Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Νέα 48ωρη απεργία σε “Μακεδονία” και “Σπορ του Βορρά”


...αναδημοσίευση από το blog του Ασύνταχτου Τύπου...

Νέα 48ωρη απεργία σε “Μακεδονία” και “Σπορ του Βορρά” – Απεργιακή συγκέντρωση Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι έξω από τη «Μ».

Οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ, που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορ ρά», από αύριο συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με νέα 48ωρη απεργία, κόντρα στην επιδίωξη της εργοδοσίας να επιβάλει με το στανιό την εργασία με δόσεις, που θα περικόψει, για ένα 9μηνο, τους μισθούς από 25% μέχρι και 70%. Ήδη η πρώτη 48ωρη απεργία είναι γεγονός. Την Παρασκευή και το Σάββατο απείργησαν οι εργαζόμενοι στην «Μακεδονία» και στα «Σπορ του Βορρά» ενώ την Παρασκευή και την Κυριακή όσοι απασχολούνται για την έκδοση της δευτεριάτικης Θεσσαλονίκης.

Η σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του συγκροτήματος (συντακτών, τεχνικών και διοικητικών) στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία της Παρασκευής, που ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί μπροστά στο κτίριο της Μοναστηρίου 85, κατέγραψε το ποσοστό μη αποδοχής του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας.


Να τονιστεί ότι το σύστημα που προτείνει η διευθυντική ομάδα της Σουλοπούλου, (κατόπιν και «συμβουλής» όπως ειπώθηκε κατά την διαβούλευση, του συμβούλου διοίκησης Λ. Σμαίλη) δεν είναι το ίδιο για όλους:

οι συντάκτες της «Μακεδονίας» εναλλάξ ανά εβδομάδα θα δουλεύουν 4 και 3 ημέρες
οι αθλητικοί της «Μακεδονίας» εναλλάξ ανά εβδομάδα 3 και 2 ημέρες
ο φωτογράφος 3 ημέρες ανά εβδομάδα
οι συντάκτες της «Θεσσαλονίκης» θα δουλεύουν 3 ημέρες την εβδομάδα
η αρχισυνταξία της «Θεσσαλονίκης» 4 ημέρες την εβδομάδα
οι αθλητικοί συντάκτες της «Θεσσαλονίκης» 2 ημέρες κάθε εβδομάδα
η σελιδοποίηση 4 ημέρες ανά εβδομάδα
ο ανταποκριτής περιφέρειας 1 ημέρα την εβδομάδα
οι συντάκτες στα περιοδικά 4 ημέρες την εβδομάδα
οι διοικητικοί 4 και 3 ημέρες εναλλάξ ανά εβδομάδα
το γραφείο Αθηνών 2 ημέρες την εβδομάδα
οι εργαζόμενοι στην ένθεση στο πιεστήριο 2 ημέρες την εβδομάδα
οι σκανερίστες 4 ημέρες και όσοι απασχολούνται στο πόρταλ 5 ημέρες την εβδομάδα
συντάκτες των Σπορ του Βορρά 4 ημέρες την εβδομάδα.
Πρόκειται για ένα σύστημα φεουδαρχικής αντίληψης και εργοστασιακής σύλληψης που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως ανδράποδα και τους κατηγοριοποιεί λογιστικά δημιουργώντας συνθήκες στρατοπέδου. Οι εργαζόμενοι θα θυμίζουν στρατιώτες που εκτελούν σκοπιές καθώς διασπά ακόμα και τα τριήμερα και τα τετραήμερα σε 1 + 2 ημέρες και 1 + 3 ημέρες ανά εβδομάδα. Δηλαδή εκτός από το μισθολογικό χαράτσι που εντάσσει τους εργαζόμενους σε ομάδες με λίγη ή λιγότερη αμοιβή και εργασία, «σπάει» και τις ημέρες εργασίας όπως γουστάρει. Η απόλυτη κυριαρχία του αφεντικού. Σοσιαληστρικά κόλπα προοδευτικά και ψύχραιμα, για να μη ξεχνάμε και τους υμνητές της δήθεν κεντροαριστερής αλλά κάργα νεοφιλελεύθερης νομενκλατούρας που θέλει να βάλει τους μισθωτούς στη σαλαμούρα της ανέχειας. Φτηνοί μπακάληδες αποδείχθηκαν οι Πασόκοι του Τζέφρυ, μεταπράτες ιδεών και ξετσίπωτοι ξεπουλητάδες που με νόμους όπως ο 3846 θέλουν να επιβάλλουν τη ζωή με δόσεις. Άντε να χαθείτε σμπίροι των τραπεζιτών και των τροικάνων αλλά κι εσείς κωθώνια που τους ψηφίσατε. (Και για να μη «ξεχνιόσαντε» οι τελευταίοι: και ο Μουμπάρακ μέλος της σοσιαληστρικής διεθνούς είναι).

Οι εξελίξεις στον «Αγγελιοφόρο» είναι ήδη γνωστές. Κι εκεί, παρά την αναστολή της απεργίας μετά το πρόσκαιρο κατέβασμα της λίστας της ντροπής, οι εξελίξεις τρέχουν όπως και σε όλα τα μέτωπα ( δημοτικά ΜΜΕ, ΕΡΤ3, ΑΠΕ- ΜΑΠΕ κ.α) γεγονός που καθιστά την σύγκλιση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης αναγκαία, προκειμένου να δούμε συνολικά τα προβλήματα και να χαράξουμε γραμμές άμυνας αλλά και… επίθεσης.

Μία επισήμανση: που είναι η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ οεο; Γιατί σιωπούν και δεν συνεδριάζουν, τώρα που οι βάρβαροι έχουν αφιχθεί με όλα τους τα σεα; Μήπως τους θεωρούν ως λύση; Δεν βρήκαν χρόνο να εκδώσουν ούτε μία ανακοινωσούλα συμπαράστασης έστω για τα μάτια του κόσμου; Μήπως ακαταπόνητα ασχολούνται ιδροκοπώντας για την περίφημη ΣΣΕ και το φάντασμα της; Αν θέλουν να υπογραφεί ΣΣΕ γιατί δεν προχωρούν σε κινητοποιήσεις; Οι Ψυχαρομπομπολαίοι έχουν δείξει τι θέλουν. Εμείς πότε;

Σε ό,τι αφορά την νέα 48ωρη απεργία στο συγκρότημα της «Μ» υπάρχει η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ:

«Με νέα σαρανταοκτάωρη απεργία στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Σπορ του Βορρά» απαντά η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στην αδιάλλακτη στάση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ, που επιμένει να εφαρμόσει το παράλογο για ενημερωτικό Μέσο σχήμα της εκ περιτροπής εργασίας και αδιαφορεί για τις συνέπειες των ενεργειών της στο κύρος και την αξιοπιστία των ιστορικών τίτλων που κατέχει.

Η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει στις 8 π.μ. της Δευτέρας 14//2/2011 και λήγει στις 8 π.μ. της Τετάρτης 16/2/2011.

Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην επιχείρηση να εφαρμόσει το νόμο 3846/2010 πλήττοντας ανεπανόρθωτα το κύρος των εφημερίδων που εκδίδει. Διεκδικούμε:

Να εγκαταλείψει άμεσα η εργοδοσία τα σχέδια για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.
Να αποκαταστήσει την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους.
Να εξετάσει τις προτάσεις των εργαζομένων για την ανάπτυξη των ΜΜΕ της επιχείρησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: