Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΕΣΥ: Να μπει φραγμός στη σεξιστική χυδαιότητα‏

"Ξέφυγαν" το τελευταίο διάστημα από το σεβασμό των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σκίτσα, σχόλια, αναφορές, μέσα σε μια έντονη πολιτικά και οικονομικά, περίοδο και η ΠΟΕΣΥ με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει και τονίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η ανακοίνωσή της αναφερει τα εξής:

"Φραγμός στη σεξιστική χυδαιότητα, που αναπαράγεται τον τελευταίο καιρό από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ζητά να μπει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με άμεση επιστροφή των σχολιαστών και γελοιογράφων στην εφαρμογή των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.


Το άρθρο 2 του "Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης" των δημοσιογράφων-μελών των Ενώσεων Συντακτών ρητώς επιβάλλει:
α.     Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.


β.     Να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και του πολίτη. Μόνο όταν το επιτάσσει το δικαίωμα της πληροφόρησης μπορεί να χρησιμοποιεί, πάντοτε με τρόπο υπεύθυνο, στοιχεία από την ιδιωτική ζωή προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή έχουν στην κοινωνία ιδιαίτερη θέση και ισχύ και υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο.


Το άρθρο 4 επιβάλλει:


γ.     Να μην ασκεί και να μη δέχεται οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων, που σχετίζονται με το φύλο ή την επαγγελματική ηλικία των συναδέλφων του.


Και το άρθρο 7 επιβάλλει στο δημοσιογράφο:


β.     Να αποφεύγει τη χυδαιογραφία, τη χυδαιολογία και τη γλωσσική βαρβαρότητα, τηρώντας, ακόμη και στη σάτιρα και τη γελοιογραφία, τους κανόνες της επαγγελματικής ηθικής και της κοινωνικής ευθύνης.


Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις διοικήσεις των Ενώσεων-μελών της να φροντίσουν για την πιστή τήρηση αυτών των δεοντολογικών κανόνων από όλα τα μέλη τους".




Δεν υπάρχουν σχόλια: