Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Ανοιχτή επιστολή στην ΕΣΗΕΑ



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:ανοιχτή επιστολή των Financial Crimes προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τα portals και τη δημοσιογραφική δουλειά σε αυτά. Επισυνάπτονται υλικά από το αρχείο ανακοινώσεων της ΕΣΗΕΑ και πρόσφατη έρευνα για το ίντερνετ στην Ελλάδα, από την εταιρία Focus Bari, η οποία παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο λειτουργίας του ιντερνετικού ραδιοφώνου www.fmvoice.gr





ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
το τελευταίο χρονικό διάστημα και με αφορμή τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις, επανήλθε το θέμα των συναδέλφων μας που εργάζονται στα portals, τα οποία απουσιάζουν επιδεικτικά από τις ανακοινώσεις σας που περιγράφουν τους εργασιακούς χώρους οι οποίοι συμμετείχαν στις απεργίες της τελευταίας χρονικής περιόδου. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι καταγγελίες συναδέλφων μας στα Μέσα αυτά, ότι δεν αναγνωρίζεται η
δημοσιογραφική τους ιδιότητα, με δυσμενείς ασφαλιστικές, εργασιακές και συνδικαλιστικές επιπτώσεις. Σας επισυνάπτουμε από το αρχείο ανακοινώσεων της ΕΣΗΕΑ, την απόφαση αναγνώρισης της δημοσιογραφικής δουλειάς στα portals, καθώς και το πόσες φορές υπήρξε εκλογή εκπροσώπου από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ στο Μικτό Συμβούλιο της Ένωσης,αλλά και παλαιότερη απόφαση κήρυξης απεργίας στο FLASH GR.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι στον απεργιακό κύκλο του Νοεμβρίου 2003(διαφορετικές μέρες για ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και ΕΡΤ), τα portals ορίστηκε να απεργήσουν μαζί με τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.
Ρωτάμε λοιπόν δημόσια και περιμένουμε και δημόσια απάντηση:
Άλλαξε κάτι στην απόφαση του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε., στο θέμα της αναγνώρισης της δουλειάς στα portals και μας το κρύβετε;
Αν όχι(και οι μεταγενέστερες εκλογές στο Μικτό, με συμμετοχή συναδέλφων από τα portals και η κήρυξη απεργίας στο flash.gr το επιβεβαιώνουν), σταματήστε την κωλυσιεργία.
Στις δύσκολες στιγμές για τα εργασιακά ζητήματα του κλάδου, είναι ανεπίτρεπτο να σπρώχνουμε εργαζόμενους είτε να απεργήσουν ακάλυπτοι,είτε να γίνουν απεργοσπάστες. Και τα δύο είναι δώρο στην εργοδοτική ασυδοσία.
Ήδη, στις τελευταίες απεργίες μας, είχαμε το φαινόμενο της συνεχούς
απεργοσπασίας της www.express.gr.
Καλύψτε συνδικαλιστικά ΤΩΡΑ τον χώρο αυτό και αγωνιστείτε για την
εφαρμογή των ΣΣΕ της ΕΣΗΕΑ στους συναδέλφους των portals, καθώς και για την επίλυση της σειράς ιδιαιτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα portals.


για επικοινωνία:
-Νάσος Μπράτσος (ert on line)bratsos@hol.gr, μέλος της ΕΣΗΕΑ και των F.Crimes
-Κώστας Σαρρής (imerisssia on line)ksarris@pegasus.gr, μέλος της ΕΣΗΕΑ
και των F.Crimes




2)Eπισυνάπτουμε υλικά από το αρχείο της ΕΣΗΕΑ:


AΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ H ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ PORTALS
14 Ιουνίου 2001
Αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε. ως δημοσιογραφική η εργασία των συναδέλφων που εργάζονται σε portals του διαδικτύου.Ήδη,το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α έστειλε στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. τη σχετική απόφαση, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες ασφάλισής τους στο Ταμείο των δημοσιογράφων το οποίο έχει την ευθύνη για την είσπραξη των πόρων που αναλογούν στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Την πρωτοβουλία για την τακτοποίηση αυτής της χρόνιας εκκρεμότητας πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. το οποίο απηύθυνε εγγράφως ερώτημα στη Διεύθυνση Εποπτείας Μ.Μ.Ε. του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. για το αν συνιστούν μέσα ενημέρωσης οι ηλεκτρονικές εφημερίδες (portals) και έλαβε την παρακάτω επιστολή:"Σε απάντηση του 1219/7.6.2001 εγγράφου ερωτήματος της Ενώσεώς σας, σας γνωστοποιούμε ότι κατά την άποψη της υπηρεσίας μας τα λεγόμενα "portals" του διαδικτύου συνιστούν "μέσα ενημέρωσης", υπό την προϋπόθεση ότι η διακίνηση, μέσω αυτών, οπτικού ή/και ακουστικού περιεχομένου αποβλέπει πρωτίστως στην ενημέρωση των προσώπων που αποκτούν πρόσβαση σε αυτά,κατά το πρότυπο των έντυπων εφημερίδων και περιοδικών.Συνεπώς, οι εκτελούντες δημοσιογραφική εργασία για την παροχή στο κοινό της ανωτέρω υπηρεσίας ενημέρωσης, θεωρούνται ως εκτελούντεςδημοσιογραφική εργασία σε μέσα ενημέρωσης".



3)Το 2001 στις εκλογές για μικτό συμβούλιο πήρε μέρος το www.ECO2day.gr
το 2003 στις εκλογές για μικτό συμβούλιο πήρε μέρος το REPORTER GR
το 2005 στις εκλογές για μικτό συμβούλιο πήρε μέρος το FLASH.GR
το 2007 δεν υπήρξε υποψηφιότητα από portals (δεν γνωρίζουμε αν
κατατέθηκε και κόπηκε,εκτός από το www.ert.gr (ERT on line), για το
οποίο η εφορευτική επιτροπή παρέπεμψε στο επόμενο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ,
δηλώνοντας αναρμόδια)


4)ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ FLASH ΚΑΙ FLASH.GR
3 Ιουνίου 2005

Απλήρωτοι εξακολουθούν να παραμένουν οι συνάδελφοι που εργάζονται στον
ραδιοφωνικό σταθμό FLASH και στο FLASH.GR.Παρά τις υποσχέσεις της
εργοδοσίας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι συνάδελφοι του FLASH
δεν έχουν πληρωθεί τις δεδουλευμένες αποδοχές του Μαΐου ενώ οι συνάδελφοι του FLASH.GR. των μηνών Απριλίου και του Μαΐου. Για το λόγο αυτόν το Δ.Σ. της Ένωσης αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας,των συντακτών που εργάζονται στον FLASH και στο FLASH.GR. από τις 6.00π.μ. της Τρίτης 7 Ιουνίου έως τις 6.00 π.μ. της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2005.


5)η έρευνα της Focus Bari για το ίντερνετ βρίσκεται στο

http://www.fmvoice.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=11347&Itemid=77

1 σχόλιο:

ARD είπε...

Πείτε τα, ρε παιδιά, τα λέμε κι εμείς και ποιος μας ακούει. Εμείς στο portal μόλις είπαμε πως δε θα απεργήσουμε με την ΕΣΗΕΑ για το ΤΣΠΕΑΘ, αφού ούτε μέλη είμαστε κι ούτε πρόκειται να γίνουμε (είμαστε "υπάλληλοι γραφείου" και ασφαλιζόμαστε το ΙΚΑ), ήρθε η διοίκηση και μας είπε να απεργήσουμε!!!! Αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, ο υπάλληλος λέει δεν απεργώ και το αφεντικό του δίνει εντολή να απεργήσει...

Και κατά τα άλλα, μηδέν εις το πηλίκον...