Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Κείμενο των 4 της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που απολύονται επειδή δεν υπογράφουν ατομικές συμβάσεις

...αναδημοσίευση από ertopen...

Εφημερίδα «Μακεδονία»: Ωμός εκβιασμός κατά τεσσάρων δημοσιογράφων: Απολύονται επειδή δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις. Η εργοδοσία της εφημερίδας «Μακεδονία» στρέφεται για άλλη μια φορά κατά των εργαζομένων, στους οποίους τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμάσει όλη την γκάμα των μνημονιακών μέτρων: απολύσεις, εκβιαστικές αποχωρήσεις, μειώσεις μισθών, μονομερείς περικοπές, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις, πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας.
 
Μετά από ένα όργιο απειλών κατά τους τελευταίους μήνες, η διοίκηση της εφημερίδας κοινοποίησε σε εμάς τους τέσσερις δημοσιογράφους που δεν υπογράψαμε ατομικές συμβάσεις προειδοποιητική καταγγελία της σύμβασης εργασίας μας με έναν άνευ προηγουμένου ωμό εκβιασμό: Ή υπογράφετε ατομική σύμβαση ή βρίσκεστε σε υποχρεωτική άδεια και στις 23 Ιουλίου απολύεστε! Συσχετίζοντας για πρώτη φορά ευθέως τις απολύσεις με την άρνηση υπογραφής ατομικών συμβάσεων, ομολογεί με θράσος την εκδικητικότητα έναντι αυτών που υπερασπίζονται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις.
 
Και όλα αυτά λίγες μέρες προτού η νέα κυβέρνηση φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και ενώ έχουν αρχίσει οι έλεγχοι για τα δάνεια στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Στις επιχειρήσεις που, υπηρετώντας με ζήλο τις μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν πάρει αφειδώς τραπεζικά δάνεια, κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουν αποδώσει τις τεράστιες οφειλές τους στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία τους, έχουν επαναφέρει τον πιο σκοτεινό εργασιακό μεσαίωνα και έχουν αποψιλώσει τα μέσα ενημέρωσης από προσωπικό καθιστώντας την πτώση στην ποιότητα της ενημέρωσης εμφανέστατη.
 
H επιχείρηση του Ι. Ρήγα «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική» (που εκπροσωπείται από τη δικηγόρο Β. Σουλοπούλου) επιδοτήθηκε με κρατική χρηματοδότηση ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ενέκρινε εν μέσω μνημονίου η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, μόλις πήρε τα χρήματα για να καταβάλει τα οφειλόμενα σε δημόσιο, ταμεία και εργαζόμενους, έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία ένταξης της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα! Την ίδια ώρα έθετε σε λειτουργία κοινοπραξίες μονοπωλιακού χαρακτήρα με το έτερο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, των Μπακατσέλου, Ψυχάρη και Μπόμπολα, που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο».
 
Αφού ουσιαστικά εξανάγκασε τους εναπομείναντες εργαζόμενους να συγκατατεθούν στην ένταξη στο άρθρο 99, καθώς και να ζητήσουν το ίδιο και από το ασφαλιστικό ταμείο μας, τον ΕΔΟΕΑΠ, απαίτησε στη συνέχεια την υπογραφή νέων τριετών ατομικών συμβάσεων. Τέσσερις δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να τις υπογράψουν, υπερασπιζόμενοι τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ίδιο το καταστατικό της ΕΣΗΕΜΘ, που άλλωστε θέτει ως υποχρέωση την υπεράσπιση των αρχών της.
 
Οι νέες αυτές απολύσεις της «Μακεδονίας» αποτελούν τη συνέχεια σε ένα σερί άλλων απολύσεων (συνολικά δεκατρείς) για τον ίδιο λόγο και αποσκοπούν στο να εξαλείψουν κάθε αντίσταση στην εφημερίδα. Η αντίδραση ήταν άμεση τόσο από εμάς τους τέσσερις όσο και από συναδέλφους, απολυμένους και εργαζόμενους στην εφημερίδα και σε άλλα μέσα. Δρομολογήσαμε άμεσα τη συνδικαλιστική και νομική άμυνά μας απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα, κι αυτό απέτρεψε την ισχύ του τελεσιγράφου όπως και την υποχρεωτική λήψη άδειας. Οπότε οι «4» παραμένουμε σε... ομηρία.
 
Μπορούμε να αποκρούσουμε κι αυτή τη νέα εργοδοτική αυθαιρεσία της «Μακεδονίας», μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών που επιχειρεί να περάσει το εκδοτικό κατεστημένο, μπορούμε να ακυρώσουμε όλα αυτά τα σχέδια με ενότητα, αλληλεγγύη και άμεση συνδικαλιστική δράση. Γιατί το θέμα ξεφεύγει πλέον από τα δικά μας πρόσωπα. Αφορά τον πυρήνα των στοιχειωδών εργασιακών σχέσεων, των συνδικαλιστικών μας αξιών και δικαιωμάτων, της ίδιας της ενημέρωσης.

Κωστής Κεκελιάδης (εργασιακός εκπρόσωπος «Μακεδονίας»),
Μπάμπης Μπίκας (μέλος διοικητικού συμβουλίου ΕΣΗΕΜΘ),
Βασίλης Πάγκαλος,
Κώστας Σιαμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: