Αναδημοσίευση από τον Ασύνταχτο Τύπο (ΕΣΗΕΜΘ)
Τι πρεσβεύουν αυτοί που ηγούνται των συνδικαλιστικών μας σωματείων, αποτελούν και τα όσα ακούστηκαν περί «αγγελιόσημου που δεν υφίσταται» και «είναι χαμένο», «δεν μπορεί να κερδηθεί», «τι να κάνουμε», «αυτή είναι η πραγματικότητα» (π.χ. Γυπάκη-ΕΣΗΕΑ, η οποία πρότεινε την αντικατάσταση του αγγελιόσημου με έναν… φόρο ενημέρωσης), μη κάνουμε απεργίες μόνο για τη σημαία (π.χ. Γκανάς-πρ. ΕΠΗΕΑ), και να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις και μυστικές επαφές-συκέψεις (π.χ. Αντωνοπούλου-πρ. ΕΣΗΕΑ),… και άλλα τέτοια που τα ακούνε οι κυβερνητικοί και τρίβουν τα χέρια τους. Τραγικά αποκαλυπτική των προθέσεων των κυρίαρχων συνδικαλιστικών εκπροσώπων του δημοσιογραφικού κόσμου που ακολουθούν πιστά τις μνημονιακές επιταγές της τροϊκανής κυβέρνησης και ξεπουλάνε όσα με αγώνες δεκαετιών καταχτήθηκαν (όπως οι ΣΣΕ, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ), αποτελούν τα όσα ελέχθησαν αλλά κυρίως τα όσα αφέθηκαν να εννοηθούν σε όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των πέντε Ενώσεων Συντακτών, της Ομοσπονδίας ΠΟΕΣΥ και των δυο Ταμείων μας ΤΣΠΕΑΘ/ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα.
Τι σχέση έχουν οι ατομικές συμβάσεις με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, φώναζε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου στον εκ των εκπροσώπων του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Μπ. Μπίκα κατά την σχετική αναφορά που έκανε στην τοποθέτησή του.
Αλήθεια, η ασφάλιση εργαζομένων εκτός πλαισίου Συλλογικών Συμβάσεων και η αποδοχή του διπλού κουρέματος, δεν αποτελούν αιτίες παραγωγής ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά Ταμεία; Μαζί φυσικά με τα οφειλόμενα και την εισφοροδιαφυγή των βαρόνων του Τύπου και των καναλαρχών ή τις ευθύνες της κυβέρνησης που έριξε μαύρο στην ΕΡΤ και αφαίρεσε δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία ή τις ευθύνες των εργοδοτών που έχουν γενικεύσει τις αμοιβές φτώχειας, με την επισφαλή, μαύρη, κακοπληρωμένη και αδήλωτη εργασία.
Το πλαίσιο θέσεων και δράσεων της ΠΟΕΣΥ που εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Να διατυπώσουμε ένα συνολικό διεκδικητικό πακέτο προς κυβέρνηση και αφεντικά, όπως να διακηρύξουμε την κατεύθυνση για: Ένα κλάδο, ένα Ταμείο, ένα Συνδικάτο.
Όπως και ο νέος πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Τ. Φωκιανίδης ο οποίος αναφέρθηκε στα ΔΠΥ ως την κερκόπορτα για τις ΣΣΕ. Ποιοι μιλάνε;! Αυτοί που ως διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ μαζί με την ΕΠΗΕΘ ήταν πρώτοι σε όλη την Ελλάδα πριν τρία χρόνια που υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις στον Αγγελιοφόρο, με ρητή αναφορά σε αυτές της συμφωνίας της ΕΣΗΕΜΘ με την ιδιοκτησία της εφημερίδας -πέραν του γεγονότος ότι και ο ίδιος υπέγραψε τέτοια ατομική σύμβαση!
Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στην αναφορά σε δυο κουρέματα των ασφαλιστικών ταμείων μας, όπου η πρώην πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ε. Σπανοπούλου φώναξε: Ποιο είναι το δεύτερο; (πέραν τουPSI). Μα το δικό σας, απαντήσαμε, και γι αυτό αποδίδουμε ευθύνες σε εσάς που διοικούσατε το Ταμείο τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή πάλι, το μόνο που είχε να πεί ήταν ότι της κάνουμε επιθέσεις… χωρίς βάση. Λες και αυτοί που διοικούνε δεν έχουν ευθύνες για την κατάντια τόσο των ασφαλιστικών μας φορέων όσο και για τα ίδια τα συνδικαλιστικά μας σωματεία.
Αυτά που έγιναν γνωστά στη σύσκεψη Ενώσεων, Ομοσπονδίας και Ταμείων, είναι ότι η κυβέρνηση προχωράει την ένταξη όλων των εργαζομένων σε τρία Ταμεία: Μισθωτών, Επαγγελματιών, Αγροτών –με σχεδιασμό ένταξης των εργαζομένων στα ΜΜΕ στον πρώτο κλάδο. Επιπλέον, οι κυβερνητικοί σχεδιάζουν να μειώσουν το αγγελιόσημο, με αντάλλαγμα μόνο τότε την επέκτασή του στο διαδίκτυο!
Στη σύσκεψη καταγράφηκαν και διαφοροποιήσεις, όπως του Σόμπολου-πρ. ΕΔΟΕΑΠ που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διμέτωπου αγώνα προς κυβέρνηση αλλά και στους δρόμους ή τον Θ. Μπερεδήμα-πρ. ΕΣΠΗΤ που έκανε λόγο σε ενότητα για την υπεράσπιση των Ταμείων μας και δημιουργία ενός Ταμείου και Συνδικάτου στον κλάδο μας, αλλά τάχθηκε και κατά της ανακατανομής του αγγελιόσημου εσωτερικά στο Ταμείο μας.
Οι πιο δυναμικές φωνές ακούστηκαν από τους εκπροσώπους των ριζοσπαστικών παρατάξεων στις Ενώσεις, όπως της ΑΡΠΑ (Ανατροπή-ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτος/Μετωπο Αγώνα-ΕΣΗΕΜΘ, Παρατύπως-ΕΣΠΗΤ) ή τον Μ. Λώλο-πρ. της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (που έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΠΟΕΣΥ ως 6η Ένωση), που αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός μετώπου εργαζομένων απέναντι σε τρόϊκα-κυβέρνηση-αφεντικά και κατεύθυνση ένα Ταμείο και ένα Συνδικάτο στο χώρο των ΜΜΕ. Μη ξεπουλήσετε το αγγελιόσημο μέσα στο καλοκαίρι, προειδοποίησε η Χριστοδουλίδου-ΕΔΟΕΑΠ, πρ. ΤΥΠ, ενώ Γ. Αγγέλης-ΕΔΟΕΑΠ και Δ. Σταμούλης-ΕΣΠΗΤ, αναφέρθηκαν στον αποκλεισμό πολλών συναδέλφων από τα συνδικαλιστικά σωματεία του κλάδου και τον κίνδυνο αυτά πλέον να μην εκφράζουν καν την πλειοψηφία του δημοσιογραφικού χώρου.
Παρ’ ότι η πρόταση δράσης του διοικητικού κρίθηκε από τους περισσότερους γενικόλογη και ευχολογικού περιεχομένου, η κατάληξη της σύσκεψης αυτής ήταν η εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ να συντονίσει τον αγώνα που θα δώσουμε, με τον πρόεδρο Γ. Σαββίδη να διακηρύττει την προώθηση των θέσεων που έχουμε και των δράσεων που θα αναπτύξουμε.
* Από την ΕΣΗΕΜΘ στη σύσκεψη των δσ Ενώσεων, ΠΟΕΣΥ, ΕΤΑΠ, ΕΔΟΕΑΠ, συμμετείχαν: από το προεδρείο οι Φωκιανίδης, Γ. Βοϊτσίδης, Ρ. Λεπίδου, από την αντιπολίτευση του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ οι Κυριακούλης, Μπίκας, Νικητόπουλος και η Μεϊντάνη στο δσ της ΠΟΕΣΥ, καθώς και ο Αδάμ. [Απόντες (από το δσ) ο Κοντογουλίδης, ο Ρεπανάς, (την ΠΟΕΣΥ) ο Δραγώγιας, (τον ΕΔΟΕΑΠ) ο Νεστορίδης].
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου