιαία σε όλους τους χώρους (εμείς στην ελεύθερη ΕΡΤ το ζήσαμε από πρώτο χέρι), αλλά χρειάζεται να υπάρξει η απόλυτη διαφάνεια σε κάθε επιλογή του ΕΔΟΕΑΠ και κυρίως να τον υπερασπιστούμε, από τους εγχώριους υπαλληλίσκους της Μέρκελ και του Σόιμπλε, με τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο: Να τους κάνουμε να πάρουν πόδι.


Nάσος Μπράτσος, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ
από τη συμμετοχή στη διαδήλωση των νοσοκομείων στις 23/8

Δεν υπάρχουν σχόλια: