Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΙΣ 21.5 ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ

 

Π.Ο.Θ.Α.
(ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ)
Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.
(ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ)
Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.
(ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ)
Ε.Τ.Ι.Τ.Α. (ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε.
(ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)
Σ.Τ.ΤΗΛ.Ν.Ε.
(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)
Ε.Τ.Ι.Τ.Κ. (ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ)
Ε.Ε.Σ. ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ
΄Αρθρο 16
1.- Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους…
2.- Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική,  επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων…

      Πραγματοποιήθηκε χθες 21/5/2014 στα γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α.  συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν τα Δ.Σ. των σωματείων Ε.Τ.Ι.Τ.Α., Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ., Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε., Σ.Τ.ΤΗΛ.Ν.Ε., Ε.Τ.Ι.Τ.Κ., Ε.Ε.Σ. & τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. &  Π.Ο.Θ.Α. με θέμα την πρόσφατη κατάργηση των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος των Τεχνικών Κινηματογράφου & Τηλεόρασης.
Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν οι κ.κ:
Κανέλλη Λιάνα ( Δημοσιογράφος και βουλευτής του Κ.Κ.Ε.)
Μπάστα Γεωργία (Δημοσιογράφος και υποψήφια ευρωβουλευτής του Ε.ΠΑ.Μ.)
Αντωνιάδου Μαρία ( Πρόεδρος Ε.Σ.Η.Ε.Α.)
Καμαρινόπουλος Δημήτρης ( Πρόεδρος Ε.Τ.Ε.Ρ. )


       Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου τονίστηκε ότι, μετά την  ψήφιση του πρόσφατου Πολυνομοσχεδίου - Μνημονίου Ν.4254/2014 στο οποίο περιελαμβανόταν η αδικαιολόγητη κατάργηση του άρθρου 1 του Ν.358/1976, προκύπτουν ζητήματα που άπτονται άμεσης διευθέτησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του οπτικοακουστικού τομέα στη χώρα μας και το επίπεδο του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος, ενώ παράλληλα είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης των δεκάδων προβλημάτων που αυτή η κατάργηση προκαλεί.

           Συγκεκριμένα, προκύπτουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στην Ελλάδα, την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους, το εργασιακό καθεστώς, την επικινδυνότητα κατά την άσκηση του επαγγέλματος, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών εισφορών κ.α.

     Διαπιστώθηκε επίσης ότι, είναι απαράδεκτο στη σημερινή πραγματικότητα, η Ελλάδα να παραβιάζει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν νομικά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης* και να προβαίνει σε μια αυθαίρετη και χωρίς προγραμματισμό κατάργηση ενός άρθρου, κυρίως δε όταν αυτό δεν αντικαθίσταται από άλλο και δεν ορίζεται ο τρόπος διευθέτησης των προβλημάτων που προκύπτουν. Είναι επίσης αδιανόητο να απαξιώνεται η παιδεία και ειδικότερα η διαδικασία της εξειδικευμένης εκπαίδευσης επαγγελματιών με προδιαγραφές, να εκμηδενίζονται οι ήδη αποκτηθέντες τίτλοι σπουδών, να υποβαθμίζεται το πιστοποιημένο από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας & Πολιτισμού, επίπεδο γνώσεων και να διακινδυνεύεται η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, η δημόσια ασφάλεια, η ελεύθερη ανάπτυξη των επαγγελματιών στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και τέλος ακόμα και η προσέλκυση χρηματοδοτικών κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδύσεων.

      Αναφέρθηκε επίσης ότι σε συνάντηση που είχαμε με τον Υπ. Πολιτισμού κ. Π. Παπαναγιωτόπουλο μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, έγινε δεκτή η επιχειρηματολογία μας και το αίτημά μας για επίλυση των προβλημάτων που η κατάργηση του άρθρου 1 του ν. 358/1976 προκαλεί.

      Μετά τον εμπαιγμό των τελευταίων εννέα μηνών της ηγεσίας του Υπ. Πολιτισμού ότι δέχεται πιέσεις από το Υπ. Οικονομικών, με απαίτηση της Τρόϊκα για την κατάργηση των κλάδων μας, ουδεμία εμπιστοσύνη έχουμε στις υποσχέσεις τους. Δηλώνουμε ενωμένοι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα προς αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας ως εξειδικευμένοι-πιστοποιημένοι κλάδοι όπως είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα ( που μόνο επί επταετίας μας τα είχαν στερήσει ).

     Επίσης υπήρξε η κοινή διαπίστωση από όλους τους ομιλητές, πως η κατάργηση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, εντάσσεται στην σκληρή μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης και όχι της Τρόϊκα, στα πλαίσια της απόλυτης ισοπέδωσης κάθε εργασιακού δικαιώματος.
     Οι πολιτικές αυτές οδηγούν αργά ή γρήγορα στην ουσιαστική αντικατάσταση των εργαζομένων σε… σύγχρονους δούλους χωρίς κανένα δικαίωμα και με αποδοχές πείνας!
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: