Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, και αναδείχθηκαν πλέον οι τέσσερις νέοι βαρόνοι του τηλεοπτικού τοπίου. Τώρα αρχίζει ο αγώνας για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Γιατί με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, κινδυνεύει η δουλειά σχεδόν 2000 εργαζόμενων, από τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν και θα αναγκαστούν από την κυβέρνηση σε λίγους μήνες να βάλουν λουκέτο.

Παλεύουμε για να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Όμως αυτό δεν σημαίνει να αφήσουμε τους παλιούς βαρόνους της διαπλοκής να συνεχίσουν να απολύουν κατά το δοκούν, να έχουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους, να έχουν τεράστια χρέη στα ασφαλιστικά μας ταμεία, χτυπημένο συνδικαλισμό, και ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με Τσουκαλάδες και Πορτοσάλτε.

Η λύση δεν μπορεί να είναι η αναμονή ότι κάποιος από τους νέους ιδιοκτήτες θα πάρει τους συναδέλφους.

Κατ αρχάς κανένας νόμος δεν τους υποχρεώνει. Κατά δεύτερο ακόμη και αν υπήρχε αυτό, και ενώ κάποια από τα ήδη λειτουργούντα κανάλια είχαν πάνω από 500 εργαζόμενους (μετά τις δεκάδες απολύσεις των τελευταίων χρόνων), η κυβέρνηση φρόντισε και θέσπισε όριο τις 400 θέσεις εργασίας, από τις οποίες μόνο οι μισές (200) αντιστοιχούν σε ειδικότητες τεχνικών, δημοσιογράφων  και διοικητικών. Μάξιμουμ δηλαδή 400 θέσεις εργασίας. Και κατά τρίτον, τα νέα αφεντικά δεν πρόκειται να πάρουν εργαζόμενους με τους μισθούς, τις  συμβάσεις και τα δικαιώματα πού είχαν (όσο κουτσουρεμένα και αν ήταν), αντίθετα θα προσπαθήσουν να τα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό η λύση δεν είναι σε αυτήν την κατεύθυνση.

 Αντίθετα μοναδική λύση για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας είναι να κρατικοποιηθούν άμεσα, χωρίς καμία αποζημίωση στους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους, τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια. Να περάσουν στην ΕΡΤ και να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Είναι προφανές ότι η ΕΡΤ χρειάζεται προσωπικό. Οι εκατοντάδες συνταξιοδοτήσεις των προηγούμενων χρόνων και οι πολλές δεκάδες που είναι το αμέσως επόμενο διάστημα, οι 600 και πλέον συμβασιούχοι που έφυγαν τον Ιούνη του 2013 όταν μπήκε μαύρο στην ΕΡΤ και δεν επέστρεψαν και οι «εξωτερικές αναθέσεις» που έχουν αρχίσει ξανά σαν γάγγραινα να κάνουν την εμφάνισή τους, είναι τρανταχτές αποδείξεις για αυτήν την ανάγκη. Πολύ περισσότερο αν θέλουμε μια ΕΡΤ με ακόμη πιο πλούσια δραστηριότητα, περισσότερα κανάλια, περισσότερους περιφερειακούς σταθμούς, όπως Κυκλάδες (δεν υπάρχει ΕΡΤ σε όλες τις Κυκλάδες, σε αντίθεση με Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο που έχουν) και Στερεά Ελλάδα & Εύβοια.  ουσιαστικότερη ενημέρωση, πραγματικό πολιτισμό.

Και βέβαια μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να αγωνιστούμε από ακόμη καλύτερες θέσεις για να έχουν τον έλεγχο στο παρεχόμενο πρόγραμμα οι εργαζόμενοι τα όργανά τους και η κοινωνία,  για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα και πολιτισμό, από αυτήν που κατά καιρούς πρόβαλαν τα κανάλια των βαρόνων. Να κερδίσουμε το στοίχημα ότι σε αυτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν θα βρίσκει καθημερινή προβολή ο υπόδικος εγκληματίας της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος και όλη η συμμορία του όπως συμβαίνει σήμερα στην ΕΡΤ. Να κερδίσουμε το στοίχημα ότι δεν θα γεμίσουμε με σαπουνόπερες, τηλεμάγειρες, χαρτορίχτρες και άλλα κορυφαία διαμάντια της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Για να επιβάλλουμε μια τέτοια προοπτική χρειάζεται σύγκρουση από τη μεριά των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, συνολική και συντονισμένη. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια,  για να ανοίξουμε τον δρόμο πραγματικά για ένα άλλο τηλεοπτικό τοπίο. Γιατί το μόνο που φέρνει η αναδιάρθρωση της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν ονοματεπώνυμο οι «νταβαντζήδες»  των ΜΜΕ εξαφανίζοντας τον συνδικαλισμό και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Χρειάζεται Σύγκρουση

Σύγκρουση με τους καναλάρχες που νοιάζονται τάχα  για την δημοκρατία και την πολυφωνία, αυτοί που έβαζαν τους παρουσιαστές τους να δηλώνουν «…δεν φταίμε εμείς αν όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ΝΑΙ…». Αυτοί με τις συντονισμένες ρατσιστικές εκστρατείες που έρχονταν κατά κύματα και τα περί “Αλβανών κλεφτών”  της δεκαετίας του '90, έως τα σύγχρονα ξεπλύματα των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Αυτοί που νοιάζονται τάχα για τους εργαζόμενους και που πρόσφεραν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την άδεια,  αλλά έχουν απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους και έχουν κάνει τεράστιες μειώσεις μισθών «γιατί δεν υπάρχουν χρήματα».

Σύγκρουση με την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι χτυπάει αποτελεσματικά την διαπλοκή.  Εξασφαλίζοντας ότι οι νέοι καναλάρχες δεν θα είναι οι παλιοί διαπλεκόμενοι. Αντίθετα θα είναι  δύο εφοπλιστές και πρόεδροι ΠΑΕ, ένα παλιός καλός «νταβατζής», και ένας εργολάβος δημοσίων έργων. Σύγκρουση με την κυβέρνηση που έχει γραμμένους στα παλιά της τα παπούτσια τους εργαζόμενους  στα ΜΜΕ. Ενώ κάποια από τα ήδη λειτουργούντα κανάλια είχαν πάνω από 500 εργαζόμενους (μετά τις δεκάδες απολύσεις), θέσπισε όριο τις 400 θέσεις εργασίας, από τις οποίες μόνο οι μισές (200) αντιστοιχούν σε ειδικότητες τεχνικών, δημοσιογράφων  και διοικητικών, δίνοντας ακόμη ένα δώρο στους «διαπλεκόμενους».

Σε αυτόν το δρόμο χρειάζεται να βαδίσουμε και καλούμε κάθε συνάδελφο να παλέψουμε μαζί.

Financial Crimes - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα Μνημόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: