Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ»


Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν» στο φύλλο της Κυριακής 8/11, με τίτλο «Όλα στο φως για το σπάταλο αγροτικό κανάλι» θέλουμε να ενημερώσουμε τον Τύπο και πολλούς συναδέλφους, για την απόλυτη επιθυμία μας, να βγουν όντως, όλα στο φως.

Ωστόσο εμείς, οι 49 εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό του Γραφείου Ραδιοτηλεοπτικών Εκπομπών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δουλεύουμε σε καθημερινή βάση, για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η προσφορά των εκπομπών στον αγροτικό πληθυσμό, για πολλά χρόνια αποτελεί μια γνήσια και αντικειμενική πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης όλων των παραγωγών της ελληνικής υπαίθρου.

Οι εκπομπές συμβάλουν ουσιαστικά στην ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού για καίριας σημασίας θέματα και αποφάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με περισσότερες από 28 ώρες τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής παραγωγής το μήνα, η μοναδική «φωνή» για τους έλληνες αγρότες, φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι εκπομπές μας διανέμονται σε 48 τηλεοπτικούς και 39 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Αυτό μεταφράζεται σε ένα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινό που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.

Η τηλεθέαση που φτάνει σε διψήφιο ποσοστό και τα τηλεφωνήματα αγροτών, η καλή συνεργασία με όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου και τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά στο γραφείο, επιβεβαιώνουν πως οι εκπομπές που παράγουμε είναι και πετυχημένες και ουσιαστικές.

Από το 2004 αντιμετωπίζουμε διαρκώς πρόβλημα με την καταβολή των αμοιβών μας. Εργαζόμαστε χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, απλήρωτοι και πολλές φορές χωρίς σύμβαση. Αμειβόμαστε για 11 μήνες ενώ εργαζόμαστε για 12. Και όμως δεν έχουμε μιλήσει, ούτε έχουμε παραπονεθεί μία έστω φορά. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουμε σε πολιτικά παιχνίδια.

Έχουμε αξιοπρέπεια. Εργαζόμαστε όλοι μαζί γιατί τιμούμε την επαγγελματική μας ακεραιότητα, γιατί είμαστε επαγγελματίες και ημέτεροι της ενημέρωσης.

Όλα αυτά τα χρόνια, εμείς οι 49 πραγματικά εργαζόμενοι (και όχι αργόμισθοι)δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί, προσφέραμε όλες μας τις δυνάμεις και τον καλύτερό μας εαυτό, με πενιχρά μέσα και απολαβές, προκειμένου να παραχθεί ένα πραγματικά ποιοτικό έργο όσον αφορά την ενημέρωση του αγρότη.

Εξοργιζόμαστε από την ευκολία με την οποία κάποιοι χρησιμοποιούν το έργο μας για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα, παίζοντας παιχνίδια στη πλάτη μας.

Θεωρούμε αντιδεοντολογικές και εκ του πονηρού, τις αναφορές για «εξωτερικές παραγωγές» ή ανάθεση των εκπομπών στην ΕΡΤ, από τη στιγμή που η σπατάλη που αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν προέρχεται σε καμία περίπτωση από την υφιστάμενη κατάσταση και παραγωγή των εκπομπών. Αλλά από «επιλογές» που δεν έχουν καμία σχέση με το έργο που προσφέρουν, όσοι πραγματικά εργάζονται σε αυτές.

Δεν δεχόμαστε να θεωρούμαστε έρμαιο των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών, που για να καλύψουν δικές τους ανάγκες προσθαφαιρούν από το τμήμα, «ανύπαρκτο» προσωπικό, ώστε να δικαιολογήσουν έμμισθες σχέσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια μας αποκαλούν λαμόγια, φαντάσματα και τρωκτικά του δημοσίου. Δεν μας αγγίζει όμως τίποτε απ΄ όλα αυτά. Ούτε «μαύρα» παίρνουμε, ούτε σε συναλλαγές είμαστε εμπλεκόμενοι. Όλα είναι στο φώς. Οι αμοιβές μας είναι καθαρές, και δηλώνονται στο πραγματικό τους ύψος στην εφορία.
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.
Λυπούμαστε όμως γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε ώστε να μάθει πραγματικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε.

Δεν μας αφορούν τα δημοσιεύματα που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται συλλήβδην σε αργόμισθους και «ημέτερους» δημοσιογράφους.
Πόσο μάλλον όταν:

-Κανείς δεν αναφέρθηκε ποτέ στο περιεχόμενο των εκπομπών και στην απήχηση που έχει στον πληθυσμό της υπαίθρου, κάτι που αποδεικνύεται και από τις μετρήσεις τηλεθέασης, που πολλές φορές έφτασαν διψήφιο ποσοστό.

-Σήμερα, μας έχει απαγορευθεί, η χρήση των μέσων, για να συνεχίσουν να βγαίνουν οι εκπομπές, όπως ορίζουν οι συμβάσεις μας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε τις προβλεπόμενες αμοιβές.

-Όσον αφορά τους πραγματικά εργαζόμενους, οι αποδοχές μας, κινούνται μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις για δημοσιογράφους, τεχνικούς, κλπ και σε ορισμένες περιπτώσεις, συμβαίνει να είναι και χαμηλότερες.

-Από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα παραμένουμε απλήρωτοι.


ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: