Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Συνάντηση σωματείων για το αγγελιόσημο - Ώρα για απεργία

Έληξε η προθεσμία και δεν θα δοθεί άλλη, τρίτη κατά σειρά, παράταση στην ισχύ του αγγελιόσημου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τους δανειστές. Δεν χρειάζεται άλλη αναμονή. Το Σάββατο 17/9 στη συνάντηση των συνδικαλιστικών ενώσεων στα ΜΜΕ και του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ στις 12 μμ στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ χρειάζεται να υπάρξει απόφαση για συντονισμένη απεργιακή απάντηση, σε πανελλαδική κλίμακα, για να σώσουμε ασφαλιστικά δικαιώματα, υγειονομική περίθαλψη και συντάξεις.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι σήμερα  πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον Τύπο, με την παρουσία τη δική του και του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, αφού πρώτα σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους το πρωί της Παρασκευής, πριν από την έναρξη διεθνούς συνεδρίου για τα εργασιακά, τα «έχωσε» δακρύβρεχτα στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που υπονομεύει την εργασία και έχει οδηγήσει όπως είπε την Ευρώπη να «χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Ανακοίνωσε ότι ορίστηκε νέα συνάντηση την Τρίτη, με συμμετοχή και της εργοδοτικής πλευράς, με σκοπό την αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης που θα διατηρήσει σε λειτουργία τον ΕΔΟΕΑΠ και με κατεύθυνση τη μετατροπή του νομοθετημένου πόρου του αγγελιόσημου, που πια δεν υφίσταται, σε αντίστοιχο πόρο συμφωνημένο μεταξύ της εργοδοτικής και της εργατικής πλευράς (π.χ 10% επί του τζίρου των διαφημίσεων).

Με την κατάργηση του αγγελιόσημου κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) αφού λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό από τα ετήσια έσοδα του αγγελιόσημου που ανέρχονται συνολικά σε 60 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο κύριας Ασφάλισης, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, στο εξής θα εισπράττει εργοδοτική εισφορά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ύψους 13,5%, η οποία θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.

Δεν χωράνε άλλες κωλυσιεργίες από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να απαντήσουμε απεργιακά για να υπερασπίσουμε, τα ταμεία, την υγεία, τις συντάξεις, τις ζωές μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: