Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Επιστολή Σ. Κούλογλου


1)ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Στο site σας δημοσιεύθηκε επιστολή πρώην εργαζόμενης στο Tvxs, η οποία είναι γεμάτη από ανακρίβειες και χονδροειδή ψέματα. Θα ήθελα να αποκαταστήσετε την αλήθεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που σας παραθέτω.

1. «η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει με ελλιπή ή και ανύπαρκτη ασφαλιστική κάλυψη, ή με μπλοκάκι». Ψέμα πρώτον: ΟΛΟΙ οι δημοσιογράφοι του TVXS είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.(Με την εξαίρεση ενός συναδέλφου που δουλεύει part time στο TVXS και είναι ασφαλισμένος στη κύρια εργασία του).

2. « με χαμηλούς μισθούς που κυμαίνονται από 400 ως 900 περίπου ευρώ ».Ψέμα δεύτερον και τρίτο: ο κατώτερος δημοσιογραφικός μισθός για 8ωρη, πενθήμερη απασχόληση είναι 700 ευρώ(καθαρά, γιατί με την ασφάλιση κλπ είναι πολύ περισσότερα). Και ο μεγαλύτερος 1600 ευρώ καθαρά(δηλαδή πάνω από 2000 μεικτά). ‘Αλλωστε μια γραμματέας όπως η κυρία Αλτίνου, που παραδέχεται ότι αμειβόταν με 715 ευρώ το μήνα(« ξεχνώντας» ότι έπαιρνε αυτόν τον μισθό επί 14 μήνες, και ότι οι μεικτές της αποδοχές έφθαναν τα 1350 ευρώ μηνιαίως) δεν ήταν δυνατόν να αμείβεται καλύτερα από τους δημοσιογράφους.

3. Το πρόβλημα με την συγκεκριμένη υπαλληλο ήταν ότι δεν είχε διάθεση να δουλέψει. Η ίδια μου είχε εκμυστηρευθεί ότι «βαριόταν θανάσιμα», ζητώντας συνεχώς να μεταταχθεί στο δημοσιογραφικό τμήμα,αλλά έκρινα ότι έπρεπε να παραμείνει στη θέση για την οποία είχε προσληφθεί. Πως μπορεί άλλωστε να γίνει δημοσιογράφος κάποια που σε κάθε παράγραφο λέει δύο ψέματα, απλώς για να εκδικηθεί επειδή δεν έγινε δημοσιογράφος;

4. Παρά τη μειωμένη της απόδοση, τις συνεχείς «γέφυρες» με Σαββατοκύριακα και γιορτές λόγω ασθενειών για τις οποίες δεν έφερνε δικαιολογητικά, η κυρία Αλτίνου πληρωνόταν κανονικά. Μάλιστα στον «εργασιακό Μεσαίωνα» του Tvxs, πληρωνόταν όχι μόνο για αυτά που δεν έπρεπε να πάρει αλλά ακόμη και για τις απεργίες, όπως κάνει το Τvxs –μοναδική επιχείρηση στο κόσμο-με όλους τους εργαζόμενους.


5. Η πιο χονδροειδής απόκρυψη όμως , είναι το επεισόδιο της απόλυσης της, το οποίο προσπερνά με την ντρίμπλα ότι οφειλόταν σε «έντονη διαφωνία για το πότε θα αναπλήρωνα 2 ώρες που χρωστούσα στο μαγαζί(sic) » .

Η πραγματικότητα είναι η εξής: η στυγνή εργοδοσία που πίνει το αίμα των εργαζόμενων με το μπουρί της σόμπας, της είχε επιβάλλει το εξοντωτικό οχτάωρο 11 το πρωί με 7 το απόγευμα. Δεν είχε καθίσει ποτέ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ παραπάνω, ακόμη και αν χρειαζόταν να αφήσει στη μέση την όποια δουλειά έκανε. ‘Έκλεβε και μερικά λεπτά γιατί συχνά καθυστερούσε το πρωί, επειδή όπως έλεγε «δεν μπορούσε να υπολογίσει ακριβώς τις συγκοινωνίες γιατί έμενε μακριά»(στο Πειραιά!!).


Στις 11 Ιουλίου μου ζήτησε, σε τηλεφωνική συνομιλία, να φύγει την επομένη 2 ώρες νωρίτερα. Της είπα ότι δεν έχω αντίρρηση, μπορούσε να έρθει στις 9 το πρωί αντί για τις 11 και να φύγει στις 5. Αρνήθηκε κατηγορηματικά(που να ξυπνάς χαράματα) και επέμεινε να συμπληρώσει τις 2 ώρες άλλες μέρες ,μένοντας από μισή ώρα για 4 απογεύματα κλπ. Όταν της είπα ότι έπρεπε ή να δεχθεί τη πρόταση μου ή να έρθει κανονικά στην ώρα της, μου έκλεισε το τηλέφωνο. Πήγα αμέσως στο γραφείο και της ζήτησα να συζητήσουμε , αλλά μου είπε ότι δεν είχε χρόνο κι έφυγε.


Έτσι ακριβώς προκάλεσε την απόλυση της, και αφού πήρε τα 3,5 χιλιάρικα αποζημίωση, πράγμα που ήταν ο σκοπός της, στη συνέχεια αποφάσισε να εκδικηθεί με ένα κείμενο, αποθέωση κακοήθειας και αναξιοπρέπειας. Φτύνοντας όμως εκεί που έτρωγες και όπου σου φέρθηκαν τόσο καλά , δεν κάνεις τίποτα άλλο παρά να δείχνεις τον πραγματικό σου χαρακτήρα.


Δεν θα είχε νόημα να ασχοληθεί κανείς με τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι άλλωστε στην απόλυτη δικαιοδοσία μιας επιχείρησης να απολύσει μια υπάλληλο που δεν κάνει καλά τη δουλειά της και συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο. Όμως στην επιστολή που έστειλε στο διαδίκτυο, θίγει, παρά τη θέληση της, κάποια γενικότερα θέματα για την δημοσιογραφία.που αξίζουν προσοχής.

Οπως τόνισα και προηγουμένως, όλοι οι δημοσιογράφοι του TVXS είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Ας υποθέσουμε όμως ότι σε κάποιο άλλο «μαγαζί», δεν είναι. Από που κι ως που ένα μέσο ενημέρωσης κρίνεται αν είναι «προοδευτικό και εναλλακτικό» ,όπως γράφει η επιστολή, από το αν είναι οι εργαζόμενοι του ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ , το ΙΚΑ ή την Interamerican; Από πότε το ΙΚΑ έχει γίνει η λυδία λίθος της προοδευτικότητας;



Ξεκίνησα να δημοσιογραφώ την δεκαετία του 80 στο ΑΝΤΙ, κατά γενική ομολογία ένα από τα πιο προοδευτικά περιοδικά της εποχής, αλλά ούτε είχα ασφάλιση τα πρώτα χρόνια ούτε ποτέ μου πέρασε από το μυαλό να το βάλω στη ζυγαριά , σαν δημόσιος υπάλληλος.



Δουλεύαμε μια μικρή αποφασισμένη ομάδα και 20 ώρες την ημέρα αν χρειαζόταν, με ελάχιστη αμοιβή, χωρίς να μας το επιβάλλει «η εργοδοσία», ο αξέχαστος Χρήστος Παπουτσάκης που ξενυχτούσε μαζί μας. Επειδή πιστεύαμε σε αυτό που κάναμε και μας άρεσε που το κάναμε. Και καταφέρνοντας να αναδείξουμε το ΑΝΤΙ στη πιο έγκριτη πολιτική επιθεώρηση της αριστεράς και της χώρας, ανεβάζοντας τις πωλήσεις του, εξασφαλίσαμε καλύτερες αμοιβές και ασφάλιση.



Η θεωρία του «μαγαζιού» είναι στη πραγματικότητα η πιο χυδαία εκδοχή της συντεχνιακής νοοτροπίας της ΕΣΗΕΑ, που έχει άλλωστε οδηγήσει την ελληνική δημοσιογραφία στο σημερινό της επίπεδο. Η ΕΣΗΕΑ είναι η μοναδική ένωση στον κόσμο που ποτέ δεν έχει κάνει ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ απεργία για την ελευθερία της έκφρασης ή εναντίον της λογοκρισίας και εκατοντάδες για το μεροκάματο, με αποτέλεσμα το τελευταίο να μειώνεται συνεχώς: ακριβώς γιατί η δημοσιογραφία δεν είναι μεροκάματο σε μαγαζί. Είναι επάγγελμα αλλά και κοινωνικό λειτούργημα. Και μόνο όταν οι Έλληνες δημοσιογράφοι επιτέλους τιμήσουν το λειτούργημα τους , με τίμια, αξιόπιστη και ανεξάρτητη από κέντρα εξουσίας ενημέρωση, θα βελτιώσουν και την επαγγελματική τους θέση. Να δούμε πόσα «μαγαζιά» θα κλείσουν ακόμα, μέχρι να το καταλάβουν.


Στέλιος Κούλογλου.









2)Από τη διαχείριση του Blog (κάντε κι ένα κλικ στις φωτο)
Αν και αρμόδια να απαντήσει είναι η ίδια, η απουσία της από την Αθήνα και η αδυναμία επικοινωνίας μαζί της, αλλά και η αναφορά στο Blog μας, μας υποχρεώνει σε ένα πρώτο σχολιασμό.

Καλή η αναφορά στην πενθήμερη εργασία (5 επί 8 ώρες), αλλά το απλήρωτο Σάββατο είναι η έκτη ημέρα της εβδομάδας. Επ αυτού δεν αναφέρετε τίποτα, άρα εργάζονταν και το "γράφατε στο χιόνι". Αφήστε λοιπόν τα περί πενθημέρου.
Το τυπικό της ειδικότητας πρόσληψης, επίσης ας το αφήσουμε γιατί ο χώρος των ιντερνετικών ΜΜΕ είναι ξέφραγο αμπέλι με κύρια ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης (πριν ένα χρόνο αποσύρθηκε σχετική τροπολογία) και έχουμε υπ όψιν προσλήψεις με ειδικότητες εντελώς άσχετες με το πραγματικό αντικείμενο (πχ κειμενογράφοι).
Αφού η εργαζόμενη ήταν λίγο-πολύ ανεύθυνη, τότε γιατί της είχατε δώσει τα κλειδιά για να ανοίγει το «μαγαζί» το Σάββατο?
Προφανώς είχε συμβεί να επικοινωνήσουμε μαζί της αρκετά Σάββατα για δικούς μας λόγους εκτός της λειτουργίας του tvxs και έχουμε διαπιστώσει ότι εργάζονταν εκεί, αλλά και αρκετές φορές όταν δούλευε στο δημοσιογραφικό αντικείμενο και γνώριζε ότι αρκετοί από εμάς που συμμετέχουμε στη διαχειριστική ομάδα του Blog, παρακολουθούσαμε θέματα για τα μέσα στα οποία εργαζόμαστε, επικοινωνούσε η ίδια για διασταύρωση πληροφοριών, πριν την ανάρτηση θεμάτων στο tvxs Πρόκειται, όπως άλλωστε γνωρίζετε, για συνηθισμένη πρακτική στο χώρο μας η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ συναδέλφων. Κατά τα άλλα ήταν «μόνο» γραμματεία. Σε ποιό σημείο η εργατική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότη να χρησιμοποιεί εργαζόμενο και σε άλλη ειδικότητα για «να μάθει»?
Αν πχ ο κ. Κυριακού στον ΑΝΤ1 αποφασίσει να τοποθετήσει στην κονσόλα δημοσιογράφο για να μάθει ηχοληψία, ή διοικητικό να κάνει ρεπορτάζ, τί φαντάζεστε ότι θα συμβεί?
Όταν αξιοποιούσατε την ανταπόκρισή της από την αποστολή στη Γάζα (επισυναπτόμενο υλικό) τί ακριβώς ήταν γραμματέας ή δημοσιογράφος, εκείνο το διάστημα ποιά ήταν η εργασιακή της σχέση και οι ασφαλιστικές εισφορές?
Επίσης μόνος σας αναφέρετε (διότι εμείς δεν το γνωρίζαμε) ότι εργάζεται συνάδελφος part time και δεν είναι ασφαλισμένος διότι είναι ασφαλισμένος στην κύρια εργασία του. Από πότε η δευτερεύουσα εργασία, πλήρης ή μερική στερεί τον εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία (άσχετα από το αν η αναγνώριση ασφαλιστικών ημερών ανά μήνα για τον εργαζόμενο, είναι πλήρης από την κύρια εργασία του). Μάλλον δεν τα πάτε καλά στο τομέα αυτό και καλό θα είναι να εναρμονιστείτε, πριν αρχίσουν τα πρόστιμα.
Αλήθεια το πτυχίο της που από τα όσα λέει η καταγγέλουσα χρησιμοποιήθηκε για το ΕΣΠΑ, γιατί δεν είχε αναγνωριστεί?
Οι μήνες που προηγήθηκαν της επίσημης πρόσληψης πού είχαν ασφαλιστική αντανάκλαση?
Τα των ασθενειών τα γνωρίζαμε εδώ και καιρό, διότι μας είχε συμβουλευτεί και την παραπέμψαμε στο ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, αφού η σύμβαση εργασίας που είχε υπογράψει και το είδος ασφάλισης την οδηγούσε εκεί.
Και εκτός από εμάς τα γνωρίζει και ο δικηγόρος της καταγγέλουσας και γνωρίζετε ότι έχει νομική στήριξη, διότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπέγραψε αμέσως το χαρτί της απόλυσης, αλλά σας δήλωσε (μέσω της πραγματικής γραμματείας του tvxs) ότι πρώτα θα τον συμβουλευτεί.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Πριν πολλά χρόνια όταν και τα ιδιωτικά και δημοτικά ΜΜΕ (νεοϊδρυθέντα τότε) ήταν εκτός του συστήματος των ΣΣΕ της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και του ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ, ο μακαρίτης (και πολιτικά συντηρητικός για να μην ξεχνιόμαστε) Μ. Έβερτ (ίσως για τους δικούς του λόγους και αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης) είχε συμβάλλει στην de facto δημιουργία συνθηκών ισότιμης αναγνώρισης των εργαζομένων στον 984, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις εφημερίδες και στην τότε ΕΡΤ και ΑΠΕ.
Τολμήστε λοιπόν κ. Κούλογλου και αντί να στέλνετε επιστολές και να αντιδικείτε με εργαζόμενους, προχωρήστε στην εφαρμογή μισθολογίου με αποδοχές αντίστοιχες με αυτές των ΣΣΕ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ (ακόμα και αν η ασφαλιστική κράτηση δεν μπορεί να γίνει ακόμα στο ΤΣΠΕΑΘ), με εφαρμογή 6ωρου πενθήμερου (και όχι 8ωρου, όπως ο ίδιος λέτε) και συστημάτων αργιών, όπως ισχύουν στις ΣΣΕ της ΕΣΗΕΑ, αλλά και της ΕΠΗΕΑ για τους διοικητικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: