Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Αττικές Εκδόσεις: Ώρα για αποφάσεις και επιλογές


Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, των εκπροσώπων των σωματείων με τον πρόεδρο των εκδοτών του περιοδικού Τύπου, κ. Φιλιππόπουλο, για το θέμα των Αττικών Εκδόσεων, αφού ο ίδιος επιμένει στις περικοπές που ήδη έχει ανακοινώσει. Με τα δεδομένα αυτά, η σημερινή στάση εργασίας (12-2) και οι αποφάσεις των εργαζομένων έχουν ιδιαίτερη σημασία. Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση του διασωματειακού, στην οποία υπάρχει η δέσμευση (θέλουμε να πιστεύουμε) για κινητοποιήσεις στους ομίλους που επιχειρούν να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις.

Επισυνάπτουμε ανακοίνωση του σχήματος «Παρατύπως» της ΕΣΠΗΤ για τα οικονομικά δεδομένα του ομίλου:

Τα κέρδη δικά τους, οι ζημιές δικές μας
Μια δημοσιογραφική ανάγνωση των οικονομικών του Ομίλου των Αττικών Εκδόσεων
Η ανακοίνωση του εκδότη Θεοχάρη Φιλιππόπουλου προς το προσωπικό της εταιρείας του για οριζόντιες μειώσεις αμοιβών είναι φανερό ότι έβαλε πολύ κόσμο σε σκέψη. Είναι πράγματι τόσο δύσκολα τα πράγματα για τον επικεφαλής αυτού του εκδοτικού ομίλου;
Οι Αττικές Εκδόσεις Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενός Ομίλου που περιλαμβάνει ακόμη εταιρείες με έδρα την Κύπρο, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο. Είναι φανερό ότι μια τέτοια δομή επηρεάζεται από πολλές και διαφορετικές οικονομικές συγκυρίες, αλλά και κάνει δυσδιάκριτα τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη. Μια ματιά στις «ενδιάμεσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις» που ενέκρινε το Δ.Σ. στις 15 Νοεμβρίου απεικονίζει ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Οι Αττικές Εκδόσεις Α.Ε. συνεισέφεραν 225.000 ευρώ για την αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου στη Σερβία (Attica Media Serbia Ltd).

- Επίσης κατέβαλαν 132.990 ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άλλης μιας θυγατρικής – της Ράδιο Ζήτα Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Α.Ε.
- Μέσα στο 2010 ακόμα έγιναν διάφορες ενδοεταιρικές εξαγορές μετοχών και απορροφήσεις θυγατρικών (συγχώνευση Τηλεθεατής Α.Ε., Εκδόσεις Δραγούνης Α.Ε., Έμφασις Εκδοτική Α.Ε.), που προφανώς και αυτές θα αποτυπωθούν με κάποια οικονομικά στοιχεία στις δαπάνες του Ομίλου.
Τα κόστη αυτά μπορεί να μην σημαίνουν πολλά πράγματα, από την άλλη όμως είναι ενδεικτικά για το πώς κινούνται επιχειρηματικά οι όμιλοι και τακτοποιούν ενδοεταιρικά τους λογαριασμούς τους. Το σίγουρο είναι ότι από τα «ταμεία» της επιχείρησης, η οποία καλεί τους εργαζόμενούς της να εισφέρουν με το 10-15% του μισθού τους «προκειμένου να αποφύγουμε τις όποιες περιπέτειες», έφυγαν χρήματα.
Ας απαντήσει, λοιπόν, ο κ. Φιλιππόπουλος: τα χρήματα που θα εξοικονομήσει από τις περικοπές μισθών, είναι περισσότερα από τα 515.980 ευρώ που είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των δυο παραπάνω εταιρειών; Και γιατί οι μέτοχοι δεν τα διέθεσαν για «να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, όπως οφείλουμε όλοι», για να χρησιμοποιήσουμε τα επιχειρήματά του;
Και αυτό το τελευταίο δεν είναι ρητορικό ερώτημα. Στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου αποτυπώνεται καθαρά το «ενδιαφέρον» του κυρίου Φιλιππόπουλου και του υπόλοιπου διοικητικού συμβούλιου της εταιρείας για τις θέσεις εργασίας: από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως τον Σεπτέμβριο του 2010 το προσωπικό της εταιρείας Αττικές Εκδόσεις Α.Ε. είχε μειωθεί κατά το 1/4. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 39 και συνολικά στον όμιλο κατά 73.
Μελετώντας λίγο τις οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιοποιήσει ο Όμιλος, βρίσκουμε και άλλες αποκλίσεις από τα λεγόμενα του κ. Φιλιππόπουλου. Εκεί αναφέρεται μείωση εσόδων από διαφήμιση 22,41% και μείωση εσόδων από κυκλοφορία 3,51%, που σημαίνει ότι ο Όμιλος συνολικά παρουσίασε μείωση κύκλου εργασιών (τζίρου) 8,18% τους 9 πρώτους μήνες του 2010 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2009. Ούτε «υποχώρηση της διαφημιστικής δαπάνης περισσότερο από 50% τα τελευταία δυο χρόνια» αναφέρεται στις επίσημες ανακοινώσεις, ούτε κυκλοφοριακές μειώσεις «που αγγίζουν το 50%». Εκτός αν οι κύριοι Φιλιππόπουλος, Γραφιαδέλλης και Πανόπουλος που υπογράφουν τις καταστάσεις αυτές λένε… ψέματα στους μετόχους της εταιρείας.
Ας δούμε και την δραστηριότητα του Ομίλου, όπως την περιγράφουν οι επίσημες καταστάσεις: ο «τομέας εσωτερικού» (οι δραστηριότητες στην Ελλάδα) παρουσίασαν κέρδη (προ φόρων) 1 εκατ. 277 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο «τομέας εξωτερικού» (οι δραστηριότητες στα Βαλκάνια και την Κύπρο) ζημία (προ φόρων) 377 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή, αν και πεσμένος ο τζίρος στην Ελλάδα, δεν παύει να αφήνει κέρδη. Κι όμως η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να επενδύει στα Βαλκάνια που δημιουργούν ζημιές, εισφέροντας από το κεφάλαιό της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των εκεί θυγατρικών.

Και κέρδη και απολύσεις

Είναι σίγουρο ότι η επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων δεν έχει καμία σχέση με όσα ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους. Οι δείκτες που υπολογίζουν τα διοικητικά συμβούλια και οι συνελεύσεις των μετόχων δεν έχουν να κάνουν με διατήρηση θέσεων εργασίας και κοινωνικές παροχές. Άλλα γεγονότα λαμβάνουν υπόψη. Για παράδειγμα την έκτακτη εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη άνω των 100.000 ευρώ και είναι ένα καλό «κίνητρο» για τα Δ.Σ. τους να μην εμφανίσουν κέρδη στους ισολογισμούς.
Ο Όμιλος των Αττικών Εκδόσεων έχει δείξει άλλωστε ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Μια ματιά στις προηγούμενες επίσημες οικονομικές καταστάσεις του είναι ενδεικτική:
• Το 2009, που κι αυτή αναφέρεται ως «κακή χρονιά», κατέγραψε κέρδη 1 εκατ. 110 χιλιάδες ευρώ.

• Το 2008, κατέγραψε κέρδη 5 εκατ. 115 χιλιάδες ευρώ.

• Το 2007, ρεκόρ κερδών 6 εκατ. 958 χιλιάδες ευρώ.


Αυτή η κερδοφόρα πορεία δεν απέτρεψε τις απολύσεις. 100 εργαζόμενοι μέσα στο 2009 κι άλλοι 73 μέσα στο 2010 (μέχρι το Σεπτέμβριο) επιβραβεύτηκαν για τη συμβολή τους στα κέρδη της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια με… απόλυση!
Το σίγουρο είναι, λοιπόν, ότι ο επικεφαλής αυτού του Ομίλου και πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού τύπου όσο και αν ζορίζεται από την κρίση, δεν είναι σε χειρότερη μοίρα από τους εργαζόμενούς του των 800, 900, 1000 ή και 1.500 ευρώ το μήνα. Τουλάχιστον δεν είναι σε τόση ανάγκη για να τους πάρει μερικά κατοστάρικα από την τσέπη, ώστε να σώσει την επιχείρηση. Η επιχείρηση συνεχίζει να κάνει τις επενδυτικές κινήσεις της και οι μέτοχοι έχουν φουσκώσει τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κέρδη των προηγούμενων ετών τόσο, που δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.
Αυτό αποδεικνύεται και από την κίνηση του ίδιου του Θ. Φιλιππόπουλου να ρίξει το βάρος του στην εταιρεία Κεφάλαιο Εκδοτική Α.Ε. που δεν ανήκει στον Όμιλο (αν και συστεγάζεται), μετατρέποντας το περιοδικό Κεφάλαιο σε εβδομαδιαία εφημερίδα, εν μέσω κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: