Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Από τη ΔουΤου της τρόικας στη ΔουΡου του ΣΥΡΙΖΑ Θα το διαψεύσει κανείς, ή είναι αλήθεια και θα επιχειρηθεί να γίνει γαργάρα?

Από τη ΔουΤου στη ΔουΡου, είναι δυνατόν?

Και στην τροϊκανή ΔΤ και σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για τον κ. Κοροβέση Στυλιανό

Αντιρατσιστική μάχη στο δικαστήριο για να αθωωθεί η εφημερίδα "εργατική αλληλεγγύη"


...αναδημοσίευση από το www.ertopen.com...


Ξεκίνησε η εξ αναβολής δίκης της εφημερίδας εργατική αλληλεγγύη (κατηγορούμενοι ήταν ο εκδότης Τάσος Αναστασιάδης, ο διευθυντής Πάνος Γκαργκάνας και η δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΠΗΤ Κατερίνα Θωίδου), κατά της οποίας στράφηκε ο δικηγόρος Ι. Ανδριόπουλος έμμισθος συνεργάτης βουλευτή της Χρυσής Αυγής (στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε), ο οποίος και συμμετείχε σε αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις στο Άγιο Παντελεήμονα.

Ο κ. Ανδριόπουλος υποστηρίζει ότι κινήθηκε αυτοβούλως εναντίον του νόμου για την ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών και ότι κακώς η εφημερίδα του χρεώνει κίνηση κατόπιν πολιτικής συνεργασίας – υποκίνησης από κύκλους της ΝΔ του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής, αποκαλώντας τον και φασίστα.

Στο παρελθόν ο κ. Ανδριόπουλος, μαζί με γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγής όπως ο Η. Παναγιώταρος και η προφυλακισμένη Θ. Σκορδέλλη, είχαν υποβάλλει μηνύσεις (ΑΒΜ Δ09/2519 από 8/5/2009) σε πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και κατά πανεπιστημιακών.

Η μήνυση αυτή τέθηκε στο αρχείο, με την από 22/3/2013 Εισαγγελική διάταξη ως προς τους λοιπούς κατηγορουμένους, κατά το δε μέρος της που εισήχθη στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με κατηγορουμένους τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Μουντζούρη και τον κ. Σάββα Μιχαήλ, μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας εμφανίστηκε ο μηνυτής - εγκαλών και το δικαστήριο  με την υπ’αριθ  72977,73103/2013 απόφασή του, αθώωσε τους κατηγορουμένους. Επίσης μηνύσεις έχουν υποβληθεί σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος.

Στο πρώτο μέρος της δίκης (συνεχίζεται στις 13 Μαΐου, όπου λόγω των εκλογών θα οριστεί νέα ημερομηνία για να εξεταστούν και οι υπόλοιποι μάρτυρες), εξετάστηκαν οι μάρτυρες που είχαν δώσει και ένορκες καταθέσεις από τον Ιούνιο του 2013.

Στο πλευρό των τριών κατηγορουμένων της εργατικής αλληλεγγύης, κατέθεσαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και ο Νάσος Μπράτσος μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, εστιάζοντας στις σχέσεις του μηνυτή με το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή,  αλλά και σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Για παράδειγμα, υπήρξε διαδικτυακός διάλογος του νυν υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, την εποχή που ήταν στο ΛΑΟΣ, με πολίτη, στον οποίο απαντούσε στις επιδοκιμασίες του για τις κινήσεις του κ. Ανδριόπουλου, ότι υπάρχει συνεννόηση με τον Θ. Πλεύρη (και αυτός τότε στο ΛΑΟΣ) για να τον βοηθήσουν, αφού ήταν κομματική απόφαση του ΛΑΟΣ να μην κινηθεί σαν κόμμα, αλλά να υπάρξουν πρωτοβουλίες από πολίτες.

Αν και ο μηνυτής αμφισβήτησε την ύπαρξη και τη γνησιότητα του διαδικτυακού διαλόγου, ποτέ δεν υπήρξε καταγγελία (εκείνη την εποχή) από τον κ. Γεωργιάδη ότι δεν έγινε, αλλιώς θα έπρεπε να προσφύγει στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. «Με τον κ. Ανδριόπουλο ήταν ο Θάνος σε επαφή από την πρώτη στιγμή. Κρίθηκε ότι είναι καλύτερο να μην είναι το κόμμα παρόν στο δικαστήριο, για να μην φαίνεται ότι το δικαστήριο θα έπρεπε να πάρει κομματική θέση, αλλά να μείνει ανεπηρέαστο στην κρίση του. ………», ήταν το πιο χαρακτηριστικό σημείο.

Επίσης έγινε αναφορά σε δηλώσεις του προφυλακισμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου στις οποίες αναφέρεται εγκωμιαστικά προς το μηνυτή και στις σχέσεις που έχει η οργάνωσή του μαζί του.

Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε στέλεχος του ΛΑΟΣ που είπε ότι δεν γνώριζε το επίμαχο δημοσίευμα, αλλά είχε ενημερωθεί από το μηνυτή ότι η εφημερίδα τον συκοφαντούσε.

Δεν έλλειψαν και οι αναφορές σε παραδείγματα όπως η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στον αθλητή Αντετοκούμπο, γεγονός που δείχνει τις επιλογές της κυβέρνησης, όταν επιθυμεί να καρπωθεί οφέλη από την αποδοχή ενεργειών της από την κοινή γνώμη, σε αντίθεση με τη γενικότερη μεταναστευτική της πολιτική, που κινείται στον αντίποδα.

Παρόντες στο δικαστήριο και οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισης που θα καταθέσουν στη συνέχεια της δίκης, όπως ο Γιώργος Σαββίδης πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο Δημήτρης Τρίμης μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, ο πανεπιστημιακός Πρoκόπης Παπαστράτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Άγγελος Χάγιος, ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ και της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος και άλλοι.

Την υπεράσπιση των κατηγορουμένων έχουν αναλάβει οι δικηγόροι Δημήτρης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης.

Παράλληλα με τη δίκη εξελίσσονταν και συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια. Πλήθος σωματείων τόσο του χώρου των ΜΜΕ, όσο και ευρύτερα με ψηφίσματά τους στέκονται στο πλευρό της εφημερίδας, ενώ η καμπάνια υπέρ της έχει πάρει και διεθνείς διαστάσεις.

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Συναυλία αγώνα και αλληλεγγύης

Εμείς οι απολυμένοι εργαζόμενοι του "ΚΑΦΕΝΑΙ" και πλέον"ΜΥΡΣΙΝΗ" συμπαραστεκώμαστε στον αγώνα των απολυμένων της COCA COLA Θεσ/νίκης και τον εργαζομένων της ΕΡΤ,στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους και καλούμε όλον τον κόσμο στη συναυλία αλληλεγγύης, ενίσχυσης και συμπαράστασης την Τετάρτη 30/4 στην πλατεία Χημείου-ΑΠΘ ώρα 20:00.

Την Πέμπτη 1/5 ενάντια στη σημερινή εποχή της φτώχιας,της εξαθλίωσης και της ανεργίας που καταργούνται όλες οι δημοκρατικές,συνδικαλιστικές και πολιτικές μας ελευθερίες σας καλούμε στην Πρωτομαγίατικη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης.

Παρασκευή 2/5 ώρα 21:00
προσυγκέντρωση Τσιμισκή και Εθν.Αμύνης γωνία

Κυριακή 6/5 ώρα 9:00-13:00 συμμετέχουμε στο παζάρι προιόντων χωρίς μασάζοντες που διοργανώνει η Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς στο Άλσος Νέας Κρήνης-Παλιές Καπναποθήκες.

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Μουσείο 10.30πμ


Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Νέα απεργία στο ΚΕΡΔΟΣ

28 Απριλίου 2014
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΠΗΕΑ)
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΤΗΠΤΑ)
 
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α , αποφάσισαν την κήρυξη νέας απεργίας από τις 6 π.μ Τρίτης, 29 Απριλίου 2014 έως τις 6 π.μ. της Τρίτης, 6 Μαΐου 2014 όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» και στην ιστοσελίδα “kerdos.gr”.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων συνεχίζουν να διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών προς τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «ΚΕΡΔΟΣ» και της ιστοσελίδας “kerdos.gr” θα πραγματοποιήσουνσυνέλευσητην Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 στις 2.30 μ.μ. στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος), για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αγώνας για να έχουν φωνή οι εργαζόμενοι, μέσα από τα δημόσια ΜΜΕ
 Παραμονές Πρωτομαγιάς, με τη μάχη ενάντια στις συνέπειες που έχει φέρει στη ζωή μας η τρόικα και οι εγχώριοι κυβερνώντες και οφείλουμε να θυμηθούμε ότι πάνε δυόμση χρόνια που η εβδομαδιαία εκπομπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας τον ιστορικό 984 «σίγησε». Με απόφαση της διεύθυνσης του σταθμού και κατ΄ επέκταση και της πλειοψηφούσας παράταξης στο Δήμο.

Σήμερα με τα μνημόνια των συγκυβερνήσεων, που συμμετέχοντες σε αυτές στήριξαν και στηρίζουν τον κ. Καμίνη, αλλά και άλλους διεκδικητές της δημαρχίας, η ανεργία αυξάνεται, οι διαθεσιμότητες εξαπλώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά μέσα σε αυτή τη μνημονιακή κόλαση, οι εργαζόμενοι επιμένουν να αντιστέκονται και το κενό τέτοιων επιλογών είναι όχι μόνο ορατό, αλλά και ευκόλως αντιληπτό γιατί επιλέχτηκε.

Με τη σιωπή και τον αποκλεισμό των συνδικάτων από τις δυνατότητες επικοινωνίας με τον κόσμο, νομίζουν ότι θα διασωθούν οι υποτακτικοί του Σόιμπλε και της Μέρκελ, σε δήμους, περιφέρειες, κυβέρνηση και ευρωβουλή.

Στον αντίποδα υπάρχουν σε άλλα σημεία φωτεινές εξαιρέσεις και παραδείγματα προς μίμηση, όπως ο ραδιοφωνικός σταθμός των εργαζομένων του εργατικού κέντρου Ευβοίας, που αναμεταδίδει και μέρος του προγράμματος της ελεύθερης και αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ.

Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να βρίσκουν «φωνή» ειδικά στα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παλέψαμε και παλεύουμε, όντας ενεργοί στο αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα της ελεύθερης ΕΡΤ, για να φύγει το "μαύρο" από τις ζωές μας, από την ενημέρωση, τον πολιτισμό, την Υγεία, την Παιδεία, από παντού.

Συνεπώς οφείλουμε να είμαστε ενάντια στο «μαύρο» και όπου αλλού, έστω και με επιμέρους επιλογές, στερεί από τους εργαζόμενους το δικαίωμα να έχουν φωνή.

Ζητάμε να επανέλθει - θεσπιστεί ζώνη συνδικάτων στον 984, αναβαθμισμένη και με την ανάλογη οργανωτική υποστήριξη.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΜΕ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤOΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Νάσος Μπράτσος δημοσιογράφος στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο www.ertopen.com υποψήφιος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας»


Ειρήνη Φωτέλλη εργαζόμενη στην ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ, υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Aπό το αρχείο μας μια υπενθύμιση:
Ας θυμηθούμε την αρχική εγκύκλιο του ΕΚΑ:
Αρ. Πρωτ.: 575 Αθήνα, 05/11/07
Προς:
- τα Σωματεία Μέλη του ΕΚΑ

Αγαπητοί/ες Συνάδελφοι/ισσες,
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σας ενημερώνει ότι από την ερχόμενη Τετάρτη 7/11/07, στις 16:45 μ.μ., και κάθε Τετάρτη, η φωνή των εργαζομένων θα ακούγεται σε όλη την Αττική μέσα από τη συχνότητα του Αθήνα 9,84 και την εκπομπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας «Πρωταγωνιστές οι Εργαζόμενοι».
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας μέσω της εκπομπής, διάρκειας 15 λεπτών, επιδιώκει να δώσει βήμα στο συνάδελφο, εργαζόμενο, εργάτη. Να προβάλει τα προβλήματα, να ενημερώσει και να πληροφορήσει για κάθε νόμιμο δικαίωμα των εργαζομένων της Αθήνας.
Πέρα από τις συνδικαλιστικές ειδήσεις και το κυρίως θέμα της εκπομπής, η ενότητα «Ρωτάτε - Απαντάμε» ανήκει στους εργαζόμενους, όπου και θα μπορούν να ακούν, μέσω της συχνότητας του Αθήνα 9,84 την απάντηση στο ερώτημά τους (ασφάλιση, αμοιβή, σύνταξη, υγεία κλπ).
Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους να εκμεταλλευτούν αυτό το βήμα λόγου και να ενημερώσουν το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας για οποιαδήποτε δραστηριότητα του Σωματείου τους. Επιπλέον, να αποστείλουν τα ερωτήματά τους στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στο fax: 210-8839271 και στο e-mail: pub_rel@otenet.gr.


Το Δ.Σ.

ΕΤΕΡ: Να κλείσουν τώρα όλα τα «δουλεμπορικά» γραφεία ενοικίασης εργαζομένων

Αθήνα,Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου
Να κλείσουν τώρα όλα τα «δουλεμπορικά» γραφεία ενοικίασης εργαζομένων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας καταγγέλλει την ύπαρξη και δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, στις επιχειρήσεις «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ»,  «Πρακτορείο Τύπου Άργος» και  «Πρακτορείο Τύπου Ευρώπη». Καταγγέλλει τις διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες χρησιμοποιούν εργάτες μέσω εργολάβων, με άθλιες συμβάσεις μίας ημέρας, χωρίς δικαιώματα. Η δυνατότητα αντίδρασης των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι αδύνατη, αφού οποιαδήποτε ενέργειά τους θα τους οδηγήσει να μην έχουν μεροκάματο την επόμενη φορά. Τα συλλογικά δικαιώματα που προκύπτουν από τις ΣΣΕ παρακάμπτονται μέσω εργολάβων και προσφέρονται φτηνά εργατικά και σε πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτα χέρια. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγουν το δρόμο για να γενικευτεί αυτού του τύπου η εργασία και σε άλλες ειδικότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο πυλώνας της -δήθεν- ανάπτυξης που εξαγγέλλουν οι κυβερνώντες είναι η ύπαρξη και νομιμοποίηση των σύγχρονων «δουλεμπορικών γραφείων». Ο σκοπός τους βέβαια είναι μόνο ένας, η δυνατότητα να καταπατούν ότι με κόπο, θυσίες και αίμα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι, κάνοντάς τους σύγχρονους σκλάβους στον 21ο αιώνα. Το μέσο για αυτόν το σκοπό, οι πολιτικές και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόσχημα σαφώς ήταν η κρίση, έτσι ώστε να μπορούν σήμερα οι κάθε εργολάβοι να αυτοπροβάλλονται ως «σωτήρες» για τον κάθε εργαζόμενο που κάτω από την πίεση για επιβίωση για αυτόν και την οικογένειά του δέχεται τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί.

 Οι διευθύνσεις των  επιχειρήσεων «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ», «Πρακτορείο Τύπου Άργος» και «Πρακτορείο Τύπου Ευρώπη», και οι διάφοροι εργολάβοι (όπως κι αν αποκαλούνται) πρέπει να πάρουν σοβαρά υπ όψιν τους ότι θα μας συναντούν απέναντι τους, σε αυτή την αντεργατική τους επιλογή.

 Καλούμε τις διευθύνσεις των  επιχειρήσεων «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ»  «Πρακτορείο Τύπου Άργος και Πρακτορείο Τύπου Ευρώπη»:

1.      Να ασφαλίσουν όλους τους εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου.

2.      Να αμείβουν όλους τους εργαζόμενους με βάση τις τελευταίες κλαδικές  συλλογικές συμβάσεις.

3.      Να διακοπεί οποιαδήποτε σχέση με τα «δουλεμπορικά» γραφεία.

Οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας γνωρίζουμε και τα έχουμε καταγγείλει πολλάκις, τα δουλεμπορικά και στα ΜΜΕ. Τα χρησιμοποιούν στο ΣΚΑΪ, στον SENTRA, στον ALPHA κλπ και μορφώματά τους είναι και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που επιβάλλουν στο χώρο μας κάποιοι εργοδότες.

Η Διοίκηση της Ε.Τ.Ε.Ρ και όλοι οι εργαζόμενοι μέλη μας, στηρίζουμε τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους μέλη της ΠΕΛ (Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων) και βρισκόμαστε δίπλα τους έτοιμοι να συνδράμουμε όπου μας ζητηθεί.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να ενισχύσουν τα σωματεία τους, να αντισταθούν με κάθε προσφερόμενο μέσο, να δυναμώσουν την πάλη για εργασία με δικαιώματα ενάντια στα σύγχρονα «σκλαβοπάζαρα» που θέλουν οι εργοδότες, ενάντια στην προωθούμενη εξαθλίωσή μας, ενάντια στην αφαίρεση της αξιοπρέπειάς μας.

Συνεχής, οργανωμένος αγώνας μέχρι να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ για την Πρωτομαγιά

   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                                    ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  26/04/2014

Τέσσερα χρόνια μνημονίων, απολύσεων, μειώσεων μισθών και συντάξεων, διάλυσης της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας , ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,της φτωχοποίησης του λαού.
Τέσσερα χρόνια ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών. Του νερού, του ρεύματος, του φυσικού αερίου. ΤΟΥ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ  ΜΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


 1η Μάη 2014 Οι εργαζόμενοι βγαίνουμε στο δρόμο.

                        ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ- ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ :

Ενάντια:
•    στην κατάλυση του συντάγματος.
•    στο «μαύρο στην ΕΡΤ» .
•    στα λουκέτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
•    στο κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων.
•    στο ξεπούλημα όλων των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.
•    Στον εργασιακό ΜΕΣΑΙΩΝΑ, στις διαθεσιμότητες, στις αξιολογήσεις , στις απολύσεις, στις επιστρατεύσεις απεργών.
                             Ενάντια στο φασισμό.

 ΤΗΝ 1η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

 Να ανατρέψουμε την καταστροφική  πολιτική  της  "κυβέρνησης" .
 Να καταργήσουμε όλους τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους και να
επανακτήσουμε τα δικαιώματά μας.
 Να επαναφέρουμε το Εργατικό Δίκαιο και τις Συλλογικές Συμβάσεις
παντού και για όλους.
 Να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη απασχόληση, εργασιακά και
ασφαλιστικά δικαιώματα.
Να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση και επισφαλή
εργασιακή σχέση.
Να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι

Να υπερασπίσουμε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, τη Δημόσια Δωρεάν
Παιδεία – Υγεία – Κοινωνική ασφάλιση & Πρόνοια.
Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ - θεματοφύλακα  της δημόσιας  ενημέρωσης και του πολιτισμού .

Την  Πρωτομαγιά  ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ 
όλοι  στο κέντρο της Αθήνας. 

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την κυβέρνηση που καταδυναστεύει τα όνειρά μας, το μέλλον μας, τη ζωή μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ    στους δρόμους, στις πλατείες, στις διαδηλώσεις.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  να ενώσουμε τις φωνές μας, τις δυνάμεις μας, τις διαφορές μας σε έναν κοινό αγώνα για να σπάσουμε το «μαύρο» που  επιβάλουν στις ζωές μας.


Η ΠΟΣΠΕΡΤ     ΚΑΛΕΙ  κάθε πολίτη να συμμετάσχει στις δράσεις των σωματείων, των συνδικάτων  και των συλλογικοτήτων που αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική του κοινωνικού ρατσισμού.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

ΕΝΩΤΙΚΑ - ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΡΚΕΛ-ΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΟΥ,
ΠΟΥ Η ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ  ΣΤΙΣ 11.00  ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ.


ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Αποδοκίμασαν τον Καψή και στα Τρίκαλα - Υποδοχή με σύνθημα «Ελιά, Ελιά και …Μπένι Βασιλιά»

...αναδημοσίευση από το http://www.ertopen.com...


 Όπου πάει μέχρι τώρα (Πάτρα, Καρδίτσα, Τρίκαλα) μιλάει σε ολιγάριθμο ακροατήριο, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι είναι πολύ περισσότεροι. Πάντα όμως προσπαθεί συνεχώς το "μαύρο" να το παρουσιάσει σαν άσπρο και να αποδώσει ευθύνες στη συγκυβέρνηση της οποίας υπήρξε στέλεχος. Αναδημοσιεύουμε:


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ στο Δημαρχείο Τρικάλων

Τις έντονες αποδοκιμασίες εισέπραξε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά» και πρώην υπουργός, Παντελής Καψής σήμερα το βράδυ στα Τρίκαλα λίγο πριν μιλήσει σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Τρικάλων.

Εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αλλά και Τρικαλινοί πολίτες εισήλθαν στο Δημαρχείο, κάτω  από τα βλέμματα ισχυρής αστυνομικής δύναμης και με συνθήματα κατά της κυβέρνησης αλλά και του Παντ. Καψή για το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ αλλά και για τις μνημονιακές πολιτικές.

Οι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου όπου ήταν προγραμματισμένη να γίνει ομιλία του κ. Καψή και πριν αυτή ξεκινήσει η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Τρικάλων Ελπίδα Κουτσογιάννη  διάβασε κείμενο παρέμβαση, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Σε αυτή την πόλη, που ο υποψήφιος της ΕΛΙΑΣ, πρώην υπουργός δημόσιας τηλεόρασης Παντελής Καψής έρχεται για περιοδεία, με ύφος αθώας περιστεράς κηδέψαμε άλλο έναν συνάδελφο αγωνιστή της ΕΡΤ, που έχασε τη ζωή του μετά το πραξικόπημα του μαύρου στην ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου του 2013.  Ο συνάδελφος αγωνιστής Τάκης Λασπόπουλος επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου των τεχνικών - μηχανικών της ΕΡΤ κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι στα Τρίκαλα.Λίγες ώρες μετά ο Παντελής Καψής έρχεται με χαμόγελο αυτοπεποίθησης να πείσει το κοινό, τον κόσμο ότι αξίζει την ψήφο του. Ο ίδιος Παντελής Καψής που είχε παραδεχθεί σε συνάντησή του με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους εργαζόμενους – απολυμένους της ΕΡΤ τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν είναι «αθώος του αίματος» για την ΕΡΤ.Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αθώος. Έχει στα χέρια του τους θανάτους 8 συναδέλφων, μεταξύ των οποίων ενός βρέφους. Έχει στα χέρια του, έχει στο λαιμό του τις απολύσεις 2653 ανθρώπων. Υπήρξε μέλος μίας κυβέρνησης που απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους μέσα στο 2013 και θα συνεχίσει. Ήταν μέλος μίας κυβέρνησης που καταχρέωσε τους πολίτες αυτής της χώρας, χωρίς να φταίνε, μόνο για να παίξει ο Καψής και η κυβέρνηση τα παιχνίδια του πλουτισμού των λίγων σε βάρος των πολλών, που φτωχοποιούνται και εξαθλιώνονται. Ήταν μέλος μίας κυβέρνησης και άρα έχει στα χέρια του το αίμα 6000 ανθρώπων που αυτοκτόνησαν, γιατί δεν άντεχαν άλλο. Έχει στο λαιμό του ο Καψής και όσοι τον ακολουθούν το δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, που πέρασαν το χειμώνα χωρίς ρεύμα, γιατί δεν είχαν να πληρώσουν τη ΔΕΗ. Είναι υπεύθυνος ο Καψής και όσοι τον στήριξαν, ή τον στηρίζουν και τον ακολουθούν για την κατάργηση κάθε εργασιακού κεκτημένου. Υπήρξε μέλος μίας κυβέρνησης που συνετέλεσε στη μείωση του ΑΕΠ κατά 21%, που μόνο σε καιρό πολέμου συμβαίνει. Είναι συνυπεύθυνος για τα 2 εκατομμύρια των ανέργων, για τη σύγχρονη μαζική μετανάστευση, την κατάργηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, για το 60% της ανεργίας στις ηλικίες από 18 έως 25 ετών, υπήρξε μέλος μίας κυβέρνησης, που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, καλύοντας ακόμη και τη δική τους αστική δημοκρατία.Το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν ένα από τα πραξικοπήματα αυτής της κυβέρνησης. Ένα πραξικόπημα που πήρε στα χέρια του ο Παντελής Καψής για να το συνεχίσει και να το ολοκληρώσει, δημιουργώντας το μόρφωμα της λεγόμενης Δημόσιας Τηλεόρασης, που ούτε Δημόσια είναι, ούτε τηλεόραση, καθώς εκπέμπει από το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή εκτελεί απευθείας τις εντολές της τρόικας και τους σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.Μας είπε ο κ. Καψής ότι θα φτιάξει πρώτα τη ΝΕΡΙΤ και μετά θα παραιτηθεί. Προηγουμένως, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη μας είχε πει ότι δεν θα πληρώνουμε το τέλος για τη ΝΕΡΙΤ πριν εκπέμπει η ΝΕΡΙΤ. Όλα ψέματα. Και 4 ευρώ πληρώνουμε κα η ΝΕΡΙΤ δεν εξέπεμπψε ακόμη.

Ο Παντελής Καψής, που δεν είναι αθώος του αίματος κατά δική του δήλωση είχε ένα όνειρο. Να κάνει έναν πραγματικά δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Ψέμα και αυτό. Δεν μπορείς να έχεις, πόσο μάλλον να υλοποιήσεις ένα όνειρο σε συντρίμμια.

Έρχεται λοιπόν εκ των υστέρων να μας πει ότι φταίμε οι εργαζόμενοι, που απολυθήκαμε. Φταίει η ΠΟΣΠΕΡΤ, που δεν συμφώνησε στον ενδιάμεσο φορέα.

Όλοι εμείς που είμαστε 10 μήνες τώρα στον αγώνα για πραγματικά δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία δεν επρόκειτο να συμφωνήσουμε στο να νομιμοποιήσουμε την παρανομία της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας τον ενδιάμεσο φορέα. Άσε που και να θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε. Γιατί ο κ. Καψής, η κυβέρνηση και όλοι όσοι τους στηρίζουν, καθιστώντας εαυτούς συνυπεύθυνους του αίματος, κλείνουν τη φωνή των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ. Στη Θεσσαλία – για να ξέρετε, όσοι δεν γνωρίζετε, ή όσοι κάνετε ότι δεν γνωρίζετε – κατήργησαν στο πλαίσιο της Δ.Τ. και της ΝΕΡΙΤ, τον ιστορικό σταθμό της ΕΡΑ Βόλου, κράτησαν μόνο τον σταθμό της Λάρισας και από τους 13 δημοσιογράφους που υπηρετούσαμε την αντικειμενική ενημέρωση στην ΕΡΑ Θεσσαλίας, προκήρυξαν μία θέση (δικό τους παιδί), από τους 13 τενικούς αποφάσισαν ότι μόνο ένας χρειάζεται από τους 6 διοικητικούς, επίσης ένας και από τους 5 μουσικούς παραγωγούς, ένας επίσης.

Καθίστε λοιπόν σήμερα να ακούσετε αυτόν τον άνθρωπο που δεν είναι αθώος του αίματος. Τώρα, όμως δεν δικαιούται κανείς να πει ότι δεν γνωρίζει…»
http://www.trikaladay.gr/newsArticle.aspx?ID=16132&UICulture=el-GR


Δείτε και εδώ: Προεκλογικός αγώνας με …Αστυνομικούς στα Τρίκαλα και …κασκαντέρ Ευρωβουλευτή

Σχολιαστές με θράσος στην Ελλάδα… σήμερα


  Θέλει πολύ θράσος να υπερθεματίζεις υπέρ των αυξημένων προστίμων κατά των παραγωγών λαϊκών αγορών, όταν την ίδια στιγμή σε έχουν τρελάνει στα πρόστιμα, λόγω οφειλών στους εργαζόμενους, ανυπαρξία ασφάλισης και μαύρη εργασία. Ο λόγος για τον εκδότη Σπύρο Τρίψα, εμφανιζόμενο πλέον ως «δημοσιογράφο» σχολιαστή καθημερινά στις 6 το απόγευμα στο δελτίο ειδήσεων του E channel  και μάλιστα  υπερθεματίζοντας σε αντιμνημονιακές απόψεις.
 Ο εκδότης της εφημερίδας «Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο» έχει αφήσει άγνωστο πόσους εργαζόμενους απλήρωτους. Επιπλέον έχει φάει αρκετά πρόστιμα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ), το οποίο έχει ασκήσει ακόμη και ποινική δίωξη εναντίον του, αφού ο «εκδότης» είχε για κάποιους εργαζόμενους ακόμη και δεσμευτεί εγγράφως για αποπληρωμή δεδουλευμένων.
 Στην εφημερίδα «Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο» και την εταιρία ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΕ, βασίλευε ως γνωστόν η «μαύρη εργασία», γεγονός που πέραν των άλλων σημαίνει απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εφημερίδα έχει ντε φάκτο πάψει να εκδίδεται-δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει επισήμως αναστολή έκδοσης-αφού οι ελάχιστοι εναπομείναντες εργαζόμενοι άλλοι απεργούν και άλλοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
 Ο μπαταχτσής εκδότης  έχει κατά καιρούς φλομώσει στο ψέμα τόσο τα σωματεία του τύπου(τα οποία κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ΕΣΗΕΑ και την ανάδειξη με ψήφο της αριστεράς σε πρόεδρο της γνωστής για τους ανύπαρκτους εργατικούς της αγώνες Μαρίας Αντωνιάδου), όσο και προσωπικά τους εργαζόμενους που ήλπιζαν κατά καιρούς στις υποσχέσεις για αποπληρωμή. Εμφανίζεται μάλιστα σαν να μην τρέχει τίποτα ως κεντρικός σχολιαστής στο κανάλι E. Τολμά  να δίνει και μαθήματα σε παρευρισκόμενους, την ώρα που ο ίδιος έχει κουρελιάσει ό, τι έχει απομείνει από εργατικό δίκαιο στη χώρα μας.
 Και καλά ο Τρίψας. Βρίσκει και τα κάνει. Η διεύθυνση του καναλιού Ε πως ανέχεται να έχει κεντρικό σχολιαστή έναν πέρα για πέρα ανυπόληπτο «δημοσιογράφο» που έχει φεσώσει τους εργαζόμενους στην εφημερίδα; Τον πληρώνει;
 Μία ακόμη εικόνα της Ελλάδας… σήμερα. Της Ελλάδας των μνημονίων και της εργοδοτικής ασυδοσίας για την οποία κανείς δεν μιλά.

. Όσον αφορά τον άλλο γνωστό εκδότη πρωταθλητή του δουλέματος, τον Χάρη Οικονομόπουλο της Ελευθεροτυπίας, αν μη τι άλλο δεν το παίζει τουλάχιστον αντιμνημονιακός. Τρώει και πίνει με τον Γκλύξμπουργκ, τρόφιμους του Κλάριτζες(ξενοδοχείο του Λονδίνου βασιλικών αστέρων), εκπροσώπους της τρόικας και δουλεύει κανονικά με τη συνεργασία της «αναρχικής» εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου, νυν και πρώην απλήρωτους εργαζόμενους της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.
. Μιας και διανύουμε προεκλογική περίοδο. Μήπως θα μπορούσε να τεθεί η απλή ερώτηση προς υποψηφίους, ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση: Τι σκοπεύετε να κάνετε με το ένα εκατομμύριο απλήρωτους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα;

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

"Υποδοχή" Καψή και στην Καρδίτσα - "την ΕΡΤ την έκλεισε ο Σαμαράς" δήλωσε ο υποψήφιος της "Ελιάς"


...αναδημοσίευση από το http://www.ertopen.com...Σε θέση άμυνας και εμφανώς μπερδεμένος ο Παντελής Καψής είπε στους διαδηλωτές - απολυμένους της ΕΡΤ και στους αλληλέγγυους που πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψής του στην Καρδίτσα, ότι δεν «έκλεισε ο ίδιος την ΕΡΤ, αλλά ο «Αντώνης Σαμαράς».
Ο Παντελής Καψής επισκέφθηκε την Καρδίτσα στο πλαίσιο περιοδείας του ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ. Το ακροατήριο στο οποίο μίλησε ήταν ολιγομελές, ενώ μεγαλύτερη αριθμητικά ήταν η παρουσία των απολυμένων της ΕΡΤ και των αλληλέγγυων.
Ο υποψήφιος έριξε την ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ στον Αντώνη Σαμαρά και επιχείρησε - χωρίς επιτυχία - κατά την προσφιλή του τακτική να ρίξει την ευθύνη στους εργαζόμενους και στις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες.
Είπε εν ολίγοις ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ φταίνε που δεν έχουν σήμερα δουλειά και ότι «πρέπει να σταματήσει η «καραμέλα» της πείνας». Μόνο που οι εργαζόμενοι δεν προσλαμβάνουν, ούτε πολύ περισσότερο απολύουν. Το «προνόμιο» των απολύσεων το έχουν μόνο η κυβέρνηση και ο Παντελής Καψής.


Δείτε εδώ το βίντεο.

Διαβάστε εδώ και δημοσίευμα τοπικού ΜΜΕ.

Kαταδίκη των απολύσεων σε SFERA και DERTI


ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 25 Απριλίου 2014

  ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
ΣΤΟΥΣ Ρ/Σ SFERA&DERTI

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΝΝΕΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣΟι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καταγγέλλουμε την προκλητική κι ανάλγητη στάση της εργοδοσίας στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI καθώς  επέλεξε τις ημέρες του Πάσχα για να προβεί στην απόλυση του συνόλου σχεδόν των τεχνικών που εργάζονταν στους ραδιοσταθμούς(εννέα από τους ένδεκα). Οι απολύσεις των συναδέλφων, οι  οποίες καταγγέλθηκαν ως παράνομες και καταχρηστικές στο ΣΕΠΕ,  ήρθαν ως «απάντηση» στην άρνηση των συναδέλφων να δεχθούν την πρόταση-τελεσίγραφο περικοπής μισθών κατά 30% και όλων των θεσμικών δικαιωμάτων των τεχνικών ή να απολυθούν.

Το εκβιαστικό δίλημμα για να δεχτούν οι συνάδελφοι τις μειώσεις αποδοχών παρουσιάστηκε -όπως συνήθως γίνεται-με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία καθώς και τα χρέη που παρελήφθησαν από την προηγούμενη ιδιοκτησία. Η κίνηση αυτή, φαίνεται ότι  ήταν καλά προμελετημένη, δεδομένου ότι η εν λόγω διοίκηση τους τελευταίους μήνες, παρά τα οικονομικά προβλήματα τα οποία επικαλείται, είχε προβεί σε αθρόες προσλήψεις νέων και άπειρων τεχνικών, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υπό τη μορφή εκπαιδευομένων.

Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι η μόνη ασπίδα μας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία είναι η συλλογική δράση και ενότητα του κλάδου:

    Χαιρετίζει την στάση των συναδέλφων στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI όπου όχι μόνο δε δέχτηκαν τις μειώσεις, αλλά χωρίς να υπογράψουν τις απολύσεις, δίνουν τη μάχη για δουλειά με δικαιώματα.
    Διαμαρτύρεται με τον πιο έντονο τρόπο για παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη των εργαζομένων τεχνικών ραδιοφωνίας, που αφήνουν για άλλη  μια φορά  να φανεί ξεκάθαρα σε όλο το μεγαλείο της η διαπλοκή της εργοδοσίας με την κυβέρνηση, προσφέροντας φτηνό ανειδίκευτο προσωπικό και καταργώντας ειδικότητες που συνδέονται άμεσα με την ποιότητα  παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου.
    Απευθύνει ερώτημα προς κάθε κατεύθυνση και αρμόδια αρχή για το πώς εξακολουθούν να λειτουργούν οι συγκεκριμένοι ραδιοσταθμοί  με σοβαρά ελλείμματα -μετά τις απολύσεις των τεχνικών- όχι μόνο στην ποιότητα του παραγόμενου ραδιοφωνικού έργου, αλλά και στην ίδια την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς οι ραδιοσταθμοί λειτουργούν χωρίς το απαιτούμενο νόμιμο σύστημα και άδεια πυρασφάλειας,  θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ζωή των συναδέλφων μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ στέκεται στο πλευρό των απολυμένων τεχνικών και θα παλέψει με κάθε νόμιμο μέσο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Τα Δ.Σ. των Συνεργαζόμενων Ενώσεων

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Ανακοίνωση για το πογκρόμ απολύσεων στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI‏
F

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΙΟΛΟΥ 104 - ΑΘΗΝΑ 10564

ΤΗΛ. 2103211144 - FAX 2103211146

 praktoreiatypou.wordpress.com

Αθήνα 25 Απριλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συναδέλφων τεχνικών στους ραδιοσταθμούς SFERAκαι DERTI, οι οποίοι απολύθηκαν μαζικά την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι συνάδελφοι αντιστέκονται σταθερά στις πιέσεις της εργοδοσίας για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, δεν αποδέχονται τα τετελεσμένα της εργοδοσίας και τις απολύσεις τους. Κρατούν παλικαρίσια στάση, αυτή δηλαδή που πρέπει να κρατούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Οι διοικήσεις των δύο ραδιοσταθμών χρησιμοποιούν τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι τελευταίες κυβερνήσεις και ουσιαστικά «αλλάζουν» τους εργαζόμενους με δικαιώματα, με άλλους «φθηνούς» και «ευέλικτους».

Δεν αποδεχόμαστε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας καλούν να ζήσουμε. Αυτή είναι η ανάπτυξή τους και τα πλεονάσματά τους. Είναι χτισμένα στα αποκαΐδια των δικών μας δικαιωμάτων.

Θα είμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους συναδέλφους με όποιο τρόπο μας ζητηθεί από το σωματείο τους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

''Θερμή υποδοχή'' στον Παντελή Καψή από τους εργαζομένους της ΕΡΤ Πάτρας


Aπό
http://erapatras.blogspot.gr

Θερμή υποδοχή στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της »Ελιάς» Παντελή Καψή,
επιφύλαξαν το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου 30 άτομα, πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ & αλληλέγγυοι, έξω από το ξενοδοχείο »Βυζαντινό», όπου επρόκειτο να μιλήσει.
Μόλις ο κ. Καψής έφτασε στο ξενοδοχείο, οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι κρατούσαν και πανό με το σύνθημα »συνεχίζουμε για να ανατρέψουμε την αθλιότητα» του επιτέθηκαν φραστικά, αν και ο ίδιος τους κάλεσε σε διάλογο, μετά την ομιλία του.

Για το πογκρομ απολύσεων στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου Χάρτου ΜΜΕ & Συναφών Επαγγελμάτων: Ανακοίνωση - Καταγγελία Για το πογκρομ απολύσεων στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI
Συνάδελφοι & συναδέλφισσες         
                                                                                                   24/04/14

 Η διοίκηση της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, καταγγέλλουμε την προκλητική στάση της εργοδοσίας στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI όπου απέλυσε σχεδόν το σύνολο των τεχνικών (εννέα από τους ένδεκα). Οι απολύσεις των συναδέλφων ήρθαν ως απάντηση στην άρνηση των συναδέλφων να δεχθούν την πρόταση-τελεσίγραφο περικοπής μισθών κατά 30% και όλων των θεσμικών δικαιωμάτων των τεχνικών ή να απολυθούν.

Φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εργοδοσία έχει πάρει θάρρος από τη συζήτηση που έχουν ανοίξει κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ για απελευθέρωση των απολύσεων και βιάζεται να αντικαταστήσει παλιούς εργαζόμενους με δικαιώματα, με νέο ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Το εκβιαστικό δίλημμα για να δεχτούν οι συνάδελφοι τις μειώσεις αποδοχών παρουσιάστηκε όπως συνήθως γίνεται, ντυμένο με την οικονομική κρίση, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία καθώς και τα χρέη που παρελήφθησαν από την προηγούμενη ιδιοκτησία. Η κίνηση αυτή, φαίνεται ότι  ήταν καλά προμελετημένη, δεδομένου ότι η εν λόγω διοίκηση τους τελευταίους μήνες, παρά τα οικονομικά προβλήματα τα οποία επικαλείται, είχε προβεί σε αθρόες προσλήψεις νέων και άπειρων τεχνικών, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υπό τη μορφή εκπαιδευομένων.

Η διοίκηση του Σωματείου Λιθογράφων αλλά και όλοι οι συνάδελφοι λιθογράφοι, μπορεί να εργαζόμαστε σε άλλο τμήμα του τύπου, αλλά γνωρίζουμε καλά τον εκβιασμό της εργοδοσίας για να μας πάρει δικαιώματα. Τον έχουμε συναντήσει σε μία σειρά χώρους και έχουμε αποκτήσει θετική και αρνητική πείρα. Μέσα από τη δράση μας, μάθαμε ότι η μόνη ασπίδα μας είναι η συλλογική δράση μέσα από τα όργανα των Σωματείων, οργανώνοντας την πάλη στους χώρους δουλειάς. Στους χώρους που και εμείς αντιμετωπίσαμε τέτοια επίθεση και βγήκαμε νικητές, ήταν εκεί όπου σφυρηλατήθηκε η ταξική ενότητα, απαλλαγμένη από την απογοήτευση και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται.

Χαιρετίζουμε την υπερήφανη στάση των συναδέλφων στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI όπου όχι μόνο δε δέχτηκαν τις μειώσεις, αλλά χωρίς να υπογράψουν τις απολύσεις, δίνουν τη μάχη για δουλειά με δικαιώματα. Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη και είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων και της ΕΤΕΡ (Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας) που τους εκπροσωπεί να την εκφράσουμε έμπρακτα όταν και όπως μας ζητηθεί. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας!

Oι απεργίες της Παρασκευής για τα δεδουλευμένα


Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Ε.Π.Η.Ε.Α. αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για όλους τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους, που εργάζονται για την έκδοση των εφημερίδων «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «enet.gr» από τις 6 μ.μ. της Παρασκευής, 25 Απριλίου 2014 έως τις 6 μ.μ. του Σαββάτου 26 Απριλίου 2014.
Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της ασυνέπειας της εργοδοσίας να καταβάλει τις δεδουλευμένες αποδοχές των συναδέλφων μας, μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2014, καθώς και της αθέτησης των συμφωνηθέντων για τους τρεις ανεξόφλητους μήνες του 2013.
Τα Διοικητικά Συμβούλια απαιτούν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων οφειλών σε όλους τους εργαζόμενους των εφημερίδων «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και της ηλεκτρονικής σελίδας της εφημερίδας «enet.gr».
 


Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α , αποφάσισαν την κήρυξη νέας απεργίας από τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 25 Απριλίου 2014 έως τις 6 π.μ. της Τρίτης, 29 Απριλίου 2014 όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» και στην ιστοσελίδα “kerdos.gr”.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων συνεχίζουν να διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών προς τους εργαζόμενους.
 

Ας μιλήσουμε για τον αθλητισμό στο Δήμο Αθηναίων…...αναδημοσίευση www.infobasket.gr  και www.ertopen.com . ..

Για τον… συνωστισμό που επικρατεί στα γήπεδα του Δήμου Αθηναίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο στο πρόγραμμα, όσο και στις συνθήκες αγώνων κάνουν λόγο με το κείμενο παρέμβασής τους οι υποψήφιοι με την “ΑΝΤΑΡΣΥΑ” Νάσος Μπράτσος και Ειρήνη Φωτέλλη. Οι δύο δημοσιογράφοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ (στην ιστοσελίδα ο πρώτος και στην αυτοδιαχειριζόμενη ertopen η δεύτερη) επιχειρούν με το κείμενό τους αυτό να ταράξουν τα… λιμνάζοντα νερά στην τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι για την κατάσταση που επικρατεί ευθύνη δεν έχουν μόνο οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, αλλά συνολικά η Πολιτεία…

Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης αναφέρει:

Mόλις τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου στην Αθήνα για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία (δεν υπολογίζουμε τα γήπεδα των επαγγελματικών σωματείων Παναθηναϊκού και Απόλλωνα). Ο αριθμός μέσα στην παρένθεση δίπλα σε κάθε γηπέδο, αντιστοιχεί στα σωματεία που κάνουν χρήση του γηπέδου, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας (ΕΠΣΑ – www.epsath.gr).

Γήπεδο Κυψέλης – Αλεπότρυπα (8)
Γήπεδο Ακαδημίας Πλάτωνα (6)
Γήπεδο Γουδή (2)
Γήπεδο Ρουφ (8)

Αυτό δεν είναι αθλητισμός, είναι. συνωστισμός, με ό,τι συνεπάγεται από πρόγραμμα και συνθήκες προπονήσεων και αγώνων.

Περίπου τα ίδια, για τα αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστά γήπεδα (δεν υπολογίζουμε τα ιδιόκτητα συλλόγων όπως Πανελληνίου, Παναθηναϊκού, Σπόρτιγκ, Απόλλωνα), αφού η Αθήνα διαθέτει το Μετς Α’, Μέτς Β΄, το Ρουφ, το γήπεδο Στρέφη, το Γουδή, το κλειστό στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και το κλειστό στον Άγιο Νικόλαο. Ίσως να μας διαφεύγει κανένα σχολικό κλειστό, αλλά διασταυρώσαμε τα γήπεδα από το αγωνιστικό πρόγραμμα της ένωσης σωματείων καλαθοσφαίρισης Αθήνας (ΕΣΚΑ – www.eska.gr).

Προφανώς η κατάσταση αυτή δεν είναι ευθύνη μόνο της εκάστοτε δημοτικής αρχής, αλλά συνολικά της πολιτείας. Το μερίδιο ευθύνης στο Δήμο αντιστοιχεί στο βαθμό που δεν πιέζει, δεν διεκδικεί, δεν προτείνει, δεν κινητοποιεί κόσμο για την επίτευξη των στόχων του.

Ποιους στόχους όμως μπορούν να έχουν τα μακριά χέρια του μνημονίου και των fast track «επενδύσεων»?

Τα οράματά τους αρχίζουν και τελειώνουν σε «νέα εμπορικά κέντρα», όπως αυτό που σχεδιάζουν για την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος στο πρώην εργοστάσιο του Μουζάκη.

Αντιλαμβάνονται σαν δικαίωμα στον αθλητισμό, οργανωμένο ή ατομικό, ό,τι έχει συνδρομή, λες και ο πολίτης δεν πληρώνει φόρους για να έχει και αυτό το δικαίωμα στη ζωή του.

Και όμως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πέρασαν 11 χρόνια από την κινητοποίηση των πολιτών στη Ριζούπολη για να μην γίνει ο χώρος της γκρεμισμένης «Θερμίδας» (δείτε τις επισυναπτόμενες φωτο), τσιμεντένιο μεγαθήριο και ο νικηφόρος αγώνας είχε σαν αποτέλεσμα ένα χώρο πρασίνου – πλατείας και δίπλα μια αθλητική εγκατάσταση.

Διεκδικούμε χώρους άθλησης με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες και στήριξη των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

Υ.Γ. και μια απορία, με τις εξελίξεις στην Υγεία και τις διαθεσιμότητες των οδηγών ασθενοφόρων, που επιβάλλουν οι πολιτικοί φίλοι των υποψηφίων δημάρχων του μνημονιακού μπλοκ, σε περιπτώσεις τραυματισμών αθλητών ή φιλάθλων, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη μεταφορά τους?


Νάσος Μπράτσος – υποψήφιος με την “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” – Δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ – www.ertopen.com


Ειρήνη Φωτέλλη – υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εργαζόμενη στην ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ – ertopen

EΡΑ Πάτρας: Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά


Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Πάτρας, η Κίνηση Ανέργων, Ανασφάλιστων, Επισφαλώς Εργαζόμενων Πάτρας και η Μόνιμη Συνέλευση Αλληλέγγυων τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά την 30 Απριλίου στις 8 μ.μ. στο προαύλιο της ΕΡΑ, στο Δασύλλιο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, χορό και κουζίνα ρεφενέ.

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Συνελήφθη αστυνομικός διευθυντής που εργαζόταν ως σεκιούριτι σε ιδιωτικό κανάλι

H επισυναπτόμενη είδηση κάνει το γύρο των ΜΜΕ, από τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Εμείς την παρουσιάζουμε ασχολίαστη, τα λέει όλα μόνη της:
  
Αστυνομικός διευθυντής, ο οποίος υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, συνελήφθη τις πρωινές ώρες σήμερα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ εκτελούσε καθήκοντα προσωπικού ασφαλείας (security) σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι.

Ο αστυνομικός διευθυντής εργαζόταν μόνος του την νύχτα ως υπάλληλος σεκιούριτι στο κανάλι, όπου επέβλεπε τις κάμερες ασφαλείας και τυχόν επισκέπτες.
Την ώρα που του έκαναν έλεγχο οι συνάδελφοι του, ο αξιωματικός αρχικά δήλωσε ψευδή στοιχεία ταυτότητας.
Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν την υπηρεσία του για σοβαρά παραπτώματα.
Ο συλληφθείς προσάγεται σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
 

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

47 χρόνια μετά αγώνας ενάντια στο «μαύρο» σε όλες τις πτυχές της ζωής μας


οχετός της χούντας ενάντια στο ελληνικό αντιδικτατορικό πρόγραμμα της WD
21η Απριλίου 1967 - 21η Απριλίου 2014

47 χρόνια μετά αγώνας ενάντια στο «μαύρο» σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.
Όπως το δικτατορικό καθεστώς της 21 ης Απριλίου, δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ, έτσι και η σημερινή συγκυβέρνηση (στις τάξεις της οποίας υπάρχουν πρόσωπα τύπου Μπαλτάκου με στόχο προσεγγίσεις με ανοιχτά φασιστικά-ναζιστικά μορφώματα), επέλεξε την πολιτική του «μαύρου» με το λουκέτο στην ΕΡΤ, την ίδρυση μιας τραγικής τηλεραδιοφωνικής ντουντούκας της τρόικας, την εκδικητική πολιτική σε όσους επιμένουν να αντιστέκονται με την ελεύθερη και αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ- ertopen.

Ντυμένη με τη σημαία της Ε.Ε. ακολούθησε πρακτικές καθεστώτων τύπου Βόρειας Κορέας και Ιράν, κατεβάζοντας δορυφόρους και κεραίες, επιστρατεύοντας πρόσωπα της νύχτας, με δοσοληψίες με τη δικαιοσύνη για να ρίξουν πομπούς της ΕΡΑ, κατέφυγε στη χρήση των ΜΑΤ, στο ψέμα, την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και τα πάσης φύσεως πραξικοπήματα.

Όπως οι αγώνες του λαού μας γκρέμισαν το δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών, έτσι και σήμερα οι αγωνιζόμενοι σε όλους τους χώρους και κλάδους, σε όλη τη χώρα θα γκρεμίσουν τη χούντα των αγορών και τους πολιτικούς της εκφραστές.

Και αυτοί θα αποτελέσουν παρελθόν, όχι μόνο με την εκλογική τους τιμωρία, σε δημοτικές-περιφερειακές-
ευρωεκλογές (πρόκριμα και για βουλευτικές) αλλά διατηρώντας τη συλλογική μας δράση, στο πλευρό της κοινωνίας που αντιστέκεται.

Ειρήνη Φωτέλλη  - εργαζόμενη ertopen, υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Νάσος Μπράτσος - δημοσιογράφος  ertopen, υποψήφιος δημ. σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας»


Πέτρος Πομώνης - δημοσιογράφος ΕΡΑ Ζακύνθου, υποψήφιος δήμαρχος Ζακύνθου με την «Ανταρσία στη Ζάκυνθο»


Βάιος Χειμώνας - τεχνικός ΕΡΑ Χανίων, υποψήφιος δημ. σύμβουλος με την «Ανταρσία στα Χανιά - Αντικαπιταλιστική αριστερή κίνηση για την ανατροπή»Iωσήφ Βικτωράτος - ertopen, υποψήφιος δημ. σύμβουλος Αιγάλεω, με το «Ρήγμα στα Δυτικά»
          

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ - Δημοσιογράφων ΕΡΤ για NOVA - Πανελλαδικές ΕξετάσειςΠΟΣΠΕΡΤ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΡΤ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή 18 Απριλίου 2014


“Υπάρχουν κάποιοι χειρότεροι από τους ανίκανους: είναι αυτοί που είναι ικανοί για όλα.”  Robert Sabatier

Το κυβερνητικό μόρφωμα ΔΤ που 10 μήνες μετά το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό λουκέτο στην ΕΡΤ όχι μόνο δεν έγινε το ελληνικό BBC αλλά παρασιτεί στα μηντιακά δρώμενα λειτουργώντας ως τοπικό καναλάκι της Αθήνας, δεν είναι σε θέση ούτε καν να
 μεταδώσει τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπηρεσία που παρείχε κάθε χρόνο η ΕΡΤ.
Η ΔΤ θα πληρώσει, σχεδόν 20.000 ευρώ στη NOVA, για την δορυφορική μετάδοση των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε κρυπτογραφημένη μορφή, μέσω νέας συχνότητας αφού στο μόνο ελεύθερο δορυφορικό πρόγραμμα, το ERT WORLD, έχει πέσει μαύρο από τις 11 Ιουνίου του 2013.
Η μετάδοση των θεμάτων γινόταν από την ΕΡΤ με επίγειο κρυπτογραφημένο σήμα μέσω των πομπών της ΕΤ1 που είχε τη μεγαλύτερη κάλυψη, και δορυφορικά ως back up  μέσω του προγράμματος ERT WORLD. Αλήθεια τι θα γίνει τώρα;

Θα στηθούν δορυφορικά πιάτα της NOVA σε όλα τα εξεταστικά κέντρα; Γιατί εφέτος η αποστολή των θεμάτων θα γίνει μόνον δορυφορικά. Πως αλλιώς αφού οι περισσότεροι πομποί ανά την Ελλάδα είναι είτε ανενεργοί είτε λειτουργούν στον αυτόματο, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας τεχνικός για την συντήρησή τους; Το τεράστιο δίκτυο πομπών της ΕΡΤ είναι δημόσια περιουσία που απαξιώνεται και «σκουριάζει» με προφανείς σκοπούς: να κυριαρχήσουν οι ιδιώτες, οι οποίοι επιστρατεύονται σε κάθε ευκαιρία από την ΔΤ και την κυβέρνηση, στο δημόσιο πόρο των συχνοτήτων.

Η πρόσφατη δωρεά του ψηφιακού χώρου στη Digea, των καναλαρχών, μέσω του γνωστού κατάπτυστου φωτογραφικού διαγωνισμού το αποδεικνύει. Αυτός είναι ο βαθύτερος λόγος που η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αποφάσισε το απονενοημένο: να κλείσει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που το κυβερνητικό μόρφωμα που έφτιαξαν στη θέση του, είτε λέγεται ΔΤ είτε ΝΕΡΙΤ είτε σκέτο Ν, δεν θα έχει πανελλαδική κάλυψη ενώ το ανταποδοτικό τέλος το πληρώνουν όλοι, παντού. Αυτός είναι ο λόγος που δεν σκοπεύουν ούτε να πλησιάσουν το εύρος των δραστηριοτήτων που είχε η ΕΡΤ: πρέπει να τις χαρίσουν στους ιδιώτες.
Οφείλουμε λοιπόν να προειδοποιήσουμε τους πολίτες: η απόφαση αυτή, πέρα από τη σπατάλη των χρημάτων για μια άχρηστη τηλεοπτική (χωρίς τηλεοπτικό περιεχόμενο) δορυφορική συχνότητα και πέρα από το γεγονός της απ’ ευθείας ανάθεσης στη NOVA, ενώ υπάρχουν και άλλοι φορείς δορυφορικών υπηρεσιών, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για την αξιοπιστία της μετάδοσης των θεμάτων. 

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η διάλυση του αρμόδιου τμήματος teletext της ΕΡΤ δημιουργεί κινδύνους και φόβους ως προς τη σωστή συντήρηση και λειτουργία των μηχανημάτων που μεσολαβούν στη μετάδοση και βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το δορυφορικό σήμα (όταν δεν υπάρχει εφεδρικός τρόπος μετάδοσης) δεν έχει τη σταθερότητα του επίγειου σήματος και επηρεάζεται πολύ από τις καιρικές συνθήκες, ενώ μπορεί να διακοπεί εντελώς σε περιπτώσεις νεφώσεων και καταιγίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κίνδυνος προβλημάτων στην αποστολή των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων προς τα εξεταστικά κέντρα είναι σοβαρός και είναι μία ακόμα από τις παράπλευρες συνέπειες του πραξικοπηματικού κλεισίματος της ΕΡΤ.

Επί τη ευκαιρία, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το καταργηθέν τμήμα teletext της ΕΡΤ, εκτός από τον εφοδιασμό του περιεχομένου του δημοφιλούς teletext των τηλεοπτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ (το οποίο δεν υπάρχει πλέον) και τη μέριμνα της ασφαλούς και αξιόπιστης μετάδοσης των θεμάτων των πανελλαδικών, εξασφάλιζε και την on line μετάδοση των αποτελεσμάτων πολλών στοιχηματικών διοργανώσεων του ΟΠΑΠ, που απέφεραν έσοδα 800.000 ευρώ ετησίως στην ΕΡΤ. Άλλη μια παράπλευρη απώλεια διαφευγόντων εσόδων του δημοσίου από το κλείσιμο της ΕΡΤ.

 

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΠΟΓΚΡΟΜ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥΣ SFERA και DERTI

Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου
ΠΟΓΚΡΟΜ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΣΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥΣ SFERA και DERTI

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας καταγγέλλει τη διοίκηση των ραδιοσταθμών SFERA και DERTI για την απαράδεκτη και αναίτια απόλυση του συνόλου σχεδόν των τεχνικών (εννέα από τους ένδεκα).
Αυτές τις ημέρες κατάνυξης επέλεξε η διοίκηση των ραδιοσταθμών για να δείξει το πραγματικό, ανάλγητο πρόσωπό της στέλνοντας σε μία μέρα στον κάδο της ανεργίας, ως αναλώσιμα, εννέα συναδέλφους μας ,σε ένα πρωτοφανές πογκρόμ απολύσεων.
Το κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας που επικρατούσε τους τελευταίους μήνες κορυφώθηκε με την εκβιαστική πρόταση-τελεσίγραφο, «επί ποινή απολύσεως»,  περικοπής μισθών κατά 30% και όλων των θεσμικών δικαιωμάτων των τεχνικών με πρόσχημα, βέβαια, την οικονομική κρίση, καθώς και τα χρέη που παρελήφθησαν από την προηγούμενη ιδιοκτησία. Η κίνηση αυτή ήταν καλά προμελετημένη, δεδομένου ότι η εν λόγω διοίκηση τους τελευταίους μήνες, παρά τα οικονομικά προβλήματα τα οποία επικαλείται, είχε προβεί σε αθρόες προσλήψεις νέων και άπειρων τεχνικών, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υπό τη μορφή εκπαιδευομένων. Οι προσλήψεις αυτές ήταν περιττές για τη λειτουργία των σταθμών και αποσκοπούσαν στον εκφοβισμό των συναδέλφων μας, καθώς και στη δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών. Διερωτώμεθα λοιπόν: δεν ίσχυαν τα οικονομικά προβλήματα και τότε;
Οι συνάδελφοί μας στάθηκαν με αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά μας κεκτημένα, μή υποκύπτοντας στα εκβιαστικά τελεσίγραφα και στο κλίμα τραμπουκισμού που δημιουργήθηκε από την παρουσία αρκετών «φουσκωτών» στο χώρο εργασίας.
Έτσι, λοιπόν, ξεκινά η εβδομάδα των παθών για τους συναδέλφους των ραδιοσταθμών SFERA και DERTI, οι οποίοι έλαβαν ως πασχαλιάτικο δώρο το διαβατήριο της ανεργίας.
Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι όλα αυτά θα ήταν αδύνατο να συμβούν, χωρίς τον παντοτινό αρωγό και αταλάντευτο σπόνσορα της εργοδοσίας, την κυβέρνηση, που παρέδωσε τους εργαζόμενους βορά στην εργοδοτική απληστία, φροντίζοντας επιμελώς να τους κλείσει κάθε δίοδο διαφυγής και να τους αφαιρέσει κάθε θεσμική δυνατότητα ουσιαστικής αντίστασης και προστασίας της εργασίας και της ζωής τους.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ  ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χαλκευμένες μεταφράσεις και δημοσιογραφία… για πρόβατα


Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών


ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χαλκευμένες μεταφράσεις και δημοσιογραφία… για πρόβαταΣε ένα καθεστώς όπως το σημερινό, ο «ελληνικός εθνικός δημοσιογραφικός οργανισμός ειδήσεων», το ενοποιημένο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), είναι λογικό κι επόμενο να πηγαίνει ασορτί με το ποιόν της κεντρικής, θεσμικής και εξωθεσμικής, εξουσίας στη χώρα.


Τα κατορθώματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ τις τελευταίες ημέρες είναι ήδη γνωστά και αξίζουν σημαίνουσα θέση στην ιστορία της φτηνής προπαγάνδας: Την Παρασκευή 11/4, ημέρα επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, οι ιθύνοντες του ΑΠΕ-ΜΠΕ θεώρησαν σκόπιμο να «διορθώσουν» δικό τους τηλεγράφημα-μετάφραση ανακοίνωσης της γερμανικής καγκελαρίας, μόνο και μόνο για να μετατρέψουν την αρχική διατύπωση «μέτρα λιτότητας της Ελλάδας» σε «πορεία εξυγείανσης [sic] στην Ελλάδα»· δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, την Κυριακή 13/4, ημέρα απεργίας στον κλάδο του εμπορίου και απεργιακής συγκέντρωσης στην οδό Ερμού στην Αθήνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι ίδιοι φωστήρες-ποιμένες κάλυψαν «αντικειμενικά» και «απροκατάληπτα» τα απεργιακά δρώμενα (δηλαδή μια μεγάλη και πολύωρη συγκέντρωση σωματείων και συλλογικοτήτων, που δέχτηκε βάρβαρη επίθεση με χημικά από την αστυνομία, σε ώρα αιχμής μάλιστα), ενημερώνοντας όλα τα ΜΜΕ –και κατ’ επέκταση όλο τον πληθυσμό– της χώρας ότι «άνοιξαν, με την παρέμβαση της αστυνομίας, όσα μαγαζιά, χαμηλά στην Ερμού, είχαν κλείσει νωρίτερα υπό το φόβο των επεισοδίων από ομάδες “γνωστών-αγνώστων”, οι οποίοι δημιούργησαν φραστικά επεισόδια με πολίτες».

Πέρα από την αυθόρμητη οργή που προκαλούν σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο τέτοιες χυδαίες χαλκεύσεις της ειδησεογραφίας, και συνεπώς της ίδιας της πραγματικότητας, από μια κρατικά ελεγχόμενη δημοσιογραφική Α.Ε., έχει σημασία να σταθεί κανείς και λίγο πιο ψύχραιμα μπροστά στο φαινόμενο, από τη σκοπιά του εργαζόμενου που βλέπει την πρακτική του, τη δουλειά του ή ακόμα και την τέχνη του να θίγονται από θλιβερούς κοντυλοφόρους, που βρέθηκαν αίφνης με εξουσία μιντιακού πυλωρού στα χέρια τους.

Και αν για την αισχρή παραποίηση στην κάλυψη μιας ημέρας απεργίας αρμόδια πρωτίστως να εκφραστούν είναι, εκτός από τους θιγόμενους απεργούς, τα σωματεία και οι συλλογικότητες του Τύπου και των ΜΜΕ, στον δικό μας Σύλλογο αναλογεί απολύτως ένα σχόλιο για την αισχρή παραποίηση μιας μετάφρασης και, κυρίως, για τη δικαιολόγηση αυτής της παραποίησης από τους ίδιους τους χαλκευτές. Ιδού λοιπόν πώς εξήγησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί και πώς προέβη στη διόρθωση της μετάφρασης της γερμανικής ανακοίνωσης στις 11/4 (διατηρούμε όλες τις ανορθογραφίες του πρωτοτύπου, το οποίο αντιγράφουμε από εδώ):

    Ορισμένα μέσα θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη διόρθωση ενός τηλεγραφήματος που μεταδόθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ την Παρασκευή υπό τον τίτλο «Γερμανία: Μήνυμα στήριξης της Γερμανικής κυβέρνησης φέρνει στην Αθήνα η Αγ. Μέρκελ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας».
      Στο πρώτο τηλεγράφημα αναφερόταν: «Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα λιτότητας της Ελλάδας μεταφέρει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα…».

      Στη διόρθωση το τηλεγράφημα είχε ως εξής: «Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία εξυγείανσης στην Ελλάδα μεταφέρει η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ στην Αθήνα...».
      Είναι εμφανές ότι τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας» είχαν αντικατασταθεί από το «πορεία εξυγείανσης».

      Η επίμαχη λέξη είναι «sparkurs». Όπως μας διαβεβαίωσε πλειάδα μεταφραστών και γερμανομαθών, προέρχεται από το ρήμα sparen (αποταμιεύω, εξοικονομώ, φείδομαι) και το ουσιαστικό kurs (πορεία, ρότα, πρόγραμμα). Η αυστηρή του μετάφραση στα ελληνικά είναι «πορεία αποταμίευσης-εξοικονόμησης». Ελαστικά το μεταφράζει κανείς «πρόγραμμα-πορεία-οδικό χάρτη συνετής διαχείρισης, αποταμίευσης, εξυγίανσης, συνετό κουμάντο», αλλά πάντως, όχι «λιτότητα».
      Είναι σαφές ότι επρόκειτο περί ενός λάθους στη μετάφραση που το ΑΠΕ- ΜΠΕ όφειλε να διορθώσει. Τα υπόλοιπα, ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας.


Τέτοιο μνημείο αμορφωσιάς και παραβίασης κάθε έννοιας μεταφραστικής μεθοδολογίας και δεοντολογίας είχαμε πολύ καιρό να δούμε από τόσο περίβλεπτη και πανίσχυρη πηγή, και το δηλώνουμε αυτό εν πλήρη γνώσει ότι ζούμε σε μια χώρα όπου ο κάθε σκιτζής μπορεί να παριστάνει τον επισημότερο κήνσορα των τεχνών, των επιστημών και των δημόσιων ηθών και να μας προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια με τις τοποθετήσεις του. Όμως το ΑΠΕ-ΜΠΕ διεκδικεί εν προκειμένω δάφνες πλήρους κρετινισμού.

Ας προσπεράσουμε τον τύπο «εξυγείανση» του τηλεγραφήματος, ο οποίος επαναλαμβάνεται πολλάκις στη δικαιολόγηση και εναλλάσσεται αμέριμνα με τον σωστό τύπο «εξυγίανση»: ας το θεωρήσουμε αυτό μία ακόμα περίπτωση ανύπαρκτης γλωσσικής επιμέλειας σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο, από τις μυριάδες που κατακλύζουν πλέον τις διαδικτυακές (κυρίως) «ενημερωτικές» γαλέρες, στο επίπεδο των οποίων αμέσως ξεπέφτει το «εθνικό» μας ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ας προσπεράσουμε ακόμα και τη γραφή γερμανικών ουσιαστικών με πεζό αρχικό («sparkurs», «kurs»), ένδειξη άγνοιας έστω και στοιχειωδών γερμανικών. Ας πάμε στα αμιγώς μεταφραστικά θέματα, δεχόμενοι χάριν της συζήτησης ότι ακόμα και ανορθόγραφοι στα ελληνικά, ακόμα και αστοιχείωτοι σε μια ξένη γλώσσα μπορούν να εκφέρουν άποψη για τη μετάφραση όρων αυτής της γλώσσας στα ελληνικά. Τι βλέπουμε λοιπόν εδώ;

Με την πιο μπακάλικη μεθοδολογία που μπορούμε να φανταστούμε, το ΑΠΕ-ΜΠΕ εντοπίζει την «επίμαχη» γερμανική λέξη Sparkurs (προφανώς από τις πρώτες φράσεις αυτής της ανακοίνωσης της γερμανικής καγκελαρίας) και, αφού καταστρατηγεί κάθε έννοια μεταφραστικής δεοντολογίας, επικαλούμενο μια ανώνυμη «πλειάδα μεταφραστών και γερμανομαθών», χωρίς ίχνος ελέγξιμης πηγής, χωρίζει τον όρο στα συνθετικά του, τα μεταφράζει ελεύθερα και ενώνει ξανά τις μεταφράσεις των συνθετικών ώστε να αποδώσει στα ελληνικά τον πλήρη όρο: sparen + Kurs = «εξοικονομώ» + «πορεία», μας συνιστούν, κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 29 κατασκευαστές πλυντηρίων, τους οποίους ελπίζουμε ότι κανείς συνάδελφος δεν θα συμβουλευτεί ποτέ στη δουλειά του.

Αν δεν βιάζονταν τόσο να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα ιδεολογικής πλύσης της κυβερνητικής προπαγάνδας, οι «ειδήμονες» αυτοί θα αρκούνταν σε μερικές δημόσιες πηγές, από εκείνες που κάθε μεταφραστής χρησιμοποιεί τακτικότατα (λ.χ., τη βάση της ΙΑΤΕ ή το λεξικό PONS, ή ακόμα ακόμα κι αυτή την άμοιρη και άβουλη μηχανική μετάφραση της Google), και θα απέδιδαν μια λεξούλα της καθημερινής γερμανόφωνης ειδησεογραφίας έτσι όπως την ξέρει όλος ο κόσμος, στη θεωρία και στην πράξη (δηλαδή στο πετσί του): «πολιτική λιτότητας» ή «πρόγραμμα λιτότητας».

Από την πλευρά μας, δεν έχουμε παρά δύο μόνο μεταφραστικές αντιπροτάσεις στους γλωσσοβοσκούς του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το υπεράνω ύφος εκατό οσφυοκαμπτών μαζί και τις μεθοδεύσεις των διαφόρων Μπαλτάκων, Φαήλων και Μουρούτηδων, που ηγούνται της νέας κρατικής ιντελιγκέντσιας. Αφού η «λιτότητα» δεν τους φαίνεται αρκετά successful και την «εξυγίανση» δεν ξέρουν να τη γράφουν σωστά, προτιμότερο θα ήταν να επιλέξουν μια ωραιότατη «ρότα συνετού κουμάντου», που ταιριάζει γάντι με τον ψευτομάγκικο και λαϊκιστικό λόγο της κρατούσας ακροδεξιάς κυβέρνησης.

 Αν πάλι δεν ήθελαν να μπλέξουν καθόλου με αυτό τον μπελά της μετάφρασης, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να επικαλεστούν νοσταλγικά το παρελθόν των σούπερ-μάρκετ και να μιλήσουν, απλά και σταράτα, για «πορεία HELLAS-SPAR». Ας τους αφήσουμε να τα αναλογιστούν αυτά και παράλληλα να αναρωτηθούν, κάπως πιο σοβαρά και μαζί με όλους τους όμοιούς τους, πώς στην ευχή προέκυψαν αυτές τις μέρες «Διαμαρτυρίες ενάντια στην πορεία εξυγίανσης της Ιταλίας – Δεκάδες τραυματίες στη Ρώμη». Τι περίεργος που είναι τελικά ο πραγματικός κόσμος…


Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών

Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη
Αθήνα

Νέο ασφαλιστικό και εργασιακός μεσαίωνας


Μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 το  ‘’νέο’’ αντιασφαλιστικό έκτρωμα με 3 ταμεία που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.(Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και ΟΓΑ)Ν.3845/10, αναφέρει ο Σχολιαστής της ΕΠΗΕΑ και παραθέτει τα στοιχεία του νέου εργασιακού μεσαίωνα.

Με ενοποίηση προς τα κάτω τους όρους, τα κριτήρια και τους πολλαπλα- σιαστές του τελικού ποσού της σύνταξης .

Το σενάριο αυτό, συνδέεται με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» μέσω του οποίου καθιερώνεται Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων, το οποίο θα καταγραφεί το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τόσο ως προς το σκέλος της ασφάλισης όσο και ως προς σκέλος της περίθαλψης, πρόνοιας και επικούρησης.

Η μισθωτή εργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προβλέπει ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων σε ένα Ταμείο Κύριας Ασφάλισης το: Εθνικό Ταμείο Ασφάλισης (ΕΤΑ) με κορμό το ΙΚΑ με άμεσο και ορατό τον κίνδυνο ενσωμάτωσης και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ(19.000 χιλιάδες περίπου ασφαλισμένους).

Μία ενδεχόμενη περαιτέρω απομείωση του αγγελιοσήμου, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και στην επικουρική ασφάλιση(ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με κεφάλαια χωρίς συμμετοχή ή την εγγύηση του Κράτους) οδηγούν σε πλήρη αφανισμό και τις επικουρικές συντάξεις(2015).Ελλοχεύει  ο κίνδυνος να επιχειρηθεί η ένταξη υπό όρους και μεσοπρόθεσμα στο ΕΤΕΑ(Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και του ΕΔΟΕΑΠ.

Η στόχευση στη συνέχεια είναι: Η ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια(ως χαμηλό επίδομα ελεημοσύνης).

Από 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 (Ν.4052/2012)

Οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ θα καταβάλλονται με την περιβόητη ρήτρα: μηδενικού ελλείμματος και θα περικόπτονται αυτόματα οι επικουρήσεις, οι παροχές πρόνοιας & υγείας, σύμφωνα και με τις αλλαγές στο τρόπο υπολογισμού για τους νέους συνταξιούχους.
Από το 2015:
στο ΄΄κουβάρι΄΄ μεγάλων ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνονται:

Από 1η Ιανουαρίου 2015:(N.3863/10) κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη, που ανέρχεται σήμερα στα 360 ευρώ.
Στον υπολογισμό των συντάξιμών αποδοχών θα εφαρμόζεται το μικτό σύστημα το άθροισμα κύριας βασικής(360ευρώ) και αναλογικής που θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο.(οι νέοι συντελεστές υπολογισμού, ρίχνουν τις κύριες συντάξιμές αποδοχές περίπου κατά 60%).
Από 1η Ιανουαρίου 2015(Ν.4052/12)θα εφαρμοστεί η λεγόμενη «ρήτρα  θανάτου»
Η επικουρική σύνταξη, θα μειώνεται σημαντικά, αν ο δικαιούχος –συνταξιούχος δηλώσει ότι επιθυμεί τη μεταβίβαση της σύνταξης του στους κληρονόμους του, μετά το θάνατο του.

Σκλαβοπάζαρο και η αγορά εργασίας.

Νέο μνημόνιο ισοπέδωσης μισθών.

Νέα ισοπεδωτική παρέμβαση(με το πολυνομοσχέδιο) μετατρέπει τις εργασιακές σχέσεις σε σκλαβοπάζαρο.
Η απελευθέρωση και η γενίκευση της ενοικίασης εργαζομένων, χωρίς πλέον την αιτιολογία κάλυψης προσωρινών αναγκών, προωθούν την σταδιακή αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού από ενοικιαζόμενους εργαζόμενους από Εταιρείες προσωρινής  απασχόλησης επιπρόσθετα :

Μειώνεται από 6 μήνες σε 3 μήνες: η απαγόρευση πρόσληψης ενοικιαζόμενου προσωπικού, στην περίπτωση που ο εργοδότης έχει πραγματοποιήσει απολύσεις.
Μειώνεται από 12 μήνες σε 6 μήνες: η απαγόρευση πρόσληψης ενοικιαζόμενου προσωπικού, στην περίπτωση που ο εργοδότης έχει προβεί σε ομαδικές απολύσεις.