Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Τεχνικά προβλήματα, δημοσιογραφική ταλαιπωρία


Προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ 11/1/2011
-κοινοποίηση εκπρόσωπο των συντακτών
-ΠΟΕΣΥ
-ΠΟΣΠΕΡΤ


Θέμα: κατάρρευση συστημάτων στην ενημερωτική ιστοσελίδα της ΕΡΤ με επιπτώσεις στη δημοσιογραφική εργασία.


Αγαπητοί συνάδελφοι

το τελευταίο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον από τα Χριστούγεννα) εμφανίζονται σημαντικές τεχνικές αρρυθμίες στο εκδοτικό σύστημα που χρησιμοποιούν οι συντάκτες της ενημερωτικής ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://news.ert.gr καθώς και του αντίστοιχου αθλητικού τμήματος, που διαθέτει ξεχωριστή ιστοσελίδα και ξεχωριστό εκδοτικό σύστημα. Επίσης αυτές τις ημέρες, έληξε η σύμβαση, δεν ανανεώθηκε και αποχώρησε ο διευθυντής του τμήματος πολυμέσων (τεχνικός, που είχε εγκαταστήσει-επιβλέψει τα συστήματα αυτά) χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καλυφθεί η θέση και το τμήμα να παραμένει ακέφαλο, με προβλήματα στοιχειώδους λειτουργίας του.
Το αποτέλεσμα είναι η παραγόμενη δημοσιογραφική εργασία, από το ήδη υποστελεχωμένο δημοσιογραφικό δυναμικό της ιστοσελίδας, από τότε που έφυγαν συνάδελφοι συμβασιούχοι, άλλες φορές να μην μπορεί καν να αναρτηθεί, άλλες φορές να διακόπτεται η ανανέωσή της και ο εμπλουτισμός της με την επικαιρότητα και η εικόνα της ιστοσελίδας να δίνει ένα τόνο απαξίωσης, που δεν αντιστοιχεί στις προσπάθειες των συντακτών.
Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει (ιδίως τους εξωτερικούς επισκέπτες της σελίδας) σε παρερμηνείες, ότι οι συντάκτες δεν εργάζονται, φυγοπονούν ή μεροληπτούν, αφού χάνονται σημαντικά θέματα είτε στο σύνολό τους, είτε από μη δυνατότητα ανανέωσης των υπαρχόντων.

Προφανώς δημιουργεί και πολιτικά προβλήματα, αφού η διακοπή εργασιών και η κατάρρευση του εκδοτικού συστήματος, έχει συμβεί και σε στιγμές πολιτικής επικαιρότητας άλλοτε της κυβέρνησης, άλλοτε της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Το φαινόμενο αυτό χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και έχει δημιουργήσει αγανάκτηση σε όλους τους συναδέλφους που εργαζόμαστε στο συγκεκριμένο τομέα και κοινή εκτίμησή μας είναι ότι η πλήρης κατάρρευση του συστήματος, είναι θέμα λίγων ημερών.

Η δημοσιογραφική εργασία, προφανώς και δεν έχει σχέση με τις τεχνικές παραμέτρους των εκδοτικών συστημάτων και των υπολογιστών που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ και η παρούσα επιστολή, στοχεύει στην καταγραφή του προβλήματος που επηρεάζει τη δημοσιογραφική δουλειά και την κάνει να φαίνεται στα μάτια τρίτων ανεπαρκής.
Καταγράφουμε το πρόβλημα που δεν οφείλεται στο δημοσιογραφικό δυναμικό, αλλά το εμποδίζει να λειτουργήσει, το κοινοποιούμε στα σωματεία μας και στον εκπρόσωπο των συντακτών, με στόχο σε πονηρούς καιρούς, να μην αφήσουμε στο άμεσο μέλλον το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί με άδικο και ισοπεδωτικό τρόπο σε βάρος των συντακτών.
Επίσης είναι αναγκαία η παρέμβαση προς τη διοίκηση της ΕΡΤ, με στόχο να αποκαταστήσει τις τεχνικές αρρυθμίες, με όποιο τρόπο κρίνει εκείνη πρόσφορο και λειτουργικό.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Νάσος Μπράτσος τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ συντάκτης στο http://news.ert.gr


Υ.Γ. επισυνάπτονται φωτο από δύο διαφορετικούς υπολογιστές και τις ενδείξεις που βγάζουν, στην προσπάθειά μας να αναρτήσουμε θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: