Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Νέο ασφαλιστικό και εργασιακός μεσαίωνας


Μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 το  ‘’νέο’’ αντιασφαλιστικό έκτρωμα με 3 ταμεία που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.(Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και ΟΓΑ)Ν.3845/10, αναφέρει ο Σχολιαστής της ΕΠΗΕΑ και παραθέτει τα στοιχεία του νέου εργασιακού μεσαίωνα.

Με ενοποίηση προς τα κάτω τους όρους, τα κριτήρια και τους πολλαπλα- σιαστές του τελικού ποσού της σύνταξης .

Το σενάριο αυτό, συνδέεται με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» μέσω του οποίου καθιερώνεται Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων, το οποίο θα καταγραφεί το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τόσο ως προς το σκέλος της ασφάλισης όσο και ως προς σκέλος της περίθαλψης, πρόνοιας και επικούρησης.

Η μισθωτή εργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προβλέπει ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων σε ένα Ταμείο Κύριας Ασφάλισης το: Εθνικό Ταμείο Ασφάλισης (ΕΤΑ) με κορμό το ΙΚΑ με άμεσο και ορατό τον κίνδυνο ενσωμάτωσης και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ(19.000 χιλιάδες περίπου ασφαλισμένους).

Μία ενδεχόμενη περαιτέρω απομείωση του αγγελιοσήμου, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και στην επικουρική ασφάλιση(ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με κεφάλαια χωρίς συμμετοχή ή την εγγύηση του Κράτους) οδηγούν σε πλήρη αφανισμό και τις επικουρικές συντάξεις(2015).Ελλοχεύει  ο κίνδυνος να επιχειρηθεί η ένταξη υπό όρους και μεσοπρόθεσμα στο ΕΤΕΑ(Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και του ΕΔΟΕΑΠ.

Η στόχευση στη συνέχεια είναι: Η ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια(ως χαμηλό επίδομα ελεημοσύνης).

Από 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 (Ν.4052/2012)

Οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ θα καταβάλλονται με την περιβόητη ρήτρα: μηδενικού ελλείμματος και θα περικόπτονται αυτόματα οι επικουρήσεις, οι παροχές πρόνοιας & υγείας, σύμφωνα και με τις αλλαγές στο τρόπο υπολογισμού για τους νέους συνταξιούχους.
Από το 2015:
στο ΄΄κουβάρι΄΄ μεγάλων ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνονται:

Από 1η Ιανουαρίου 2015:(N.3863/10) κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη, που ανέρχεται σήμερα στα 360 ευρώ.
Στον υπολογισμό των συντάξιμών αποδοχών θα εφαρμόζεται το μικτό σύστημα το άθροισμα κύριας βασικής(360ευρώ) και αναλογικής που θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο.(οι νέοι συντελεστές υπολογισμού, ρίχνουν τις κύριες συντάξιμές αποδοχές περίπου κατά 60%).
Από 1η Ιανουαρίου 2015(Ν.4052/12)θα εφαρμοστεί η λεγόμενη «ρήτρα  θανάτου»
Η επικουρική σύνταξη, θα μειώνεται σημαντικά, αν ο δικαιούχος –συνταξιούχος δηλώσει ότι επιθυμεί τη μεταβίβαση της σύνταξης του στους κληρονόμους του, μετά το θάνατο του.

Σκλαβοπάζαρο και η αγορά εργασίας.

Νέο μνημόνιο ισοπέδωσης μισθών.

Νέα ισοπεδωτική παρέμβαση(με το πολυνομοσχέδιο) μετατρέπει τις εργασιακές σχέσεις σε σκλαβοπάζαρο.
Η απελευθέρωση και η γενίκευση της ενοικίασης εργαζομένων, χωρίς πλέον την αιτιολογία κάλυψης προσωρινών αναγκών, προωθούν την σταδιακή αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού από ενοικιαζόμενους εργαζόμενους από Εταιρείες προσωρινής  απασχόλησης επιπρόσθετα :

Μειώνεται από 6 μήνες σε 3 μήνες: η απαγόρευση πρόσληψης ενοικιαζόμενου προσωπικού, στην περίπτωση που ο εργοδότης έχει πραγματοποιήσει απολύσεις.
Μειώνεται από 12 μήνες σε 6 μήνες: η απαγόρευση πρόσληψης ενοικιαζόμενου προσωπικού, στην περίπτωση που ο εργοδότης έχει προβεί σε ομαδικές απολύσεις.


Η μείωση των ωριμάνσεων τριετιών προϋπηρεσίας μέχρι το 2017 και κατά 50% για τους μακροχρόνια ανέργους αποτελεί νέο πλήγμα για τους εργαζόμενους, αφού έρχεται να προστεθεί στα ήδη εφαρμοσμένα μέτρα του συνολικού  ΄΄παγώματος΄΄  των ωριμάνσεων μέχρι ότου  η ανεργία μειωθεί κάτω από …το 10%!
Από το 2017 οι προσλήψεις θα αφορούν ένα ενιαίο κατώτατο μισθό, χωρίς επιδόματα και ωριμάνσεις και κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 586 ευρώ(μικτά).
Χωρίς καμία προοπτική σύναψης  από το Κλάδο Σ.Σ.Ε.
Στην ατζέντα της εργασιακής ισοπέδωσης ανοικτά  παραμένουν προς ΄΄διευθέτηση΄΄:
Το τελικό σχέδιο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων πέραν του μηνιαίου ορίου του 5% για τις  επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων.
Με κατάργηση όλων των διοικητικών διαδικασιών, που σήμερα προβλέπονται(έγκριση υπουργού κ.λ.π).Έρχονται να προστεθούν αθροιστικά πλειάδα μέτρων που εφαρμόζονται και συνέβαλαν:
Στην υπερδιόγκωση της ανεργίας αλλά και στη
αντικατάσταση  «παλαιών» από
εργαζόμενους χαμηλού κόστους.

Όπως οι ατομικές απολύσεις με τη μείωση του ανωτάτου ποσού  αποζημίωσης από τους 24 στους  12 μισθούς, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής της και τη μείωση των ποσών κάθε δόσης.
Επιπλέον προκρίθηκε η χαμηλότερου κόστους απόλυση με προειδοποίηση, με τη μείωση του ανωτάτου χρόνου προειδοποίησης, από 24 μήνες στους 4 μήνες.
Τέλος η  επιχειρούμενη στο επόμενο διάστημα :
Περαιτέρω εξατομίκευση των εργασιακών σχέσεων με: επιβολή περιορισμών στο απεργιακό δικαίωμα(όχι από αποφάσεις Δ.Σ αλλά την πλειοψηφία 50+1 του συνόλου των εργαζομένων)καθιστά, σχεδόν αδύνατη τη λήψη απόφασης για απεργία.
Αλλά και η επαναφορά (έπειτα από 33 χρόνια)της ανταπεργίας (λοκ-αουτ)από τους εργοδότες, συνθέτουν ένα ακόμα μείγμα εκρηκτικών  μέτρων κατά της συλλογικής έκφρασης και της συνδικαλιστικής δράσης.
Στον απόηχο των εξελίξεων η ακύρωση της τακτικής Γεν. Συνέλευσης της ΕΠΗΕΑ -λόγο έλλειψης απαρτίας–ραγδαίες εξελίξεις σε Ασφαλιστικό-Εργασιακό.
Όπως ήταν η λακωνική δήλωση του Προέδρου (Μ.Γκανά) από έδρας, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, σε λιγότερους από εκατό (100) παρευρισκόμενους στην αίθουσα συναδέλφους, σε σύνολο τριών χιλιάδων εκατόν πενήντα (3.150) εγγεγραμμένων τακτικών μελών της Ένωσης.
Παρακμιακές εικόνες , που παραπέμπουν μεταφορικά:
στο αλλοιωμένο πορτρέτο του «Ντόριαν  Γκρέι» χωρίς περαιτέρω σχόλια.
Διοικητικός απολογισμός 2012-2013 στα αζήτητα “κρεμασμένος” στο επίσημο site της ΕΠΗΕΑ.  Αυτοεμπαιζόμενοι θεσμοί που:
Ζητούν (σύμφωνα με τη πρόσκληση της Τακτικής Γ.Σ) την έγκριση των δαπανών του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2013, ταυτόχρονα με την έγκριση του προϋπολογισμού της χρήσης 2013 σε ευθεία παράβαση καταστατικών μας διατάξεων(αφού η τελευταία Γεν.Συν. των μελών δεν ενέκρινε της 12/2012 προϋπολογισμό χρήσης 2013).
Εκθέσεις ιδεών
που ψηφίστηκαν από το μονοπαραταξιακό Προεδρείο (6 έναντι 5 μελών του Δ.Σ), με αποτυπώσεις συρμού και αναπαραστάσεις της κρίσης, με τα γνωστά επαναλαμβανόμενα στερεότυπα πλοκής.
Η διοίκηση της ΕΠΗΕΑ καλλιεργεί για άλλη μία φορά το αίσθημα της :συλλογικής ευθύνης & ενοχής, με μία εξυπηρετική και βολική ελαφρότητα προσέγγισης:
Για όλα φταίει η κρίση τι μπορούμε άλλο να κάνουμε;
Διλληματικόι εκβιασμοί που επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τα αυτονόητα .
Από μία συνδικαλιστική ελίτ, που συνοικοδομεί  εξαχρείωση, για να εμπεδωθεί το καθεστώς της κρίσης με τη λογική του λευκοπλάστ (τσακ και βγαίνει από το δέρμα).
Με ολοκληρωτισμούς & γενικεύσεις : «…το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων , αναγκάστηκε να απεμπολήσει κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών» (βλ.Απολογ.2013 σελ.1), για να συγκαλυφθούν :συγκεκριμένες αφωνίες & μνημονιακές συμπλεύσεις, με φόντο τη συλλογική Κλαδική Τραγωδία.
Τακτική επιβολής τετελεσμένων.
Τη στιγμή που η εσωτερική ΄΄υποτίμηση΄΄ μετατρέπεται σε ανθρωποθυσία.
Μισθοί που ισοπεδώνονται στα σκλαβοπάζαρα της αγοράς εργασίας.
Χρεωκοπημένα ταμεία που θα «εγγυώνται» σύνταξη 360 ευρώ.
Ενώ η ανεργία ανακυκλώνεται με την απασχόληση και το αντίστροφο.
Τα κοντέρ των εξελίξεων δεν μηδενίζονται.
Η κοινωνική καταστροφή, δεν παρακάμπτεται με τις προκάλπικες  ΄΄δεσμεύσεις΄΄ της διοίκησης, που με εκθέσεις ιδεών, παρακολουθεί τις εξελίξεις και την καθημερινή απαλλοτρίωση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, θεωρώντας ότι έχουμε :συλλογική μνήμη χρυσόψαρου.Το αίτημα για έλεος άλλωστε δεν ήταν ποτέ αποτελεσματικό διαπραγματευτικό όπλο.
βλ. πρόσφατη ανακοίνωση εργαζομένων στο ΠΗΓΑΣΟ)
Τα αποτελέσματα στο Κλάδο επιβεβαιώνουν τις επιλογές.
Αφού αναθέσαμε και στη συνέχεια ανεχτήκαμε συστημικά να μας  ΄΄εξουσιάζουν ΄΄ και να διαιωνίζονται θλιβερές συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις η κυρίαρχη αφήγηση είναι:
Το ίδιο όπως η αυτοκτονία που δηλώνεται ….ατύχημα.
΄΄οι ωτοακουαστές & οι ιθαγενείς…΄΄
Έξι χρόνια (βλ.διοικητ.απολ.απο το 2008)οι απολογισμοί της διοίκησης αντιγράφουν και υποβάλλουν λεκτικά απαράλλακτο το ίδιο ερώτημα(απευθυνόμενοι στους συναδέλφους μας).
Με ιώβια υπομονή αναμένοντες απάντηση –που η διοίκηση δεν έχει –βλ.Διοικ.Απολογισμούς (από το 2008-2013)με την διατύπωση :
«…Να αφουγκραστούμε τις προτάσεις(των συναδέλφων μας)και να επαναπροσδιορίσουμε τη συνδικαλιστική μας δράση.
Να αποφασίσουμε για το τι θα κάνουμε ….απεργίες διαρκείας, στάσεις;…»
(ΑπόσπασμαΔιοικ.απολ. 2012-2013)
Ένας επαναλαμβανόμενος κατεδαφιστικός χλευασμός όλων μας.
Με θάρρος & ειλικρίνεια.
«…Επιβάλλεται σήμερα-διατύπωση διοικ.απολ.απο το έτος :2008-2013-με θάρρος και ειλικρίνεια να θέσουμε στους συναδέλφους μας τα προβλήματα, που απασχολούν τον Κλάδο…»
Χρόνια πολλά, … η διοίκηση της ΕΠΗΕΑ αναζητά το ΄΄θάρρος΄΄ και την ΄΄ειλικρίνεια΄΄ για να ….θέσει τα προβλήματα του Κλάδου.
Χρόνια πολλά, …αναρωτιέται τι πρέπει να πράξει.
Ο καθένας συνάδελφος/σα ας αξιολογήσει με βάση την καθημερινότητα του-τις διαχρονικές επαναλαμβανόμενες αυταπάτες της διοίκησης.
Ως ωτοακουστής η διοίκηση της ΕΠΗΕΑ, αφουγκράζεται με βάση τις διαχρονικές συντεχνιακές βεβαιότητες της, με τις επακόλουθες κανονιστικές ΄΄πρόνοιες ΄΄, όπως αντιλαμβάνεται τις κατακτήσεις μας.
Πουλόβερ που άρχισε να ξηλώνεται: είναι ευκολότερο να συνεχίσει παρά να σταματήσει.
Με ψυχοπονετική όμως διάθεση και υποκλίσεις στο ρεαλιστικό και ουσιαστικό φρόνημα της ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων όπου:
Η απόγνωση μετατρέπεται σε εθελούσια έξοδο.
Ο αυτοχειριασμός σε ατομική σύμβαση .
Η επαιτεία σε καταβολή δεδουλευμένων.

Επί χρόνια προβάλλεται το αφήγημα του έπους, γύρω από το οποίο μπορούν να συναθροιστούν –προσωρινά & ευκαιριακά –οι αμηχανίες και οι αμφιθυμίες ενός τμήματος των συναδέλφων μας, που εκπαιδεύονται στο ΄΄μιθριδατισμό΄΄.

Πελατειακές εξευτελιστικές σχέσεις, μέσα στην ωμότητα της επιβίωσης και την αξιακή μετατόπιση, στην εποχή των νεοπληβείων.

Επί χρόνια η διοίκηση της ΕΠΗΕΑ, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους συναδέλφους ως : ιθαγενείς, που μπορούν να ικανοποιηθούν με χάντρες & καθρεπτάκια.
Περίοδος κρίσης σ’ όλα  τα   επίπεδα, όπου οι συστημικές  ΄΄φιγούρες΄΄ επιβάλλονται μέσω μηχανισμών με εξασφαλισμένο ανταποδοτικό σέρβις από κάθε λογής διαπλεκόμενους στα ΜΜΕ όπως τα :

        Ευυπόληπτα διευθυντικά στελέχη, ακόμα και ιδιοκτήτες ΜΜΕ –μέλη της ΕΠΗΕΑ …που χαίρουν ιδιαίτερης και προνομιακής ασυλίας της διοίκησης.                                                                                                           
Ακόμη και επιδόματα από το χρεωκοπημένο αλληλοβοηθητικό λογαριασμό τους  καταβάλλονται ανελλιπώς …
        Στους ομοτράπεζους της διοίκησης, που σέρνουν δεκάδες συναδέλφους μας στα δικαστήρια και ενίοτε καταθέτουν μάρτυρες υπεράσπισης υπέρ των εργοδοτών (΄΄συνδικαλιστές΄΄ της πλειοψηφούσας παράταξης του προεδρείου).
        Στους απεργοσπάστες – μέλη του-που από τους πρώτους υπέγραψαν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Συνδικαλιστική  «εκπροσώπηση» που αντιγράφει τη μεθοδολογία των αφεντικών με :ατομικές συμβάσεις και μειώσεις αποδοχών στους εργαζομένους στην Ένωση & τον αλληλοβοηθητικό λογ/σμό , στην ανάγκη να αντλήσει υπεραξίες σε συνθήκες εκπτώχευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: