Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Κινητοποίηση έξω απο τον ΔΟΛ

Νέα συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου, πραγματοποίησαν σωματεία του Τύπου τη Δευτέρα 6/3. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε συμπαράσταση “προς όλους τους εργαζόμενους του ΔΟΛ... περιλαμβανομένων και εκείνων των εργαζομένων που σήμερα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με αιτήματα την καταβολή όλων των δεδουλευμένων καθώς και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων”, όπως αναφέρει το κοινό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Τύπου – Χάρτου, της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνιας και του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. To παρών στη συγκέντρωση έδωσαν και αγωνιστές των Financial Crimes και της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή. 

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ συνεχίζουν να βρίσκονται στον αέρα όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον, την ίδια στιγμή που τους χρωστάνε δεδουλευμένα 7 μηνών. Με την προ δύο εβδομάδων δικαστική απόφαση για το ξεκλείδωμα τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου να πληρωθούν εργαζόμενοι και λειτουργικά έξοδα του οργανισμού, ένα μέρος των εργαζομένων πληρώθηκε ένα κομμάτι του μισθού, αλλά όχι όλοι. Οι εργαζόμενοι που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας δεν πληρώθηκαν ούτε ένα ευρώ.
“Η εργοδοσία παίζει το διαίρει και βασίλευε. Αυτό σήμαινε η μη πληρωμή όσων προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας” δήλωσε στην Ε.Α, ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ, Παναγιώτης Μαυράκης.
“Θέλουν να κάνουν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων” μας λέει ο Αλέξανδρος, από τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. “Εμείς έχουμε βγει στο δρόμο κι απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας. Έχουμε οικογένειες και παιδιά. Είμαστε εργαζόμενοι εδώ 25 και 30 χρόνια. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι - και δεν μιλάω για τους Πρετεντέρηδες και τα στελέχη – ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Ούτως ή άλλως δεν είμαστε μόνο εμείς απλήρωτοι. Σε όλους χρωστάνε 7 και 8 μισθούς. Αν αποφασιστούν απολύσεις δεν θα διώξουν μόνο τους επισχεσίες. Όλους θα τους πάρει η μπάλα”. Δίπλα στον Αλέξανδρο, ο Κώστας, επίσης εργαζόμενος σε επίσχεση συνεχίζει: “Εννοείται ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ο,τι δικαιούμαστε. Τι πάει να πει δούλευε απλήρωτος; Στο Μεσαίωνα βρισκόμαστε; Δούλοι είμαστε; Δεν πρέπει να διεκδικήσω τα δεδουλευμένα μου; Εργαζόμενοι είμαστε, όχι συνιδιοκτήτες. Τον ιδιοκτήτη τον λένε Σταύρο Ψυχάρη”. 
Στην εκδίκαση της υπόθεσης του ΔΟΛ, στις 3 Μάρτη, σχετικά με την ένταξή του σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, η μεριά των τραπεζών ζήτησε, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, να αρθεί η προσωρινή διαταγή για το ξεκλείδωμα του λογαριασμού. Να κλείσει ουσιαστικά ο ΔΟΛ και να σταματήσει η όποια πληρωμή των εργαζομένων. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τη μεριά του δικαστηρίου. Η απόφαση για ένταξη του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης αναμένεται να εκδοθεί εντός του μηνός.
“Οι τράπεζες παίζουν το δικό τους παιχνίδι όπως φάνηκε και στο δικαστήριο στις 3/3, σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία” σχολιάζει την απόφαση ο Π.Μαυράκης και συνεχίζει: “Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν τα λεφτά τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να χαθούν δεδουλευμένα, θέσεις εργασίας και οι αποζημιώσεις όσων απολυθούν. Με το σχέδιο που μεθοδεύεται θα εξαγνιστούν οι τράπεζες, ο Ψυχάρης θα πάει σπίτι του με όλη την περιουσία που θα του ‘χει μείνει, θα έρθει ένας καινούργιος ιδιοκτήτης κι αυτό θα σημαίνει καινούργιες και χειρότερες εργασιακές σχέσεις με 500 ευρώ. Εμείς σαν ΕΤΕΡ θα κοιτάξουμε να το αποτρέψουμε αυτό. Χρειάζεται συσπείρωση στα σωματεία και αγώνας”.
Όπως έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενα φύλλα, η “Πρωτοβουλία Εργαζομένων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ”, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τον ερχομό του ειδικού εκκαθαριστή. Πρόταση της Πρωτοβουλίας είναι ο απεργιακός αγώνας και η έκδοση απεργιακών φύλλων με νέα συντακτική επιτροπή και επιτροπή αγώνα εκλεγμένη από την συνέλευση. 

απο την εφημερίδα εργατική αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια: