Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Να σπάσουμε τη συντεχνιακή λογική

Εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης των μνημονίων.  Γίνεται, λοιπόν, πιο επείγον από ποτέ να «σπάσει» και στον κλάδο μας η συντεχνιακή λογική. Να τελειώνουμε την κουβέντα για το τί μπορεί να κάνει ο κλάδος μόνος του (που συνήθως καταλήγει σε αδιέξοδες "εξαιρέσεις"  μηδενικού αποτελέσματος) και να συντονιστούμε οργανωμένα και αποτελεσματικά για την επιστροφή των απολυμένων στις θέσεις εργασίας τους, για νέες θέσεις εργασίας, για αξιοπρεπή αμειβόμενη εργασία με ασφάλεια.

Για να πετύχουμε την ανατροπή της βαρβαρότητας που βιώνουμε, χρειάζεται βεβαίως συγκεκριμένη δράση σε κάθε χώρο. Πρώτα απ’ όλα, και εν όψει εκλογών, πρέπει η ΠΟΕΣΥ να σταθεί αντάξια του ρόλου της αντιλαμβανόμενη ότι είναι Ομοσπονδία. Πρόκειται για παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο, εδώ και χρόνια, μια ομοσπονδία να επιλέγει να μην παρεμβαίνει στα εργασιακά θέματα σε αρκετούς χώρους ανά την Ελλάδα,  φοβούμενη μήπως υποσκελίσει τις Ενώσεις. Σαν να αρνείται η ΟΛΜΕ να πάρει οποιαδήποτε αποφάση, μήπως σαμποτάρει τις ΕΛΜΕ...Είναι σαφές πως πρόκειται για ψευδεπίγραφο άλλοθι προκειμένου να μην παίρνει αποφάσεις.

Άλλωστε μια ματιά ειδικά στην επαρχία, όπου το μνημόνιο εφαρμόζεται πριν καν ψηφιστεί (μαύρη και απλήρωτη εργασία) είναι χαρακτηριστική. Σε πόσους χώρους έχει πάει κλιμάκιο της ομοσπονδίας, γιατί όπου βρεθήκαμε εμείς, δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι της.

Ακόμα, όμως, κι όταν η ΠΟΕΣΥ παίρνει αποφάσεις, οφείλει να τις υλοποιεί και οποιαδήποτε κινητοποίηση να μην είναι προσχηματική, όπως σειρά δηλώσεων συμμετοχής σε συλλαλητήρια ομοσπονδιών με παρουσία μετρημένη στα δάχτυλα του ενός χεριού από τα μέλη της διοίκησης και σταθερούς απόντες τους φιλοκυβερνητικούς.

Ζήσαμε και προσχηματικές κινητοποιήσεις για το «ξεκάρφωμα», όπως η πρόσφατη καλοκαιρινή απεργία πρωτοβάθμιων και ομοσπονδιών, που δήθεν αιφνιδιάστηκαν από τη συγκυβέρνηση, την οποία οι μισοί είχαν ψηφίσει και στηρίξει, γι αυτό και δεν στόχευε η απεργία στη νίκη.

Δεν υπάρχουν γενικά «συνδικάτα», άχρωμα, άοσμα και άγευστα, αλλά πολιτικές -συνδικαλιστικές δυνάμεις, που έχουν το «τιμόνι» τους στα χέρια τους. Και οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν το πάνω χέρι είναι αυτοί που υπηρετούν το μνημόνιο, ακόμα και στην ΠΟΕΣΥ που το προεδρείο βγήκε με «δανεικές» ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και δέσμευσε έως ένα σημείο τις επιλογές του.

Πρόκειται για παραλλαγή της επιλογής της Συσπείρωσης, στην ΕΣΗΕΑ, η οποία ενώ κατέβηκε στις εκλογές με το σύνθημα να τους ανατρέψουμε από τα μέσα, στην πραγματικότητα, συνεργάστηκε κάνοντας προεδρείο με τις δυνάμεις του μνημονίου. Στην ΠΟΕΣΥ τα πράγματα ήταν αντίστοιχα με ενισχυμένο ρόλο του ΠΑΣΟΚ και της προσκείμενης σε αυτό παράταξης.

Σε αυτές τις εκλογές θέλουμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με όλες τις ειδικότητες του χώρου των ΜΜΕ (το Διασωματεικό είναι δυστυχώς στην ουσία ανενεργό εδώ και καιρό, πλην της έκδοσης ορισμένων ανακοινώσεων), αλλά και ευρύτερα με το εργατικό κίνημα.

 Ο στόχος για ανάπτυξη θέσεων εργασίας, είναι ρεαλιστικός διότι ήδη τα ΜΜΕ δουλεύουν υποστελεχωμένα, με βάρδιες στο «κόκκινο» και copy paste στο έπακρο. Επιπλέον, μια τέτοια κατεύθυνση θα έδινε ζωή στα ασφαλιστικά ταμεία, θα έδινε αγοραστική δύναμη στους άνεργους συναδέλφους και θα βοηθούσε στην ενίσχυση των Σωματείων, αφού αυξάνεται έτσι η συνδικαλιστική πυκνότητα, αντί να αναγκάζονται σωρηδόν οι συνάδελφοι να εγκαταλείπουν το επάγγελμα και να αλλάζουν εργασιακό αντικείμενο.

Φέτος θα γίνει και καταστατικό συνέδριο και από την πλευρά της η πρωτοβουλία για την ανατροπή, το ψηφοδέλτιο το οποίο στηρίζουν και συμμετέχουν οι Financial Crimes, σε συνεργασία με συναδέλφους από την επαρχία, να δείξει σειρά προτάσεων για το δυνάμωμα των σωματείων και την κάλυψη των πιο αδύναμων κομματιών του κλάδου.

Θα χρειαστεί όμως μάχη για να περάσουν στο συνέδριο, γι αυτό σας ζητάμε να στείλετε όσους περισσότερους συνέδρους μπορείτε από το συνδυασμό μας, υπερψηφίζοντάς τον.

Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι το θεσμικό πλαίσιο αυτών που βιώνουμε, είναι ψηφισμένο από την Βουλή από τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν στα χέρια τους την ΕΣΗΕΑ και φιλοδοξούν να επιβάλλουν την απραξία και τις πολιτικές φιλόπτωχου ταμείου, της τελευταίας χρονιάς και στην ομοσπονδία, χρησιμοποιώντας τη σαν πεδίο ζυμώσεων για προεκλογικά ντηλ μπροστά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Επομένως, ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας...



Σοφία Στυλιανού, υποψήφια με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: