Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                       
Αγία Παρασκευή, 02/09/2016
Η ΠΟΣΠΕΡΤ, εδώ και 27 χρόνια απαιτούσε τη νομιμότητα σε όλες τις υποχρεώσεις των ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Σήμερα γίνεται μια νέα αρχή, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης για τον αριθμό των αδειών, τη διαδικασία, τον τρόπο που επιλέχθηκε (κυρίως οικονομικός), χωρίς να υπάρχουν δεσμεύσεις για κώδικες δεοντολογίας, για ποσοστώσεις προγράμματος ελληνικού, ξένου, πολιτιστικού περιεχομένου κλπ και κυρίως εξασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων σε αυτά και τα εργασιακά τους δικαιώματα μέσω ΣΣΕ.
Ας μην ξεχνάει κανείς ότι η μεγαλύτερη περιουσία στα ΜΜΕ είναι οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Για άλλη μια φορά αιρετικοί αλλά και πραγματιστές και γνωρίζοντας καλύτερα απ’ όλους το τι θα επακολουθήσει όταν σταματήσουν τα πανηγύρια από τους νέους καναλάρχες αλλά και από το μεγάλο τίμημα που θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους όταν βέβαια όλα τα νομικά ζητήματα επιλυθούν, δε μένουμε στο σήμερα, στους πανηγυρισμούς και στο «θέλω» μας και την προσήλωσή μας στη νομιμότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε το αύριο.
Το αύριο όμως στο χώρο των ΜΜΕ γενικότερα αλλά και ειδικότερα για τους εργαζόμενους είναι πολύ ζοφερό – δεν το ευχόμαστε και θα παλέψουμε για το αντίθετο παρά τις λιγοστές ελπίδες.


Από σήμερα λοιπόν η Κυβέρνηση (όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία) καλείται να εφαρμόσει πλήρως τη νομιμότητα, σε όλες τις εκφάνσεις και μετά την αδειοδότηση όσον αφορά τη λειτουργία και τις υποχρεώσεις των εταιριών απέναντι στους νόμους και τις δεσμεύσεις τους, στην κοινωνία, στην δημόσια ραδιοτηλεόραση (πληρωμή παρεχόμενου υλικού και υπηρεσιών - pool κλπ, που η μη συμμόρφωση είναι ποινικό αδίκημα για όλους), αλλά κυρίως όμως προς τους εργαζόμενους και την εργατική νομοθεσία.
Είναι πρωταρχική ανάγκη να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ. Σε αυτά που δεν αδειοδοτήθηκαν, αλλά που παραμένουν και μέτοχοι της Digea, να διασφαλιστεί η διαδικασία ώστε με κάθε τρόπο να αποπληρωθούν τα χρωστούμενα αυτών των εταιριών.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, που καλύπτει το τεχνικό προσωπικό των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ήταν και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που τους/μας αφορούν.
Απαιτούμε για όλο το προσωπικό, τεχνικούς, διοικητικούς και δημοσιογράφους, να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις άμεσα, ώστε κανείς να μη χάσει τη δουλειά του είτε από τα ΜΜΕ που αδειοδοτήθηκαν είτε από αυτά που δεν πήραν άδεια.

Σε κανένα εργαζόμενο δεν του πρέπει η ανεργία και οι συνθήκες ανθρωποφαγίας που ετοιμάζονται γι’ αυτούς.
Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι συνάδελφοι από αυτούς- που για όλους τους δεν αμφισβητείται η εμπειρία και ο επαγγελματισμός- μπορούν να στελεχώσουν την ΕΡΤ που αποδεδειγμένα έχει μεγάλες ελλείψεις, για να πάψει να υπάρχει το άνομο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων και το outsourcing των υπηρεσιών του κύριου παραγόμενου έργου της ΕΡΤ, ώστε έτσι να υπάρξει εξορθολογισμός και εξοικονόμηση πόρων.

Όσο για το τίμημα, που ήταν όπως προαναφέραμε το κυρίαρχο, μαζί με το κόστος λειτουργίας των ΜΜΕ, είναι πολύ μεγάλο ποσό που θα το πληρώσει τελικά η κοινωνία, γιατί τα έσοδα που προσδοκούνται έστω και μόνο για τον συμψηφισμό, θα συνυπολογιστούν στα καταναλωτικά είδη από τα οποία προσδοκάται η διαφήμιση και επομένως η απόσβεση όλων αυτών των εκατομμυρίων ευρώ, εκτός αν μας διαβεβαιώσει κάποιος ότι όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες, νέοι και παλιοί, είναι εθνικοί ευεργέτες και κόπτονται μόνο για την ελευθεροφωνία και τη δημοκρατία. Καλό θα είναι να μη σκεφτόμαστε επιδερμικά και πρόσκαιρα.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δίνουμε αγώνες και θα συνεχίσουμε να δίνουμε με μεγαλύτερη ένταση, για αξιοπρεπή και αμειβόμενη εργασία, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να είμαστε οι θεματοφύλακες στην ελευθεροφωνία και τη δημοκρατική λειτουργία τους και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: